Ухвала
від 16.02.2021 по справі 638/11528/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/11528/20

Провадження № 2/638/2754/21

16.02.2021 року Дзержинський районний суд м. Харкова

в складі: головуючого судді Хайкіна В.М.

за участю секретаря Запорожець Д. Д.

з участю судового розпорядника Зміївської О. Ю.

з участю представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи на стороні відповідача: Приватне підприємство Опта-Стандарт , Товариство з обмеженою відповідальністю Автодом Харків , Товариство з обмеженою відповідальністю ТДН про стягнення дійсної вартості часток статутного капіталу підприємств, сформованих за спільні кошти подружжя, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Дзержинського районного суду м. Харкова знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи на стороні відповідача: Приватне підприємство Опта-Стандарт , Товариство з обмеженою відповідальністю Автодом Харків , Товариство з обмеженою відповідальністю ТДН про стягнення дійсної вартості часток статутного капіталу підприємств, сформованих за спільні кошти подружжя.

Від представника позивача ОСОБА_2 - адвоката Тарасенко Г. О. до суду надійшла заява про зміну (доповнення) предмета позову, згідно якої позивач просить суд задовольнити наступні позовні вимоги:

1) визнати недійсним правочин щодо відступлення ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 частки в розмірі 6,25 % в статутному капіталі Приватного підприємства Опта-Стандарт , код ЄДРПОУ 32952021, який був оформлений протоколом від 11.08.2016 року №01/16 загальних зборів співвласників Приватного підприємства Опта- Стандарт ;

2) стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 дійсну вартість частки в розмірі 6,25 % статутного капіталу Приватного підприємства Опта-Стандарт , код ЄДРПОУ 32952021, відповідно до чистої вартості активів вказаного підприємства за даними останнього звітного фінансового періоду, що передував поданню цього позову до суду;

3) визнати недійсним правочин щодо відступлення ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 частки в розмірі 12,5 % в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю Автодом Харків , код ЄДРПОУ 33207174, який був оформлений протоколом від 11.08.2016 року №б/н загальних зборів учасників ТОВ Автодом Харків ;

4) стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 дійсну вартість частки в розмірі 12,5 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю Автодом Харків , код ЄДРПОУ 33207174, відповідно до чистої вартості активів вказаного підприємства за даними останнього звітного фінансового періоду, що передував поданню цього позову до суду;

5) визнати недійсним правочин щодо відступлення ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 частки в розмірі 12,5 % в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю ТДН , код ЄДРПОУ 32728468, який був оформлений протоколом від 11.08.2016 року №б/н загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю ТДН ;

6) стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 дійсну вартість частки в розмірі 12,5 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю ТДН , код ЄДРПОУ 32728468, відповідно до чистої вартості активів вказаного підприємства за даними останнього звітного фінансового періоду, що передував поданню цього позову до суду.

Вимоги заяви обґрунтовує тим, що на час подання позову, позивачці не був відомий зміст конкретних документів, на підставі яких було здійснено відступлення часток в статутних капіталах, та з урахуванням ознайомлення з наданими відповідачем ОСОБА_3 документами щодо обставин відчуження вказаних часток в статутних капіталах підприємств, позивач вважає за необхідне змінити (доповнити) предмет позовних вимог.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Згідно статті 43 ЦПК України, учасники справи мають право: ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень; подавати докази; брати участь у судових засіданнях, якщо інше не визначено законом; брати участь у дослідженні доказів; ставити питання іншим учасникам справи, а також свідкам, експертам, спеціалістам; подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; ознайомлюватися з протоколом судового засідання, записом фіксування судового засідання технічними засобами, робити з них копії, подавати письмові зауваження з приводу їх неправильності чи неповноти; оскаржувати судові рішення у визначених законом випадках; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

У відповідності до ч. 2, 3 ст. 49 ЦПК України, крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу: 1) позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу; 2) позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження; 3) відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Позов у цивільному процесі - це письмово оформлена і адресована суду письмова вимога, що складається з вимоги процесуального характеру та вимоги матеріального характеру (захистити невизнане, оспорюване чи порушене право), а предмет позову - це матеріальний зміст цієї вимоги.

Таким чином, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Цей матеріальний зміст позовних вимог позивача, проявляється в матеріально-правовій заінтересованості - отримати певне матеріальне благо.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Зміна предмета позову відбудеться тоді, коли в рамках конкретного позовної вимоги позивач замість одного способу захисту прав (який був заявлений раніше, при подачі позову) захоче скористатися іншим способом захисту, обґрунтовуючи свої позовні вимоги (предмет позову) тими самими обставинами, якими він обґрунтовував первісні вимоги.

Зміна підстав позову відбувається тоді, коли позивач в рамках конкретної позовної вимоги, в обґрунтування раніше заявлених позовних вимог (предмету позову) посилається на інші обставини, якими він ці (перші) позовні вимоги, обґрунтовував.

Зміна позивачем підстав і предмета позову може мати місце лише альтернативно, тому одночасна їх зміна неможлива. Отже, у разі подання позивачем клопотання (заяви), направленого на одночасну зміну предмета і підстави позову, суд з урахуванням конкретних обставин повинен відмовити в задоволенні такого клопотання (заяви).

Так, Верховний Суд відзначив, що позивач може змінити або підставу, або предмет позову. Зміна підстав і предмету позову не допускається. Верховний Суд вказує, що якщо в процесі розгляду справи повністю змінюються підстави й предмет позову, то це слід розглядати як нові позовні вимоги, які мають бути оформлені письмовою заявою у відповідності з ЦПК України і одночасною відмовою від раніше заявлених вимог. Разом з тим не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права. Зокрема, такий правовий висновок надано Верховним Судом у рішенні від 13.03.2018 року в справі №916/1764/17.

Таким чином, враховуючи права позивача, визначені ст. ст. 43, 49 ЦПК України, суд вважає, що клопотання про прийняття до розгляду письмової заяви щодо зміни предмету позову, поданої до закінчення підготовчого засідання, підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 43, 49, 260 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву позивача ОСОБА_2 про зміну предмету позову ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , треті особи на стороні відповідача: Приватне підприємство Опта-Стандарт , Товариство з обмеженою відповідальністю Автодом Харків , Товариство з обмеженою відповідальністю ТДН про стягнення дійсної вартості часток статутного капіталу підприємств, сформованих за спільні кошти подружжя.

Розгляд справи здійснювати з урахуванням заяви про зміну предмету позовних вимог.

Підготовче судове засідання відкласти до 25 березня 2021 року о 14 годині 45 хвилин.

В судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення16.02.2021
Оприлюднено18.02.2021
Номер документу94940239
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/11528/20

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 06.12.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 29.07.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Постанова від 02.12.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 02.12.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні