Постанова
від 16.03.2021 по справі 910/764/21
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" березня 2021 р. Справа№ 910/764/21

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Сотнікова С.В.

суддів: Остапенка О.М.

Отрюха Б.В.

за участю секретаря судового засідання Титарєвої Г.І.,

представника позивача адвоката Заянчуковського С.О.,

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет"

на ухвалу Господарського суду міста Києва

від 25.01.2021 (суддя Босий В.П.)

у справі №910/764/21

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал мультимедіа комунікейшинс"

про стягнення 426 577,58 грн,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.01.2021 у справі №910/764/21 повернуто позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю " 1+1 Інтернет".

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, позивач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду м. Києва від 25.01.2021 у справі №910/764/21 та направити справу до Господарського суду м. Києва для розгляду по суті.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 17.02.2021 відкрито апеляційне провадження у справі № 910/764/21, призначено розгляд справи на 16.03.2021.

Апеляційна скарга мотивована тим, що суд першої інстанції порушив норми процесуального права, а саме ст. 173 Господарського процесуального кодексу України. За твердженням позивача позовні вимоги про стягнення заборгованості є однорідними, виникли на підставі двох договорів, які є типовими, заявлені до одного відповідача. А однорідність позовних вимог та однаковий склад учасників справи є достатніми підставами для об`єднання їх у одній позовній заяві. Окрім того, позивач зазначає, що позовні вимоги об`єднані з метою досягнення процесуальної економії у зв`язку з систематичним невиконанням контрагентами договірних зобов`язань.

Відповідач відзив на апеляційну скаргу не подав, про відкриття апеляційного провадження та призначення засідання суду був повідомлений належним чином, про що свідчать повідомлення про вручення поштового відправлення №№ 0411633774900, 0411633774897.

Колегія суддів, розглянувши доводи апеляційної скарги, дослідивши наявні матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, вважає, що скарга підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 269 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Як вбачається з матеріалів справи, у січні 2021 року Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет" звернувся до господарського суду із позовом про стягнення заборгованості в розмірі 426577,58 грн, що виникла у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем зобов`язань з оплати ліцензійних платежів (роялті) за ліцензійним договором про надання невиключного суміжного права № 2019/368 від 01.01.2019 та ліцензійним договором про надання невиключного суміжного права № 2019/171 від 01.01.2019, штрафу, пені, трьох процентів річних та інфляційних.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.01.2021 у справі №910/764/21 повернуто позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю " 1+1 Інтернет".

Повертаючи позовні матеріали без розгляду, місцевий господарський суд встановивши, що заборгованість виникла на підставі двох договорів, дійшов висновку про порушення позивачем правил об`єднання позовних вимог, оскільки фактично позивачем об`єднано два окремих позови, сумісний розгляд яких значно утруднить та сприятиме затягуванню вирішення спору по суті, так як подані в обґрунтування позовних вимог документи, є окремими по вимогам позивача, а по кожній із них суду необхідно проводити окрему процесуальну процедуру із визначенням та дослідженням різного кола доказів, встановлення обставин, пов`язаних з наявністю підстав для стягнення заборгованості по кожному з договорів, більш того, заявлені вимоги не є основними та похідними, оскільки задоволення однієї жодним чином не залежить від задоволення іншої вимоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 ГПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

За замістом частини 1 статті 173 ГПК України порушення правил об`єднання позовних вимог має місце у випадках, якщо заявлені в одній позовній заяві вимоги (1) не пов`язані підставою виникнення або поданими доказами (не є однорідними); (2) не співвідносяться між собою як основна та похідна.

Згідно з ч. 4 ст. 173 ГПК України не допускається об`єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 5 статті 173 ГПК України встановлено, що не допускається об`єднання в одне провадження кількох вимог, щодо яких законом визначена виключна підсудність різним судам.

Тобто, не допускається об`єднання в одне провадження кількох вимог, які можуть і відповідати критеріям, наведеним у частині 1 статті 173 ГПК України, проте підпадають під заборони, прямо визначені в частинах 4, 5 вказаної статті.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Саме встановлення господарським судом наведених вище обставин, які свідчать про порушення позивачем правил об`єднання позовних вимог, є підставою для повернення позовної заяви з посиланням на пункт 2 частини 5 статті 174 ГПК України.

У той же час аналіз пункту 2 частини 5 статті 174 ГПК України у системному співвідношенні з приписами статті 173 цього Кодексу свідчить про те, що у разі порушення правил об`єднання позовних вимог суд з метою виконання завдання господарського судочинства може не повертати позовну заяву, а за клопотанням учасника справи або за власною ініціативою самостійно роз`єднати позовні вимоги за правилами частини 6 статті 173 ГПК України та розглянути кожну з заявлених вимог окремо.

Отже, приписи частини 6 статті 173 ГПК України суд, з урахуванням конкретних обставин, має право застосувати як у разі дотримання правил об`єднання позовних вимог, так і у випадку їх порушення. Проте вчинення відповідної процесуальної дії є дискрецією господарського суду, яка застосовується (або не застосовується) ним за власним переконанням та з урахуванням конкретних обставин справи.

Проте у будь-якому випадку коли заявлені в одному позові вимоги є однорідними або співвідносяться як основна та похідна та не підпадають під заборони, визначені у частинах 4, 5 статті 173 ГПК України, у суду відсутні підстави для повернення позовної заяви, незалежно від того, чи заявлено позивачем клопотання про об`єднання позовних вимог. У цьому разі суд має керуватися змістом самої позовної заяви, обставинами та доказами, якими обґрунтовано позов.

Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 23.10.2019 у справі № 902/434/19.

Колегія суддів зазначає, що в даному випадку, позовні вимоги заявлені до одного відповідача у зв`язку з неналежним виконанням зобов`язань зі сплати роялті в частині повноти та строків розрахунку, подання ліцензіату звітності. При цьому, такі позовні вимоги ґрунтуються на укладених сторонами договорах, умови яких є типовими, та відрізняються лише в частині визначення спеціальних умов про об`єкти суміжного права (телепрограми). При цьому, обставини, на які посилається позивач в обґрунтування позову підтверджуються однорідними доказами (актами), а позовна заява містить розгорнутий розрахунок по кожній вимозі з розрізі окремих договорів.

У зв`язку з чим позовні вимоги, заявлені у цій справі, згідно з положеннями частини 1 статті 173 ГПК України можуть бути об`єднані в одній позовній заяві, про що правильно наголошено в апеляційній скарзі. У даному випадку об`єднання відповідних позовних вимог не матиме наслідком утруднення вирішення спору, а навпаки, дасть можливість досягти процесуальної економії за однакових обставин.

З огляду на вищенаведене доводи апеляційної скарги належить визнати прийнятними, а висновок суду першої інстанції про неможливість об`єднання заявлених позовних вимог таким, що не узгоджуються з положеннями статті 173 ГПК України.

Будь-які інші недоліки позовної заяви, які б стали підставою для її повернення без розгляду, суд першої інстанції не зазначив.

Згідно статті 280 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є:

1) неповне з`ясування судом обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими;

3) невідповідність висновків суду обставинам справи;

4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 275 ГПК України суд апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати ухвалу, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Частиною 3 статті 271 ГПК України встановлено, що у випадках скасування судом апеляційної інстанції ухвал про відмову у відкритті провадження у справі або заяви про відкриття справи про банкрутство, про повернення позовної заяви або заяви про відкриття справи про банкрутство, зупинення провадження у справі, закриття провадження у справі, про залишення позову без розгляду або залишення заяви у провадженні справи про банкрутство без розгляду справа (заява) передається на розгляд суду першої інстанції.

З огляду на зазначене, апеляційний господарський суд дійшов висновку про скасування ухвали суду першої інстанції від 25.01.2021 з підстав порушення норм процесуального права, а позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет" належить передати на розгляд Господарського суду міста Києва.

Керуючись п. 6 ч. 1 ст. 275, ст.ст. 271, 280, 282 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет" задовольнити.

2. Ухвалу Господарського суду міста Києва від 25.01.2021 у справі № 910/764/21 скасувати.

3. Матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "1+1 Інтернет" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал мультимедіа комунікейшинс" про стягнення 426577,58 грн передати на розгляд Господарського суду міста Києва.

4. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена безпосередньо до Верховного Суду у строки, встановлені ст. 288 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено та підписано 17.03.2021.

Головуючий суддя С.В. Сотніков

Судді О.М. Остапенко

Б.В. Отрюх

Дата ухвалення рішення16.03.2021
Оприлюднено18.03.2021
Номер документу95571349
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/764/21

Рішення від 10.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 11.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Ухвала від 26.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Марченко О.В.

Постанова від 16.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Постанова від 16.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Босий В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні