Рішення
від 01.03.2021 по справі 905/1789/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

01.03.2021 Справа № 905/1789/20

Господарський суд Донецької області у складі судді Харакоза К.С.,

секретар судового засідання Стрюкова А.О.

розглянувши справу за позовом ОСОБА_1 , м.Маріуполь, Донецька область,

до відповідача Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс", м.Маріуполь, Донецька область,

за участю третьої особи 1 , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , м. Київ,

за участю третьої особи 2 , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 , м. Дніпро

про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників,

за участю представників сторін:

від позивача - Кінько О.В., у режимі відеоконференції,

від відповідача - Лебедєв Д.В., ордер,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Донецької області з позовом до відповідача Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс" про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс", оформлених пунктами № 9, № 10 протоколу б/№ Загальних зборів учасників від 27 серпня 2020 року.

Ухвалою суду від 04.11.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі 905/1789/20; справу №905/1789/20 вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 26.11.2020. встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позов до 26.11.2020; зобов`язано позивача представити оригінали доданих до позовної заяви документів для огляду.

Ухвалою суду від 25.11.2020 року задоволено заяву представника ОСОБА_1 про забезпечення позову від 23.11.2020, заборонено до набрання законної сили рішенням по даній справі, державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), а також нотаріусам та особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів, які мають відповідні повноваження щодо внесення будь-яких відомостей та/або змін з будь-яких питань до Єдиного державного сестру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань приймати рішення про державну реєстрацію змін, здійснювати державну реєстрацію змін, здійснювати та (або) проводити реєстраційні дії та вносити до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідні записи, що стосуються зміни розміру статутного капіталу; зміни та перерозподілу часток учасників (засновників); зміни складу учасників (засновників); виключення учасників Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс" (код ЄДРПОУ 20319695, вулиця Фонтанна будинок 68 м.Маріуполь 87515), за рішенням загальних зборів учасників ТДВ "Агро-Сервіс" від 27.08.2020 (пункти №9, №10 протоколу б/№) в частині виключення зі складу учасників Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс" ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Ухвалою суду від 26.11.2020 року залучено у якості третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 ; залуено у якості третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 .

Підставами звернення позивача до суду стало те, що рішення загальних зборів учасників Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс", оформлені пунктами №9, №10 протоколу б/№ Загальних зборів учасників від 27.08.2020 про виключення ОСОБА_1 (частка в уставному капіталі ТДВ "Агро-Сервіс" - 29.8718%) з учасників ТДВ "Агро-Сервіс" та прийняття частки у статутному капіталі ТДВ "Агро-Сервіс" код ЄДРПОУ 20319695, що належить ОСОБА_1 у розмірі 48 942 грн. 60 коп. (сорок вісім тисяч дев`ятсот сорок дві грн.60 коп.), у власність ТДВ Агро-Сервіс код ЄДРПОУ 20319695, не відповідають нормам чинного законодавства, порушують корпоративні права позивача, щодо участі та управління господарською діяльністю та позбавляють права на частку у статутному капіталі ТДВ Агро-Сервіс .

Відповідач у відзиві на позовну заяву просив суд закрити провадження у справі, вказуючи, що оскаржуване рішення оформлені пунктами 9, 10 протоколу б/№ Загальних зборів учасників від 27.08.2020 про виключення ОСОБА_1 з учасників ТДВ "Агро-Сервіс" та прийняття частки у статутному капіталі ТДВ "Агро-Сервіс" не було реалізовано, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Без державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, права ОСОБА_1 не були порушені. Крім того, про намір позивача вийти зі складу засновників ТДВ "Агро-Сервіс" свідчить подана ним заява від 10.11.2020 року про вихід зі складу засновників.

Представники третіх осіб своєї позиції щодо предмету спору не висловили, відповідних письмових пояснень не надали.

У відповіді на відзив позивач вказує на безпідставність посилання відповідача на намір добровільного виходу зі складу засновників, оскільки такий вихід має іншу правову природу та, відповідно, створює інші правові наслідки для учасника ніж виключення особи зі складу учасників товариства, на підставах, що зазначені в оскаржуваному протоколі.

У запереченнях на відповідь на відзив представник відповідача просив суд закрити провадження у справі з викладених у відзиві підстав.

Під час судового засідання 28.01.2021 судом було відмовлено у задоволенні клопотання відповідача про закриття провадження у справі, з огляду, на його необґрунтованість та наявністю предмету спору у справі.

Ухвалою суду від 28.01.2021 закрито підготовче провадження у справі № 905/1789/20, призначено розгляд справи по суті на 18.02.2021 року.

В судове засідання 18.02.2021 представник відповідача не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідно до п.1 ч. 3 ст.202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до змісту ст. ст. 11, 15 Цивільного кодексу України цивільні права й обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист.

Загальний перелік способів захисту цивільних прав та інтересів визначений в ст.16 Цивільного кодексу України, ст.20 Господарського кодексу України.

Згідно до ч.2 ст.16 Цивільного кодексу України та ст.20 Господарського кодексу України суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Реалізуючи право на судовий захист, позивач звернувся із позовом до відповідача на захист свого корпоративного права на участь у ТДВ "Агро-Сервіс", яке було порушено внаслідок прийняття загальними зборами ТДВ "Агро-Сервіс" рішення про виключення позивача зі складу ТДВ "Агро-Сервіс" та прийняття частки у статутному капіталі ТДВ "Агро-Сервіс", що належить ОСОБА_1 у власність ТДВ "Агро-Сервіс".

Правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, а також Законом України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю .

За приписами ч. ч. 1,3 ст. 167 Господарського кодексу України, корпоративні права -це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Відповідно до ст. 80 Господарського кодексу України (далі - ГК України) товариством з обмеженою відповідальністю є господарське товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, і несе відповідальність за своїми зобов`язаннями тільки своїм майном. Учасники товариства, які повністю сплатили свої вклади, несуть ризик збитків, пов`язаних з діяльністю товариства, у межах своїх вкладів.

Згідно положень ст. 12 Закону розмір статутного капіталу товариства складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. Розмір частки учасника товариства у статутному капіталі товариства може додатково визначатися у відсотках. Розмір частки учасника товариства у відсотках повинен відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки та статутного капіталу товариства. Статутом товариства можуть бути передбачені обмеження щодо зміни співвідношення часток учасників. Відповідні положення можуть бути внесені до статуту, змінені або виключені з нього одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства.

Частиною 1 ст. 92 ЦК України визначено, що юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

З матеріалів справи вбачається, що засновниками (учасниками) ТДВ АГРО-Сервіс є: громадянин України ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , розмір внеску до статутного фонду - 114899,40 грн. (сто чотирнадцять тисяч вісімсот дев`яносто дев`ять грн. 40 коп.), що дорівнює 70,1282 % статутного капіталу; громадянин України ОСОБА_1 , зареєстрований АДРЕСА_2 , розмір його внеску до статутного фонду - 48942,60 грн. (сорок вісім тисяч дев`ятсот сорок дві грн.60 коп.), що дорівнює 29,8718 % статутного капіталу.

27.08.2020 року відбулись загальні збори учасників оформлені протоколом б/н від 27 серпня 2020, на яких були присутні ОСОБА_2 70,1282 % статутного капіталу та ОСОБА_1 29,8718% статутного капіталу, що складає 100% статутного капіталу.

За результатами голосування на загальних зборів учасників 27.08.2020 з питання п.9: ОСОБА_1 , виключено зі складу учасників ТДВ АГРО-Сервіс ; за результатами голосування з питання п.10: прийнято частку у статутному капіталі ТДВ АГРО-Сервіс код ЄДРПОУ 20319695, що належить ОСОБА_1 у розмірі 48 942,60 грн., у власність ТДВ АГРО-Сервіс .

Зазначені рішення загальних зборів обґрунтовані тим, що, ОСОБА_1 як Генеральний директор ОСОБА_1 всупереч інтересам Товариства спричинив матеріальну шкоду та шкоду діловій репутації Товариства, а саме: - з 18.03.2020р. ОСОБА_1 самоусунувся від виконання службових обов`язків Генерального директора Товариства; підписав наказ від 18.03.2020 року щодо виконання ним своїх посадових обов`язків дистанційно; заволодів грошами ТДВ АГРО-СЕРВІС за період з грудня 2019 року по липень 2020 року на суму 52 400,90 грн.; придбав сучасний мобільний пристрій вартістю 17999,00 грн. за кошти Товариства; а також уклав договори оренди приміщення від 15 липня 2020 року, від 10 липня 2020 року, від 15 липня 2020 року на невигідних для ТДВ АГРО-СЕРВІС умовах; не забезпечив збереження фінансово-господарської документації та печатки ТДВ АГРО-СЕРВІС ; з 01.08.2020р. ОСОБА_1 був тимчасово усунений з посади Генерального директора Товариства, але продовжував підписувати документи від імені Товариства та користуватись його печаткою, яка з 31.07.2020р. визнана недійсною, про що в газеті Приазовський робочий розміщене відповідне оголошення.

Таким чином, внаслідок прийняття спірних рішень право позивача припинилось, а його частку у статутному капіталі було передано ТДВ АГРО-СЕРВІС .

Суд відхиляє доводи відповідача про відсутність порушених прав позивача через те, що спірні рішення не зареєстроване у Реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, оскільки статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлено спростовувану презумпцію, а не легітімізацію відомостей, оголошених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР), і невнесення відомостей в ЄДР чинність спірних рішеннь не припиняє.

Статтею 100 Цивільного кодексу України передбачено, що учасники товариства мають право вийти з товариства, якщо інше не випливає із закону. Учасник товариства у випадках та в порядку, встановлених законом, може бути виключений з товариства.

Як зазначає позивач, спірні рішення не відповідають нормам чинного законодавства, порушують корпоративні права позивача, щодо участі та управління господарською діяльністю та позбавляють права на частку у статутному капіталі ТДВ АГРО-Сервіс .

Законом України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю передбачені такі випадки виключення особи з учасників товариства з обмеженою відповідальністю, а саме: невнесення вкладу для погашення заборгованості протягом наданого додаткового строку (ч. 2 ст. 15) та у разі смерті, оголошення судом безвісно відсутнім або померлим учасника - фізичної особи чи припинення учасника - юридичної особи, частка якого у статутному капіталі товариства становить менше 50 відсотків, та якщо протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, встановленого законодавством, спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяву про вступ до товариства відповідно до закону (ч. 2 ст. 23).

Відповідно до положень п. 5.6 Розділу 5 Статуту ТДВ АГРО-СЕРВІС , рішення про виключення учасника Товариства, може бути ухвалено загальними зборами:

- при прострочені внесення вкладу-якщо учасник не вніс або не повністю вніс свій вклад до статутного капіталу Товариства протягом наданого додаткового строку. При цьому голоси, що припадають на частку учасника, який має заборгованість перед Товариством, не враховуються при визначенні результатів голосування з цього питання.

- при відсутності спадкоємців чи правонаступників - у разі смерті фізичної особи-учасника або припинення юридичної особи-учасника частка якого у статутному капіталі товариства становить 50 відсотків, - протягом визначеного Законом строку та у порядку, встановленому чинним законодавством.

Статут ТДВ АГРО-СЕРВІС не передбачає примусового виключення учасника з числа учасників товариства, за ініціативою товариства з підстав з підстав невиконання ним обов`язків учасника Товариства, покладених статутом, зловживання корпоративними правами, та перешкоджання своєю бездіяльністю досягненню цілей Товариства та перешкоджання іншим його учасникам вживати заходи щодо підвищення ефективності діяльності Товариства.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що спірні рішення загальних зборів ТДВ "АГРО-СЕРВІС" від 27 серпня 2020 року є такими, що прийняті всупереч вимогам Статуту ТДВ "АГРО-СЕРВІС" та вимогам Закону України Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю та порушують права корпоративні права позивача.

Пунктом 2.12 Постанови пленуму Вищого господарського суду України № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" роз`яснено, що підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів, членів) юридичної особи можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів; позбавлення учасника (акціонера, члена) юридичної особи можливості взяти участь у загальних зборах.

Рішення загальних зборів є актом ненормативного характеру (індивідуальним актом), тобто офіційним письмовим документом, що породжує певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання господарських відносин і мають обов`язковий характер для суб`єктів цих відносин. Підставами для визнання правових актів індивідуальної дії (ненормативних актів) незаконними (недійсними) є невідповідність їх вимогам чинного на час його видання (затвердження) законодавства, в тому числі Конституції України, та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт (Постанова від 20.03.2018 у справі №916/375/17).

За таких обставин, суд, оцінивши подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню і рішення загальних зборів ТДВ АГРО-СЕРВІС , оформленні пунктами 9, 10 протоколу Загальних зборів учасників від 27.08.2020 року було прийняте з порушенням вимог Закону та установчих документів, а тому є недійсним.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 73, 74, 76, 86, 91, 123, 129, 165, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , м.Маріуполь, Донецька область, до відповідача Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс", м.Маріуполь, за участю третьої особи 1, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_2 , м. Київ, за участю третьої особи 2, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_3 , м. Дніпро, - задовольнити.

Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс" (87515, Донецька область, м.Маріуполь, вул. Фонтанна, б.68; код ЄДРПОУ: 20319695), оформлених пунктами №9, №10 протоколу б/№ Загальних зборів учасників від 27.08.2020 року.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Агро-Сервіс" (87515, Донецька область, м.Маріуполь, вул. Фонтанна, б.68; код ЄДРПОУ: 20319695) на користь ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) витрати по сплаті судового збору у розмірі 4204,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні 18.02.2021 проголошено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 01.03.2021.

Згідно із ст.241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст.256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі http://dn.arbitr.gov.ua.

Суддя К.С. Харакоз

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення01.03.2021
Оприлюднено01.03.2021
Номер документу95201891
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1789/20

Рішення від 15.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 19.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Рішення від 15.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Рішення від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Рішення від 18.02.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Донецької області

Харакоз Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні