Рішення
від 01.04.2021 по справі 910/16235/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

01.04.2021Справа № 910/16235/20

За позовомЗакритого акціонерного товариства Вічюну Групе доТовариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ пророзірвання договору та стягнення коштів Суддя Смирнова Ю.М.

Секретар судового засідання Багнюк І.І.

Представники учасників справи:

від позивачаСоботник Р.В. від відповідача не з`явилися

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Закрите акціонерне товариство Вічюну Групе звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ , в якому просило суд:

- розірвати Договір про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, який укладено між Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе як замовником та Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ як виконавцем;

- стягнути з відповідача на користь позивача 257379,00 Євро та 2539575,79 грн.

У судовому засіданні 04.03.2021 на підставі ст.240 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини рішення суду, яким позовні вимоги задоволено частково, розірвано договір про надання рекламних послуг №1303/19 від 13.03.2019, який укладено між Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе та Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ , стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ на користь Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе суму попередньої оплати у розмірі 257379,00 Євро, штраф у розмірі 2514750,00 грн, судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 169272,01 грн та судовий збір за подання заяви про забезпечення позову у розмірі 1048,66 грн, в іншій частині позову відмовлено.

Відповідно до ст.221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

У судовому засіданні 04.03.2021 до закінчення судових дебатів у справі представник позивача повідомив, що документи на підтвердження розміру понесених судових витрат будуть надані протягом 5 днів після ухвалення рішення суду.

10.03.2021 на адресу суду надійшла заява позивача про ухвалення додаткового рішення.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.03.2021 судове засідання для вирішення питання про судові витрати призначено на 01.04.2021.

Представник позивача у судове засідання з`явився, просив суд ухвалити додаткове рішення у справі №910/16235/20, яким стягнути з відповідача на користь позивача витрати на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 89321,34 грн та витрати на переклад документів та нотаріальне посвідчення цього перекладу у розмірі 11300,00 грн.

Відповідач, якого належним чином повідомлено про дату, час та місце судового засідання, представників у судове засідання не направив, про причини неявки представників суд не повідомив.

За приписами ч. 4 ст. 244 Господарського процесуального кодексу України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Частиною 3 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України визначено, що до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, ст. 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

За приписами ч.ч. 3 - 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Частиною 8 ст.129 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

В обґрунтування розміру заявленої суми витрат на правничу допомогу, позивач зазначає, що 05.10.2020 між Адвокатським об`єднанням Моріс Ґруп (адвокатське об`єднання) та Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе (клієнт) було укладено договір про надання правової допомоги №068/20-МҐ, за умовами якого в порядку та на умовах, визначених даним договором, адвокатське об`єднання зобов`язується надати клієнту правову допомогу щодо захисту клієнта, представництва його інтересів у судових органах та у справах досудового врегулювання спорів або надання консультацій щодо захисту та представництва клієнта, а клієнт зобов`язується належним чином прийняти її та оплатити.

Згідно з п. 1.2 вказаного договору детальний опис правової допомоги, що надається клієнту, бажаний результат, за його наявності, її вартість та порядок оплати, і порядок відшкодування фактичних витрат, необхідних для надання правової допомоги, визначаються погодженими сторонами замовленнями на надання правової допомоги, які з моменту підписання сторонами стають невід`ємною частиною даного договору.

У Додатку №1 до Договору про надання правової допомоги №068/20-МҐ від 05.10.2020 його сторони погодили погодинну тарифну ставку працівників адвокатського об`єднання, а саме: керівник практики, партнер - 220 доларів США; радник - 175 доларів США; старший адвокат - 135 доларів США; старший юрист - 125 доларів США; провідний адвокат - 115 доларів США; провідний юрист - 105 доларів США; адвокат - 95 доларів США; юрист - 85 доларів США; помічник адвоката - 75 доларів США; молодший юрист - 65 доларів США.

Відповідно до замовлення на надання правової допомоги №1 від 05.10.2020 (додаток №2 до Договору про надання правової допомоги №068/20-МҐ від 05.10.2020) адвокатське об`єднання зобов`язалося здійснювати представництво інтересів клієнта у судах і складення процесуальних документів у судових справах, пов`язаних зі спором клієнта з Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ за Договором №1303/19 про надання рекламних послуг від 13.03.2019.

У замовленні №1 від 05.10.2020 вказано, що вартість послуг визначається на підставі кількості часу, витраченого працівниками адвокатського об`єднання та/або залученими адвокатським об`єднанням адвокатами та/або консультантами на надання правової допомоги і розміру погодинної тарифної ставки відповідного працівника та/або залученого адвокатським об`єднанням адвоката та/або консультанта на надання правової допомоги №068/20-МГ від 05.10.2020; валюта договору: гривня; валюта платежу: Євро; для перерахунку вартості послуг, визначених у гривні, в Євро використовується офіційний курс гривні до Євро, встановлений Національним банком України на дату складання рахунку та/або інвойсу.

Також у замовленні №1 від 05.10.2020 визначено, що фактичні витрати (судовий збір, переклад, оплата послуг нотаріусів, експертів тощо) до вартості послуг не включаються; такі витрати оплачуються клієнтом самостійно або сплачуються адвокатським об`єднанням від імені та в інтересах клієнта за рахунок авансування (попередньої оплати) клієнтом або відшкодування в порядку, передбаченому п.п. 3.2 цього замовлення.

Разом із заявою про ухвалення додаткового рішення позивачем надано деталізований опис наданих АО Моріс Ґруп послуг (правової допомоги), відповідно до якого старшим адвокатом Адвокатського об`єднання Моріс Ґруп Івановим Андрієм Олександровичем, при підготовці процесуальних документів по суті справи, заяв з процесуальних питань а також при супроводженні судової справи №910/16235/20 в Господарському суді міста Києва було надано такі послуги (правова допомога):

- аналіз документів та інформації щодо перспектив повернення коштів, сплачених на користь Компанії ОРТ, що була здійсненна старшим адвокатом Івановим Андрієм Олександровичем - 3,58 години та партнером Савчуком Андрієм Володимировичем - 2 години;

- підготовка проекту та подання позовної заяви на 7 сторінках (без врахування додатків) старшим адвокатом Івановим Андрієм Олександровичем - 5,42 години та партнером Савчуком Андрієм Володимировичем - 2 години;

- підготовка та направлення клопотання про видачу копій ухвал - 0,75 години;

- підготовка та подання заяви про усунення недоліків позовної заяви - 1,5 години;

- підготовка та подання заяви щодо подальшого стягнення судових витрат у справі - 0,75 години;

- підготовка до участі у судових засіданнях - 3,10 години;

- участь у судових засіданнях Господарського суду міста Києва по справі про розірвання договору та стягнення коштів з ТОВ Компанії ОРТ -1,6 години.

Отже, за розрахунком позивача, з огляду на витрачений адвокатами Адвокатського об`єднання Моріс Ґруп час, враховуючи встановлену у Додатку №1 до Договору №068/20-МҐ від 05.10.2020 погодинну тарифну ставку, вартість наданих послуг, пов`язаних з розглядом справи №910/16235/20, становить 3134,50 доларів США, що станом на момент виставлення відповідного рахунку на оплату (01.12.2020) еквівалентно 89321,34 грн.

Так, з матеріалів справи вбачається, що 01.12.2020 Адвокатським об`єднанням Моріс Ґруп виставлено позивачу рахунок на суму 3228,05 Євро за здійснення представництва інтересів клієнта у судах і складення процесуальних документів у судових справах, пов`язаних зі спором клієнта з Товариством з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ за Договором №1303/19 про надання рекламних послуг від 13.03.2019.

Вказаний рахунок оплачено позивачем 04.12.2020, що підтверджується випискою по рахунку за 04.12.2020, сформованою Акціонерним товариством Альфа-Банк .

Отже, наданими позивачем документами підтверджується понесення Закритим акціонерним товариством Вічюну Групе витрат на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 89321,34 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Клопотань про зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, в порядку ч. 5 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України від відповідача не надходило.

Також для долучення до матеріалів справи позивачем було надано: копію договору про надання послуг №10/08/2017-1 від 10.08.2017; копію додатку №1 до вказаного договору; копії рахунків на оплату №2020/3621 від 06.10.2020 на суму 9300,00 грн та №2020/2506 від 15.10.2020 на суму 2000,00 грн, виставлених Товариством з обмеженою відповідальністю Центр перекладів Статус КО ; копії платіжних доручень №573 від 07.10.2020 на суму 9300,00 грн та №605 від 15.10.2020 на суму 2000,00 грн, якими підтверджується понесення витрат на переклад документів з іноземної мови на українську мову та нотаріальне посвідчення для подання до суду у загальному розмірі 11300,00 грн.

Відтак, оскільки витрати позивача на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 89321,34 грн та витрати на переклад документів у розмірі 11300,00 грн підтверджені документально, такі витрати підлягають розподілу між сторонами у відповідності до ст.ст. 126, 129 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч. 4 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати, пов`язані з розглядом справи (окрім судового збору), покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки рішенням суду у справі №910/16235/20 позов задоволено частково, витрати позивача на професійну правничу допомогу адвоката та витрати на переклад документів покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 126, 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Заяву Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе про ухвалення додаткового рішення задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія ОРТ (Україна, 01001, місто Київ, вулиця Михайла Грушевського, будинок 10, ідентифікаційний код 42189360) на користь Закритого акціонерного товариства Вічюну Групе (LT-50369, Литовська республіка, м.Каунас, пр-т. В.Кревес, 97, ідентифікаційний код 303211678) витрати на професійну правничу допомогу адвоката у розмірі 89122 (вісімдесят дев`ять тисяч сто двадцять дві) грн 81 коп. та витрати на переклад документів у розмірі 11274 (одинадцять тисяч двісті сімдесят чотири) грн 88 коп.

3. В іншій частині у задоволенні заяви відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст.ст. 256, 257, п.п.17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд міста Києва протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 08.04.2021.

Суддя Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено12.04.2021
Номер документу96144781
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16235/20

Рішення від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Рішення від 04.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 28.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні