Ухвала
від 24.03.2021 по справі 420/2173/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про розгляд адміністративної справи в режимі відеоконференції

24 березня 2021 р.м. ОдесаСправа № 420/2173/19

Колегія суддів П`ятого апеляційного адміністративного суду у складі:

Судді-доповідача - Єщенка О.В.

суддів - Стас Л.В.

- Турецької О.І.

розглянувши у порядку письмового провадження в місті Одесі заяву Офісу великих платників податків ДПС про розгляд у судовому засіданні адміністративної справи №420/2173/19 в режимі відеоконференції,-

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 24 червня 2020 року задоволено адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю ФЕРКО .

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, Офіс великих платників податків ДПС подав апеляційну скаргу.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 10 березня 2021 року розгляд справи призначено на 25.03.2020 року о 10:00 годині.

24.03.2021 року від Офісу великих платників податків ДПС надійшло клопотання, зокрема, про проведення розгляду адміністративної справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщеннях Північного апеляційного господарського суду, Шостого апеляційного адміністративного суду або Окружного адміністративного суду м. Києва.

Дослідивши матеріали справи та доводи заявника, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 195 КАС України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

За правилами ч.ч. 2, 8 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Колегія суддів враховує, що учасник справи скористався своїм правом на розгляд справи у режимі відеоконференції.

Натомість, у визначений час та дату відсутня технічна можливість провести засідання в приміщеннях вказаних судів у заявленому режимі.

Водночас, апеляційний суд враховує, що подане клопотання обґрунтоване відсутністю відокремлених підрозділів у структурі Офісу, які могли б забезпечити представництво відповідача за місцезнаходженням апеляційного суду. У тому числі, протиепідемічні заходи, пов`язані із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби (COVID-19) та запровадженням, зокрема, у м. Києві та Київської області карантину, позбавляє відповідача забезпечити участь представника у судовому засіданні, призначеному на 25.03.2021 року на 10:00 год. у м. Одесі.

Перевіривши наведені відповідачем обставини, апеляційний суд враховує, що відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 195 КАС України під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За правилами ч. 11 ст. 195 КАС України використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки.

З огляду на повідомлені відповідачем обставини, з метою забезпечення відповідачу можливості участі у розгляді справи та з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), колегія суддів вважає за можливе частково задовольнити клопотання Офісу великих платників податків ДПС та допустити відповідача до участі у справі в режимі відеоконференції за допомогою власних технічних засобів.

Керуючись ст. 195 КАС України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Офісу великих платників податків ДПС про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задовольнити частково.

Допустити Офіс великих платників податків ДПС до участі у судовому засіданні, призначеному на 25.03.2021 року о 10:00 годині, у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою он-лайн сервісу відеозв`язку "EasyCon".

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О.В. Єщенко

Суддя Л.В. Стас

Суддя О.І. Турецька

Дата ухвалення рішення24.03.2021
Оприлюднено26.03.2021

Судовий реєстр по справі —420/2173/19

Постанова від 12.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 12.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 12.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 11.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 29.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 25.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 23.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Єщенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні