Ухвала
від 23.02.2021 по справі 210/7022/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/7022/20

Провадження № 1-кс/210/486/21

"23" лютого 2021 р. слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020040000000552 від 06.08.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 звернувся до Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу з клопотанням про здійснення тимчасового доступу до речей та документів.

В обґрунтуваннязаявленого клопотанняпрокурор зазначив,що підчас досудовогорозслідування встановлено,що в Україні здійснює діяльність АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » державне підприємство, один з найбільших у світі виробників титанової сировини, яка має вирішальне значення для авіаційної, космічної та оборонної промисловості. Компанія утворилася в 2014 році шляхом об`єднання потужності ІНФОРМАЦІЯ_2 (Дніпропетровська область) та ІНФОРМАЦІЯ_3 (Житомирська область). Компанія має близько 6 тис. співробітників, входить в Топ-100 найбільших платників податків України, упродовж 2015-2018 років отримала найбільше інвестицій за рахунок власних коштів в Україні

З кінця 2019 року компанія перебуває в управлінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , і з цього часу на підприємстві почалися проблеми з ліквідністю, оборотними коштами, виплатою заробітної плати тощо. Це пов`язано з групою осіб, які свідомо доводять підприємство до банкрутства, намагаючись нажитися за рахунок як державної власності, так і власності народу України природних копалинах.

За останній рік, керівництвом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », котре розташовано в м. Києві, за попередньою змовою з службовими особами товариств з обмеженою відповідальністю було запроваджено протиправну схему із розкрадання державних коштів підприємства.

Так, фігурантами провадження, а також невстановленими особами запроваджено корупційні механізми привласнення грошових коштів при реалізації готової продукції державного підприємства - АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також дій спрямованих на доведення до банкрутства останнього.

Зокрема, в середині 2020 року керівництвом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_4 підготовлено наказ № 179 від 13.08.2020 «Щодо реалізації готової продукції за погодженням центрального апарату товариства АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », відповідно до якого при надходженні до Філії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » заявок на придбання готової продукції від потенційних покупців, такі заявки повинні бути скеровані до центрального апарату управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » із зазначенням контактних телефонів та адрес покупців. Безпосередньо заявки доходять до заступника голови правління ОСОБА_5 і директора Департаменту комерційної діяльності ОСОБА_6 . Контроль за виконанням даного наказу покладено на заступника голови правління ОСОБА_5 .

При цьому оформлення філією договорів/контрактів на придбання готової продукції товариства за такими заявками повинно відбуватися тільки за наявності письмового розпорядження керівництва АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Однак, керівництвом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » терміни розгляду вказаних заявок навмисно затягується та не погоджуються, зриваються контрактні зобов`язання та в цей же час до клієнтів надходять комерційні пропозиції від афілійованих керівництвом АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » приватних компаній підконтрольних ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 тим самим спонукаючи замовників продукції звертатись саме до вказаних приватних компаній.

Встановлено, що вказані запити клієнтів, за злочинною вказівкою ОСОБА_4 ОСОБА_10 надсилає на адресу ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , а ті в свою чергу передають ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та іншим, підпорядкованим їм особам, які зв`язуються з потенційними клієнтами та переконують їх, що лише ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 », ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_8 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_9 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_10 ", КП " ІНФОРМАЦІЯ_11 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ", а також іноземних компаній: « ІНФОРМАЦІЯ_13 », «MCD (MINERALS CHEMICALS DISTRIBUTION) ІНФОРМАЦІЯ_13 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » може забезпечити постачання продукції з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », гарантами виконання таких зобов`язань виступають ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Попередньо встановлено,що 01.07.2020 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » АДРЕСА_1 (виробник електродів) звернулась до Філії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з пропозицією на закупівлю рутилового концентрату в кількості 20-ти тон. Відповідно, станом на 08.07.2020, реєстр відвантажень так і не був погоджений на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », але вже 08.07.2020 року Філії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » було отримано заявку на відвантаження за №0807-1р від посередника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на відвантаження на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 », а саме АДРЕСА_1 , рутилового концентрату. При цьому ціна однієї тони без ПДВ за діючим укладеними договорами з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » складає 33600 грн, а для НВФ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » 34563 грн. За рахунок такої операції підконтрольне АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » -ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », де є директором ОСОБА_7 отримано різницю у формі грошових коштів, а саме 963 грн. без ПДВ на 1 тонну рутилового концентрату. Тобто державне підприємство недоотримало коштів за вищевказаним замовленням у сумі 19260 без ПДВ.

За аналогічною схемою ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_7 здійснювало відвантаження готової продукції Філії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ); ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). До відвантаження вказаним підприємствам продукції, АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » не було погоджено пропозицію на закупівлю продукції за прямим договором з АТ ІНФОРМАЦІЯ_5 , а лише спрямовано на підконтрольне підприємство ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_12 ".

На даний час АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » укладено контракт з ІНФОРМАЦІЯ_19 (Сінгапур) яка підконтрольна ОСОБА_7 та ОСОБА_13 , № 126/1-20 від 29.10.2020 на продаж 5 700 т рутилового концентрату на умовах FCA (самовивоз) залізнична станція Вільногірськ, Україна. Ціна товару на цих умовах визначена у розмірі 1070 тис. дол. США за тону, що значно нижче цін, за якими АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » реалізує той самий товар на тих самих умовах іншим покупцям. За даними незалежних джерел ціна на рутиловий концентрат на світовому ринку у 2020 році складала 1 180 1 200 дол. США за тону на співставних умовах. Тобто ціна товару за цим контрактом на 110 130 дол. США за тону занижена, що на весь обсяг контракту дає втрати 627 000 741000 тис. дол. США.

Проаналізувавши міжнародний веб-портал( ІНФОРМАЦІЯ_20 ), встановлено, що за червень 2020 року ціни на імпортовании? рутил складали: до Китаю ціна 1 201 дол. США за тону на умовах ІНФОРМАЦІЯ_21 ?на.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (Державний інформаційно-аналітичний центр моніторингу зовнішніх товарних ринків) Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства є провідним інформаційно-аналітичним та експертним центром в Україні з досліджень зовнішніх та внутрішніх ринків товарів і послуг.

ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 » уповноважене наказом № 608 від 02.05.2018 р.Міністерства економічного розвитку і торгівлі здійснювати моніторинг цін на зовнішньому та внутрішньому товарних ринках, досліджувати динаміку цінових процесів на ринках та відповідність контрактних (зовнішньоторговельних) цін кон`юнктурі світового ринку.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, підтвердження або спростування причетності службових осіб до зазначеного злочину, а також проведення повного всебічного та об`єктивного досудового розслідування, в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 », за адресою: АДРЕСА_2 а саме: копії щомісячних звітів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 » за оглядом іноземних інформаційних джерел на підставі договорів на інформаційне обслуговування з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2019, 2020 та 2021 років.

Прокурор в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідност.132 ч.2 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

У відповідності до ч. 4, 6 ст. 107 КПК України, за письмовою заявою учасників судового засідання, фіксація процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею про тимчасовий доступ до речей та документів, не здійснювалась.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст. 132, 160 КПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачено такий вид заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей та документів.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

За змістом ч.1ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених уст. 161 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, зокрема висновків експертів.

Таким чином, необхідна органу досудового розслідування інформація, не може бути здобута іншим способом, окрім як на підставі відповідного рішення суду.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

В силу положень ч. ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 2, 4, 5ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Судом встановлено, щов провадженні СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020040000000552 від 06.08.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України за фактом привласнення службовими особами державного підприємства за попередньою змовою з службовими особами товариства з обмеженою відповідальністю грошових коштів.

Ураховуючи специфіку формату зберігання інформації, що передбачена у п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, надання доступу до відповідних документів (тобто надання можливості ознайомитися з ними та зробити з них копії) може здійснюватися як безпосередньо у особи, що знаходиться у її особистому володінні або базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, так і шляхом надання доступу до відповідних документів уповноваженому на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж підрозділу правоохоронного органу через відповідні інформаційні системи відповідно до встановлення порядку з обов`язковим наданням копії ухвали слідчого судді відповідному оператору (п. 2 п.17 Інформаційного листа ВССУ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013 «про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод, та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження ).

Статтею 159 та ст. 162 КПК передбачено такий захід забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до документів, персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних. Наведені норми передбачають отримання слідчим, прокурором інформації з метою перевірки факту причетності до події кримінального правопорушення та визначення кола осіб, які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно зі ст. 163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Беручи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати відомості в інший спосіб, та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які знаходяться у приміщенні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 », за адресою: АДРЕСА_2 .

Приймаючи до уваги викладене вище, а також неможливість отримати вказану у клопотанні річ в інший спосіб та, враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає можливим задовольнити клопотання прокурора.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. 110, 159-164, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020040000000552 від 06.08.2020 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити повністю.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які знаходяться у приміщенні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 », за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: копії щомісячних звітів ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 » за оглядом іноземних інформаційних джерел на підставі договорів на інформаційне обслуговування з АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за період 2019, 2020 та 2021 років

Надати розпорядження відповідним посадовим особам ДП « ІНФОРМАЦІЯ_22 », ( АДРЕСА_2 ), забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

Виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів надати прокурорам відділу обласної прокуратури ОСОБА_14 ; ОСОБА_15 ; ОСОБА_16 ; ОСОБА_17 ; ОСОБА_18 ; ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_21 ; прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_22 ; прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_23 ; прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_24 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_25 , прокурору Криворізької місцевої прокуратури №3 Дніпропетровської області ОСОБА_26 ; прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 ; прокурору Дніпродзержинської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_27 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст.166 КПК України.

Строк дії ухвали складає 30 (тридцять) днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення23.02.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95113786
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/7022/20

Ухвала від 26.05.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 05.03.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 23.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 08.02.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Пістун А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні