Рішення
від 16.02.2021 по справі 280/8263/20
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2021 року Справа № 280/8263/20 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Новікової І.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

16 листопада 2020 року до Запорізького окружного адміністративного суду, через підсистему Електронний суд, надійшов позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (далі-позивачі) до Головного управління ПФУ в Запорізькій області (далі - відповідач), в якому позивач просить суд:

визнати протиправними дії відповідача щодо переведення виплати пенсії ОСОБА_1 на поштове відділення та подальше припинення її виплати;

визнати протиправними дії відповідача щодо переведення виплати пенсії ОСОБА_2 на поштове відділення та подальше припинення її виплати;

зобов`язати відповідача поновити виплату пенсії ОСОБА_1 з дати припинення та здійснювати виплату на банківський рахунок відкритий в АТ КБ ПриватБанк ;

зобов`язати відповідача поновити виплату пенсії ОСОБА_2 з дати припинення та здійснювати виплату на банківський рахунок відкритий в АТ КБ ПриватБанк .

Ухвалою суду від 30.11.2020 відкрито спрощене позовне провадження, а розгляд справи призначено в порядку письмового провадження.

Ухвалами суду від 22.12.2020, 14.01.2021 та 05.02.2021 від АТ КБ ПриватБанк витребувались докази по справі.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що з 27.04.2016 позивачам призначено пенсію за віком, яку позивачі отримували на банківські рахунки відкриті в ПАТ КБ ПриватБанк . Разом з тим, з 01.10.2019 виплату пенсії переведено на поштове відділення 69076, у зв`язку із тим, що позивачі начебто не отримували кошти з рахунку у банку на протязі 12 місяців. В подальшому виплата пенсії припинена, у зв`язку із тим, що позивачі не отримували пенсію у відділенні поштового зв`язку. Разом з тим, позивач вказує на неправдивість твердження відповідача про те, що позивачем протягом 12 місяців не отримувалась пенсія, оскільки такі обставини спростовуються виписками по особовим рахунках позивачів. Крім того, представник позивачів вказував на те, що відповідач не мав права переводити виплату пенсії на поштове відділення за колишнім місцем проживання в Україні, усвідомлюючи, що вона не буде отримана позивачами, оскільки позивачі не проживають на території України. Просить задовольнити позовні вимоги.

Відповідач заперечуючи проти задоволення позовних вимог вказав на те, що до 01.10.2019 позивачі були отримувачами пенсійної виплати через АТ КБ ПриватБанк , але за інформацією зазначеного банку на протязі 12 місяців кошти з рахунку не отримувались, тому з 01.10.2019 виплату пенсії позивачів переведено на поштове відділення 69076. Відповідач вказує на те, що відповідно до ч.1 ст.49 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд. За таких обставин відповідач вважає, що ним правомірно припинено виплату пенсії. Також, відповідач посилався на те, що позивачі на теперішній час до відповідача з заявою на подовження виплати пенсії через АТ КБ ПриватБанк не звертались. Просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

На підставі приписів ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, їх достатність і взаємний зв`язок у сукупності, встановив наступне.

Судом встановлено, що постановою Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 15.07.2016 по справі №337/2392/16-а зобов`язано Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому районі м.Запоріжжя призначити пенсію за віком ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 27 квітня 2016 року.

Також, судом встановлено, що до 01.10.2019 позивачі отримували пенсійні виплати на рахунки відкриті в АТ КБ ПриватБанк , проте з 01.10.2019 виплата пенсії відповідачем переведена на поштове відділення 69076.

Підставою для припинення виплати пенсії на банківський рахунок стало те, що позивачами на протязі 12 місяців не отримувалась пенсія, про що орган Пенсійного фонду повідомила банківська установа.

В подальшому, оскільки позивачами пенсії з відділення 69076 не отримувалась на протязі 6 місяців, то виплата позивачам пенсії припинена.

Позивачі, не погодившись з правомірністю припинення виплати пенсії, звернулися з даним позовом до суду.

За приписами статті 8 Конституції України, Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Конституція України є нормами прямої дії.

Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Суд зазначає, що згідно приписів статті 22 Конституції України, права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права та свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Згідно приписів статті 46 Конституції України, громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Пенсії, інші види соціальних виплат для догляду, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Суд зазначає, що Закон України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування, визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом (далі - Закон №1058).

Відповідно до статті 1 Закону №1058, пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або отримують члени її сім`ї у випадках, визначених цим Законом.

Частиною 1 статті 47 Закону №1058 визначено, що пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч.2 ст.47 Закону №1058, пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

Відповідно до заяв від 27.06.2016 позивачі виявили бажання отримувати пенсійні виплати через АТ КБ ПриватБанк .

Постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 року №1596 затверджено Порядок виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, який визначає механізм виплати пенсій та грошової допомоги їх одержувачам управліннями Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, об`єднаними управліннями (далі - органи Пенсійного фонду), головними управліннями Пенсійного фонду України в областях, м. Києві та структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад (далі - органи соціального захисту населення), а також інших грошових виплат, що фінансуються органами соціального захисту населення за рахунок відповідних бюджетів (далі - пенсія та грошова допомога), шляхом зарахування на поточні рахунки одержувачів пенсії та грошової допомоги (далі - одержувачі) в уповноважених банках (далі - Порядок №1596).

Відповідно до пункту 16 Порядку №1596, якщо суми пенсії та грошової допомоги одержуються за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунка більш як один рік, уповноважений банк зобов`язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду або органу соціального захисту населення не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, а одержувач - подати нову заяву до органу Пенсійного фонду або органу соціального захисту населення згідно з вимогами, визначеними в пункті 10 цього Порядку.

У разі невиконання одержувачем цієї умови орган Пенсійного фонду або орган соціального захисту населення припиняє перерахування пенсії та грошової допомоги на поточний рахунок у визначену одержувачем установу уповноваженого банку та проводить виплату через національного оператора поштового зв`язку за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті у межах України в установленому порядку.

Отже, чинним законодавством України встановлено певні особливості пов`язані із отриманням пенсії не особисто пенсіонером, у тому числі і через установи банку.

Так, під час розгляду адміністративної справи судом встановлено, що АТ КБ ПриватБанк на адресу ГУ ПФУ в Запорізькій області направлено лист від 07.05.2019 №20.1.0.0.0/7-20190418/1953, в якому орган Пенсійного фонду повідомлено про те, що одержання пенсійних виплат ОСОБА_1 та ОСОБА_2 здійснювалось протягом останніх 12 місяців за довіреністю.

При цьому, з позовної заяви встановлено та не спростовано позивачем, що позивачі на території України не проживають, а відповідно особисто не отримували пенсійні виплати у банкоматах.

Також, судом встановлено, що на дату виникнення спірних правовідносин позивачі після припинення виплати пенсії через установу банку не зверталися особисто та/або через представника до територіального органу Пенсійного фонду з заявою встановленої форми про поновлення виплати пенсії через установу банку, а тому суд дійшов висновку, що відповідачем правомірно прийнято рішення про переведення виплати на відділення поштового зв`язку, як того вимагає пункт 16 Порядку №1596.

Крім того, позивачем не надано доказів на підтвердження того, що з поштового відділення 69076, позивачами та/або їх повноважними представниками отримувались пенсійні виплати, що свідчить про наявність підстав для припинення виплати пенсії, відповідно до п.4 ч.1 ст.49 Закону №1058.

При цьому, суд зауважує на те, що позивачі не зверталися на даний час за поновленням виплати пенсії, у тому числі і на банківський рахунок, а відповідно позивачам не було відмовлено у поновленні виплати пенсії з дати її припинення. Позивачі мають право у встановленому порядку у будь-який час звернутися до відповідача з питання поновлення виплати пенсії, а тому на даний час конституційне право на отримання пенсії не порушено.

Згідно вимог статті 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Відповідно до ч.1 ст.77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. Згідно ч.2 ст.77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

За результатам розгляду адміністративної справи встановлено, що у даному випадку відповідач приймаючи рішення про припинення виплати пенсії через установу банку діяв обґрунтовано, а оскільки позивачі не зверталися за поновленням пенсії до відповідача, то вимоги про зобов`язання відповідача в судовому порядку поновити виплату пенсії є передчасними.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 9, 72, 77, 139, 241, 243-246, 255 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (69057, м.Запоріжжя, пр.Соборний, 158-Б) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя І.В. Новікова

Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено18.02.2021
Номер документу94933541
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —280/8263/20

Ухвала від 28.05.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 30.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Рішення від 16.02.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 05.02.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 14.01.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 22.12.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні