Ухвала
від 23.02.2021 по справі 730/68/21
БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/68/21

Провадження № 1-кп/730/14/2021

У Х В А Л А

про призначення судового розгляду

"23" лютого 2021 р. м.Борзна

Суддя Борзнянського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

потерпілої ОСОБА_5 ,

Законного представника потерпілого ОСОБА_6 ОСОБА_7 ,

Представника потерпілих адвоката ОСОБА_8 ,

Захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Борзні у порядку, передбаченому статями 314, 315, 316 КПК України, обвинувальний акт, а також клопотання учасників провадження у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020270090000322 від 25.08.2020 року, за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився у смт. Маньківка Черкаської області, громадянина України, з вищою освітою, не одруженого, непрацюючого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України,

ВСТАНОВИВ:

01 лютого 2021 року до Борзнянського районного суду Чернігівської області з Чернігівської обласної прокуратури надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019100000002024 від 28 грудня 2019 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 286 КК України.

01 лютого 2021 року ухвалою Борзнянського районного суду Чернігівської області у вказаному провадженні призначено підготовче судове засідання.

Відповідно до ч. 2ст.315КПКУкраїни у підготовчому судовому засіданні на обговорення учасників судового провадження поставлено питання щодо можливості призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту.

2. Позиції учасників судового провадження та заявлені клопотання

Прокурор у судовому засіданні просив суд призначити кримінальне провадження до судового розгляду і викликати в судове засідання учасників процесу та свідків згідно реєстру, вважаючи, що обвинувальний акт відповідає вимогамст. 291 КПК України, підстав для прийняття рішення, передбаченого п.п. 1-4 ч. 3ст. 314 КПК України, немає, розгляд справи повинен здійснюватися у відкритому судовому засіданні.

Інші учасники підтримали думку прокурора та не заперечували проти призначення справи до розгляду.

Крім того, у підготовчому судовому засіданні було заявлено ряд клопотань, а саме:

-прокурором було заявлено клопотання про долучення позовних заяв в інтересах КНП «Борзнянська міська лікарня» та КНП « Чернігівська обласна дитяча лікарня», а також про доручення підготувати досудову доповідь;

-адвокатом ОСОБА_8 про долучення позовної заяви в інтересах ОСОБА_5 ;

-адвокатом ОСОБА_9 про залучення страхової компанії як третьої особи, а також про долучення даних про наявність страхового полісу.

Щодо призначення провадження до судового розгляду.

Вислухавши думку учасників кримінального провадження, вивчивши матеріали обвинувального акта з додатками, з огляду на відсутність підстав для прийняття інших, передбачених пунктами 1-4 ч. 3ст. 314 КПК України,рішень, суд приходить до висновку про необхідність призначення судового розгляду на підставі обвинувального акта.

Кримінальне провадження підсудне Борзнянському районному суду Чернігівської області відповідно достатей 32-33 КПК.

Обвинувальний акт відповідає вимогамст. 291 КПК України, підстави для прийняття рішення, передбаченого п.п. 1-4 ч. 3ст. 314 КПК України, відсутні.

Обвинувальний акт, реєстр матеріалів були вручені обвинуваченому, що ним не заперечувалося в судовому засіданні.

Під час проведення підготовчого судового засідання також встановлено, що угода про визнання винуватості у порядку статей 468, 469, 470, 472-475 КПК України до суду не надходила.

Підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пунктами 4-8, 10 ч. 1, ч. 2 ст. 284 КПК України, або повернення обвинувального акту прокурору судом не встановлено.

Підстав для здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні не встановлено, клопотань від учасників судового провадження про розгляд справи у закритому судовому засіданні не надходило.

Таким чином, беручи до уваги, що у підготовчому судовому засіданні жодних обставин, які б перешкоджали призначенню судового розгляду, не встановлено, суд під час підготовки до судового розгляду, вчинивши всі необхідні для підготовки судового розгляду дії, завершує підготовку до судового розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 КПК України, суд після завершення підготовки до судового розгляду постановляє ухвалу про призначення судового розгляду.

Щодо цивільних позовів

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 36 КПК прокурор уповноважений пред`являти цивільний позов в інтересах держави та громадян, які через фізичний стан чи матеріальне становище, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права, у порядку, передбаченому цим Кодексом та законом.

Відповідно до ст. 61 КПК цивільним позивачему кримінальномупровадженні єфізична особа,якій кримінальнимправопорушенням абоіншим суспільнонебезпечним діяннямзавдано майновоїта/абоморальної шкоди,а такожюридична особа,якій кримінальнимправопорушенням абоіншим суспільнонебезпечним діяннямзавдано майновоїшкоди,та якав порядку,встановленому цимКодексом,пред`явила цивільнийпозов. Права та обов`язки цивільного позивача виникають з моменту подання позовної заяви органу досудового розслідування або суду.

Згідно ст. 128 КПК особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред`явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Цивільний позов в інтересах держави пред`являється прокурором. Цивільний позов може бути поданий прокурором у випадках, встановлених законом, також в інтересах громадян, які через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність неспроможні самостійно захистити свої права.

Враховуючи викладене, є усі підстави для долучення цивільних позовів.

Щодо залучення страхової компанії як третьої особи

В судовому засіданні захисником обвинуваченого заявлено клопотання про долучення даних щодо страхування транспортного засобу «Фольксваген» державний номерний знак НОМЕР_1 , згідно якого убачається, що даний автомобіль застраховано у ПРаТ СК «АСКО-Донбас Північний», а тому останній просив залучити вказану страхову компанію у якості відповідача.

Заперечень проти долучення таких даних, а також проти залучення як відповідача страхової компанії, не надійшло.

Відповідно до ст. 128 КПК, цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Згідно положень пленуму ВССУ № 4 від 01.03.2013 року (п. 16) відповідно до статті 21Закону № 1961-IVна території України забороняється експлуатація транспортного засобу без поліса обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності, тобто володільці транспортних засобів, за винятком осіб, звільнених від обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності згідно з пунктом 13.1 статті 13 цього Закону, зобов`язані застрахувати ризик своєї цивільної відповідальності, яка може настати внаслідок завдання шкоди життю, здоров`ю або майну інших осіб при використанні транспортних засобів. У зв`язку із цим при пред`явленні позовних вимог про відшкодування такої шкоди в результаті дорожньо-транспортної пригоди безпосередньо до особи, яка здійснює діяльність, що є джерелом підвищеної небезпеки, суд має право виключно в порядку, передбаченому статтею 33ЦПК, залучити до участі у справі страхову організацію (страховика), яка застрахувала цивільну відповідальність володільця транспортного засобу. Непред`явлення вимог до страховика за наявності підстав для стягнення завданої шкоди саме зі страховика є підставою для відмови в позові до завдавача шкоди у відповідному розмірі.

А тому суд знаходить клопотання таким, що підлягає задоволенню, а також вважає за необхідне витребувати поліс страхування.

Щодо доручення підготувати досудову доповідь

Згідно ст. 314-1 КПК України,зметою забезпеченнясуду інформацією,що характеризуєобвинуваченого,а такожприйняття судовогорішення проміру покаранняпредставник уповноваженогооргану зпитань пробаціїскладає досудовудоповідь заухвалою суду. Досудова доповідь складається щодо особи, обвинуваченої у вчиненні нетяжкого або тяжкого злочину, нижня межа санкції якого не перевищує п`яти років позбавлення волі. Досудова доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого віком від 14 до 18 років складається незалежно від тяжкості вчиненого злочину, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Тому, з метою забезпечення інформацією, що характеризує обвинуваченого, суд вважає за необхідне доручити уповноваженій філії ДУ «Центр пробації» скласти щодо обвинуваченого досудову доповідь.

4.Строки призначення справи

Відповідно до ч. 1 ст. 21 КПК України кожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону.

Згідно до ч. 1 ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Частиною 2 ст. 316 КПК України передбачений граничний строк для призначення судового розгляду, зокрема, судовий розгляд має бути призначений не пізніше десяти днів після постановлення ухвали про його призначення.

На підставі викладеного, керуючись статтями 134, 314, 315, 316, 369, 372, 381, 382 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити судовий розгляд кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020270090000322 від 25.08.2020 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, у відкритому судовому засіданні, яке відбудеться 16березня 2021 року о 14 год. 30 хв.

Кримінальне провадження розглядати у відкритому судовому засіданні суддею одноособово.

В судове засідання викликати учасників кримінального провадження, вирішити питання щодо виклику свідків в судовому засіданні.

Визнати потерпілу ОСОБА_5 цивільним позивачем у даному кримінальному провадженні.

Долучити цивільні позови до кримінального провадження, вручити учасникам справи копії позовних заяв.

Залучити страхову компанію ПРаТ «СК АСКО-Донбас Північний» в якості третьої особи (84205, Донецька обл., м. Дружківка, вул. Соборна, 37) у даному кримінальному провадженні, надіслати третій особі копію позовної заяви для відому, а також копію даної ухвали для виконання.

Витребувати копію страхового полісу у ПРаТ СК «АСКО-Донбас Північний», щодо транспортного засобу «Фольксваген» державний номер НОМЕР_1 .

Доручити філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області (вул. Гоголя, 337, м. Черкаси, 18015) скласти у строк до 10 березня 2021 року досудову доповідь стосовно обвинуваченого ОСОБА_4 .

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її оголошення та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудБорзнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95097543
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —730/68/21

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 04.06.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Акуленко С. О.

Вирок від 09.04.2021

Кримінальне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 23.02.2021

Кримінальне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні