Рішення
від 16.02.2021 по справі 923/1027/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.02.21 , м. Херсон, справа № 923/1027/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Закуріна М. К. , розглянувши справу

за позовом Акціонерного товариства Херсонобленерго

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018

про визнання договору укладеним в редакції позивача,

за участю:

- секретаря судового засідання Бєлової О.С.,

- представників сторін:

від позивача - Кізім Т.О.,

від відповідача - не з`явився,

у с т а н о в и в:

Дії та аргументи Позивача

13.10.2020 Акціонерне товариство "Херсонобленерго" звернулося із позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Бриз 2018" про визнання Договору про спільне використання технологічних електричних мереж укладеним у редакції, запропонованій Позивачем.

У якості обґрунтування власної позиції Позивач вказав, що:

- починаючи з 01.01.2019 являється оператором системи розподілу електричної енергії,

- у відповідності до пункту 4 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії оператори систем розподілу укладають договори про надання послуг з розподілу електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані на території діяльності оператора. Такий договір розробляється оператором на основі істотних умов, визначених Кодексом систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 та типової форми, встановленої Правилами,

- за пунктом 1.1.1. Правил вони є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку, а відповідно до пункту 1.2.3. Правил у разі використання оператором технологічних електричних мереж власника мереж, який не виконує функції оператора, для забезпечення транспортування електричної енергії електричними мережами, що не належать оператору, відносин між власником цих мереж та оператором регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору. При цьому власник технологічних мереж не має права відмовити оператору в укладенні договору,

- 21.01.2019 між Позивачем та Відповідачем укладений Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії № 6849, за змістом додатку № 7 до якого до технологічних електричних мереж Відповідача приєднані електроустановки Ларченка С.В.,

- факт підключення фізичної особи-підприємця Ларченка С.В. до електроустановок підтверджується договором про постачання електричної енергії, який був укладений 08.11.2005, а також заявою-приєднання від 16.11.2018, зі змісту якої слідує, що він приєднався з 01.01.2019 до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії на умовах договору про постачання,

- з метою забезпечення електропостачання ОСОБА_1 . Позивач 01.09.2020 супровідним листом № 37/06-043991 від 31.08.2020 надіслав Відповідачу на розгляд і підписання проект Договору про спільне використання технологічних електричних мереж, проте останній його не підписав, у зв`язку з чим виник спір про укладення договору у судовому порядку,

- за умовами проекту договору він є оплатним зі сторони Позивача і така плата не є прибутком для Відповідача у розумінні положень Податкового кодексу України, оскільки кошти, отримані власником електричних мереж як плата за спільне їх використання обліковується окремо та використовується виключно на утримання цих мереж.

Під час судового розгляду справи представник Позивача надав пояснення по суті позову та просив позовні вимоги задовольнити.

Дії та аргументи Відповідача

Відповідач з вимогами Позивача не погодився, просив суд у задоволенні позовних вимог відмовити та зазначив, що:

- що правовідносин між сторонами урегульовано Договором споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії № 6849 від 21.01.2019,

- відомості, наявні у додатку № 7 до договору стосовно приєднання електроустановок ОСОБА_1 не відповідають дійсності, оскільки він не надавав йому права на відповідне підключення,

- за наслідками укладення спірного договору він буде отримувати прибутки, оскільки він передбачає плату за спільне використання технологічних електричних мереж, але у відповідності до положень статті 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку він є неприбутковою організацією, а тому укладення договору не буде відповідати цим положенням,

- укладення договору можливе лише за рішенням загальних зборів Об`єднання, яке у даному випадку відсутнє,

- керівником Об`єднання є ОСОБА_2 , а не ОСОБА_3 , який зазначений у проекті договору.

Процесуальні дії та рішення суду

Ухвалою суду від 19.10.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального провадження та підготовче засідання призначено на 24.11.2020. Цією ж ухвалою сторонам установлені процесуальні строки для надання відзиву, відповіді на відзив та заперечення.

На виконання вимог суду сторонами подані відзив на позов, відповідь на відзив та заперечення.

Безпосередньо підготовче провадження проведене у судових засіданнях, які відбулися 24.11.2020, 22.12.2020 та 19.01.2021, а розгляд справи по суті - 16.02.2021.

Розгляд справи по суті проведений без участі представника Відповідача, оскільки судом відхилене клопотання його представника адвоката Пацалової Т.В. про відкладення через хворобу, так як відповідних доказів перебування на лікарняному нею не надано, а тому така неявка не є поважною.

Установлені судом обставин спору

Згідно із Договором № 6849 від 21.01.2019 споживача про надання послуг з розподілу електроенергії , укладеного між Акціонерним товариством Херсонобленерго та Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , між сторонами наявні правовідносини стосовно надання Позивачем послуг з розподілу електричної енергії, в яких Позивач виступає у якості Оператора системи, а Відповідач є Споживачем, серед іншого, електроустановок, які знаходяться за адресою: м. Херсон, вул. Гімназична, 19 (а.с. 33-35).

За змістом додатку № 7 Однолінійна схема (схема постачання споживача із зазначенням ліній, що живлять електроустановки споживача, і точок їх приєднання) житловий будинок м. Херсон, вул. Гімназична, 19 до вказаного Договору до електричних мереж, які належать Відповідачу, приєднані електроустановки ФОП Ларченка С.В. (а.с. 38).

Відповідно до Заяви-приєднання до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії № 3684 від 16.11.2018, поданої фізичною особою-підприємцем Ларченком С.В. Акціонерному товариству Херсонобленерго , між ними наявні правовідносини щодо постачання електричної енергії за особовим рахунком № 3684 (а.с. 103).

Як слідує із Акту розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін електроустановки ФОП Ларченка С.В., знаходяться за адресою: м. Херсон, вул. Червоностудентська (нині Гімназична), 19, пункт продажу питної води (а.с. 102).

Відповідно до листа за вих. № 37/06-043991 від 31.08.2020 Позивач звернувся до Відповідача з пропозицією про укладення Договору про спільне використання технологічних електричних мереж № 6849 від 28.08.2020 з додатками (а.с. 42).

Зокрема, запропонований до укладення проект договору має наступний зміст:

Договір про спільне використання технологічних електричних мереж

м. Херсон № 6849 28.08.2020

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , що діє на підставі статуту, в особі Голови правління Храмцова В.М. (Основний споживач-далі), що діє на підставі статуту, та Акціонерне товариство Херсонобленерго , що здійснює діяльність на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, виданої відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 20.11.2018. № 1469 (далі - Користувач), в особі начальника відділу з договірної роботи Бєлугіна І.О., що діє на підставі довіреності, (далі - Сторони) уклали цей договір про спільне використання технологічних мереж (далі - Договір) про таке.

1. Предмет Договору

1.1. Основний споживач зобов`язується забезпечити технічну можливість доставки електричної енергії необхідного обсягу та рівня потужності (із забезпеченням якості, надійності та безперервності) власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, а Користувач - своєчасно сплачувати вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього Договору.

1.2. Доставка електричної енергії забезпечується відповідно до Однолінійної схеми, який є додатком 1 до цього Договору, наданого Основним споживачем, з обов`язковим зазначенням місць встановлення, типів, марки обладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електричної енергії. Основний споживач забезпечує доставку електричної енергії до межі балансової належності належних йому електричних мереж, визначених Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, який є додатком 2 до цього Договору.

2. Обов`язки Основного споживача

2.1. Основний споживач зобов`язаний:

1) утримувати технологічні електричні мережі спільного використання у належному технічному стані, формувати електричну схему цих мереж відповідної пропускної здатності та забезпечувати технічну можливість для доставки електричної енергії до межі балансової належності електроустановок Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач;

2) забезпечувати на межі балансової належності технологічних електричних мереж підтримання параметрів якості електричної енергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, згідно з Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, та Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309 (рівень надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, не може бути вищим, ніж існуюча категорія надійності електропостачання Основного споживача);

3) забезпечувати виконання графіка попереджувальних ремонтів та обсягів робіт, визначених технологічними картами ремонту, збереження елементів обладнання, встановлених на території Основного споживача;

4) щомісяця до 31 дня розрахункового періоду надавати Користувачу рахунок на оплату послуг за спільне використання технологічних електричних мереж та два примірники Акта прийому-передачі наданих послуг, який є додатком 3 до цього Договору, оформлених Основним споживачем;

5) щорічно надавати Користувачу два примірники довідки про обсяги переданої електричної енергії, який є додатком 4 до цього Договору, оформленої Основним споживачем;

6) упродовж 3 робочих днів з дня переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи повідомити про це Користувача;

7) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача до власних електричних установок для проведення технічної перевірки, контролю за рівнем споживання електричної енергії;

8) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача для виконання Користувачем відключення або обмеження споживання електричної енергії субспоживачам відповідно до порядку, встановленого Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 (далі - Правила роздрібного ринку), або за обґрунтованою письмовою вимогою Користувача припиняти чи обмежувати обсяг передачі електричної енергії;

9) своєчасно вживати відповідні заходи для усунення виявлених порушень;

10) у разі розподілу (передачі) електричної енергії в електричні мережі інших суб`єктів господарювання забезпечити складення балансу електричної енергії у власних технологічних електричних мережах для проведення комерційних розрахунків;

11) оперативно повідомляти Користувача та інших суб`єктів господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача, про порушення, що пов`язані з перериванням електропостачання, їх причини і терміни/строки відновлення режиму електропостачання, про виведення в ремонт, а також введення в дію після ремонту технологічних електричних мереж, якими здійснюється розподіл (передача) електричної енергії;

12) за необхідності укласти договори про надання послуг з компенсації реактивної потужності споживача з іншими суб`єктами господарювання, приєднаними безпосередньо до технологічних електричних мереж Основного споживача, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач;

13) забезпечувати відповідно до акта про пломбування збереження і цілісність встановлених на території (у приміщенні) Основного споживача розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр).

3. Права Основного споживача

3.1. Основний споживач має право:

1) на отримання від Користувача плати за спільне використання технологічних електричних мереж, визначеної відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12 червня 2008 року № 691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2008 року за № 732/15423 (із змінами) (далі - Методика обрахування плати);

2) на доступ до розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, для зняття показів;

3) вимагати від Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, дотримання на належному рівні показників якості електричної енергії на межі балансового розподілу електромереж відповідно до умов цього Договору;

4) на припинення спільного використання технологічних електричних мереж Основного споживача у випадках та порядку, передбачених главою 6 цього Договору.

4. Обов`язки Користувача

4.1. Користувач зобов`язується:

1) здійснювати оплату за використання технологічних електричних мереж Основного споживача за розрахунковий період. Розрахунок плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача здійснюється згідно з Порядком обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 5 до цього Договору;

2) забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених осіб Основного споживача до систем та засобів обліку і засобів контролю потужності та якості електричної енергії, а також для контролю встановлених режимів споживання електричної енергії.

5. Права Користувача

5.1. Користувач має право:

1) не сплачувати за використання технологічних електричних мереж за час перерви в

електропостачанні, якщо перерва відбулася не з вини Користувача;

2) на отримання від Основного споживача інформації щодо якості електричної енергії, порядку визначення плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача, умов та режимів передачі електричної енергії;

3) на відшкодування згідно з законодавством України збитків, заподіяних унаслідок порушення його прав;

4) на доступ до електроустановок, розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Основного споживача і враховують обсяг електричної енергії, для зняття показів, та на перевірку схеми приєднання струмоприймачів Основного споживача, які беруть участь у регулюванні навантаження в електромережі, а також на перевірку працездатності установлених у Основного споживача пристроїв протиаварійної автоматики та інших пристроїв, що забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі.

6. Порядок обмеження та припинення спільного використання технологічних електричних мереж

6.1. Спільне використання технологічних електричних мереж може бути припинене або обмежене Основним споживачем:

1) без попередження у разі виникнення аварійних ситуацій в електроустановках Основного споживача на час, що не перевищує визначеного Правилами улаштування електроустановок, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21 липня 2017 року N 476, для струмоприймачів відповідної категорії Користувача;

2) з повідомленням Користувача не пізніше ніж за 10 хвилин у разі перевищення Користувачем або іншими суб`єктами господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач,

договірної граничної величини електричної потужності в години максимуму навантаження;

3) з повідомленням Користувача не пізніше ніж за 3 робочих дні у разі:

несплати Користувачем за використання технологічних електричних мереж Основного споживача у встановлений термін (строк) з дотриманням процедури, передбаченої Правилами роздрібного ринку;

використання технологічних електричних мереж Основного споживача Користувачем після закінчення строку цього Договору;

4) на виконання припису державних органів;

5) у разі відсутності резервного живлення - з повідомленням не пізніше ніж за 10 днів для проведення планових ремонтних робіт в електроустановках оператора системи, Основного споживача або для приєднання нових споживачів;

6) на вимогу оператора системи у зазначені в цій вимозі терміни (строки).

7. Порядок розрахунків за спільне використання технологічних електричних мереж

7.1. Розрахунковим вважається період з 1 числа розрахункового місяця до такого самого числа наступного місяця.

7.2. Вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання визначається відповідно до Порядку обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 6 до цього Договору, розробленому відповідно до Методики обрахування плати.

7.3. Оплата Користувачем послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання здійснюється платіжним дорученням на підставі виставленого Основним споживачем рахунка та оформленого Акта прийому-передачі наданих послуг у десятиденний строк з дати отримання рахунка.

8. Відповідальність Сторін

8.1. У разі погіршення передбачених умовами договору про постачання електричної енергії показників якості електричної енергії з вини Основного споживача останній відшкодовує Користувачу завдані збитки відповідно до вимог чинного законодавства.

8.2. Основний споживач мереж не несе відповідальності за порушення вимог пункту 8.1 цієї глави у разі порушення Користувачем вимог розділу 4 цього Договору.

8.3. Основний споживач не несе матеріальної відповідальності перед Користувачем за обмеження (припинення) розподілу (передачі) електричної енергії, яке викликане:

1) некваліфікованими діями персоналу Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Користувач;

2) умовами обмеження або припинення постачання електричної енергії у випадках, передбачених Правилами роздрібного ринку;

3) автоматичним відключенням лінії живлення внаслідок пошкодження устаткування або дій Користувача, які викликали спрацювання автоматики за умови справності системи автоматичного відключення;

4) діями оператора системи.

8.4. У разі невиконання обґрунтованих вимог Користувача щодо відключення субспоживачів Основний споживач відшкодовує завдані ним збитки іншим суб`єктам відповідно до чинного законодавства.

8.5. На підставі складеного акта про пломбування Основний споживач відповідає за збереження розташованих на його об`єктах засобів обліку, які належать Користувачу або іншим суб`єктам господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, а також за збереження відповідних пломб (відбитків їх тавр), установлених на розрахункових приладах обліку.

8.6. За внесення платежів, передбачених підпунктом 1 пункту 4.1 глави 4 цього Договору, з порушенням терміну (строку), визначеного додатком 5 до цього Договору, Користувач сплачує Основному споживачу пеню у розмірі подвійної ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

9. Обставини непереборної сили

9.1. Сторони не несуть відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов`язань за цим Договором, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили. До обставин непереборної сили належать:

форс-мажорні обставини-надзвичайна і непереборна за наявних умов сила, захист від якої не передбачено в проектній та іншій нормативній документації, дію якої неможливо попередити застосуванням високопрофесійної практики персоналу, дія якої може буди викликана:

винятковими погодними умовами і стихійним лихом ( ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, пожежа, просідання і зсув ґрунту);

непередбаченими ситуаціями, викликаними діями сторони, що не є стороною відповідного договору (страйк, локаут, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, громадська демонстрація, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух);

умовами, регламентованими відповідними органами виконавчої влади, а також пов`язаними з ліквідацією наслідків, викликаних винятковими погодними умовами і непередбаченими ситуаціями, що перешкоджають виконанню договірних зобов`язань у цілому або частково. Термін (строк) виконання зобов`язань за цим Договором у такому разі відкладається на період дії обставин непереборної сили.

9.2. Сторона, для якої виконання зобов`язань стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, має письмово повідомити іншу Сторону про початок, тривалість та ймовірну дату припинення дії обставин непереборної сили.

9.3. Наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідною довідкою, виданою Торгово-промисловою палатою України.

10. Строк договору

10.1. Цей Договір укладається на строк до 31.12.2020 року, набирає чинності з дня його підписання та вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення цього строку одна із Сторін не повідомить іншу про відмову від цього Договору або його перегляд.

10.2. Договір може бути розірвано і в інший термін (строк) за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, встановленому чинним законодавством. У разі переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи цей Договір втрачає чинність з моменту набуття права власності (права господарського відання).

11. Інші умови

11.1. За наявності у Сторін суміжних електроустановок межа відповідальності за стан та обслуговування електроустановок визначається актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін.

11.2. Строки проведення ремонтних робіт в електромережах Основного споживача, під час яких електроустановки Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Користувач, будуть відключені або буде знижена надійність електропостачання інших споживачів, доводяться до відома заінтересованих сторін письмовим повідомленням Основного споживача, узгодженим з оператором системи.

11.3. Усі суперечки, що випливають з цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами.

У випадку, якщо їх неможливо вирішити шляхом переговорів між Сторонами, вони вирішуються в судовому порядку відповідно до чинного законодавства.

11.4. Додатки до цього Договору є його невід`ємними частинами.

11.5. Сторони зобов`язуються письмово повідомляти про зміну реквізитів (місцезнаходження, найменування, організаційно-правової форми, банківських реквізитів тощо) не пізніше ніж через 10 днів після настання таких змін.

11.6. Цей Договір укладений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них зберігається у Основного споживача, другий - у Користувача.

12. Місцезнаходження та банківські реквізити Сторін:

Основний споживач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , голова правління Храмцов В.М., підпис, дата;

Користувач: АТ Херсонобленерго , 73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, р/р НОМЕР_1 в ТВБВ №10021/01 ФХОУ АТ Ощадбанк , МФО 352457, Код ЄДРПОУ- 05396638, начальник відділу з договірної роботи Бєлугін І.О., підпис, дата (а.с. 43-46).

Поряд з цим, разом із договором Позивачем запропоновано до підписання додатки до нього, а саме:

- додаток № 1 - Однолінійна схема (схема постачання споживача із зазначенням ліній, що живлять електроустановки споживача, і точок їх приєднання) житловий будинок м. Херсон, вул. Гімназична, 19 (а.с. 47),

- додаток № 2 - Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін (а.с. 48),

- додаток № 3 - зразок Акт прийому-здачі наданих послуг (а.с. 49),

- додаток № 4 - зразок Довідка про обсяги переданої електричної енергії за базовий період (а.с. 50),

- додаток № 5 - Порядок обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж (а.с. 51-52).

Як слідує з Рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення вказаний лист та проект Договору з додатками направлені Позивачем на адресу Відповідача за номером квитанції 7300308501956, але не вручені за закінченням терміну зберігання (а.с. 54).

Відповідно до пунктів 12 та 14 Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 в редакції 2018 року виконавчим органом Об`єднання є правління, яке здійснює керівництво поточною діяльністю та має право приймати рішення з питань діяльності, а до компетенції правління належить, серед іншого, укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням (а.с. 76-81).

Згідно з Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань керівником ОСББ Бриз 2018 є Літвіновський Павло Михайлович (а.с. 73-1).

Оцінка суду установлених обставин та норм діючого законодавства, що регулюють спірні правовідносини

Порядок укладення договорів визначений у статтях 179-188 ГК України.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 179 ГК України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування; при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб`єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб`єктів, коли ці суб`єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Згідно з частиною сьомою статті 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України (далі - ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених ГК України, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Статтею 181 ГК України визначений загальний порядок укладення господарських договорів.

Так, цей порядок включає:

- Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами (частина 1),

- Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках (частина 2),

- Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору (частина 3).

Таким чином, укладення договору можливе лише за добровільним волевиявленням обох сторін та у разі досягнення згоди з усіх істотних його умов.

Разом з тим, статтею 187 того ж Кодексу встановлені випадки укладення договорів за рішенням суду, зокрема у випадках, коли: 1) виникають такі спори при укладенні господарських договорів за державним замовленням; 2) договорів, укладення яких є обов`язковим на підставі закону; 3) в інших випадках, встановлених законом; 4) якщо це передбачено угодою сторін; 5) якщо сторони зобов`язані укласти певний договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Отже, за вказаними правовими положеннями можливе застосування судового примусу у вирішенні питання укладення договору, який є обов`язковим на підставі закону.

Зокрема, правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулюються станом на час вирішення справи в суді положеннями Закону України Про ринок електричної енергії № 2019-VIII від 13.04.2017.

Так, за змістом пункту 19 частини 1 статті 4 Закону № 2019-VIII учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах; для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються, серед інших, договори, передбачені відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Поряд з цим, положеннями статті 49 Закону № 2019-VIII регулюється порядок розподілу електричної енергії електричними мережами основних споживачів. Зокрема, для цілей цієї статті основним споживачем вважається споживач та/або власник електричних мереж, який не є оператором системи розподілу, електричні мережі якого використовуються для розподілу електричної енергії іншим споживачам, а також для транспортування електричної енергії в мережі оператора системи розподілу (частина 1); відносини між основним споживачем та користувачами, що живляться від його мереж, та оператором системи розподілу та/або оператором системи передачі регулюються кодексом систем розподілу, кодексом системи передачі, правилами роздрібного ринку та договорами, укладеними на їх основі (частина 2); основний споживач зобов`язаний укласти з оператором системи розподілу, на території здійснення ліцензованої діяльності з розподілу якого розташовані його мережі, договір про спільне використання електричних мереж за типовою формою, затвердженою Регулятором; вартість послуг за цим договором визначається за затвердженою Регулятором методикою (частина 3).

Водночас, взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії , затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії .

Так, абзацами 3 та 4 пункту 1.2.3. цих Правил визначено, що у разі використання оператором системи технологічних електричних мереж власника мереж, який не виконує функцій оператора системи згідно з умовами ліцензії або законодавством, для забезпечення транспортування електричної енергії електричними мережами, що не належать оператору системи відносини між власником цих мереж та оператором системи, у тому числі їх взаємна відповідальність, регулюються договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ними на основі типового договору (додаток 1 до цих Правил) (абзац 3); власник технологічних електричних мереж (основний споживач) не має права відмовити оператору системи, на території ліцензованої діяльності якого приєднані мережі власника, в укладенні (переукладенні) договору про спільне використання технологічних електричних мереж у передбачених цими Правилами випадках (абзац 4).

Зокрема, відповідно до додатку № 1 до Правил роздрібного ринку електричної енергії типовий договір про спільне використання технологічних електричних мереж повинен мати наступний зміст:

ТИПОВИЙ ДОГОВІР

про спільне використання технологічних електричних мереж

…… 1. Предмет Договору

1.1. Основний споживач зобов`язується забезпечити технічну можливість доставки електричної енергії необхідного обсягу та рівня потужності (із забезпеченням якості, надійності та безперервності) власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, а Оператор системи - своєчасно сплачувати вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього Договору.

1.2. Доставка електричної енергії забезпечується відповідно до Однолінійної схеми, який є додатком 1 до цього Договору, наданого Основним споживачем, з обов`язковим зазначенням місць встановлення, типів, марки обладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електричної енергії.

Основний споживач забезпечує доставку електричної енергії до межі балансової належності належних йому електричних мереж, визначених Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, який є додатком 2 до цього Договору.

2. Обов`язки Основного споживача

2.1. Основний споживач зобов`язаний:

1) утримувати технологічні електричні мережі спільного використання у належному технічному стані, формувати електричну схему цих мереж відповідної пропускної здатності та забезпечувати технічну можливість для доставки електричної енергії до межі балансової належності електроустановок Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи;

2) забезпечувати на межі балансової належності технологічних електричних мереж підтримання параметрів якості електричної енергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, згідно з Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, та Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309 (рівень надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, не може бути вищим ніж існуюча категорія надійності електропостачання Основного споживача);

3) забезпечувати виконання графіка попереджувальних ремонтів та обсягів робіт, визначених технологічними картами ремонту, збереження елементів обладнання, встановлених на території Основного споживача;

4) щомісяця до


дня розрахункового періоду надавати Оператору системи рахунок на оплату послуг за спільне використання технологічних електричних мереж та два примірники Акта прийому-передачі наданих послуг, який є додатком 3 до цього Договору, оформлені Основним споживачем;

5) упродовж 3 робочих днів з дня переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи повідомити про це Оператора системи;

6) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Оператора системи до власних електричних установок для проведення технічної перевірки, контролю за рівнем споживання електричної енергії;

7) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Оператора системи для виконання Оператором системи відключення або обмеження споживання електричної енергії суб`єктам господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача, відповідно до порядку, встановленого Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 (далі - Правила роздрібного ринку), або за обґрунтованою письмовою вимогою Оператора системи припиняти чи обмежувати обсяг передачі електричної енергії;

8) своєчасно вживати відповідних заходів для усунення виявлених порушень;

9) у разі розподілу (передачі) електричної енергії в електричні мережі інших суб`єктів господарювання забезпечити складення балансу електричної енергії у власних технологічних електричних мережах для проведення комерційних розрахунків;

10) оперативно повідомляти Оператора системи та інших суб`єктів господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача, про порушення, що пов`язані з перериванням електропостачання, їх причини і терміни/строки відновлення режиму електропостачання, про виведення в ремонт, а також введення в дію після ремонту технологічних електричних мереж, якими здійснюється розподіл (передача) електричної енергії;

11) забезпечувати відповідно до акта про пломбування збереження і цілісність встановлених на території (у приміщенні) Основного споживача розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр);

12) припинити надання послуг із спільного використання технологічних електричних мереж на вимогу Оператора системи;

13) не допускати безоблікове споживання електричної енергії від технологічних електричних мереж Основного споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані Оператору системи, у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж Основного споживача.

3. Права Основного споживача

3.1. Основний споживач має право:

1) на отримання від Оператора системи плати за спільне використання технологічних електричних мереж, визначеної відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12 червня 2008 року № 691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2008 року за № 732/15423 (із змінами) (далі - Методика обрахування плати);

2) на доступ до розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, для зняття показів;

3) вимагати від Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, дотримання на належному рівні показників якості електричної енергії на межі балансового розподілу електромереж відповідно до умов цього Договору;

4) на припинення спільного використання технологічних електричних мереж Основного споживача у випадках та порядку, передбачених главою 6 цього Договору.

4. Обов`язки Оператора системи

4.1. Оператор системи зобов`язується:

1) здійснювати оплату за використання технологічних електричних мереж Основного споживача за розрахунковий період. Розрахунок плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача здійснюється згідно з Порядком обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 5 до цього Договору;

2) забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених осіб Основного споживача до систем та засобів обліку і засобів контролю потужності та якості електричної енергії, а також для контролю встановлених режимів споживання електричної енергії.

5. Права Оператора системи

5.1. Оператор системи має право:

1) не сплачувати за використання технологічних електричних мереж за час перерви в електропостачанні, якщо перерва відбулася не з вини Оператора системи;

2) на отримання від Основного споживача інформації щодо якості електричної енергії, порядку визначення плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача, умов та режимів передачі електричної енергії;

3) на відшкодування згідно з законодавством України збитків, заподіяних унаслідок порушення його прав;

4) на доступ до електроустановок, розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Основного споживача і враховують обсяг електричної енергії, для зняття показів, та на перевірку схеми приєднання струмоприймачів Основного споживача, які беруть участь у регулюванні навантаження в електромережі, а також на перевірку працездатності установлених у Основного споживача пристроїв протиаварійної автоматики та інших пристроїв, що забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі.

6. Порядок обмеження та припинення спільного використання технологічних електричних мереж

6.1. Спільне використання технологічних електричних мереж може бути припинене або обмежене Основним споживачем:

1) без попередження у разі виникнення аварійних ситуацій в електроустановках Основного споживача на час, що не перевищує визначеного Правилами улаштування електроустановок, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21 липня 2017 року № 476, для струмоприймачів відповідної категорії Оператора системи;

2) на виконання припису державних органів;

3) у разі відсутності резервного живлення - з повідомленням не пізніше ніж за 10 днів для проведення планових ремонтних робіт в електроустановках оператора системи, Основного споживача або для приєднання нових споживачів;

4) на вимогу оператора системи у зазначені в цій вимозі терміни (строки).

7. Порядок розрахунків за спільне використання технологічних електричних мереж

7.1. Розрахунковим вважається період з ___ числа розрахункового місяця до такого самого числа наступного місяця.

7.2. Вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання визначається відповідно до Порядку обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 6 до цього Договору, розробленому відповідно до Методики обрахування плати.

Сторони забезпечують доступ Оператора системи до розрахункових засобів обліку електричної енергії Основного споживача та інших суб`єктів господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача, у терміни (строки), встановлені договорами про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії, укладеними між Оператором системи та Основним споживачем і між Оператором системи та іншими суб`єктами господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача.

7.3. Оплата Оператором системи послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання здійснюється платіжним дорученням на підставі виставленого Основним споживачем рахунка та оформленого Акта прийому-передачі наданих послуг у десятиденний строк з дати отримання рахунка.

8. Відповідальність Сторін

8.1. У разі погіршення передбачених умовами договору про постачання електричної енергії показників якості електричної енергії з вини Основного споживача останній відшкодовує Оператору системи завдані збитки відповідно до вимог чинного законодавства.

8.2. Основний споживач мереж не несе відповідальності за порушення вимог пункту 8.1 цієї глави у разі порушення Оператором системи вимог розділу 4 цього Договору.

8.3. Основний споживач не несе матеріальної відповідальності перед Оператором системи за обмеження (припинення) розподілу (передачі) електричної енергії, яке викликане:

1) некваліфікованими діями персоналу Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи;

2) умовами обмеження або припинення постачання електричної енергії у випадках, передбачених Правилами роздрібного ринку;

3) автоматичним відключенням лінії живлення внаслідок пошкодження устаткування або дій Оператора системи, які викликали спрацювання автоматики за умови справності системи автоматичного відключення;

4) діями оператора системи.

8.4. У разі невиконання обґрунтованих вимог Оператора системи щодо відключення субспоживачів Основний споживач відшкодовує завдані ним збитки іншим суб`єктам відповідно до чинного законодавства.

8.5. На підставі складеного акта про пломбування Основний споживач відповідає за збереження розташованих на його об`єктах засобів обліку, які належать Оператору системи або іншим суб`єктам господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, а також за збереження відповідних пломб (відбитків їх тавр), установлених на розрахункових приладах обліку.

8.6. За внесення платежів, передбачених підпунктом 1 пункту 4.1 глави 4 цього Договору, з порушенням терміну (строку), визначеного додатком 5 до цього Договору, Оператор системи сплачує Основному споживачу пеню у розмірі


% за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

9. Обставини непереборної сили

9.1. Сторони не несуть відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов`язань за цим Договором, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили. До обставин непереборної сили належать:


що перешкоджають виконанню договірних зобов`язань у цілому або частково.

Термін (строк) виконання зобов`язань за цим Договором у такому разі відкладається на період дії обставин непереборної сили.

9.2. Сторона, для якої виконання зобов`язань стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, має письмово повідомити іншу Сторону про початок, тривалість та ймовірну дату припинення дії обставин непереборної сили.

9.3. Наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідною довідкою, виданою Торгово-промисловою палатою України.

10. Строк договору

11.1. Цей Договір укладається на строк до


, набирає чинності з дня його підписання та вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення цього строку одна із Сторін не повідомить іншу про відмову від цього Договору або його перегляд.

11.2. Договір може бути розірвано і в інший термін (строк) за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, встановленому чинним законодавством. У разі переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи цей Договір втрачає чинність з моменту набуття права власності (права господарського відання).

11. Інші умови

12.1. За наявності у Сторін суміжних електроустановок межа відповідальності за стан та обслуговування електроустановок визначається актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін.

12.2. Строки проведення ремонтних робіт в електромережах Основного споживача, під час яких електроустановки Оператора системи або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Оператор системи, будуть відключені або буде знижена надійність електропостачання інших споживачів, доводяться до відома заінтересованих сторін письмовим повідомленням Основного споживача, узгодженим з оператором системи.

12.3. Усі суперечки, що випливають з цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами. У випадку, якщо їх неможливо вирішити шляхом переговорів між Сторонами, вони вирішуються в судовому порядку відповідно до чинного законодавства.

12.4. Додатки до цього Договору є його невід`ємними частинами.

12.5. Сторони зобов`язуються письмово повідомляти про зміну реквізитів (місцезнаходження, найменування, організаційно-правової форми, банківських реквізитів тощо) не пізніше ніж через 10 днів після настання таких змін.

12.6. Цей Договір укладений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них зберігається у Основного споживача, другий - у Оператора системи.

12. Місцезнаходження та банківські реквізити Сторін .

За таких обставин, законом передбачені випадки обов`язкового та примусового укладення договорів за судовим рішенням, серед яких є укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між оператором системи технологічних електричних мереж та власником мереж, на основі типового договору, та який є обов`язковим на підставі закону.

Резюмуючи наведені положення суд приходить до висновку, що:

- оскільки Позивач є суб`єктом господарської діяльності у сфері електроенергетики, його діяльність повинна здійснюватися на договірних засадах із замовниками послуг,

- з метою забезпечення постачання електроенергії споживачу - ФОП Ларченку С.В., яке можливе лише через технологічні мережі Відповідача, Позивач при використанні таких мереж повинен врегулювати взаємовідносини відповідним договором про спільне використання технологічних електричних мереж, що укладається між ним та Відповідачем на основі типового договору,

- Відповідач, виступаючи власником технологічних електричних мереж, не має права відмовити Позивачу, як оператору системи, на території ліцензованої діяльності якого приєднані мережі, в укладенні договору про спільне використання технологічних електричних мереж,

- у зв`язку з наведеним укладення договору про спільне використання технологічних електричних мереж у судовому порядку є можливим,

- Позивач із дотриманням положень діючого законодавства надіслав Відповідачу відповідний проект договору про спільне використання мереж, який відповідає положенням типового договору, але останній його не підписав, а тому ця обставина є підставою для укладення договору у судовому порядку.

Разом з тим, суд, оцінюючи заперечення Відповідача, зазначає, що його твердження про невідповідність відомостей наявних у додатку № 7 до договору стосовно приєднання електроустановок ОСОБА_1 спростовуються наведеними судом та проаналізованими доказами наявності договірних відносин щодо споживання електричної енергії, а тому до уваги не приймаються.

Суд також вважає помилковими посилання Відповідача на той факт, що за наслідками укладення спірного договору отримані кошти у якості оплати за використання мереж являються прибутком у розумінні Податкового кодексу України, оскільки відповідно до положень підпункту 133.4.2. пункту 133.4. статті 133 ПК України доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, а тому такі доходи не змінюють правовий статус самої організації як неприбуткової.

Як установлено судом за Статутом виконавчим органом Відповідача є правління, до компетенції якого належить укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням, а тому заперечення Відповідача стосовно можливого укладення договору лише за рішенням Загальних зборів до уваги судом не приймаються. Крім того, суд зазначає, що у даному випадку вирішується спір про укладення договору в судовому порядку, за яким підписи керівників сторін не є обов`язковими.

Проте, суд вважає правомірними заперечення Відповідача, які висловлені стосовно зазначення у спірному проекті договору прізвища, ім`я та по-батькові керівника Об`єднання, а саме

ОСОБА_3 , оскільки на даний час ним є ОСОБА_2 , а тому ця обставина повинна бути врахована при укладенні договору. При цьому, зміна прізвища керівника не є істотною умовою договору, а тому не потребує окремого узгодження стосовно досягнення згоди за певними умовами договору, у зв`язку з чим вона не впливає на умови спірного проекту договору.

Статтею 55 Конституції України встановлено, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Статтею 16 ЦК України та статтею 20 ГК України, визначено способи захисту прав та інтересів, і цей перелік не є вичерпним. Отже, суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що не передбачено положеннями статті 16 ЦК України та статті 20 ГК України.

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення.

Отже, суд зобов`язаний з`ясувати характер спірних правовідносин (предмет і підстави позову), наявність/відсутність порушеного права чи інтересу та можливість його поновлення/захисту в обраний спосіб. Саме по собі формулювання позовної вимоги, без з`ясування судом зазначених обставин, не є підставою для припинення провадження у справі або для беззаперечної відмови у задоволенні позову.

При цьому, відповідно до положень статі 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Надаючи правову оцінку належності обраного зацікавленою особою способу захисту, суду належить зважати і на його ефективність з точки зору статті 13 Конвенції.

Так, у рішенні від 15 листопада 1996 року у справі Чахал проти Об`єднаного Королівства Європейський суд з прав людини зазначив, що згадана норма гарантує на національному рівні ефективні правові засоби для здійснення прав і свобод, що передбачаються Конвенцією, незалежно від того, яким чином вони виражені в правовій системі тієї чи іншої країни. Суть цієї статті зводиться до вимоги надати людині такі міри правового захисту на національному рівні, що дозволили б компетентному державному органові розглядати по суті скарги на порушення положень Конвенції й надавати відповідний судовий захист, хоча держави - учасники Конвенції мають деяку свободу розсуду щодо того, яким чином вони забезпечують при цьому виконання своїх зобов`язань. Крім того, Суд указав на те, що за деяких обставин вимоги статті 13 Конвенції можуть забезпечуватися всією сукупністю засобів, що передбачаються національним правом.

Засіб захисту, що вимагається згаданою статтею, повинен бути ефективним як у законі, так і на практиці, зокрема у тому сенсі, щоб його використання не було ускладнене діями або недоглядом органів влади відповідної держави (пункт 75 Рішення ЄСПЛ у справі Афанасьєв проти України від 05.04.2015).

Отже, законодавчі обмеження матеріально-правових способів захисту цивільного права чи інтересу підлягають застосуванню з урахуванням положень статей 55 та 124 Конституції України та статті 13 Конвенції.

Таким чином порушення цивільного права чи цивільного інтересу підлягають судовому захисту й у спосіб, який не передбачений законом, зокрема статями 16 ЦК України та 20 ГК України, але який є ефективним засобом захисту, тобто таким, що відповідає змісту порушеного права, характеру його порушення та наслідкам, спричиненим цим порушенням, а тому суд вправі застосовувати способи захисту цивільних прав, які випливають із характеру правопорушень, визначених спеціальними нормами права, а також повинен враховувати критерії ефективності таких засобів захисту та вимоги частин 2-5 статті 13 Цивільного кодексу України щодо недопущення зловживання свободою при здійсненні цивільних прав особою.

Оцінюючи належність обраного позивачем способу захисту та обґрунтовуючи відповідний висновок, суд виходить із його ефективності, який означає, що вимога на захист цивільного права Позивача, яка сформульована як визнання укладеним договору у редакції позивача відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення, а також вона забезпечить поновлення порушеного права.

За наведених обставин та висновків позовні вимоги про визнання укладеним Договору про спільне використання технологічних електричних мереж № 6849 від 28.08.2020 у редакції, запропонованій Позивачем, підлягають задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат

Судовими витратами у даній справі є витрати Позивача на сплату судового збору відповідно до платіжного доручення № Е102575 від 07.10.2020 у сумі 2 102 грн та які згідно з приписами статті 129 ГПК України підлягають стягненню з Відповідача.

На підставі вказаних правових норм та керуючись статтями 238, 240 ГПК України,

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Визнати укладеним між Акціонерним товариством Херсонобленерго та Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 Договір про спільне використання технологічних електричних мереж № 6849 від 28.08.2020 з додатками у наступній редакції:

ДОГОВІР

про спільне використання технологічних електричних мереж

м. Херсон № 6849 28.08.2020

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , що діє на підставі статуту, в особі Голови правління Літновського П.М. (Основний споживач-далі), що діє на підставі статуту, та Акціонерне товариство Херсонобленерго , що здійснює діяльність на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, виданої відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 20.11.2018. № 1469 (далі - Користувач), в особі начальника відділу з договірної роботи Бєлугіна І.О., що діє на підставі довіреності, (далі - Сторони) уклали цей договір про спільне використання технологічних мереж (далі - Договір) про таке.

1. Предмет Договору

1.1. Основний споживач зобов`язується забезпечити технічну можливість доставки електричної енергії необхідного обсягу та рівня потужності (із забезпеченням якості, надійності та безперервності) власними технологічними електричними мережами в точки приєднання електроустановок Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, а Користувач - своєчасно сплачувати вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання та інші послуги відповідно до умов цього Договору.

1.2. Доставка електричної енергії забезпечується відповідно до Однолінійної схеми, який є додатком 1 до цього Договору, наданого Основним споживачем, з обов`язковим зазначенням місць встановлення, типів, марки обладнання, довжини ліній, які задіяні в передачі електричної енергії. Основний споживач забезпечує доставку електричної енергії до межі балансової належності належних йому електричних мереж, визначених Актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін, який є додатком 2 до цього Договору.

2. Обов`язки Основного споживача

2.1. Основний споживач зобов`язаний:

1) утримувати технологічні електричні мережі спільного використання у належному технічному стані, формувати електричну схему цих мереж відповідної пропускної здатності та забезпечувати технічну можливість для доставки електричної енергії до межі балансової належності електроустановок Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач;

2) забезпечувати на межі балансової належності технологічних електричних мереж підтримання параметрів якості електричної енергії та узгодженого рівня надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, згідно з Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 310, та Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 309 (рівень надійності електропостачання відповідно до категорії струмоприймачів Користувача або інших суб`єктів господарювання, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач, не може бути вищим, ніж існуюча категорія надійності електропостачання Основного споживача);

3) забезпечувати виконання графіка попереджувальних ремонтів та обсягів робіт, визначених технологічними картами ремонту, збереження елементів обладнання, встановлених на території Основного споживача;

4) щомісяця до 31 дня розрахункового періоду надавати Користувачу рахунок на оплату послуг за спільне використання технологічних електричних мереж та два примірники Акта прийому-передачі наданих послуг, який є додатком 3 до цього Договору, оформлених Основним споживачем;

5) щорічно надавати Користувачу два примірники довідки про обсяги переданої електричної енергії, який є додатком 4 до цього Договору, оформленої Основним споживачем;

6) упродовж 3 робочих днів з дня переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи повідомити про це Користувача;

7) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача до власних електричних установок для проведення технічної перевірки, контролю за рівнем споживання електричної енергії;

8) забезпечити безперешкодний доступ (за службовим посвідченням) відповідальних представників Користувача для виконання Користувачем відключення або обмеження споживання електричної енергії субспоживачам відповідно до порядку, встановленого Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 312 (далі - Правила роздрібного ринку), або за обґрунтованою письмовою вимогою Користувача припиняти чи обмежувати обсяг передачі електричної енергії;

9) своєчасно вживати відповідні заходи для усунення виявлених порушень;

10) у разі розподілу (передачі) електричної енергії в електричні мережі інших суб`єктів господарювання забезпечити складення балансу електричної енергії у власних технологічних електричних мережах для проведення комерційних розрахунків;

11) оперативно повідомляти Користувача та інших суб`єктів господарювання, електроустановки яких приєднані до технологічних електричних мереж Основного споживача, про порушення, що пов`язані з перериванням електропостачання, їх причини і терміни/строки відновлення режиму електропостачання, про виведення в ремонт, а також введення в дію після ремонту технологічних електричних мереж, якими здійснюється розподіл (передача) електричної енергії;

12) за необхідності укласти договори про надання послуг з компенсації реактивної потужності споживача з іншими суб`єктами господарювання, приєднаними безпосередньо до технологічних електричних мереж Основного споживача, передачу електричної енергії яким забезпечує Користувач;

13) забезпечувати відповідно до акта про пломбування збереження і цілісність встановлених на території (у приміщенні) Основного споживача розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр).

3. Права Основного споживача

3.1. Основний споживач має право:

1) на отримання від Користувача плати за спільне використання технологічних електричних мереж, визначеної відповідно до Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12 червня 2008 року № 691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08 серпня 2008 року за № 732/15423 (із змінами) (далі - Методика обрахування плати);

2) на доступ до розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, для зняття показів;

3) вимагати від Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, дотримання на належному рівні показників якості електричної енергії на межі балансового розподілу електромереж відповідно до умов цього Договору;

4) на припинення спільного використання технологічних електричних мереж Основного споживача у випадках та порядку, передбачених главою 6 цього Договору.

4. Обов`язки Користувача

4.1. Користувач зобов`язується:

1) здійснювати оплату за використання технологічних електричних мереж Основного споживача за розрахунковий період. Розрахунок плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача здійснюється згідно з Порядком обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 5 до цього Договору;

2) забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених осіб Основного споживача до систем та засобів обліку і засобів контролю потужності та якості електричної енергії, а також для контролю встановлених режимів споживання електричної енергії.

5. Права Користувача

5.1. Користувач має право:

1) не сплачувати за використання технологічних електричних мереж за час перерви в

електропостачанні, якщо перерва відбулася не з вини Користувача;

2) на отримання від Основного споживача інформації щодо якості електричної енергії, порядку визначення плати за використання технологічних електричних мереж Основного споживача, умов та режимів передачі електричної енергії;

3) на відшкодування згідно з законодавством України збитків, заподіяних унаслідок порушення його прав;

4) на доступ до електроустановок, розрахункових засобів та систем обліку електричної енергії, що розташовані на об`єктах Основного споживача і враховують обсяг електричної енергії, для зняття показів, та на перевірку схеми приєднання струмоприймачів Основного споживача, які беруть участь у регулюванні навантаження в електромережі, а також на перевірку працездатності установлених у Основного споживача пристроїв протиаварійної автоматики та інших пристроїв, що забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі.

6. Порядок обмеження та припинення спільного використання технологічних електричних мереж

6.1. Спільне використання технологічних електричних мереж може бути припинене або обмежене Основним споживачем:

1) без попередження у разі виникнення аварійних ситуацій в електроустановках Основного споживача на час, що не перевищує визначеного Правилами улаштування електроустановок, затвердженими наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 21 липня 2017 року N 476, для струмоприймачів відповідної категорії Користувача;

2) з повідомленням Користувача не пізніше ніж за 10 хвилин у разі перевищення Користувачем або іншими суб`єктами господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач,

договірної граничної величини електричної потужності в години максимуму навантаження;

3) з повідомленням Користувача не пізніше ніж за 3 робочих дні у разі:

несплати Користувачем за використання технологічних електричних мереж Основного споживача у встановлений термін (строк) з дотриманням процедури, передбаченої Правилами роздрібного ринку;

використання технологічних електричних мереж Основного споживача Користувачем після закінчення строку цього Договору;

4) на виконання припису державних органів;

5) у разі відсутності резервного живлення - з повідомленням не пізніше ніж за 10 днів для проведення планових ремонтних робіт в електроустановках оператора системи, Основного споживача або для приєднання нових споживачів;

6) на вимогу оператора системи у зазначені в цій вимозі терміни (строки).

7. Порядок розрахунків за спільне використання технологічних електричних мереж

7.1. Розрахунковим вважається період з 1 числа розрахункового місяця до такого самого числа наступного місяця.

7.2. Вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання визначається відповідно до Порядку обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, який є додатком 6 до цього Договору, розробленому відповідно до Методики обрахування плати.

7.3. Оплата Користувачем послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання здійснюється платіжним дорученням на підставі виставленого Основним споживачем рахунка та оформленого Акта прийому-передачі наданих послуг у десятиденний строк з дати отримання рахунка.

8. Відповідальність Сторін

8.1. У разі погіршення передбачених умовами договору про постачання електричної енергії показників якості електричної енергії з вини Основного споживача останній відшкодовує Користувачу завдані збитки відповідно до вимог чинного законодавства.

8.2. Основний споживач мереж не несе відповідальності за порушення вимог пункту 8.1 цієї глави у разі порушення Користувачем вимог розділу 4 цього Договору.

8.3. Основний споживач не несе матеріальної відповідальності перед Користувачем за обмеження (припинення) розподілу (передачі) електричної енергії, яке викликане:

1) некваліфікованими діями персоналу Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Користувач;

2) умовами обмеження або припинення постачання електричної енергії у випадках, передбачених Правилами роздрібного ринку;

3) автоматичним відключенням лінії живлення внаслідок пошкодження устаткування або дій Користувача, які викликали спрацювання автоматики за умови справності системи автоматичного відключення;

4) діями оператора системи.

8.4. У разі невиконання обґрунтованих вимог Користувача щодо відключення субспоживачів Основний споживач відшкодовує завдані ним збитки іншим суб`єктам відповідно до чинного законодавства.

8.5. На підставі складеного акта про пломбування Основний споживач відповідає за збереження розташованих на його об`єктах засобів обліку, які належать Користувачу або іншим суб`єктам господарювання, розподіл (передачу) електричної енергії яким забезпечує Користувач, а також за збереження відповідних пломб (відбитків їх тавр), установлених на розрахункових приладах обліку.

8.6. За внесення платежів, передбачених підпунктом 1 пункту 4.1 глави 4 цього Договору, з порушенням терміну (строку), визначеного додатком 5 до цього Договору, Користувач сплачує Основному споживачу пеню у розмірі подвійної ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

9. Обставини непереборної сили

9.1. Сторони не несуть відповідальності за повне або часткове невиконання своїх зобов`язань за цим Договором, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили. До обставин непереборної сили належать:

форс-мажорні обставини-надзвичайна і непереборна за наявних умов сила, захист від якої не передбачено в проектній та іншій нормативній документації, дію якої неможливо попередити застосуванням високопрофесійної практики персоналу, дія якої може буди викликана:

винятковими погодними умовами і стихійним лихом ( ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, пожежа, просідання і зсув ґрунту);

непередбаченими ситуаціями, викликаними діями сторони, що не є стороною відповідного договору (страйк, локаут, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, громадська демонстрація, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух);

умовами, регламентованими відповідними органами виконавчої влади, а також пов`язаними з ліквідацією наслідків, викликаних винятковими погодними умовами і непередбаченими ситуаціями, що перешкоджають виконанню договірних зобов`язань у цілому або частково. Термін (строк) виконання зобов`язань за цим Договором у такому разі відкладається на період дії обставин непереборної сили.

9.2. Сторона, для якої виконання зобов`язань стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, має письмово повідомити іншу Сторону про початок, тривалість та ймовірну дату припинення дії обставин непереборної сили.

9.3. Наявність обставин непереборної сили підтверджується відповідною довідкою, виданою Торгово-промисловою палатою України.

10. Строк договору

10.1. Цей Договір укладається на строк до 31.12.2020 року, набирає чинності з дня його підписання та вважається продовженим на наступний календарний рік, якщо за місяць до закінчення цього строку одна із Сторін не повідомить іншу про відмову від цього Договору або його перегляд.

10.2. Договір може бути розірвано і в інший термін (строк) за ініціативою будь-якої із Сторін у порядку, встановленому чинним законодавством. У разі переходу права власності (права господарського відання) на технологічні електричні мережі до іншої особи цей Договір втрачає чинність з моменту набуття права власності (права господарського відання).

11. Інші умови

11.1. За наявності у Сторін суміжних електроустановок межа відповідальності за стан та обслуговування електроустановок визначається актом розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін.

11.2. Строки проведення ремонтних робіт в електромережах Основного споживача, під час яких електроустановки Користувача або інших суб`єктів господарювання, розподіл (передача) електричної енергії яким забезпечує Користувач, будуть відключені або буде знижена надійність електропостачання інших споживачів, доводяться до відома заінтересованих сторін письмовим повідомленням Основного споживача, узгодженим з оператором системи.

11.3. Усі суперечки, що випливають з цього Договору, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами.

У випадку, якщо їх неможливо вирішити шляхом переговорів між Сторонами, вони вирішуються в судовому порядку відповідно до чинного законодавства.

11.4. Додатки до цього Договору є його невід`ємними частинами.

11.5. Сторони зобов`язуються письмово повідомляти про зміну реквізитів (місцезнаходження, найменування, організаційно-правової форми, банківських реквізитів тощо) не пізніше ніж через 10 днів після настання таких змін.

11.6. Цей Договір укладений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з них зберігається у Основного споживача, другий - у Користувача.

12. Місцезнаходження та банківські реквізити Сторін:

Основний споживач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , голова правління Літновський П.М.

Користувач: АТ Херсонобленерго , 73003, м. Херсон, вул. Пестеля, 5, р/р НОМЕР_1 в ТВБВ №10021/01 ФХОУ АТ Ощадбанк , МФО 352457, Код ЄДРПОУ- 05396638, начальник відділу з договірної роботи Бєлугін І.О. .

Додаток № 1

Однолінійна схема (схема постачання споживача із зазначенням ліній, що живлять електроустановки споживача, і точок їх приєднання) житловий будинок м. Херсон, вул. Гімназична, 19

Додаток № 2

Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін

Основний споживач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 , м. Херсон, вул. Гімназична, буд. 19 в особі голови правління Літновського П.М. та Користувач АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО в особі начальника відділу з договірної роботи АТ ХЕРСОНОБЛЕНЕРГО Бєлугіна І.О. цим актом установили:

1. Балансова належність електромереж та установок:

Користувача: Будівельна частина та все електрообладнання ЗТП-153, КЛ-0,4 кВ від РУ-0,4 кВ ЗТП-153 до к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична, 19.

Будівельна частина та все електрообладнання ЗТП-130 КЛ-0,4 кВ від РУ-0,4 кВ ЗТП-130 к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Петра Калнишевського, буд. 4.

Основного споживача: к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична, 19, КЛ-0,4 кВ від к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична, 19 до РЩ-0,4 кВ, РЩ-0,4 кВ, прилад обліку, все електрообладнання та усі електромережі житлового будинку. К/я-0,4 кВ ж/б по вул. Петра Калнишевського буд. 4, КЛ-0,4 кВ L=0,080 км до к/я ж/б по вул. Гімназична, буд. 19

2. Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності за стан та обслуговування електромереж та установок установлюється: на наконечниках кабелю живлення в к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична буд. 19, на наконечниках кабелю живлення в к/я-0,4 кВ ж/б по вул. П. Калнишевського буд. 4.

3. Користувач несе відповідальність за: Будівельна частина та все електрообладнання ЗТП-153, КЛ-0,4 кВ від РУ-0,4 кВ ЗТП-153 к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична, 19.

Будівельна частина та все електрообладнання ЗТП-130 КЛ-0,4 кВ від РУ-0,4 кВ ЗТП-130 к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Петра Калнишевського, буд. 4.

4. Основний споживач несе відповідальність за: к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична,19, КЛ-0,4 кВ від к/я-0,4 кВ ж/б по вул. Гімназична, 19 до РЩ-0,4 кВ, РЩ-0,4 кВ, прилад обліку, все електрообладнання та усі електромережі житлового будинку. К/я-0,4 кВ ж/б по вул. Петра Калнишевського буд. 4, КЛ-0,4 кВ L=0,080 км до к/я ж/б по вул. Гімназична, буд. 19

Додаток № 3

Акт прийому-здачі наданих послуг

АТ Херсонобленерго (надалі - Користувач), в особі начальника відділу з договірної роботи Бєлугіна І.О. що діє на підставі довіреності, та


(надалі - Основний споживач), в особі
, що діє на підставі
склали цей Акт про наступне.

Основний споживач надав, а Користувач прийняв надану послугу з передачі електричної енергії власними технологічними електричними мережами у відповідності з Договором спільне використання технологічних електричних мереж №


від
р. Загальна вартість наданих послуг складає____ (____) грн., в тому числі ПДВ
( _____) грн.

Акт складено та підписано у двох примірниках, по одному для кожної із сторін, кожен екземпляр має однакову юридичну силу .

Додаток № 4

Довідка про обсяги переданої електричної енергії за базовий період

№Найменування приєднання№ приладів облікуВид енергії САПоказники приладівРізн ицяРозрах унковийВитрати Втрати РазомПримітки поточніпопередні коефіцієнт В ЛЕПЗмінніПостійні

Додаток № 5

Порядок обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж

1. Розрахунок плати за послуги з утримання технологічних електричних мереж спільного

використання та доставки електричної енергії (плати Користувача за спільне використання технологічних електричних мереж) здійснюється відповідно до вимог Методики обрахування плати за спільне використання технологічних електричних мереж, затвердженої постановою НКРЕ від 12.06.2008 No 691, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.08.2008 за No 732/15423 (із змінами) (далі - Методика).

2. Код послуги згідно з ДК 016:2010: 68.20.12 Послуги щодо оренди та експлуатування власної чи взятої у лізинг нежитлової нерухомості.

3. Основний споживач має вести окремий бухгалтерський облік витрат, пов`язаних з утриманням та експлуатацією технологічних електричних мереж спільного використання.

4. Витрати Основного споживача визначаються щодо тих електричних мереж, які використовуються Основним споживачем спільно з Користувачем та зазначені у Однолінійній схемі, яка є додатком 1 до Договору.

5. Загальна сума обґрунтованих витрат Основного споживача на утримання (експлуатацію та обслуговування) технологічних електричних мереж спільного користування визначається за статтями витрат, перелік яких наведений у Кошторисі витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору.

6. Кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору складається та підписується Основним споживачем у трьох примірниках - по одному для кожної Сторони та один для територіального підрозділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (ТП НКРЕКП).

7.Щороку Основний споживач подає на погодження до ТП НКРЕКП (м. Херсон, вул. Університетська, 132А) Кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору з розшифровкою усіх статей витрат.

8. У разі обґрунтованих змін статей витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, наслідком яких є зміна суми витрат за кошторисом більше ніж на 5 %, складу (конфігурації) електричних мереж, топології однолінійних схем, що відбулися протягом року, Основний споживач зобов`язаний подати на погодження зміни до Кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору.

9. Для узгодження кошторису витрат Основний споживач надає ТП НКРЕКП матеріали відповідно до п. 2.4 Методики.

10. Погоджений ТП НКРЕКП Кошторис витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання (та/або зміни до нього), подається Користувачу Основним споживачем протягом 30 календарних днів від дати погодження безпосередньо або поштовим зв`язком (рекомендованим листом з повідомленням про вручення).

11. Кошторис витрат діє протягом одного року від дати його подання Основним споживачем Користувачу. Якщо впродовж цього року Основним споживачем не поданий Користувачу новий погоджений кошторис витрат на наступний рік, відшкодування витрат Користувачем Основному споживачу припиняється.

12. У разі використання технологічних електричних мереж Основного споживача, електроустановки якого приєднані на напрузі 0,4 кВ і нижче, об`єм обладнання технологічних електричних мереж спільного використання менше однієї умовної одиниці або якщо елементи цих технологічних електричних мереж спільного використання не враховані в системі умовних одиниць Методики, плата за спільне використання (без ПДВ) технологічних електричних мереж визначається за річним обсягом передачі електричної енергії мережами спільного використання, згідно з Довідкою щодо витрат на утримання технологічних електричних мереж власника мереж, що використовується замість Кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору.

13. ТП НКРЕКП перевіряє розрахунок об`єму умовних одиниць та співвідношення граничного рівня витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання з відповідною сумою витрат Основного споживача за кошторисом. У разі, якщо сума витрат за кошторисом перевищує граничний рівень витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, кошторис погоджується на рівні витрат, визначених за об`ємом умовних одиниць електроустановок Основного споживача, та нормативу витрат на умовну одиницю, які склались за результатами діяльності Користувача.

14. Плата за спільне використання (без ПДВ) технологічних електричних мереж розраховується як добуток значення загальної величини витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання на частку від ділення між обсягами віддачі електричної енергії з технологічних електричних мереж спільного використання до обсягу надходження в мережі спільного використання. Обсяги надходження електричної енергії в технологічні електричні мережі Основного споживача та обсяги електричної енергії, які передаються Основним споживачем технологічними електричними мережами спільного використання в мережі Користувача та/або споживача (споживачів) Користувача (обсяги віддачі електричної енергії) визначаються відповідно до умов договорів про розподіл електричної енергії, укладених з Основним споживачем та споживачем (споживачами) Користувача. Зазначені обсяги погоджуються Сторонами у Довідці про обсяги переданої електричної енергії, який є додатком 4 до Договору. Сума частини обґрунтованих витрат, що підлягає відшкодуванню Користувачем у розрахунковому році та відповідно сума щомісячних відшкодувань Користувача зазначаються у пунктах 9,10 Кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору.

15. Зміни до договору, що стосуються його ціни (вартості послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання у розрахунковому періоді кожного наступного року), оформлюються сторонами шляхом переукладення на наступний розрахунковий рік Довідки про обсяги переданої електричної енергії, який є додатком 4 до Договору, Розрахунку умовних одиниць технологічних електричних мереж спільного використання та перелік елементів технологічних електричних мереж Основного споживача, який є додатком 7 до Договору та Кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору, погодженого ТП НКРЕКП.

16. У разі надання Основним споживачем узгоджених зі структурним підрозділом НКРЕКП змін до діючого Кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання, який є додатком 6 до Договору, відшкодування витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання із врахуванням вказаних змін здійснюється з 01 числа наступного календарного місяця від дати подання їх Основним споживачем Користувачу.

17. Вартість послуг Основного споживача з утримання технологічних електричних мереж спільного використання за Договором, яка підлягає до сплати Користувачем у розрахунковому періоді та визначена у відповідності до цього додатку зазначається в Акті прийому-передачі наданих послуг, який складається за формою Додатку 3 до Договору. Підставою для оплати послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання є отримання Користувачем у термін, визначений п. 2.4. Договору, підписаного з боку Основного споживача рахунку на оплату послуг та підписання Сторонами Акту прийому-передачі наданих послуг, складеного Основним споживачем за формою Додатку 3 до Договору.

18. Сторони домовилися складати Акт прийому-передачі наданих послуг за формою Додатка 3 до Договору та проводити розрахунки один раз на місяць. Основний споживач бере на себе зобов`язання у розрахунковому періоді надавати Користувачу за адресою:


підписані зі свого боку: рахунок на оплату послуг за спільне використання технологічних електричних мереж у розрахунковому періоді та Акт прийому-передачі наданих послуг, а також податкову накладну у порядку, визначеному чинним законодавством України.

19. Оплата Користувачем послуг з утримання технологічних електричних мереж спільного використання здійснюється, за умови погодження Основним споживачем територіальним підрозділом НКРЕКП Додатку 6 до Договору, платіжним дорученням на підставі виставленого Основним споживачем рахунка та оформленого Сторонами Акту прийому-передачі наданих послуг за формою Додатка 3 протягом 30 календарних днів з дати складання Акта прийому-передачі наданих послуг.

Операційні витрати, що включаються до кошторису витрат на утримання технологічних електричних мереж спільного використання власника мереж за 20___ рік по

№ з/пПерелік складових частин витратОдиниця виміруВитратиСпіввідношення витрат 1Матеріальні витратигрн 1.1 Сировина та матеріали грн 1.2Витрати на капітальний та поточний ремонт власних технологічних електричних мереж спільного використання господарчим та підрядним способом (без заробітної плати)грн 1.3Паливогрн 1.4 Електрична енергіягрн 1.5 Малоцінні і щвидкозношувальні предметигрн 1.6Витрати на нове обладнаннягрн 1.7Витрати на забезпечення охорони та збереження технологічних електричних мереж спільного використання та їх елементівгрн 2Амортизаціягрн 3Витрати на оплату праці грн 3.1На оплату основної заробітної плати грн 3.2На оплату додаткової заробітної платигрн 4Відрахування на соціальні заходи грн 5 Інші операційні витратигрн 5.1На охорону працігрн 5.2На навчаннягрн 6Усього витратигрн 3. Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Бриз 2018 (73000, м. Херсон, вул. Петра Калнишевського, буд. 4; ідентифікаційний код 42570561) на користь Акціонерного товариства Херсонобленерго (73003 м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5; ідентифікаційний код 05396638) - 2 102 грн компенсації по сплаті судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 17.02.2021

Суддя М.К. Закурін

Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено17.02.2021

Судовий реєстр по справі —923/1027/20

Постанова від 11.05.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 15.03.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Рішення від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 19.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні