Постанова
від 21.07.2009 по справі 15/15
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 Вн. № < Внутрішній Номер справи >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

21.07.2009 р. 11:42 № 15/15

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Мазур А.С., при секретарі судового засідання Бистрик О.С., за участю представника позивача - управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва -Овчаренко Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва доПриватного підприємства Опал-К простягнення заборгованості у розмірі 16 142 грн. 82 коп.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України в судовому засіданні 21 липня 2009 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Повний текст постанови складено та підписано 24 липня 2009 року.

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва звернулось до суду з позовом до Приватного підприємства Опал-К`про стягнення заборгованості за страховими внесками на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 16 142 грн. 82 коп.

Представник позивача позовні вимоги підтримав, посилаючись на те, що всупереч вимогам Закону України Про збір на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`від 9 липня 2003 року № 1058-IV із змінами і доповненнями (далі -Закон № 1058), відповідно до якого сплата страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування є обов`язковою для всіх суб`єктів підприємницької діяльності, відповідач не сплатив страхові внески у строки та в порядку, передбаченому цим Законом. У зв`язку з цим сума заборгованості за внесками за період з травня 2004 року по жовтень 2008 року становить 16 142 грн. 82 коп.

Зазначене підтверджується вимогою Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва про сплату боргу № Ю 67 від 05.11.2008 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду.

Представник відповідача у судові засідання не з`явився, хоча про дату час і місце судових засідань був повідомлений належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи повідомлення про вручення поштових відправлень.

У зв`язку з неявкою представника відповідача та ненаданням витребуваних доказів розгляд справи неодноразово відкладався, відповідно до ст. 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з таких підстав.

Приватне підприємство Опал-К`є платником внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст. 1 Закону України Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування`та ст. 14 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі -Закон № 1058-IV).

Відповідно до статті 1 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування (далі -Закон № 1058-IV) страхові внески -це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов`язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону № 1058-IV страхові внески є цільовим загальнообов`язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 20 Закону № 1058-IV страхувальники зобов`язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Згідно з ч. 12 ст. 20 вищезазначеного Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу ч. 2 ст. 106 Закону № 1058-IV суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Частиною 3 цієї ж норми Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 цього Закону, про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев`ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев`ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов`язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

У зв`язку з несплатою суми страхових внесків у строки, встановлені ч. 6 ст. 20 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , Управлінням Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва в розрахунку заборгованості, доданому до матеріалів справи, визначено суму заборгованості відповідача у розмірі 16142 грн. 82 коп. за період з травня 2004 року по жовтень 2008 року.

Відповідачу була виставлена вимога № Ю.67 від 05.11.2008 року, де зазначена сума заборгованості перед позивачем. Дана вимога була отримана відповідачем 06.11.2008 року, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Частиною 3 статті 106 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідно до частин 2, 3 статті 106 Закону, страхувальник зобов`язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки, у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, страхувальник узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Доказів оскарження в судовому порядку зазначених рішень і вимог ПФУ суду не подано, як і не подано доказів, які б свідчили про погашення перед ПФУ стягуваної суми заборгованості зі сплати недоїмки по страховим внескам на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також штрафу та пені.

За наведених обставин вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 69, 70, 71 та 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного підприємства Опал-К`на користь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі м. Києва (р/р 256053122612 в Головному управлінні Ощадбанку по м. Києву та Київській області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 22869431) заборгованість по внесках на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 16 142 грн. 82 коп.

Постанова відповідно до частини 1 статті 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її складення в повному обсязі за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження з наступним поданням протягом двадцяти днів апеляційної скарги. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя А.С. Мазур

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.07.2009
Оприлюднено19.02.2021
Номер документу94990846
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —15/15

Постанова від 21.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 21.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 21.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 21.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 18.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 18.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 18.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 18.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Постанова від 18.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні