Рішення
від 31.05.2011 по справі 2-1098/11
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 2-1098/11

Провадження № р.

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

31.05.2011 року м.Миколаїв

Корабельний районний суд м. Миколаєва у складі:

головуючого - судді Непши О.І.,

при секретарі - Піроженко А.О.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітньої дитини, яка навчається.

встановив:

08 лютого 2011 року позивач, який навчається у вищому учбовому закладі, звернувся до суду із вказаним позовом, в якому просить стягнути із відповідача аліменти на його утримання, у розмірі 1\4 частини заробітної плати (доходів) відповідача, щомісячно до досягнення позивачем двадцяти трьох років.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач вказує на те, що його мати перебувала з відповідачем у шлюбі. Шлюб розірваний 19 лютого 2008 року. Від шлюбу сторони мають двох дітей - доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (позивач). Позивач з 01 вересня 2007 року навчається на двох факультетах в Агротехнічному коледжі Уманського національного університету садівництва на IV курсі денного і заочного відділень та з вересня 2009 року навчається в Миколаївському відділенні Навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання Київського національного університету внутрішніх справ на II курсі заочного відділення на контрактній основі. Оплату за навчання сина здійснює мати. Навчання його вимагає значних матеріальних затрат. Відповідач має змогу надавати допомогу на утримання сина, втім у добровільному порядку відмовляється це робити. Син повністю перебуває на утриманні позивачки.

Представник позивача в судовому засіданні зменшила позовні вимоги про стягнення з відповідача аліментів у розмірі 8 % від його заробітку (доходу), в іншій частині обставини, викладені у позові, підтвердила. Суду пояснила, що коли дитина була неповнолітньою вона на підставі рішення суду отримувала від відповідача аліменти щомісячно у розмірі 1/3 частини заробітку (доходу). Зараз у зв`язку з досягненням сином повноліття аліменти не стягуються. Разом з тим син навчається в двох навчальних закладах, а вона одна не в змозі його утримувати. Аліменти на утримання доньки до її повноліття відповідач сплачує.

Відповідач у судовому засіданні зменшені до 8 % позовні вимоги визнав, не заперечував проти стягнення з нього аліментів на утримання сина у вказаному розмірі.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, наявні у справі, суд з`ясував такі фактичні обставини.

Відповідач є батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.6).

Шлюб між батьками розірваний 19 лютого 2008 року, батьки мешкають окремо, син проживає разом із матір`ю, перебуває на її утриманні (а.с.7-8, 10).

ОСОБА_3 є студентом четвертого курсу Агротехнічного коледжу Уманського національного університету садівництва, навчається на денному відділені за державний рахунок, отримує стипендію (а.с.12,13,14). В той же час відповідач має постійне місце роботи, працює докером-механізатором в Спеціалізованому морському порту ОКТЯБРЬСК , має стабільний доход, розмір якого складає в середньому 9 000 - 11 000 грн. щомісячно (а.с.18, 24).

Як встановлюють ч.І, ч.З ст.199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання. Згідно із ч.З ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. За правилами ч.І ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову. В той же час ч.І ст.182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів: наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

З урахуванням всіх обставин справи суд вважає, що сума аліментів у розмірі 8 % від заробітної плати (доходів) відповідача, про стягнення якої просить позивачка, є справедливою, а позивач в змозі надавати матеріальну допомогу своєму синові, який продовжує навчання.

Відтак, суд приходить до переконання, що пред`явлений позов підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до ст.88 ЦПК України з відповідача належить стягнути в доход держави судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

Керуючись ст.ст.208, 213-215, ст.218 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 . працює докером-механізатором у Спеціалізованому морському порту ОКТЯБРЬСК , аліменти на користь ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на його утримання, який навчається в Агротехнічному коледжі Уманського національного університету садівництва, у розмірі 08 % (вісім відсотків) від усіх видів доходів (заробітку) щомісячно, починаючи з 08 лютого 2011 року і до закінчення ОСОБА_3 навчання, але не більше, ніж до двадцяти трьох років.

Стягнути з ОСОБА_2 в доход держави судовий збір в сумі 51 (п`ятдесят одна) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 (сто двадцять) грн. 00 коп.

На підставі п.1 ч.І ст.367 ЦПК України допустити негайне виконання рішення про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Миколаївської області.

Апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: О.І.Непша

СудКорабельний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення31.05.2011
Оприлюднено18.03.2021
Номер документу95594840
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1098/11

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 21.09.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Ухвала від 01.06.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Крючко Н. І.

Рішення від 31.05.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Непша О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні