Ухвала
від 22.03.2021 по справі 947/2172/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/2172/21

Провадження № 1-кс/947/3668/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.03.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження №12020160000001214 відомості про яке 21.10.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання сторони обвинувачення про тимчасовий доступ до речей та документів, відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020160000001214 відомості про яке 21.10.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України за фактом незаконного видобування корисних копалин на території Біляївського району Одеської області, тобто в порушення встановлених законом правил охорони надр, що створює небезпеку для довкілля, процесуальне керівництво у якому здійснюється Одеською обласною прокуратурою.

В ході досудового розслідування кримінального провадження установлено, що ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ІНФОРМАЦІЯ_2 надано спеціальний дозвіл на користування надрами від 31.01.2000 за № 2120. Мета дозволу видобування піску та піщано галькової суміші, придатної для будівельних робіт на території Біляївського родовища (блоки №№ 1,2,3,4,11,12,10) з терміном дії спеціального дозволу на користування надрами, з урахуванням продовження, до 31.01.2036 року.

Так, відповідно до інформації наданої ІНФОРМАЦІЯ_2 , 29.03.2019 за результатами проведення перевірки діяльності ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) складено Акт перевірки дотримання вимог законодавства у сфері видобування корисних копалин № 10/2120-О відповідно до якого наявні порушення вимог законодавства, що виявлені під час державного геологічного контролю, зокрема видобування піску та піщано-галькової суміші (корисної копалини загальнодержавного значення) здійснювалось ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » без отримання Акту про надання гірничого відводу з залишку запасів блоку № 10 Біляївського родовища у період 2-4 кв. 2018 року та по 03.03.2019, що є грубим порушенням Гірничого кодексу України, Земельного кодексу України, а також Закону України «Про надра».

На підставі отриманих вихідних даних, наказом Держгеонадр від 22.07.2019 за № 232, дію спеціального дозволу на користування надрами ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зупинено.

У свою чергу, наказом № 437 від 12.10.2020 дію дозволу поновлено, тобто фактично у період з 22.07.2019 по 12.10.2020 ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) фактично було позбавлено можливості у законом встановленому порядку видобути корисні копалини на території Біляївського родовища (блоки №№ 1,2,3,4,11,12,10).

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що 04.03.2019 ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на підставі рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 № 934-VII від 22.02.2019 видано Акт про надання гірничного відводу з метою видобування піску блоків 1,2,3,4,11,12, 10 Біляївського родовища.

У свою чергу, відповідно до спеціального дозвіл на користування надрами від 31.01.2000 за № 2120 виданого ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на території блоків 1,2,3,4,11,12, 10 Біляївського родовища наявні два типи корисних копалин: пісок та піщано-галькова суміш (корисна копалина загально державного значення).

Відповідно до Постанови КМУ від 27 січня 1995 р. № 59 «Про затвердження Положення про порядок надання гірничих відводів» встановлено, що на розробку родовищ різних видів корисних копалин, які залягають на одній території, гірничі відводи надаються окремо для розробки кожного родовища. Однак ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » отримало Акт про надання гірничого відводу на видобування піску (корисної копалини місцевого значення), таким чином не маючи законом встановленних підстав на видобування корисних копалин загального державного значення, а саме піщано-галькової суміші на території блоків 1,2,3,4,11,12,10 Біляївського родовища.

Так, в ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність у здійсненні заходу забезпечення кримінального провадження тимчасового доступу до речей і документів, а саме:

- Акту про надання гірничого відводу від 04.03.2019, виданого Одеською обласною радою ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою видобування піску блоків 1,2,3,4,11,12,10 Біляївського родовища, а також всіх документів на підставі яких вказаний акт видавався (заяви, клопотання та додані до них документи, проекти, експертизи, висновки комісій (комітетів), рішення комісій (комітетів), тощо.

- рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 № 934-VII від 22.02.2019 на підставі якого ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » видано акт про надання гірничого відводу від 04.03.2019 з метою видобування піску блоків 1,2,3,4,11,12, 10 Біляївського родовища, а також всіх документів на підставі яких вказане рішення видавалось (заяви, клопотання та додані до них документи, проекти, експертизи, висновки комісій (комітетів), рішення комісій (комітетів), тощо.

Встановлено, що вищезазначені документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

У зв`язку з тим, що наявні розумні підозри, які свідчать про те, що вказані матеріали реєстраційної справи являються доказом у вказаному кримінальному провадженні, та містять в собі відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування кримінального, а саме обставин отримання ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » дозвільних документів на видобування корисних копалин, сторона обвинувачення звертається до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення зазначеної у клопотанні інформації, розгляд даного клопотання сторона обвинувачення просить проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, разом з тим від слідчого надійшла заява про розгляд поданого клопотання за його відсутності.

Враховуючи доводи сторони обвинувачення в частині існування реальної загрози зміни або знищення інформації, тимчасовий доступ до якої сторона обвинувачення просить отримати, а також заяву слідчого про розгляд клопотання за його відсутності, слідчий суддя вважає за можливе розгляд поданого клопотання проводити за відсутності сторін.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Таким чином,вивчивши клопотаннята долученів йогообґрунтування матеріали,враховуючи положенняч.4ст.107,ч.2ст.163КПК України,слідчий суддяприходить донаступного переконання.

Згідно ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як вбачається з матеріалів, які долучені до клопотання, стороною обвинувачення на теперішній час обґрунтовано здійснюється досудове розслідування за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України.

Згідно клопотання, необхідність в наданні дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів обумовлена метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, а також тим, що вказані в клопотанні матеріали реєстраційної справи являються доказом у вказаному кримінальному провадженні, та містять в собі відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування кримінального, а саме обставин отримання ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » дозвільних документів на видобування корисних копалин.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, може бути виконано в результаті застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який йдеться в клопотанні.

З урахуванням викладеного, враховуючи, що інформація, яка міститься у володінні у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , є необхідною для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, в цілях забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 132, 159, 160, 163,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів в рамках кримінального провадження №12020160000001214 відомості про яке 21.10.2020 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 240 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , а також слідчим відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУНП в Одеській області, які входять до складу групи слідчих по розслідуванню кримінального провадження №12020160000001214 від 21.10.2020, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 а також іншим слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області які входять до складу слідчої групи по розслідуванню кримінального провадження №12020160000001214 від 21.10.2020, та/або процесуальним керівникам по даному кримінальному провадженню прокурорам відділу Одеської обласної прокуратури, які входять до складу групи прокурорів, або оперативним працівникам Управління Служби безпеки України в Одеській області за відповідним дорученням слідчого/прокурора, або іншим оперативним працівникам, за відповідним дорученням слідчого/прокурора тимчасовий доступ до речей, з можливістю ознайомлення з вказаними документами та вилучення їх завірених належним чином копій, а саме:

- Акту про надання гірничого відводу від 04.03.2019, виданого ІНФОРМАЦІЯ_4 ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою видобування піску блоків 1,2,3,4,11,12, 10 Біляївського родовища, а також всіх документів на підставі яких вказаний акт видавався (заяви, клопотання та додані до них документи, проекти, експертизи, висновки комісій (комітетів), рішення комісій (комітетів), тощо.

- рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 № 934-VII від 22.02.2019 на підставі якого ПМП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » видано акт про надання гірничого відводу від 04.03.2019 з метою видобування піску блоків 1,2,3,4,11,12, 10 Біляївського родовища, а також всіх документів на підставі яких вказане рішення видавалось (заяви, клопотання та додані до них документи, проекти, експертизи, висновки комісій (комітетів), рішення комісій (комітетів), тощо.

Вищезазначені речі та документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Попередити посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_3 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення22.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95737570
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —947/2172/21

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.08.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні