Ухвала
від 22.03.2021 по справі 460/1853/21
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань забезпечення доказів

22 березня 2021 року Р і в н е №460/1853/21

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Н.С. Гудима, розглянувши клопотання позивача з питань забезпечення адміністративного позову по справі за позовом

ОСОБА_1 до Липківської сільської ради Гощанського району Рівненської області про визнання протиправним та нечинним рішення, В С Т А Н О В И В :

16.03.2021 на адресу Рівненського окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 до Липківської сільської ради Гощанського району Рівненської області про визнання протиправним та нечинним рішення №493 від 07.05.2020 "Про затвердження генерального плану та плану зонування території села Липки Гощанського району Рівненської області" в частині розміщення в графічній частині генерального плану села Липки Провулку Проектного-4 на належній позивачу земельній ділянці площею 0,32 га, кадастровий номер 5621284400:03:005:0051, за цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, розташованої за адресою: с.Липки Гощанський район, Рівненська область.

Ухвалою суду від 22.03.2021 ОСОБА_1 відмовлено у відкритті провадження у справі за вказаним позовом з підстав, визначених п.1 ч.1 ст.171 КАС України.

Разом з позовною заявою позивач подав до суду клопотання про забезпечення позову шляхом витребування у Липківської сільської ради Гощанського району Рівненської області оригіналу генерального плану села Липки, затвердженого рішенням Липківської сільської ради від 07.05.2019 №493, для огляду доказу в судовому засіданні.

Вирішуючи подане клопотання, суд керується таким.

Відповідно до положень ст.114 КАС України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання відповідних доказів стане згодом неможливим або утрудненим.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви. Забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія.

Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Приписами п. 3 ч. 3 ст. 44 КАС України передбачено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом. (ч. 3 ст. 166 КАС України)

Системний аналіз вказаних приписів дає суду підстави вважати, що заява про забезпечення доказів може бути розглянута тільки тим судом, до юрисдикції якого належить вирішення спору по суті. В іншому випадку, суд позбавлений можливості вирішувати питання про забезпечення доказів.

Як вже зазначалося судом раніше, ухвалою від 22.03.2021 судом відмовлено ОСОБА_1 у відкритті провадження за його позовом у даній справі, у зв`язку з тим, що спірні правовідносини підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства.

З огляду на наведене та беручи до уваги, що спосіб забезпечення доказів, зазначений позивачем у заяві (витребувати оригінал генерального плану села для огляду в судовому засіданні), є неможливим, у зв`язку з тим, що спір не буде розглядатися даним судом за правилами адміністративного судочинства, підстави для забезпечення доказів у справі відсутні.

В силу вимог ч.5 ст.117 КАС України, за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви.

Зважаючи на встановлені обставини справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для забезпечення доказів у справі, а отже у задоволенні заяви позивача слід відмовити.

Керуючись статтями 114-117, 248, 256 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення доказів у справі №4560/1853/21 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання. Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Повний текст ухвали складений 22.03.21

Суддя Н.С. Гудима

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.03.2021
Оприлюднено25.03.2021
Номер документу95746687
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —460/1853/21

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.С. Гудима

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Н.С. Гудима

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні