Постанова
від 01.03.2021 по справі 371/1556/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2021 року

м. Київ

справа № 371/1556/18

провадження №22-ц/824/4676/2021

Київський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - суддіЛапчевської О.Ф., суддівМузичко С.Г., Нежури В.А., за участю секретаря судового засідання Потапьонок К.В., розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника Управління Державного агентства рибного господарства у місті Києві та Київській області - Мухіна Володимира Миколайовича на ухвалу Миронівського районного суду Київської області від 28 грудня 2020 року /суддя Капшук Л.О./

у справі за позовом Управління Державного агентства рибного господарства у місті Києві та Київській області до ОСОБА_1 , третя особа: Грушівська сільська рада Миронівського району Київської області про відшкодування шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з вимогами до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої порушенням природоохоронного законодавства, а саме порушенням Правил любительського та спортивного рибальства та завдання збитків рибному господарству України на суму 52 445 грн.

Ухвалою Миронівського районного суду Київської області від 28 грудня 2020 року позов залишено без розгляду відповідно до пункту 1 частини 1 статті 257 ЦПК України, оскільки позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності. /а.с. 74-78/

Не погоджуючись з вказаним рішенням, апелянт звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив ухвалу скасувати, справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

На підтвердження вимог, викладених в апеляційній скарзі, апелянт посилався на необґрунтованість висновків суду першої інстанції. Вважає, що судом першої інстанції не враховано, що згідно Положення про Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області, затвердженого наказом Державного агентства рибного господарства України від 15 липня 2016 року № 229 ( зі змінами), Київський рибоохоронний патруль є територіальним органом Держрибагентства, діє у складі Держрибагентства як відокремлений структурний підрозділ і йому підпорядковується. Повноваження Київського рибоохоронного патруля поширюються на м. Київ та Київську область, територію та акваторію водних об`єктів в межах районів діяльності, визначених Держрибагентством. За ідентифікаційним кодом юридичної особи - 37472282 вказано Державне агентство рибного господарства України, після вказано дані про відокремлені підрозділи юридичної особи, серед інших: Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області за кодом ЄДРПОУ ВП: 40419475. Згідно з вимогами ст. 10 ЗУ Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів посадові особи органів рибоохорони здійснюють державний контроль та управління в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та мають такі повноваження, зокрема, подавати позови про відшкодування шкоди, заподіяної суб`єктами господарювання та громадянами, внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів. Таким чином, Управління мало всі повноваження на звернення з позовом.

Сторони в судове засідання не з`явились, про час та дату судового розгляду повідомлені належним чином, тому колегія суддів вважає за можливе розглядати справу за їх відсутності у відповідності до положень ч. 2 ст. 372 ЦПК України.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши наведені в апеляційній скарзі доводи, матеріали справи в межах апеляційного оскарження, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а судове рішення скасуванню з поверненням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду, на підставі наступного.

Закриваючи провадження у справі, суд першої інстанції встановив, що вказана справа порушена неналежним позивачем.

Так, відповідно до статті 6 ЗУ Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних ресурсів державне управління та регулювання у галузі рибного господарства здійснюють Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері рибного господарства та рибної промисловості, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства, та інші центральні органи виконавчої влади відповідно до їх повноважень, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві держави адміністрації.

Згідно зі статтею 9 наведеного Закону до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері рибного господарства, належать, зокрема здійснення контролю за дотриманням правил рибальства; здійснення контролю за дотриманням лімітів і нормативів використання водних біоресурсів; здійснення контролю за дотриманням правил використання об`єктів тваринного світу в частині водних біоресурсів: складання протоколів та розгляд справ про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законом.

Посадові особи органів рибоохорони наділені повноваженнями, серед іншого, здійснювати державний контроль (нагляд) за дотриманням правил використання, порядку придбання та збуту об`єктів тваринного світу в частині водних біоресурсів; визначати розмір збитків, завданих рибному господарству, за затвердженими таксами і методиками; подавати позови про відшкодування шкоди, заподіяної суб`єктами господарювання та громадянами, внаслідок порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів (стаття 10 Закону).

Центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів. регулювання рибальства, безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства є Державне агентство рибного господарства України, що здійснює свої повноваження безпосередньо, а також через утворені в установленому, порядку територіальні органи (органи рибоохорони) та спеціально уповноважений орган державного нагляду за безпекою мореплавства флоту рибного господарства.

Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області є територіальним органом рибоохорони, який відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 894 є структурним підрозділом Державного агентства рибного господарства України і не має статусу юридичної особи.

Судом першої інстанції встановлено, що станом на 29 липня 2019 року Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містив відомості про те, що Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області є відокремленим підрозділом Державного агентства рибного господарства України.

Водночас, згідно даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1006435216, сформованого станом на 6 березня 2020 року, юридична особа з кодом ЄДРПОУ 40419475 відсутня.

Оскільки Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області не має статусу юридичної особи, у нього відсутня цивільна процесуальна дієздатність, вказаний орган не зданий здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати обов`язки в суді.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

Таким чином, суд першої інстанції дійшов висновку, що з огляду на відсутність підстав для звернення Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області як відокремленого підрозділу Державного агентства рибного господарства України, до суду, поданий ним позов підлягає залишенню без розгляду на підставі наведеної норми.

Однак з таким висновком суду погодитись не можна з наступних підстав.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позов подано особою, яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

Судом першої інстанції вказано про те, що станом на 29.07.2019 р. Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області є відокремленим підрозділом Державного агентства рибного господарства України.

Водночас, станом на 06.03.2020 р. згідно даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1006435216, сформованого станом на 6 березня 2020 року, юридична особа з кодом ЄДРПОУ 40419475 відсутня.

Закриваючи провадження у справі, суд першої інстанції встановивши, що на момент звернення з позовом 06.12.2018 р. Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області було відокремленим підрозділом Державного агентства рибного господарства України, дійшов суперечливих висновків про те, що позов подано особою яка не має цивільної процесуальної дієздатності.

Так, на момент звернення, у позивача були повноваження на подачу позову, як встановлено судом першої інстанції, тому закриття провадження у справі відповідно до пункту 1 частини 1 статті 257 ЦПК України є порушенням норм процесуального права.

Більше того, на момент постановлення судом першої інстанції рішення про закриття провадження, судом першої інстанції також зроблено помилковий висновок про те, що Управління не є юридичною особою.

Відповідно до статті 11 Закону України Про тваринний світ Державне управління та регулювання у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу здійснюють Кабінет Міністрів України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, уповноважені центральні органи виконавчої влади у галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу.

Відповідно до Положення про Державне агентство рибного господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 року № 895, Державне агентство рибного господарства України (далі - Держрибагентство) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів, який реалізує державну політику у сфері рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства, безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства.

Згідно Положення про Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області, затвердженого наказом Державного агентства рибного господарства України від 15 липня 2016 року № 229 ( зі змінами), Київський рибоохоронний патруль є територіальним органом Держрибагентства, діє у складі Держрибагентства як відокремлений структурний підрозділ і йому підпорядковується.

За ідентифікаційним кодом юридичної особи - 37472282 містяться дані про Державне агентство рибного господарства України, також вказано і дані про відокремлені підрозділи юридичної особи, серед інших: Управління Державного агентства рибного господарства у м. Києві та Київській області за кодом ЄДРПОУ ВП: 40419475.

Таким чином, судом першої інстанції зроблено помилковий висновок про закриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 379 ЦПК України підставою для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є: невідповідність висновків суду обставинам справи; порушення норм процесуального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, розподілу підлягають судові витрати.

Керуючись ст.ст. 379, 381, 382 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу представника Управління Державного агентства рибного господарства у місті Києві та Київській області - Мухіна Володимира Миколайовича на ухвалу Миронівського районного суду Київської області від 28 грудня 2020 року - задовольнити.

Ухвалу Миронівського районного суду Київської області від 28 грудня 2020 року - скасувати і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Судові витрати, понесені у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції розподілити наступним чином:

Стягнути з ОСОБА_1 / ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 / на користь Управління Державного агентства рибного господарства у місті Києві та Київській області /04053, м. Київ, вул. Тургенєвська, 82-а, код ЄДРПОУ 40419475/ 2 270, 00 /дві тисячі двісті сімдесят гривень/.

Постанова суду апеляційної інстанції касаційному оскарженню не підлягає.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Головуючий: Судді:

Дата ухвалення рішення01.03.2021
Оприлюднено05.03.2021
Номер документу95332374
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —371/1556/18

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Постанова від 01.03.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 09.02.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 28.12.2020

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

Ухвала від 28.01.2019

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Капшук Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні