Постанова
від 24.03.2021 по справі 549/399/20
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 549/399/20 Номер провадження 22-ц/814/492/21Головуючий у 1-й інстанції Глущенко Н. М. Доповідач ап. інст. Прядкіна О. В.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2021 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого судді Прядкіної О.В.,

суддів: Бутенко С.Б., Обідіної О.І.,

секретаря Кальник А.М.,

за участі: представника відповідача - Огарь В.М.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської селищної ради

на рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22 грудня 2020 року, прийнятого під головуванням судді Глущенко Н.М. в смт. Чорнухи із складанням повного тексту рішення 30 грудня 2020 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області про виплату матеріальної допомоги при наданні щорічної основної відпустки, -

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до районного суду з вказаним позовом. Зазначав, що працює на посаді лікаря загальної практики сімейної медицини Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області. 22.07.2019 та 22.07.2020 року позивач звернувся до відповідача з заявою про надання допомоги на оздоровлення до основної щорічної відпустки в розмірі посадового окладу, однак йому було відмовлено у зв`язку з відсутністю коштів на ці цілі. Просив стягнути з відповідача на його користь кошти у розмірі 7925 грн. за невиплату матеріальної допомоги до основних щорічних відпусток за 2019-2020 р.р.

Рішенням Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22 грудня 2020 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено.

Стягнуто з Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області на користь ОСОБА_1 суму невиплаченої матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу за 2019-2020 роки, що становить 7925 гривень.

Стягнуто із Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області на користь держави судовий збір в розмірі 840,80 грн.

Задоволення позовних вимог обґрунтовано підставністю позовних вимог згідно постанови КМУ № 524 від 11.05.2011р.

Рішення оскаржило Комунальне некомерційне підприємство Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області, яке в апеляційній скарзі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить рішення скасувати та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 .

Вважає, що судом не враховано, що фінансування закладів охорони здоров`я, які діють в організаціно-правовій формі комунальних некомерційних підприємств, здійснюється в порядку передбаченому Бюджетним кодексом та Законом України Про місцеве самоврядування в Україні та не відноситься до бюджетної сфери.

Колегія суддів, перевіривши справу в межах заявлених вимог і апеляційного оскарження, приходить до висновку про задоволення апеляційної скарги з таких підстав:

Судом першої інстанції вірно встановлено та вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 був прийнятий на посаду лікаря загальної практики сімейної медицини на дільницю №2 Чорнухинської амбулаторії ЗПСМ. З 01.10.2013 року. Посадовий оклад ОСОБА_1 станом на 01.08.2019 року становить 3784 грн., станом на 01.08.2020 року становить 4141 грн.

22.07.2019 року та 20.07.2020 року звернувся до керівництва Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області з заявами про виплату допомоги на оздоровлення до основної щорічної відпустки в розмірі посадового окладу за 2019-2020 р.р., однак йому було відмовлено з посиланням на пункт 5.5.1 Колективного договору та відсутність коштів на виплату матеріальної допомоги.

Задовольняючи позовні вимоги, районний суд своє рішення мотивував тим, що умови колективного договору та інші локальні нормативні акти підприємства не можуть суперечити національному законодавству, яким є постанова КМУ від 11.05.2011 року № 524, якою визначено, що медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Колегія суддів не може погодитись з вказаним висновком.

Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери визначені постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. N 524, якою передбачено з 1 січня 2012 р. медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання

основної щорічної відпустки.

Згідно ст. 1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Частинами 3,5,6 ст. 16 Закону матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об`єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Від імені та в інтересах територіальних громад права суб`єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Місцеві бюджети є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів.

Відповідно до ч.1 ст. 17 Про місцеве самоврядування в Україні відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Стаття 32 Закону визначає, що до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать управління закладами освіти, охорони здоров`я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Пунктом 1.5 статуту Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області визначено, що Засновником, Власником та органом управління майном Підприємства є територіальні громади Чорнухинського району в особі Чорнухинської районної ради ( а.с.216-226).

Підприємство організовує свою діяльність відповідно до фінансового плану, затвердженого Засновником ( п.4.4 Статуту).

Як повідомила на запит Полтавського апеляційного суду Чорнухинська селищна рада, рішеннями сесії ради коштів на оздоровлення працівників за 2019-2020 роки Чорнухинському центру первинної медико-санітарної допомоги не виділялось (а.с.229-230).

Відповідно до положень ч.2 ст.78 ЦПК України обставини справи, які за законом мають біти підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Однак, ухвалюючи рішення, районний суд всупереч зазначеному положенню, керувався свідченнями свідка ОСОБА_2 , не витребувавши у засновника та власника підприємства відомості щодо фінансування закладу на цілі оздоровлення працівників.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України у пунктах 7, 8 постанови від 24 грудня 1999 року № 13 Про практику застосування судами законодавства про оплату праці , оскільки відповідно до ст.97 КЗпП форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження й розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно в колективному договорі , а у випадку, коли його не укладено, - власником або уповноваженим ним органом за погодженням із профспілковим органом, що представляє інтереси більшості працівників, або, за його відсутності, - з іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом, з урахуванням загальних положень законодавства про оплату праці, суд у разі вирішення спорів з цих питань має з`ясовувати, чи були і як саме вони врегульовані у зазначеному порядку та чи було при цьому додержано норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною й галузевою (регіональною) угодами. При їх недодержанні застосовуються відповідно норми і гарантії, передбачені законодавством, генеральною, галузевою (регіональною) угодами. Слід також враховувати, що умови та розмір оплати праці працівників установ і організацій, які фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п.5.5.1 Колективного договору КНП Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області від 05.03.2019 року, працівникам підприємства під час надання основної щорічної відпустки може виплачуватись матеріальна допомога на оздоровлення у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, у межах фонду заробітної плати, за наявності на це коштів ( а.с.66-93).

Таким чином, колегією суддів встановлено, що за 2019-2020 роки Чорнухинському центру первинної медико-санітарної допомоги власником кошти на оздоровлення працівників не виділялись .

За таких обставин, районний суд прийшов до помилкового висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 , у зв`язку з чим рішення підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Згідно з частиною тринадцятою статті 141 ЦПК України, якщо суд апеляційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Зважаючи на те, що позивач є інвалідом 2 групи і має право на пільги для ветеранів та інвалідів війни, витрати відповідача по сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги слід компенсувати за рахунок держави в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Керуючись ст.ст. 367, 374,376, 381, 384 ЦПК України, апеляційний суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської селищної ради задовольнити.

Рішення Чорнухинського районного суду Полтавської області від 22 грудня 2020 року скасувати, прийняти нове.

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнухинської районної ради Полтавської області про виплату матеріальної допомоги при наданні щорічної основної відпустки відмовити.

Судові витрати Комунального некомерційного підприємства Чорнухинський центр первинної медико-санітарної допомоги в розмірі 1261,20 грн. компенсувати за рахунок держави в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 25.03.2021 р.

Головуючий-суддя О. В. Прядкіна

Судді: С. Б. Бутенко

О. І. Обідіна

СудПолтавський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення24.03.2021
Оприлюднено26.03.2021
Номер документу95802225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —549/399/20

Постанова від 24.03.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 05.01.2021

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 22.12.2020

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні