Постанова
від 04.03.2021 по справі 908/1059/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2021 року

м. Київ

Справа № 908/1059/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Банаська О. О. - головуючого, Васьковського О. В., Погребняка В. Я.

за участю секретаря судового засідання Солоненко А. В.

за участю представників:

ТОВ "Полетехніка" : Глушко С. Є., Шульга Л. М.

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан МК" арбітражного керуючого Дерев`янко Ірини Олександрівни

на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2020

у складі колегії суддів : Верхогляд Т. А. - головуючої, Білецької Л. М., Паруснікова Ю. Б.

у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан МК"

про банкрутство

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Провадження у судах першої та апеляційної інстанцій

1. У провадженні Господарського суду Запорізької області перебувала справа № 908/1059/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан МК" (далі - ТОВ "Океан МК", боржник).

2. Постановою Господарського суду Запорізької області від 10.10.2019 ТОВ "Океан МК" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Дерев`янко І. О.

3 . Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 23.07.2020 у справі № 908/1059/19 затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, банкрута ліквідовано, провадження у справі закрито.

4. Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що ліквідатором вжито всіх встановлених Кодексом України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ) заходів по здійсненню і завершенню ліквідаційної процедури. За результатами ліквідаційної процедури у банкрута не виявлено майна, за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог, підприємницька діяльність товариства припинена, що відображено у ліквідаційному балансі.

5. Не погоджуючись із постановленою ухвалою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Полетехніка" (далі - ТОВ "Полетехніка") подало апеляційну скаргу, в якій просить апеляційну скаргу задовольнити, ухвалу Господарського суду Запорізької області від 23.07.2020 у справі № 908/1059/19 скасувати, справу направити до Господарського суду Запорізької області для подальшого розгляду.

6. В обґрунтування доводів апеляційної скарги ТОВ "Полетехніка" зазначило, що в межах справи про банкрутство ТОВ "Океан МК" Господарським судом Запорізької області розглядались позовні заяви ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані" до ТОВ "Океан МК" та ТОВ "Полетехніка" про стягнення солідарно заборгованості за результатами розгляду яких 30.06.2020 прийняті рішення про задоволення позовів.

7. Скаржник посилається на те, що оскаржувана ухвала постановлена передчасно, оскільки незважаючи на те, що по справі № 908/1059/19 ТОВ "Полетехніка" подано апеляційні скарги до Центрального апеляційного господарського суду, менше ніж через місяць після прийняття рішень за позовами ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані", суд, не дочекавшись рішення Центрального апеляційного господарського суду щодо поданих апеляційних скарг, прийняв оскаржувану ухвалу від 23.07.2020, якою затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідовано банкрута та закрито провадження у справі в якій ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані" є конкурсними кредиторами, з огляду на що суд не мав права розглядати їх позови у ліквідаційній процедурі.

Короткий зміст постанови апеляційного господарського суду

8 . Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2020 апеляційну скаргу ТОВ "Полетехніка" задоволено; ухвалу Господарського суду Запорізької області від 23.07.2020 у справі № 908/1059/19 скасовано; справу № 908/1059/19 направлено до Господарського суду Запорізької області для подальшого розгляду.

9. Суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що оскаржуване рішення ухвалено судом першої інстанції передчасно, за наявності не вирішених в межах справи про банкрутство спорів, стороною в яких є боржник. Ліквідація ТОВ "Океан МК" у такому випадку унеможливлює захист прав та інтересів осіб, які є позивачами у даних заявах та порушує, в тому числі і право апелянта на захист своїх інтересів як відповідача за позовами ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані".

Короткий зміст вимог та доводів касаційної скарги

10 . 18.12.2020 ліквідатор ТОВ "Океан МК" Дерев`янко І. О. (далі - скаржник, касатор) звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову суду апеляційного господарського суду від 18.11.2020 з вимогою її скасувати та залишити в силі ухвалу суду першої інстанції від 23.07.2020 у справі № 908/1059/19.

11. В обґрунтування доводів касаційної скарги ліквідатор ТОВ "Океан МК" Дерев`янко І. О. посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального та неправильне застосування норм матеріального права, зазначаючи, зокрема, таке:

- апеляційним господарським судом невірно розтлумачено статтю 65 КУзПБ;

- судом апеляційної інстанції не з`ясовано чи ТОВ "Полетехніка" є учасником справи про банкрутство та в порушення пункту 1 частини п`ятої статті 260 ГПК України відкрито апеляційне провадження за скаргою ТОВ "Полетехніка";

- у ліквідатора ТОВ "Океан МК" Дерев`янко І. О. були відсутні підстави включати стягнуті ТОВ "Таюсет Компані" та ТОВ "Делфур-Трейдінг" за рішеннями суду суми до звіту та ліквідаційного балансу боржника, оскільки станом на день постановлення оскаржуваної ухвали апеляційні скарги на зазначені рішення не були розглянуті.

Узагальнений виклад позицій інших учасників справи

Доводи ТОВ "Полетехніка"

12. У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Полетехніка" просить постанову Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2020 залишити без змін, а касаційну скаргу ліквідатора ТОВ "Океан МК" арбітражного керуючого Дерев`янко І. О. без задоволення.

13. ТОВ "Полетехніка" зазначає, що наведена у касаційній скарзі постанова Верховного Суду не є судовим рішенням у подібних правовідносинах, а він як сторона спору, який розглядається в межах справи про банкрутство є учасником справи про банкрутство.

14. Також ТОВ "Полетехніка" вказує на те, що ліквідатором не конкретизовано змісту правовідносин, в яких відсутній висновок про застосування статті 65 КУзПБ та судом апеляційної інстанції правильно застосовано норми матеріального права та не допущено порушень норм процесуального права.

Доводи інших учасників справи

15 . Від інших учасників відзивів на касаційну скаргу не надійшло.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Щодо меж розгляду справи судом касаційної інстанції

16 . Відповідно до статті 300 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, суд касаційної інстанції в межах доводів та вимог касаційної скарги, які стали підставою для відкриття касаційного провадження, та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

17 . Суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази.

18 . У суді касаційної інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції. Зміна предмета та підстав позову у суді касаційної інстанції не допускається.

19 . Суд не обмежений доводами та вимогами касаційної скарги, якщо під час розгляду справи буде виявлено порушення норм процесуального права, передбачені пунктами 1, 3, 4, 8 частини першої статті 310, частиною другою статті 313 цього Кодексу, а також у разі необхідності врахування висновку щодо застосування норм права, викладеного у постанові Верховного Суду після подання касаційної скарги.

Оцінка аргументів учасників справи й висновків суду апеляційної інстанції

20 . Як убачається зі змісту касаційної скарги ліквідатора ТОВ "Океан МК" Дерев`янко І. О. об`єктом касаційного оскарження у справі визначено постанову суду апеляційної інстанції, якою скасовано ухвалу суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та закриття провадження у справі.

21. Аналіз змісту доводів касаційної скарги ліквідатора ТОВ "Океан МК" Дерев`янко І. О. свідчить, що останні зводяться до незгоди скаржника із висновками суду щодо наявності підстав для відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Полетехніка" та наявності в останнього статусу учасника справи про банкрутство і як наслідок можливості оскаржувати постановлені у такій справі судові рішення.

22 . За змістом частини першої статті 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону про банкрутство, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

23 . Відповідно до частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

24 . Таке право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

25 . Пунктом 9 частини третьої статті 2 ГПК України передбачено, що одним із принципів господарського судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

26 . Відповідно до статті 129 Конституції України забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення є однією із засад судочинства, яка застосовується з дотриманням принципу верховенства права, змагальності, рівності всіх учасників перед законом і судом, розумності строків розгляду справи.

27 . Зазначена конституційна норма конкретизована законодавцем у статті 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", згідно з якою учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

28 . Реалізація конституційного права на апеляційне оскарження судового рішення названим законом ставиться в залежність від положень процесуального закону.

29 . Відповідно до частини першої статті 17 ГПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

30 . Згідно з частиною першою статті 254 цього Кодексу учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки , мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

31 . Аналіз наведених норм свідчить, що ГПК України виокремлено коло осіб, наділених процесуальним правом на апеляційне оскарження судового рішення, які умовно можна поділити на дві групи: 1) учасники справи; 2) особи, які участі у справі не брали, але судове рішення стосується їх прав, інтересів та (або) обов`язків.

32 . Відповідно до частини другої статті 255 ГПК України апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції можуть подавати учасники справи відповідно до цього Кодексу та Закону про банкрутство.

33 . ТОВ "Полетехніка" звертаючись до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на ухвалу суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та закриття провадження у справі про банкрутство зазначило, що в межах справи про банкрутство ТОВ "Океан МК" Господарським судом Запорозької області розглядались позовні заяви ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані" до ТОВ "Океан МК" та ТОВ "Полетехніка" про стягнення солідарно заборгованості за результатами розгляду яких 30.06.2020 прийняті рішення про задоволення позовів, які були оскаржені скаржником в апеляційному порядку. Однак суд, не дочекавшись рішення суду апеляційної інстанції за результатом перегляду ухвали місцевого господарського суду постановив ухвалу від 23.07.2020.

34 . Апеляційний господарський суд за результатом розгляду апеляційної скарги ТОВ "Полетехніка" ухвалу суду першої інстанції скасував з посилання на те, що її ухвалено передчасно, за наявності не вирішених в межах справи про банкрутство спорів, стороною в яких є боржник, тоді як ліквідація ТОВ "Океан МК" у такому випадку унеможливлює захист прав та інтересів осіб, які є позивачами у даних заявах та порушує право апелянта на захист своїх інтересів як відповідача за позовами.

35 . Утім висновок суду апеляційної інстанції щодо апеляційного перегляду справи за апеляційною скаргою ТОВ "Полетехніка" є передчасним та зробленим без належної оцінки наявності у нього права на апеляційне оскарження ухвали місцевого господарського суду та без урахування норм законодавства, якими урегульовано порядок та право оскарження судових рішення суду першої інстанції.

36 . Частиною шостою статті 12 ГПК України передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому ГПК України для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

37 . У справах про банкрутство склад учасників справи визначається Законом про банкрутство (частина п`ята статті 41 ГПК України).

38 . Судом враховується, що з 21.10.2019 введено в дію КУзПБ від 18.10.2018 № 2597-VIII, який встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

39 . Згідно пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ з дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність , зокрема, Закон про банкрутство.

40 . Пунктом 4 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ передбачено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону про банкрутство. Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

41 . Законодавцем за темпоральним принципом (принцип дії закону у часі) визначено пряму дію норм КУзПБ та їх застосування при розгляді справ про банкрутство незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, за винятком справ, які на день введення в дію цього Кодексу 21.10.2019 перебувають на стадії санації.

42 . Частиною першою статті 2 КУзПБ передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

43 . Суб`єктний склад учасників господарського процесу за ГПК України є іншим, ніж склад учасників у справі про банкрутство за КУзПБ. Водночас, перелік учасників провадження у справі про банкрутство не є вичерпним , оскільки до учасників справи про банкрутство наведеними нормами віднесено також інших осіб, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

44 . Коло осіб (в позовному провадженні), які мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, а також оскаржити в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції визначено приписами статей 254, 255 ГПК України.

45 . У справі про банкрутство коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення , звужено до учасників такої справи задля попередження необґрунтованого втручання інших осіб, які не є учасниками справи, у хід процедури банкрутства.

46 . Відповідна правова позиція не має законодавчого відтворення ані в ГПК України, ані в Законі про банкрутство (до 21.10.2019), КУзПБ (з 21.10.2019), однак є усталеною під час перегляду справ про банкрутство та викладена суддями судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, зокрема, у постановах від 07.07.2020 у справі № Б-39/27-09, від 11.06.2020 у справі № 916/3206/17, від 03.06.2020 у справі № 910/18031/14, від 19.05.2020 у справі № 908/2332/19, від 03.03.2020 у справі № 904/7965/16, від 20.02.2019 у справі № 5005/2329/2011, від 16.01.2020 у справі № 911/5186/14.

47 . Така позиція згодом підтримана Верховним Судом у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у постанові від 16.07.2020 у справі № 910/4475/19 .

48 . Відповідно до статті 1 КУзПБ учасниками у справі про банкрутство є сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

49 . Цією статтею КУзПБ визначено, що сторонами у справі про банкрутство є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

50 . За приписами згаданої статті КУзПБ кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

51 . Порядок набуття кредитором (окрім кредитора, за заявою якого відкрито провадження у справі про банкрутство) статусу учасника провадження у справі про банкрутство з 21.10.2019 визначається статтею 45 КУзПБ.

52 . Приписами статті 45 КУзПБ встановлено, що конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Забезпечені кредитори зобов`язані подати заяву з грошовими вимогами до боржника під час провадження у справі про банкрутство в частині вимог, що є незабезпеченими, або за умови відмови від забезпечення. Забезпечені кредитори можуть повністю або частково відмовитися від забезпечення. Якщо вартості застави недостатньо для покриття всієї вимоги, кредитор повинен розглядатися як забезпечений лише в частині вартості предмета застави. Залишок вимог вважається незабезпеченим. Кредитори за вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування мають право протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують (пункт 56.8 постанови Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду від 16.07.2020 у справі № 910/4475/19) .

53 . Отже, набуття статусу кредитора законодавець пов`язує з наявністю у особи (як фізичної, так і юридичної) грошових вимог до боржника, поданих у встановленому Законом порядку (правова позиція викладена у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 25.06.2020 у справі № 916/1965/13) .

54. У світлі наведеного суд звертається до висновку Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду викладеного у пункті 56.16 постанови від 16.07.2020 у справі № 910/4475/19 , згідно з яким лише після вчинення всіх передбачених Законом про банкрутство (стаття 23) чи КУзПБ (стаття 45) дій, прийняття судом відповідної ухвали про повне або часткове (частина шоста статті 23 Закону про банкрутство, частина шоста статті 45 КУзПБ) визнання його вимог, кредитор набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство та повну процесуальну дієздатність (здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді, стаття 44 ГПК України).

55 . Тобто, лише за сукупністю, встановлених Законом про банкрутство, КУзПБ дій (пред`явлення грошових вимог; доведення свого права вимоги перед судом; розгляд грошових вимог судом (перевірка наявності такого права у кредитора; правомірність його набуття; невтрата цього права у зв`язку з позовною давністю, тощо); визнання їх судом) кредитор може набути правового статусу учасника у справі про банкрутство.

56 . Кредитори (в розумінні абзацу десятого частини першої статті 1 КУзПБ, окрім тих хто ініціював провадження у справі про банкрутство), з моменту подання заяви , передбаченої абзацом першим частини першої статті 45 КУзПБ, можуть скористатися правами, передбаченими абзацом першим частини шостої названої статті, та правом оскарження судових рішень у справі про банкрутство як особи, які не брали участі у справі (частина перша статті 254 ГПК України), якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (пункт 56.20 постанови Верховного Суду у складі судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду від 16.07.2020 у справі № 910/4475/19) .

57 . З урахуванням наведеного суд зазначає, що законодавством про банкрутство, яке допускає участь у справі про банкрутство багатьох учасників провадження з різним обсягом повноважень, передбачено певну процедуру набуття кредиторами статусу учасника провадження у справі про банкрутство. У справі про банкрутство коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення в апеляційному порядку, звужено до учасників такої справи, якими згідно зі статтею 1 КУзПБ є кредитори у справі.

58 . Особи, які не брали участі у справі також мають право подавати апеляційні скарги на такі судові рішення, нарівні з іншими учасниками відповідної справи. Однак на відміну від оскарження судового рішення учасником справи не залучена до участі у справі особа повинна довести наявність у неї правового зв`язку зі сторонами спору або безпосередньо судовим рішенням через обґрунтування наявності таких критеріїв : вирішення судом питання про її право, інтерес, обов`язок, причому такий зв`язок має бути очевидним та безумовним, а не ймовірним. Разом з тим судове рішення, оскаржуване незалученою особою, повинно безпосередньо стосуватися прав, інтересів та обов`язків цієї особи, тобто судом має бути розглянуто й вирішено спір про право у правовідносинах, учасником яких на момент розгляду справи та прийняття рішення господарським судом першої інстанції є скаржник, або якщо суд вирішив питання про обов`язки цієї особи чи про її інтереси у відповідних правовідносинах.

59 . Отже при розгляді апеляційної скарги, поданої особою, яка не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції і яка вважає, що місцевим господарським судом вирішено питання про її права та обов`язки, суд апеляційної інстанції перевіривши матеріали апеляційної скарги на предмет їх відповідності статті 258, 259 ГПК України, та за відсутності підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги чи для відмови у відкритті апеляційного провадження з інших підстав, відкриває апеляційне провадження за апеляційною скаргою такої особи та має належним чином дослідити і встановити , чи вирішив суд в оскаржуваному рішенні питання про права, інтереси та (або) обов`язки заявника апеляційної скарги (аналогічний висновок викладено у постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 11.06.2020 у справі № 908/1083/19, від 25.06.2020 у справі № 916/1965/13 ).

60 . Якщо ж при цьому судом апеляційної інстанції буде встановлено, що права, інтереси та (або) обов`язки такої особи оскаржуваним судовим рішенням не порушені та що питання про її права, інтереси та (або) обов`язки у справі судом першої інстанції не вирішувалися, то апеляційний господарський суд не позбавлений права закрити апеляційне провадження на підставі пункту 3 частини першої статті 264 ГПК України (правовий висновок щодо застосування норм права викладений у постанові Верховного Суду у складі суддів об`єднаної палати Касаційного господарського суду від 14.08.2019 у справі № 62/112).

61 . У справі, що розглядається судом апеляційної інстанції встановлено, що ТОВ "Полетехніка", як і ТОВ "Делфур-Трейдінг" та ТОВ "Таюсет Компані", не зазначений судом першої інстанції як учасник справи про банкрутство.

62 . Разом з тим згідно висновку апеляційного господарського суду ТОВ "Полетехніка" як сторона за спором, що розглядається в межах справи про банкрутство, є учасником справи про банкрутство відповідно до визначення, наданого у статті 1 КУзПБ.

63 . Як з`ясовано, судом апеляційної інстанції в оскаржуваній ухвалі ТОВ "Полетехніка" не зазначено як учасник справи про банкрутство ТОВ "Океан МК".

64 . Крім того апеляційним господарським судом враховано, що на час прийняття судом ухвали від 23.07.2020 року, апеляційні скарги ТОВ "Полетехніка" на обидва рішення суду від 30.06.2020 у справах за позовом ТОВ "Делфур-Трейдінг" до ТОВ "Океан МК" та ТОВ "Полетехніка" про стягнення боргу Центральним апеляційним господарським судом не розглянуті.

65 . Такі обставини згідно висновку суду апеляційної інстанції свідчать по можливість впливу постановленої судом першої інстанції ухвали про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та закриття провадження у справі на права ТОВ "Полетехніка".

66 . Частинами першою-третьою статті 269 ГПК України визначено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду

67 . Суд акцентує, що обов`язком суду при розгляді справи є дотримання вимог щодо всебічності, повноти й об`єктивності з`ясування обставин справи та оцінки доказів.

68. Усебічність та повнота розгляду передбачає з`ясування всіх юридично значущих обставин та наданих доказів з усіма притаманними їм властивостями, якостями та ознаками, їх зв`язками, відносинами і залежностями. Таке з`ясування запобігає однобічності та забезпечує, як наслідок, постановлення законного й обґрунтованого рішення.

69 . З`ясування відповідних обставин має здійснюватися із застосуванням критеріїв оцінки доказів передбачених статтею 86 ГПК України щодо відсутності у жодного доказу заздалегідь встановленої сили та оцінки кожного доказу окремо та їх сукупності в цілому.

70 . Суд зауважує, що чітке обґрунтування та аналіз є базовими вимогами до судових рішень та важливим аспектом права на справедливий суд.

71 . Гарантуючи право на справедливий судовий розгляд, стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод не встановлює жодних правил щодо допустимості доказів або їх оцінки, що є компетенцією виключно національних судів першої та апеляційної інстанцій. Проте зважаючи на прецедентну практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ), суд зобов`язаний мотивувати свої дії та рішення, щоб продемонструвати сторонам, що вони були почуті.

72 . З матеріалів справи вбачається та власне не заперечується скаржником, що ТОВ "Полетехніка" не є кредитором боржника та його не було залучено до участі у справі про банкрутство ТОВ "Океан МК".

73 . Однак наведеного вище апеляційний господарський суд не врахував та переглядаючи в апеляційному порядку ухвалу місцевого господарського суду про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та закриття провадження у справі не надав оцінку правовому статусу апелянта у справі, наявності у нього права на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції в контексті впливу цього судового рішення на права, інтереси та (або) обов`язки заявника апеляційної скарги .

74 . Суд звертає увагу, що КУзПБ розмежовує коло осіб, які є учасниками та сторонами у справі про банкрутство. Окрім того, КУзПБ передбачено розгляд в межах провадження у справі про банкрутство спорів за участю боржника, зокрема, спорів, які виникають при проведенні та виконанні результатів аукціонів, у тому числі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу майна за правилами Господарського процесуального кодексу України (частина друга статті 7 КУзПБ).

75 . Правовий аналіз положень КУзПБ свідчить, що поняття сторони спору за участю боржника, який розглядається судом в межах провадження у справі про банкрутство не є тотожним поняттю учасника (сторони) у справі про банкрутство, оскільки обмежується колом учасників яких стосуються спірні правовідносини (подібний висновок за тотожного правового регулювання спірного питання у Законі про банкрутство, сформовано у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 05.03.2020 у справі № 14/325"б" ).

76 . Частиною першою статті 36 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачено, що Верховний Суд є найвищим судом у системі судоустрою України, який забезпечує сталість та єдність судової практики у порядку та спосіб, визначені процесуальним законом.

77 . До повноважень Верховного Суду не входить дослідження доказів, встановлення фактичних обставин справи або їх переоцінка, тобто об`єктом перегляду касаційним судом є виключно питання застосування права.

78 . Разом з тим, без дослідження і з`ясування наведених вище обставин ухвалене у справі судове рішення апеляційного господарського суду не можна вважати правомірними та обґрунтованим.

79. Відповідно до статті 236 ГПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

80. Не з`ясувавши відповідних обставин, не дослідивши пов`язані з ними докази, суд апеляційної інстанції допустив порушення норм процесуального права, а саме статей 13, 86, 236, 269 ГПК України, щодо повного та всебічного дослідження обставин, доказів та аргументів сторін, що мають значення для вирішення питання наявності/відсутності ТОВ "Полетехніка" права на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника та закриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Океан МК".

Щодо суті касаційної скарги

81. Ураховуючи наведене вище суд касаційної інстанцій дійшов висновку про часткове задоволення касаційної скарги ліквідатора ТОВ "Океан МК" арбітражного керуючого Дерев`янко І. О.

Висновки за результатами розгляду касаційної скарги

82. Відповідно до пункту 2 частини першої статті 308 ГПК України суд касаційної інстанції за результатами розгляду касаційної скарги має право скасувати судові рішення судів першої та апеляційної інстанцій повністю або частково і передати справу повністю або частково на новий розгляд, зокрема за встановленою підсудністю або для продовження розгляду.

83 . Згідно із пунктом 1 частини третьої статті 310 ГПК України підставою для скасування судового рішення та направлення справи на новий розгляд є також порушення норм процесуального права, на які посилається скаржник у касаційній скарзі, що унеможливило встановлення фактичних обставин, які мають значення для правильного вирішення справи, якщо суд не дослідив зібрані у справі докази, за умови висновку про обґрунтованість заявлених у касаційній скарзі підстав касаційного оскарження, передбачених пунктами 1, 2, 3 частини другої статті 287 цього Кодексу.

84 . Справа направляється на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, якщо порушення норм процесуального права допущені тільки цим судом. У всіх інших випадках справа направляється до суду першої інстанції (частина четверта статті 310 ГПК України).

85 . За таких обставин відсутність у Верховного Суду процесуальної можливості з`ясувати дійсні обставини справи перешкоджає прийняттю рішення по суті справи, а тому враховуючи допущені порушення норм процесуального права, з урахуванням повноважень апеляційного суду, постановлене судове рішення апеляційного господарського суду підлягає скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

86 . Під час нового розгляду справи, суду апеляційної інстанції слід взяти до уваги викладене у цій постанові, вжити всі передбачені законом заходи для всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема, надати оцінку наведеним вище обставинам та з`ясувати правовий статус ТОВ "Полетехніка" у справі про банкрутство, наявності у нього права на апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції в контексті впливу цього судового рішення на права, інтереси та (або) обов`язки заявника апеляційної скарги.

Щодо судових витрат

87. Частиною чотирнадцятою статті 129 ГПК України передбачено, якщо суд апеляційної, касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

88. Оскільки в цьому випадку справа направляється на новий розгляд до апеляційного господарського суду, розподіл судових витрат Верховним Судом не здійснюється.

Висновки щодо застосування норм права

89 . Законодавством про банкрутство передбачено певну процедуру набуття кредиторами статусу учасника провадження у справі про банкрутство. Лише після вчинення всіх передбачених КУзПБ (стаття 45) дій, прийняття судом відповідної ухвали про повне або часткове (частина шоста статті 45 КУзПБ) визнання його вимог, кредитор набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство та повну процесуальну дієздатність (здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді, стаття 44 ГПК України).

90 . У справі про банкрутство коло осіб, які мають право оскаржити судові рішення в апеляційному порядку, звужено до учасників такої справи, якими згідно зі статтею 1 КУзПБ є кредитори у справі. Також право на апеляційне оскарження судових рішень місцевого господарського суду мають учасники справи про банкрутство та інші, окрім кредиторів, особи, які не є учасниками справи, але у випадку якщо судове рішення, що оскаржується, безпосередньо вирішує питання про їх права та обов`язки .

На підставі викладеного та керуючись статтями 286, 300, 301, 308, 310, 314, 315, 317, 326 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду

ПОСТАНОВИВ :

1. Касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Океан МК" арбітражного керуючого Дерев`янко Ірини Олександрівни задовольнити частково.

2. Постанову Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2020 у справі № 908/1059/19 скасувати.

3. Справу № 908/1059/19 направити на новий розгляд до Центрального апеляційного господарського суду.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Головуючий О. О. Банасько

Судді О. В. Васьковський

В. Я. Погребняк

Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено16.03.2021
Номер документу95502258
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1059/19

Ухвала від 17.06.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 20.05.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 05.04.2021

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Постанова від 04.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Постанова від 04.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Постанова від 04.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 03.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 03.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 03.03.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні