Ухвала
від 24.02.2021 по справі 357/9629/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 11-cc/824/1240/2021 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

Єдиний унікальний номер справи: 357/9629/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2021 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

представника Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 ,

представника «Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД» ОСОБА_7 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 28 грудня 2020 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_8 і накладено арешт на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5).

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій ставить питання про поновлення йому строку на оскарження ухвали слідчого судді, просить її скасувати і відмовити у задоволенні клопотання прокурора про арешт майна.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження апелянт зазначає, що розгляд клопотання був здійснений у закритому судовому засіданні без виклику власника майна, а про оскаржувану ухвалу слідчого суді представнику стало відомо лише 14 січня 2021 року.

Що стосується оскаржуваної ухвали, то автор апеляції стверджує, що з 13 грудня 2012 року і по теперішній час власниками часток у статутному фонді ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» є Компанія «Гудлайт Кепітел Лімітед» з часткою у розмірі 45500 гривень, що становить 70 % статутного капіталу товариства.

Крім того, представник вказує, що 11 грудня 2020 року державним реєстратором приватним нотаріусом ОСОБА_9 була проведена реєстраційна дія, відповідно до якої незаконно змінено учасника ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», а саме замість Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» учасником ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» зареєстровано ОСОБА_10 . При цьому апелянт стверджує, що Компанія «Гудлайт Кепітел Лімітед» не здійснювала відчуження частки статутного капіталу на користь ОСОБА_10 або будь-якої іншої особи, а також Компанія не підписувала документів щодо передавання у власність ОСОБА_10 своєї частки статутного капіталу.

Далі представник запевняє, що було виготовлено підроблений договір про відступлення права вимоги, на підставі якого ОСОБА_10 отримав право на стягнення з Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» неіснуючого боргу у розмірі два мільйони доларів США. На думку автора апеляції, ухвала слідчого судді порушує охоронювані Конституцією та Законами України права Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» та спрямована на здійснення перешкод у поверненні власнику Компанії викраденого майна, а саме частки статутного капіталу в розмірі 70 % у статутному фонді ТОВ «Аграрний маркетинговий центр».

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представника Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» ОСОБА_6 , який підтримав апеляційну скаргу і просив її задовольнити, пояснення представника Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД ОСОБА_7 , яка заперечувала проти задоволення апеляційної скарги та просила ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що представником Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 не було пропущено строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 28 грудня 2020 року з огляду на положення абзацу 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, але його апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів провадження, СВ Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020110030003131, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11 вересня 2020 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Органи досудового розслідування посилаються на те, що службові особи ТОВ«РСГП «СТОЛИЧНИЙ» (код ЄДРПОУ 37145646) із використанням службового становища за попередньою змовою із невстановленими особами з метою заволодіння корпоративними правами, що належать ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» (код ЄДРПОУ 37145646), ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461) вчиняють дії, спрямовані на протиправне заволодіння майном підприємства ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» (код ЄДРПОУ 37145646) та корпоративними правами підприємств шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів.

ТОВ «СУЧАСНІ РИНКОВІ ІННОВАЦІЇ», відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, є учасником ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» з розміром частки у статутному капіталі Товариства, яка складає 20000,00 гривень (двадцять тисяч гривень 00 копійок), що становить 20 % статутного капіталу ТОВ «РСГП СТОЛИЧНИЙ».

ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461) належить 77,5 % частки у статутному капіталі ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» (код ЄДРПОУ 37145646).

На теперішній час службові особи ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» із використанням службового становища за попередньою змовою із невстановленими особами з метою заволодіння корпоративними правами, які належать ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461) і ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ» (код ЄДРПОУ 37145646), вчиняють дії, направлені на пристосування засобів та знарядь, підшукування співучасників, і перебувають у змові на вчинення злочину, а також іншими діями умисно створюють умови для вчинення злочину з метою протиправного заволодіння корпоративними правами ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461), зокрема, часткою у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 39000,00 гривень, що складає 60,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, буд.10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, і часткою у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 6500,00 гривень, що складає 10,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, буд. 25-Б, 3086, шляхом вчинення правочинів, реєстраційних дій, з використанням підроблених документів, чим вчиняють кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 206-2 КК України.

Вказане, як запевняють органи досудового розслідування, підтверджується показаннями свідків та матеріалами кримінального провадження в сукупності.

Події, які відбуваються на ТОВ «РСГП «СТОЛИЧНИЙ», свідчать про готування засобів та підшукування осіб для протиправних дій, спрямованих, зокрема, на протиправне заволодіння корпоративними правами ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461), а саме часткою у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 39000,00 гривень, що складає 60,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, буд.10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, і часткою у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 6500,00 гривень, що складає 10,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, буд. 25-Б, 3086, шляхом вчинення правочинів та реєстраційних дій з використанням підроблених документів з метою подальшого заволодіння майном ТОВ «РСГП«СТОЛИЧНИЙ».

Відповідно до статті 190 Цивільного кодексу України, майном, як особливим об`єктом, вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Майнові права є неспоживчою річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Згідно зі статтею 167 Господарського кодексу України, корпоративні права це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Володіння корпоративними правами не вважається підприємництвом. Законом можуть бути встановлені обмеження певним особам щодо володіння корпоративними правами та/або їх здійснення. Під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

У відповідності до частини 1 статті 21 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства платно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам.

Враховуючи той факт, що невстановленими особами можуть вживатись заходи щодо відчуження будь-яким способом корпоративних прав ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461) та/або вживатись заходи щодо проведення реєстраційних дій відносно ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461), що стосуються зміни керівника (директора) ТОВ «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461), зміни підписантів ТОВ«АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 36758461) постановою прокурора визнано речовими доказами у цьому кримінальному проваджені провадженні:

- частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 39000,00 гривень, що складає 60,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, буд. 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065;

- частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР» (ідентифікаційний код юридичної особи: 36758461) в розмірі 6500,00 гривень, що складає 10,00 % статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРАРНИЙ МАРКЕТИНГОВИЙ ЦЕНТР», яка належить Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, буд. 25-Б, 3086.

24 грудня 2020 року прокурор Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_8 звернулась до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з клопотанням про накладення арешту на частки у статутному капіталі ТОВ«Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), та про заборону державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також про заборону державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5).

Це клопотання мотивовано необхідністю забезпечити збереження вищевказаних корпоративних прав як речових доказів у кримінальному провадженні.

28 грудня 2020 року ухвалою слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області зазначене клопотання прокурора було задоволено.

Задовольняючи приведене клопотання прокурора, внесене в межах кримінального провадження № 12020110030003131, про накладення арешту на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, заслухав пояснення прокурора ОСОБА_8 та, дослідивши матеріали, які додані до клопотання, прийшов до правильного висновку, що існують достатні правові підстави для накладення арешту на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), з огляду, насамперед, на те, що вони фактично є речовими доказами у кримінальному провадженні, про що органом досудового розслідування у встановленому порядку було винесено відповідну постанову.

З урахуванням викладеного слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянта, встановив належні правові підстави, передбачені ч. ч. 1, 3 ст. 170 КПК України, для задоволення клопотання прокурора і накладення арешту на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із заборонами вищевказаним органам та особам вчиняти відповідні дії та приймати рішення відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр».

В свою чергу, матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою, визначеною в п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, тобто з метою забезпечення збереження вказаних корпоративних прав як речових доказів у кримінальному провадженні.

Що стосується будь-якої іншої мети чи правової підстави для накладення арешту на вказані частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), про які теж зазначено в оскаржуваній ухвалі слідчого судді, то вони в даному випадку є недоречними, але на правильність прийнятого слідчим суддею рішення не впливають, виходячи з того, що правильна мета, яка передбачена п. 1 ч. 2 ст.170 КПК України, та правильна правова підстава, яка передбачена ч. 3 ст. 170 КПК України, для накладення арешту на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461) є присутньою як у клопотанні прокурора про арешт майна, так і в оскаржуваній ухвалі слідчого судді.

Крім того, колегія суддів вважає непереконливими доводи апелянта, що оскаржуваною ухвалою слідчого судді порушуються охоронювані Конституцією та Законами України права Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед», оскільки зазначена Компанія сама вже ініціювала такий же арешт в порядку господарського судочинства і ухвалою Господарського суду міста Києва від 05 січня 2021 року арешт на вказані корпоративні права було накладено.

Таким чином, колегія суддів приходить до висновку, що слідчий суддя обґрунтовано, у відповідності до вимог ст. ст. 132, 170 173 КПК України, наклав арешт на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), врахувавши при цьому і наслідки від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження для інших осіб та забезпечивши своїм рішенням розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Зважаючи на вищевикладене в сукупності з обставинами кримінального провадження, колегія суддів об`єктивно переконана, що слідчий суддя, накладаючи арешт на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із вищенаведеними заборонами, діяв у спосіб та у межах чинного законодавства, арешт застосував на засадах розумності і співмірності, а тому доводи автора апеляції про незаконність оскаржуваної ухвали слідчого судді є безпідставними.

Порушень норм КПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Враховуючи встановлені факти та відповідні їм правовідносини, колегія суддів вважає, що оскаржувану ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 без задоволення.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 395, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 28 грудня 2020 року, якою задоволено клопотання прокурора Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_8 і накладено арешт на частки у статутному капіталі ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461), які належать:

- Ей енд Ем Інвестмент Компані ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Нікосія, вул. Мікінон, 10, Нолі Білдінг, 4-й поверх, 1065, реєстраційний номер: НЕ385625 (у розмірі 60 % статутного капіталу ТОВ«Аграрний маркетинговий центр», що складає 39000 гривень);

- Бамерінг Сістемз ЛТД, країна резиденства: Кіпр, місце знаходження: Республіка Кіпр, місто Лімассол, вул. Тріполітсас, 25-Б, 3086, реєстраційний номер: НЕ387106 (у розмірі 10 % статутного капіталу ТОВ «Аграрний маркетинговий центр», що складає 6500 гривень), із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, вчиняти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань будь-які реєстраційні дії і вносити будь-які записи (зміни), а також скасовувати реєстраційні дії відносно юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), а також із забороною державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств Міністерства юстиції України), Міністерству юстиції України та його посадовим особам, Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, а також нотаріусам і особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів (в тому числі технічним адміністраторам), які мають відповідні повноваження щодо внесення відомостей та/або змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, приймати рішення за результатами розгляду скарг щодо юридичної особи ТОВ «Аграрний маркетинговий центр» (код ЄДРПОУ 36758461, адреса реєстрації: 03039, місто Київ, вул.Фрометівська, буд. 2, корпус 5), залишити без змін, а апеляційну скаргу представника Компанії «Гудлайт Кепітел Лімітед» («GOODLIGHT CAPITAL LIMITED») ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення24.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95561095
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —357/9629/20

Ухвала від 26.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Глиняний Віктор Петрович

Ухвала від 04.04.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 10.08.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 01.07.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 01.06.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 03.06.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Слива Юрій Михайлович

Ухвала від 16.03.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 02.03.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Присяжнюк Олег Богданович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні