Ухвала
від 24.02.2021 по справі 910/11487/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

24 лютого 2021 року

м. Київ

Справа № 910/11487/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бенедисюка І.М. (головуючий), Колос І.Б., Малашенкової Т.М.,

розглянув заяву МакДональдз Інтернешнл Проперті Компані, Лтд., компанія штату Делавер (США), (McDonald's International Property Company, Ltd, company of Delaware State) (USA)

про заміну сторони правонаступником у справі № 910/11487/18

за позовом МакДональдз Інтернешнл Проперті Компані, Лтд., компанія штату Делавер (США), (McDonald's International Property Company, Ltd, company of Delaware State) (USA)

до: Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України;

товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія-Трейдінг"

про визнання недійсним свідоцтв на знаки для товарів і послуг та зобов`язання вчинити дії.

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26.01.2021: відкрито касаційне провадження зі справи № 910/11487/18 за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія-Трейдінг" (далі - ТОВ "Асканія-Трейдінг"); призначено до розгляду касаційну скаргу ТОВ "Асканія-Трейдінг" у засіданні Касаційного господарського суду на 25 лютого 2021 року.

15.02.2021 МакДональдз Інтернешнл Проперті Компані, Лтд., компанія штату Делавер (США), (McDonald's International Property Company, Ltd, company of Delaware State) (USA) (далі - Компанія) звернувся до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з заявою про заміну сторони у справі № 910/11487/18 та просило замінити співвідповідача - Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України його правонаступником державним підприємством "Український інститут інтелектуальної власності" (ідентифікаційний код: 31032378, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Глазунова, будинок 1).

Зазначені заяви обґрунтовано тим, що 14.10.2020 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності" від 16.06.2020 №703-ІХ, яким визначено повноваження Національного органу інтелектуальної власності (далі - НОІВ), зокрема, забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності.

Частиною першою статті 2 1 Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності" визначено, що функції НОІВ виконує юридична особа публічного права (державна організація), утворена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та визначена Кабінетом Міністрів України.

За змістом частини другої статті 2 1 Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності", до владних повноважень, делегованих НОІВ, належить: приймання заявок, проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них; здійснення державної реєстрації промислових зразків та видача свідоцтв; визнання прав на промисловий зразок недійсними повністю або частково у порядку, передбаченому законом; опублікування офіційних відомостей про промислові зразки, ведення Реєстру, внесення до нього відомостей, надання витягів та виписок в електронній та (або) паперовій формі; здійснення міжнародного співробітництва у сфері правової охорони інтелектуальної власності і представлення інтересів України з питань охорони прав на промислові зразки у Всесвітній організації інтелектуальної власності та інших міжнародних організаціях відповідно до законодавства; здійснення підготовки, атестації та реєстрації представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених); ведення Державного реєстру представників у справах інтелектуальної власності (патентних повірених); інформування та надання роз`яснень щодо реалізації державної політики у сфері охорони прав на промислові зразки.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України "Про національний орган інтелектуальної власності" від 13.10.2020 №1267-р, на виконання підпункту 1 пункту 7 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності" визначено, що державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" виконує функції НОІВ.

Згідно з пунктом 2 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності", НОІВ є функціональним правонаступником центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, щодо окремих функцій та повноважень з реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності, визначених цим Законом.

За змістом статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Враховуючи те, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України в даній справі має процесуальний статус співвідповідача, у зв`язку з виконанням функцій щодо забезпечення ведення Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки та публікації відповідних відомостей в офіційному виданні, враховуючи те, що дані повноваження на даний час покладено на державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (функціонального правонаступника Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України) наявні підстави для процесуального правонаступництва, передбачені частиною першою статті 52 Господарського процесуального кодексу України .

Враховуючи викладене, перевіривши наявні матеріали справи, обговоривши доводи заяви Компанії про заміну сторони у справі, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для її задоволення.

Керуючись статтями 234, 314 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд,

У Х В А Л И В:

1. Заяву МакДональдз Інтернешнл Проперті Компані, Лтд., компанія штату Делавер (США), (McDonald's International Property Company, Ltd, company of Delaware State) (USA) про заміну сторони у справі № 910/11487/18 задовольнити.

2 . Замінити співвідповідача у справі 910/11487/18 Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України на державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (ідентифікаційний код: 31032378, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Глазунова, будинок 1).

3. Надіслати копію цієї ухвали учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Колос

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено25.02.2021
Номер документу95104062
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним свідоцтв на знаки для товарів і послуг та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/11487/18

Ухвала від 13.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Постанова від 25.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 24.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Постанова від 03.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Рішення від 13.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні