Рішення
від 04.03.2021 по справі 910/16235/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

04.03.2021Справа № 910/16235/20

За позовомЗакритого акціонерного товариства Вічюну Групе до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ пророзірвання договору та стягнення коштів Суддя Смирнова Ю.М.

Секретар судового засідання Багнюк І.І.

Представники учасників справи:

від позивачаІванов А.О. від відповідачане з`явилися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Закрите акціонерне товариство Вічюну Групе звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ , в якому просить суд:

- розірвати Договір про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, який укладено між Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе як замовником та Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ як виконавцем;

- стягнути з відповідача на користь позивача 257379,00 Євро та 2539575,79 грн, з яких: 257379,00 Євро попередньої оплати за договором, 2514750,00 грн штрафу та 24825,79 грн 3% річних.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідності до умов укладеного між сторонами Договору про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019 позивачем перераховано відповідачу попередню оплату у розмірі 257379,00 Євро, однак, відповідач своїх обов`язків за договором не виконав, у встановлений договором строк рекламний матеріал не розмістив. Позивач зазначає, що у зв`язку із істотним порушенням відповідачем умов договору, він позбавляється того, на що розраховував при укладенні договору, а саме просування та рекламування власної продукції в мережі Інтернет, на телебаченні та радіо у строки, які передбачаються домовленістю сторін, у зв`язку з чим вказує на наявність підстав для розірвання договору в судовому порядку. Крім того, позивач зазначає, що оскільки відповідач своїх зобов`язань за договором не виконав, останній безпідставно зберігає у себе набуте майно у вигляді сплаченої позивачем попередньої оплати.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.10.2020 на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України позовну заяву Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе було залишено без руху.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.10.2020 задоволено заяву Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе про забезпечення позову та накладено арешт на грошові кошти в межах ціни позову у розмірі 257379 Євро та 2539575,79 грн, які належать Товариству з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ та знаходяться на рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ , відкритому у АТ КБ Приватбанк № НОМЕР_1 та будь-яких інших рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ , виявлених виконавцем під час виконання ухвали про забезпечення позову.

Позивачем у строк, встановлений ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.10.2020, усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.11.2020 відкрито провадження у справі №910/16235/20, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання у справі призначено на 09.12.2020.

У підготовчому засіданні 09.12.2020 було оголошено перерву до 14.01.2021.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.12.2020 відповідача викликано у підготовче засідання призначене на 14.01.2021.

Судове засідання, призначене на 14.01.2021, не відбулося.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 20.01.2021 підготовче засідання у справі призначено на 11.02.2021.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.02.2021 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 04.03.2021.

Представник позивача у судове засідання з`явився, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, відзив на позов не надав.

Оскільки відповідач належним чином повідомлявся про розгляд справи №910/16235/20, у відповідності до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України справа вирішується судом за наявними матеріалами.

У судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

13.03.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ (виконавець) та Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе (замовник) було укладено договір №1303/19 про надання рекламних послуг (надалі - Договір).

За умовами Договору, виконавець зобов`язався надавати замовнику такі рекламні послуги: рекламні послуги в мережі Інтернет; послуги з розміщення рекламних матеріалів в ефірі телеканалу; послуги з розміщення рекламних матеріалів на радіо; послуги розміщення зовнішньої реклами.

Відповідно до п.п. 1.1 - 1.3 Розділу 1 Договору замовник доручає, а виконавець бере на себе зобов`язання провести рекламну кампанію в мережі Інтернет для замовника (далі послуги ), а замовник зобов`язується приймати та оплачувати послуги виконавця в строки та відповідно до умов, обумовлених в цьому договорі та додатках до нього. Послуги за цим договором включають: розміщення рекламних матеріалів, наданих замовником, на веб-сайтах зазначених у додатку, на умовах, обумовлених в додатках до цього договору; показ рекламних матеріалів, наданих замовником, на веб-сайтах зазначених в додатках, на умовах, обумовлених в додатках до цього договору; збір статистичних даних, що включає підрахунок кількості кліків за час показу рекламних матеріалів, наданих замовником. Умови рекламної кампанії сторони обговорюють в додатках до цього договору: вартість, терміни, умови розміщення та демонстрації рекламних матеріалів, формат рекламних матеріалів.

Згідно з п. 2.3 Розділу 1 Договору виконавець зобов`язується: надати послуги протягом термінів та на умовах, визначених цим договором та додатками до нього; щомісяця в термін до 5 числа наступного за звітним місяця надати замовнику акт прийому-передачі наданих послуг, оформлений на підставі повного звіту про надані послуги в узгодженої сторонами формі (ppt, текст статті, копія Інтернет сторінки з розміщеної статтею, посилання на статтю, копія банера), який є невід`ємною частиною акта прийому-передачі наданих послуг; письмово звітувати перед замовником, на його вимогу, про хід надання послуг за договором шляхом надання звітів.

Відповідно до п. 1.1 Розділу 2 Договору виконавець зобов`язується надавати замовнику послуги з розміщення рекламних матеріалів замовника в ефірі телеканалу, а замовник зобов`язується приймати ці послуги та оплачувати їх на умовах, передбачених договором. Умови розміщення рекламних матеріалів замовника в ефірі телеканалу (назва телеканалу, територія виходу в ефір, ефірний час, вартість і порядок оплати, термін підготовки рекламних матеріалів і т.д.) містяться в технічному завданні на виконання рекламних послуг (далі по тексту - завдання ), яке є додатком до договору і становить його невід`ємну частину.

Згідно з п.п. 1.2, 1.3 Розділу 2 Договору відповідно до умов договору виконавець розміщує надані замовником рекламні матеріали на телевізійних каналах, згідно з завданням, узгодженим сторонами. Виконавець, відповідно до завдання і за рахунок замовника, може брати на себе підготовку для замовника рекламних матеріалів, передбачених у завданні.

Пунктом 1.4 Розділу 2 Договору визначено, що розміщення виконавцем рекламних матеріалів замовника в ефірі телеканалу та/або підготовка рекламних матеріалів в договорі іменується також рекламної послугою (навіть в тому випадку, якщо завданням передбачено одноразове розміщення рекламних матеріалів).

Відповідно до п. 1.5 Розділу 2 Договору підтвердженням факту належного виконання рекламних послуг за договором є підписана і засвідчена печаткою виконавця відповідна ефірна довідка, запис реклами замовника, що вийшла на телеканалі, на електронному носії (передається за актом прийому-передачі електронного носія), акт прийому-передачі виконаних послуг, підписаний уповноваженими представниками сторін, в якому повинні бути вказані назва телеканалу, на якому відбулося розміщення, період виходу рекламних матеріалів, вартість послуг виконавця.

За змістом п. 2.1 Розділу 2 Договору, виконавець зобов`язується, зокрема: виконати завдання належним чином та у встановлений строк; надати замовнику звіт про виконання завдання (у вигляді ефірної довідки розміщення рекламних матеріалів клієнта замовника за звітний період, якщо тільки з замовником не обумовлено про іншу форму звіту); надати замовнику, запис реклами замовника, що вийшла на телеканалі, на електронному носії; готувати і передавати на підпис замовнику акти прийому-передачі виконаних послуг.

Відповідно до п.п. 1.1, 1.2 Розділу 3 Договору виконавець зобов`язується надавати замовнику послуги з розміщення рекламних матеріалів замовника ефірі радіоканалу, а замовник зобов`язується приймати ці послуги і оплачувати їх на умовах, передбачених договором. Умови розміщення рекламних матеріалів замовника в ефірі радіоканалів (назва радіостанції, терміни виходу в ефір, ефірний час, вартість і порядок оплати, термін підготовки рекламних матеріалів і т.д.) містяться у медіа плані, який є додатком до договору і становить його невід`ємну частину.

Пунктом 1.3 Розділу 3 Договору визначено, що підтвердженням факту належного виконання рекламних послуг за договором є підписана та засвідчена печаткою виконавця відповідна ефірна довідка, акт прийому-передачі виконаних послуг, підписані уповноваженими представниками сторін, в якому повинні бути вказані назва радіоканалу, на якому відбулося розміщення, період виходу рекламних матеріалів, вартість послуг виконавця.

Згідно з п. 2.1 Розділу 3 Договору виконавець зобов`язується, зокрема: узгодити медіа-план з замовником; надати замовнику звіт про розміщення реклами у вигляді ефірної довідки (якщо тільки з замовником не обумовлено іншого форми звіту).

Відповідно до п. 1.1, 1.4 Розділу 4 Договору виконавець відповідно до заявки замовника бере на себе зобов`язання проводити рекламні кампанії з розміщення зовнішньої реклами на користь замовника на умовах, передбачених цим договором, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити послуги виконавця. Свідченням факту належного виконання рекламних послуг за договором є підписаний і засвідчений печаткою виконавця фотозвіт (який виконавець надає замовнику протягом 7 днів з моменту розміщення рекламних матеріалів), акт прийому-передачі виконаних послуг, підписаний уповноваженими представниками сторін.

Відповідно до п.п. 1, 2, 3 Розділу 5 Договору всі фінансові відносини між сторонами оформляються документально і підтверджуються банківськими документами сторін. Вартість послуг виконавця вказуються в задачах, технічних завданнях, заявках, листах-заявках, адресних програмах на виконання рекламних послуг і на підставі узгоджених медіапланів, сценаріїв, є невід`ємними частинами договору. Оплата послуг виконавця проводиться замовником шляхом оплати вартості рекламних послуг відповідно до умов викладених в додаткових угодах до цього договору.

Згідно з п. 7.1 Розділу 5 Договору договір набуває чинності з моменту його підписання уповноваженими представниками сторін і діє до 31.12.2019. У разі відсутності повідомлення про розірвання договору від однієї із сторін протягом 30 днів до закінчення терміну дії договору, він вважається пролонгованим на наступний календарний рік.

Доказів того, що однією із сторін було заявлено про розірвання Договору в порядку п. 7.1 Розділу 5 Договору матеріали справи не містять, а відтак суд дійшов висновку, що вказаний Договір було пролонговано.

За правовою природою укладений між сторонами Договір №1303/19 від 13.03.2019 є змішаним договором, який містить в собі елементи договору про надання послуг та договору підряду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Частиною 1 ст. 901 Цивільного кодексу України визначено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

З матеріалів справи вбачається, що в серпні-вересні 2020 року сторонами були укладені 4 додаткові угоди до Договору, якими визначено обсяг, порядок та строк надання послуг, а саме: Додаткова угода №5 від 26.08.2020, Додаткова угода №6 від 26.08.2020, Додаткова угода №7 від 01.09.2020, Додаткова угода №8 від 01.09.2020.

Відповідно п. 1 Додаткової угоди №5 до Договору замовник отримує, а виконавець бере на себе обов`язки з проведення рекламної кампанії замовника в мережі Інтернет, відповідно до узгодженого сторонами медіапроєкту (Таблиця №1, Таблиця №2, Таблиця №3, Таблиця №4), який є невід`ємною частиною цієї додаткової угоди. Період проведення рекламної кампанії за цією Додатковою угодою: 30.11.2020-08.01.2021. Перелік послуг за цією Додатковою угодою: медіапланування рекламної кампанії, надання звітів у вигляді скріншотів, надання фінального звіту по закінченню проведення рекламної кампанії.

Пунктами 3, 4 Додаткової угоди №5 до Договору визначено, що загальна вартість послуг виконавця за цією додатковою угодою складає 100079,00 Євро. Оплата за цією додатковою угодою здійснюється замовником в Євро на підставі рахунку у наступному порядку: 100% до 20.09.2020. Послуги за цією додатковою угодою вважаються виконаними після підписання сторонами акту прийому-здачі виконаних послуг, уповноваженими представниками сторін і завірених підписами і печаткою сторін.

Відповідно до п. 1 Додаткової угоди №6 до Договору замовник доручає, а виконавець бере на себе обов`язки з проведення рекламної кампанії замовника в мережі Facebook і Instagram, в період проведення рекламної кампанії за цією додатковою угодою: 26.10.2020 - 08.01.2021. Перелік послуг за цією додатковою угодою: контент-менеджмент рекламної кампанії, ком`юніті-менеджмент, таргетована реклама, налаштування таргетованої реклами.

Згідно з п.п. 3, 4 Додаткової угоди №6 до Договору загальна вартість послуг виконавця за цією додатковою угодою складає 7300,00 Євро. Оплата за цією додатковою угодою здійснюється замовником в Євро на підставі рахунку у наступному порядку: 100% до 20.09.2020. Послуги за цією додатковою угодою вважаються виконаними після підписання сторонами акту прийому-здачі виконаних послуг, уповноваженими представниками сторін і завірених підписами і печаткою сторін.

Відповідно до п. 1 Додаткової угоди №7 до Договору замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання стосовно проведення рекламної кампанії замовника в мережі Інтернет, згідно до погодженого сторонами медіа проекту (Таблиця № 1, Таблиця № 2), що є невід`ємною частиною цієї додаткової угоди. Період проведення рекламної кампанії за цією додатковою угодою: 01.10.2020 - 30.11.2020. Перелік послуг за цією додатковою угодою: медіа планування рекламної кампанії, надання звіту у вигляді скріншотів, надання фінального звіту після завершення проведення рекламної кампанії.

Пунктами 3, 4 Додаткової угоди №7 до Договору передбачено, що загальна вартість послуг виконавця за цією додатковою угодою складає 20000,00 Євро. Оплата за цією додатковою угодою здійснюється замовником в Євро на підставі рахунку у наступному порядку: 100% до 20.09.2020. Послуги за цією додатковою угодою вважаються виконаними після підписання сторонами акту прийому-здачі виконаних послуг, уповноваженими представниками сторін і завірених підписами і печаткою сторін.

Відповідно до п. 1 Додаткової угоди №8 до Договору замовник доручає, а виконавець приймає на себе зобов`язання стосовно проведення рекламної кампанії замовника на телеканалах, згідно до погодженого сторонами медіа проекту (Таблиця № 1), що є невід`ємною частиною цієї додаткової угоди. Період проведення рекламної кампанії за цією додатковою угодою: жовтень 2020 року - листопад 2020 року.

Згідно з п.п. 3, 4 Додаткової угоди №8 до Договору загальна вартість послуг виконавця за цією додатковою угодою складає: 130000,00 Євро. Оплата за цією додатковою угодою здійснюється замовником в Євро на підставі рахунку у наступному порядку: 100% до 20.09.2020. Послуги за цією додатковою угодою вважаються виконаними після підписання сторонами акту прийому-здачі виконаних послуг, уповноваженими представниками сторін і завірених підписами і печаткою сторін.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться, одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов додаткових угод №№5, 6, 7, 8 до Договору на підставі виставлених відповідачем рахунків №5 від 26.08.2020 на суму 100079,00 Євро, №6 від 26.08.2020 на суму 7300,00 Євро, №7 від 01.09.2020 на суму 20000,00 Євро та №8 від 01.09.2020 на суму 130000,00 Євро позивач здійснив попередню оплату за обумовлені вказаними послуги у загальному розмірі 257379,00 Євро.

З огляду на положення ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України та п. 1 вищевказаних додаткових угод, відповідач зобов`язаний був у листопаді 2020 року повністю завершити проведення рекламної кампанії, обумовленої Додатковими угодами №7 та №8 до Договору, а 26.10.2020 та 30.11.2020 - розпочати проведення рекламної компанії, обумовленої Додатковими угодами №6 та №5 до Договору відповідно.

Однак, як свідчать матеріали справи, відповідачем своїх зобов`язань за Договором (згідно з Додатковими угодами №№5, 6, 7, 8) виконано не було, відповідний рекламний матеріал не розміщено.

Відповідно до ст. 907 Цивільного кодексу України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Отже, підставами для виникнення юридичного спору про внесення змін до договору чи про його розірвання, який підлягає вирішенню судом, є обставини, наведені у частині другій статті 651 Цивільного кодексу України, і ці обставини виникають в силу прямо наведених у зазначеній нормі фактів та подій, що зумовлюють правову невизначеність у суб`єктивних правах чи інтересах.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За приписами ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Наявними у справі документами підтверджується виконання позивачем своїх зобов`язань за Договором в частині внесення визначеної додатковими угодами №№5, 6, 7, 8 передоплати у загальному розмірі 257379,00 Євро.

В свою чергу, доказів надання обумовлених додатковими угодами №№5, 6, 7, 8 до Договору послуг відповідач суду не надав, а, отже, з боку відповідача мало місце порушення умов договору.

При цьому, таке порушення відповідачем умов Договору є істотним в розумінні ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, оскільки позивач (як замовник за Договором) внаслідок такого порушення відповідачем умов Договору позбавляється того, на що розраховував при укладенні договору, а саме просування та рекламування власної продукції в мережі Інтернет, на телебаченні та радіо у строки, які передбачаються домовленістю сторін.

За таких обставин, оскільки матеріалами справи підтверджується та відповідачем належними та допустимими доказами не спростовано факту істотного порушення умов Договору, вимоги позивача про розірвання Договору про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019 є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Як встановлено судом, на виконання умов Договору позивачем було сплачено відповідачу попередню оплату у розмірі 257379,00 Євро.

Згідно з ч. 3 ст. 653 Цивільного кодексу України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Отже, внаслідок задоволення судом вимог позивача про розірвання Договору про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, підстава, на якій Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ було отримано 257379,00 Євро, наразі відпала.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1212 Цивільного кодексу України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події.

Частиною 3 ст. 1212 Цивільного кодексу України визначено, що положення цієї глави застосовуються також до вимог про: 1) повернення виконаного за недійсним правочином; 2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння; 3) повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні; 4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

Відтак, оскільки внаслідок розірвання Договору про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, правова підстава, на якій відповідачем було отримано від позивача грошові кошти, наразі відпала, вимоги позивача про стягнення з відповідача 257379,00 Євро, які були сплачені як попередня оплата за Договором, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Також в рамках даної справи позивачем заявлено вимоги про стягнення з відповідача штрафу у розмірі 2514750,00 грн, нарахованого за невиконання обов`язку щодо розміщення рекламних матеріалів замовника, обумовлених Додатковими угодами №7 та №8 до Договору, та 3% річних у розмірі 24825,79 грн, нарахованих на суму сплаченої позивачем попередньої оплати за додатковими угодами №№5,6,7,8 за період з 17.09.2020 по 22.10.2020.

Матеріалами справи підтверджується та відповідачем належними і допустимим доказами не спростовано, що розміщення рекламних матеріалів, визначених у Додаткових угодах №7 та №8 до Договору, не відбулося.

Такі дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом та Договором відповідальності.

Згідно з ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно з нормами ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 549 Цивільного кодексу України визначено, що неустойка - це грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

За змістом ч.ч. 2,3 ст. 549 Цивільного кодексу України, штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Згідно з п. 4.5 Розділу 5 Договору якщо розміщення рекламних матеріалів замовника в ефірі телеканалу/радіоканалу не відбулося або відбулося неякісно (спотворення (або відсутність) звуку, кольору, неякісна трансляція, скорочення рекламного відеоролика і т.п.) або сталося перенесення реклами без узгодження з замовником, замовнику надається компенсація у вигляді розміщення рекламних матеріалів, умови виходу яких були порушені в ефірі телеканалу/радіостанції в тому ж обсязі та рівноцінний ефірний час і додатково сплачується штраф у розмірі 50% від вартості рекламних матеріалів, умови виходу/розміщення яких було порушено.

Оскільки з матеріалів справи слідує, що в порушення умов Договору та укладених додаткових угод №№7,8 до нього відповідач рекламний матеріал замовника не розмістив, вимоги позивача про стягнення з відповідача штрафу у розмірі 2514750,00 грн (що становить собою 50% від вартості рекламних матеріалів, умови виходу/розміщення яких було порушено) є обґрунтованими та підлягають задоволенню за розрахунком позивача, перевіреним судом.

В свою чергу, вимоги позивача в частині стягнення з відповідача 3% річних у сумі 24825,7 грн задоволенню не підлягають з огляду на таке.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України (на яку позивач посилається як на правову підставу для стягнення з відповідача 3% річних) боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Заявлена до стягнення сума 3% річних нарахована позивачем за період з 17.09.2020 по 22.10.2020.

Разом з тим, обов`язок відповідача повернути суму сплаченої позивачем попередньої пов`язується саме із моментом розірвання Договору, тобто із часом, коли відпала правова підстава, на якій відповідачем було отримано від позивача відповідні грошові кошти.

За таких обставин, у заявлений позивачем період (з 17.09.2020 по 22.10.2020) прострочення виконання грошового зобов`язання з повернення суми попередньої оплати не відбулося, а тому підстави для застосування до відповідача відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, на момент розгляду справи відсутні.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 74, 129, 238-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Розірвати Договір про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, який укладено між Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе та Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ .

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ (Україна, 01001, місто Київ, вулиця Михайла Грушевського, будинок 10, ідентифікаційний код 42189360) на користь Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе (LT-50369, Литовська республіка, м.Каунас, пр-т. В.Кревес, 97, ідентифікаційний код 303211678) суму попередньої оплати у розмірі 257379 (двісті п`ятдесят сім тисяч триста сімдесят дев`ять) Євро, штраф у розмірі 2514750 (два мільйони п`ятсот чотирнадцять тисяч сімсот п`ятдесят) грн 00 коп., судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 169272 (сто шістдесят дев`ять тисяч двісті сімдесят дві) грн 01 коп. та судовий збір за подання заяви про забезпечення позову у розмірі 1048 (одна тисяча сорок вісім) грн 66 коп.

4. В іншій частині позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257, п.п.17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 19.03.2021.

Суддя Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.03.2021
Оприлюднено22.03.2021
Номер документу95674067
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16235/20

Рішення від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні