Ухвала
від 23.02.2021 по справі 914/2075/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

23.02.2021 Справа№ 914/2075/20

За заявою: Фізичної особи-підприємця Сипень Володимира Івановича

про: заміну сторони у виконавчому провадженні та видачу нового наказу

у справі: №914/2075/20

за позовом: Фізичної особи-підприємця Сипень Володимира Івановича, м. Сколе

до відповідача: Червоненської сільської ради, Золочівський район, село Червоне

про: стягнення заборгованості в сумі 175 000,00 грн.

Суддя Горецька З.В.

Секретар Якубович Ю.П.

Представники сторін не зявились.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Львівської області по справі №914/2075/20 позовні вимоги Фізичної особи - підприємця Сипень Володимира Івановича задоволено повністю. Суд ухвалив стягнути з Червоненьської сільської ради Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 04374105, 80733, Львівська область, Золочівський район, Львівська область) на користь Фізичної особи - підприємця Сипень Володимира Івановича (ідентифікаційний код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) заборгованість за договорами підряду №11/4/1 та №11/4/2 від 11.04.2019 року на загальну суму 175 000,00 грн. На виконання рішення суду видано наказ про примусове його виконання від 24.12.2020 року, боржником в даному наказі є Червоненська сільська рада.

10.02.2021 року представником позивача подано клопотання про заміну боржника у виконавчому провадженні та видачу нового наказу. Представник позивача просив замінити Червоненську сільську раду Золочівського району Львівської області на її правонаступника - Золочівську міську раду Золочівського району Львівської області.

Заява обґрунтована тим, що за результатами перших місцевих виборів, які відбулися 25.10.2020 року відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 718-р від 12.06.2020 року, постанови Верховної Ради України № 807-ІХ від 17.07.2020 року Червоненська сільська рада Золочівського району Львівської області була реорганізована шляхом приєднання до Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області.

Крім того, представником позивача подана заява про залишення без розгляду заяви в частині видачі нового судового наказу.

Зважаючи на вищевикладене, суд зазначає таке.

Відповідно до абзацу першого пункту 7-1 розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює Кабінет Міністрів України.

Так, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.06.2020р. № 718-р Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Львівської області.

Відповідно до розпорядження територіальними громадами, території яких входять до складу території Золочівської територіальної громади (код КОАТТУ 4621810100) з адміністративним центром - місто Золочів зазначено Червоненську територіальну громаду. Отже, Червоненська територіальна громада увійшла до складу Золочівської міської територіальної громади.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судом встановлено, що юридична особа Червоненська сільська рада (ідентифікаційний код 04374105) з 17.02.2021 перебуває в стані припинення в результаті реорганізації (номер запису: 1003991270019000800).

Відповідно до частин першої та п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з підпунктами 1, 4, 9 абзацу першого пункту 6-1 розділу V "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

- у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

- сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

- юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою;

Статтею 124 Конституції України, з якою кореспондуються положення статті 18 Господарського процесуального кодексу України, встановлено імперативний припис, згідно якого судові рішення є обов`язковими до виконання на всій території України і виконуються в порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, про їх достатність для встановлення факту, що Золочівська міська рада Золочівського району Львівської області є правонаступником Червоненської сільської ради.

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судового рішення у господарській справі, згідно ч.ч. 1, 2 ст. 334 ГПК України, вирішується у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 334 ГПК України).

У зв`язку з такою заміною боржника відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним боржником проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 334 ГПК України за заявою сторони (заінтересованої особи), державного або приватного виконавця.

Згідно з ч. 1 ст. 327 ГПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

За змістом ст. 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

У відповідності до абз. 1 ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Наведені процесуальні та матеріальні норми законодавства надають право заінтересованій особі звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на стадії виконання судового рішення може здійснити заміну сторони її правонаступником.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника Червоненської сільської ради (ЄДРПОУ 04374105) її правонаступником Золочівською міською радою Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 04055908) у справі №914/2075/20.

В частині видачі нового наказу, суд вважає за необхідне задоволити заяву представника позивача та залишити дане клопотання без розгляду.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 235, 242, 255, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Заяву (вх. № 542/21 від 10.02.2021 року) про заміну сторони боржника виконавчого провадження та видачу нового наказу по справі №914/2075/20 задовольнити частково.

2. Замінити боржника в господарській справі №914/2075/20 з Червоненської сільської ради Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 04374105, Львівська область, Золочівський район, село Червоне, 80733) на її правонаступника - Золочівську міську раду Золочівського району Львівської області (ЄДРПОУ 04055908, Львівська область, місто Золочів, вулиця Шашкевича, 22, 80700).

3. В решті вимог залишити без розгляду .

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки встановлені ст. 256 ,257 ГПК України.

Інформація щодо руху справи розміщена в мережі Інтернет на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua та на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням: http://court.gov.ua.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 26.02.2021 року.

Суддя З.В. Горецька

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення23.02.2021
Оприлюднено26.02.2021
Номер документу95169567
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2075/20

Ухвала від 23.02.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 15.02.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Рішення від 17.11.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 13.10.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 21.08.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні