Ухвала
від 03.03.2021 по справі 600/14/21-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

03 березня 2021 р. м. Чернівці Справа № 600/14/21-а

Чернівецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Левицького В.К.,

за участю секретаря судового засідання Вепрюка М.Ю.

учасників справи:

представника позивача - Романюка В.Я.

представника відповідача - Мартинюка О.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Медичного центру Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом, в якому просить:

- визнати протиправною відмову Медичного центру Держспецзв`язку та Адміністрації Держспецзв`язку від 19.10.2018 р. за номером 62/05-816 щодо призначення та виплати одноразової грошової допомоги ОСОБА_1 , у зв`язку з встановленням 3-ї групи інвалідності;

- зобов`язати Адміністрацію Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України призначити та виплатити ОСОБА_1 , військовослужбовцю за контрактом, одноразову грошову допомогу у зв`язку встановленням 22.03.2018 р. первинної інвалідності 3-ї групи, в розмірі 1-кратного прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб на 1 січня 2018 р., відповідно до ст. 16 Закону України "Про соціальний правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25.12.2013 р.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 15.01.2021 р. відкрито провадження в адміністративній справі № 600/14/21-а за вказаним позовом та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, з викликом сторін.

24.02.2021 р. позивачем подано до суду позовну заяву (уточнюючу) ОСОБА_1 до Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Медичного центру Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації в м. Чернівці, третя особа без самостійних вимог Головне управління урядового фельд`єгерського зв`язку державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії.

В уточненій позовній заяві позивач просив:

- визнати протиправною відмову Медичного центру Держспецзв`язку та Адміністрації Держспецзв`язку від 19.10.2018 р. за номером 62/05-816 щодо призначення одноразової грошової допомоги ОСОБА_1 , у зв`язку з встановленням 3-ї групи інвалідності;

- визнати протиправним повідомлення відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації в м. Чернівці від 26.10.2018 р. за номером № 63/35-526 щодо відмови Медичним центром Держспецзвязку та Адміністрацією Держспецзв`язку про призначення одноразової грошової допомоги;

- зобов`язати Адміністрацію Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України видати Наказ про призначення ОСОБА_1 , як військовослужбовцю за контрактом, одноразову грошову допомогу у зв`язку із встановленням 22.03.2018 року первинної інвалідності 3-ї групи, в розмірі 250- кратного прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб на 1 січня 2008 року, відповідно до ст.16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25.12.2013.

- зобов`язати відділ урядового фельд`єгерського зв`язку Держспецзвязку в місті Чернівці видати Наказ про виплату ОСОБА_1 як військовослужбовцю за контрактом, одноразову грошову допомогу у зв`язку із встановленням 22.03.2018 року первинної інвалідності 3-ї групи, в розмірі 250 - кратного прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб на 1 січня 2018 року, відповідно до ст.16 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25.12.2013.

- зобов`язати відділ урядового фельд`єгерського зв`язку Держспецзвязку в місті Чернівці виплатити ОСОБА_1 , як військовослужбовцю за контрактом, одноразову грошову допомогу у зв`язку із встановленням 22.03.2018 року первинної інвалідності 3-ї групи, в розмірі 250 - кратного прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб на 1 січня 2018 року, відповідно до ст.16 Закону України "Про соціальний і правовий Захист військовослужбовців та членів їх сімей" та Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 975 від 25.12.2013.

У судовому засіданні, яке відбулося 03.03.2021 р., позивач підтримав подав подану уточнюючу позовну заяву, просив суд прийняти до розгляду. Наголосив, що у зв`язку із допущеною технічною помилкою, просив вважати датою подання вказаної заяви 24.02.2021 р. замість 24.01.2021 р.

Представник відповідача, у судовому засіданні, яке відбулося 03.03.2021 р. заперечував проти задоволення поданої уточнюючої позовної заяви.

Розглянувши уточнюючу позовну заяву, заслухавши думку учасників справи, суд зазначає наступне.

Частинами 1, 2 ст. 173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є, в т.ч.: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 180 КАС України у підготовчому засіданні суд, у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Положеннями ст. 199 КАС України передбачено, що у призначений для розгляду справи час головуючий відкриває судове засідання та оголошує, яка справа розглядається. Головуючий з`ясовує, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов`язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин у підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи. Суд залишає без розгляду заяви та клопотання, які без поважних причин не були заявлені в підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом (ч. 1, 2 ст. 204 КАС України).

За приписами ч. 1 - 3 ст. 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом (ч. 5 ст. 12 КАС України).

Відповідно до норм ч. 1 ст. 257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Положеннями п. 20 ч. 1 ст. 4 КАС України визначено, що адміністративна справа незначної складності (малозначна справа) - адміністративна справа, у якій характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників тощо не вимагають проведення підготовчого провадження та (або) судового засідання для повного та всебічного встановлення її обставин.

З матеріалів справи видно, що ухвалою суду від 15.01.2021 р. відкрито провадження в адміністративній справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ст. ст. 257 - 262 КАС України, з викликом (повідомлення) учасників справи.

Частиною 1 ст. 262 КАС України встановлено, що розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Положеннями ч. 1 та 2 ст. 44 КАС України встановлено, що учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки. Учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Права учасників справи наведені у ч. 3 ст. 44 КАС України, які мають право, в т.ч.: подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб; користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження (ч. 1 ст. 47 КАС України).

За приписами ч. 2 ст. 262 КАС України розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Підготовче засідання при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - протягом п`ятнадцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі (ч. 3, 4 ст. 262 КАС України).

Частиною 7 ст. 47 КАС України встановлено, що у разі подання будь-якої заяви, визначеної частиною першою або третьою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у судовому рішенні.

Враховуючи наведені положення норм процесуального права, суд приходить до висновку, що позивач має право змінити предмет або підстави позову у справі, яка розглядається в порядку спрощеного позовного провадження з викликом (повідомлення) учасників справи не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання.

З матеріалів справи видно, що ухвалою суду від 15.01.2021 р. відкрито провадження в адміністративній справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ст. ст. 257 - 262 КАС України, з викликом (повідомлення) учасників справи на 11.02.2021 р. о 10 год. 00 хв.

Перше судове засідання по даній справі відбулося 11.02.2021 р., а 24.02.2021 р. представник позивача подав до суду позовну заяву (уточнюючу), в якій фактично змінив підставу та предмет позову.

Отже, перше судове засідання у справі, яка розглядається в порядку спрощеного позовного провадження відбулося 11.02.2021 р., а заяву про уточнення позовних вимог, якою фактично змінено підстави та предмет позову, подано заявником тільки 24.02.2021 р.

Таким чином, звертаючись до суду із уточнюючою позовною заявою, представник заявника недотримався вимог ч. 1 ст. 47 КАС України, а саме: подав вказану заяву після першого судового засідання.

Згідно ч. 1 ст. 167 КАС України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Положеннями ст. 166 КАС України визначено, що при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування тощо щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Відтак, позивачем всупереч п. 5 ч. 1 ст. 167 КАС України не наведено та не обґрунтовано підстав подання уточнюючої позовної заяви від 24.02.2021 р. після спливу строку встановленого ст. 47 КАС України (зокрема, позовна заява (уточнена) подана пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, яке відбулося 11.02.2021 р.).

Оскільки, позовна заява (уточнена) у даній справі, яка розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подана представником позивача після першого судового засідання у справі, є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає її без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 47, 248, 256 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву (уточнюючу) від 24.02.2021 р. ОСОБА_1 до Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, Медичного центру Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, відділу урядового фельд`єгерського зв`язку Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації в м. Чернівці, третя особа без самостійних вимог Головне управління урядового фельд`єгерського зв`язку державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, - повернути без розгляду.

Згідно ст. 256 КАС України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

У відповідності до вимог ст. ст. 293, 295 КАС України ухвала суду першої інстанції може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на ухвалу подається до Сьомого апеляційного адміністративного суду через Чернівецький окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Ухвала в повному обсязі складена 09.03.2021 р.

Суддя В.К. Левицький

Дата ухвалення рішення03.03.2021
Оприлюднено11.03.2021
Номер документу95407296
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/14/21-а

Ухвала від 23.03.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 15.01.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 06.01.2021

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні