Ухвала
від 19.03.2021 по справі 646/98/20
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/98/20

№ провадження 1-кс/646/637/2021

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2021 м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківської області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220000001060 від 24.09.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч.5 ст. 191 КК України,-

в с т а н о в и в :

До Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшло клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківської області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220000001060 від 24.09.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч.5 ст. 191 КК України.

В обгрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчою групою СВ Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області та слідчих СУ ГУНП в Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018220000001060 від 24.09.2018 за ч. 3, ч.5 ст. 191 КК України за фактом того, що в період 2018 року службові особи ТОВ «НВП Електроапаратури «Велт» та фірми «Газінвестбуд» у формі ТОВ у змові зі службовими особами Харківської міської ради здійснюють привласнення бюджетних коштів, що виділені для проведення робіт із капітальних ремонтів в парку «Стрілка», а також робіт з відновлення елементів благоустрою Лопанської набережної м. Харків.

Згідно матеріалів, які були підставою для реєстрації кримінального провадження, встановлено, що службовими особами ТОВ «НВП Електроапаратури «Велт» протягом 2018 року було укладено договір від 23.08.2018 №630 з Департаментом комунального господарства Харківської міської ради на виконання робіт з відновлення елементів благоустрою скверу Стрілка (капітальний ремонт) в м. Харкові за бюджетні кошти на території м. Харкова на суму 26,9 млн. грн. Згідно висновків проведеного спеціалістом дослідження встановлені факти завищення вартості та обсягів виконаних робіт на загальну суму понад 7 млн. грн. Крім того, службові особи Департаменту комунального майна Харківської міської ради в період 2018 року, зловживаючи своїм службовим становищем у змові з керівниками суб`єктів господарювання ТОВ «НВП Електроапаратури «ВЕЛТ» та Фірми «Газінвестбуд» у формі ТОВ, заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на виконання ремонтно-будівельних робіт з реконструкції парку «Стрілка» та відновлення елементів благоустрою Лопанської набережної у м. Харків.

В ході досудового розслідування проведеними слідчими та негласними слідчими (розшуковими) діями було отримано дані, що роботи з реконструкції парку «Стрілка» виконувались вибірково, частина робіт передбачених кошторисом не виконувалась.

Подальшим досудовим розслідуванням встановлено факти, що свідчать про привласнення коштів службовими особами ТОВ «НВП Електроапаратури «Велт» шляхом проведення безтоварних операцій. Так, встановлено, що ТОВ «НВП Електроапаратури «Велт» в період 2019 року перераховувались кошти в якості оплати за будівельні матеріали та обладнання на рахунки фізичних осіб-підприємців ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та інших. Допитані в якості свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_6 пояснили, що жодної господарської діяльності не здійснювали та товарно-матеріальних цінностей не поставляли, оформлення підприємства здійснили за грошову винагороду.

Під час досудового розслідування було проведено ряд негласних слідчих (розшукових) дій, проведені тимчасові доступи до документації Державної казначейської служби, установ банків, проведені обшуки за місцем розташування Департаменту комунального господарства Харківської міської ради, КП «Харківський архітектурно-проектний центр», підприємства, допитані особи в якості свідків, проведені товарознавчі експертизи.

Також, з метою встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, які мають суттєве значення, було призначено проведення будівельно-технічних експертиз у кримінальному провадженні. Однак, проведення вказаних експертизи завершено не було у зв`язку із необхідністю надання експерту додаткових матеріалів - виконавчої документації будівництва, яка до теперішнього часу приховується особами, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення.

Ухвалою слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова від 23.03.2020 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні було продовжено до 24.03.2021.

В подальшому, 15.12.2020 та 20.01.2021 у кримінальному провадженні з метою встановлення важливих обставин призначено будівельно-технічні експертизи, проведення яких доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз. На теперішній час проведення вказаних експертиз триває, експертом заявлені клопотання, щодо надання додаткових матеріалів, проводяться заходи щодо їх виконання.

Для повного встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні необхідно провести тимчасові доступи до документів - виконавчої документації, надати експертам додаткові матеріали для дослідження, а також отримати експертні висновки.

На момент закінчення строків проведення досудового розслідування висновку експертного дослідження до СУ ГУНП в Харківській області, а також прокуратури Харківської області не надійшло.

Строк досудового розслідування по кримінальному провадженню закінчується 24 березня 2021 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим у зв`язку з тим, що висновки експертного дослідження судової будівельно-технічних експертиз має суттєве значення для проведення повного, об`єктивного та всебічного досудового розслідування, а також для встановлення суми матеріальних збитків завданих зазначеним кримінальним правопорушенням та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, тому у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування на 12 (дванадцять) місяців, для проведення повного та неупередженого досудового розслідування.

У судове засідання слідчий не прибув, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання без його участі.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, прийшов до наступного.

24.09.2018 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220000001060 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч.5 ст. 191 КК України, що підтверджується витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

23.03.2020 слідчим суддею Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_7 винесено ухвалу у справі № 646/98/20 провадження №1-кс/646/874/2020, якою задоволено клопотання слідчого та продовжено строк досудового розслідування на шість місяців, тобто до 24.03.2021 року.

Строк досудового розслідування закінчується 24.03.2021, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки на даний час слідчим не в повному обсязі зібрано достатню кількість доказів.

Відповідно дост. 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно ч. 1ст. 294 КПК Україниякщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особи про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Як вбачається з клопотання, з метою закінчення досудового розслідування необхідно виконати низку слідчих і процесуальних дій, результати яких мають значення для судового розгляду, всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження.

Згідно ч. 1ст. 219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 4 ч. 219КПК Українистрок досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цьогоКодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим було доведено те, що вказані дії не могли бути виконанні в строк, передбаченийст. 219 КПК України, оскільки на даний час слідчим не в повному обсязі зібрано достатньо кількість доказів для повідомлення особі про підозру, необхідно проведення додаткових слідчих дій для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає необхідним та достатнім продовжити строк досудового розслідування на 12 (дванадцять) місяців, оскільки цей час є достатнім для проведення тих слідчих дій про які йдеться у клопотанні, а тому клопотання підлягає задоволенню.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Харківської області підполковника поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018220000001060 від 24.09.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 с. 191 та ч. З ст. 191 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018220000001060 від 24.09.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч.5 ст. 191 КК України, на 12 (дванадцять) місяців, з дня винесення ухвали, тобто до 19.03.2022 (включно).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу95757242
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —646/98/20

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Гребенюк В. В.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Гребенюк В. В.

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Гребенюк В. В.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Сіренко Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні