Ухвала
від 15.03.2021 по справі 752/9269/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9269/20

Провадження №1-кс/752/2126/21

У Х В А Л А

про арешт майна

15.03.2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні № 12019100000001279, внесене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 , подане в порядкуглави 17 Кримінального процесуального кодексу України, -

в с т а н о в и в:

прокурор відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 звернулася до слідчого судді з клопотанням пронакладення арешту на майно, вилучене під час проведення обшуку 25 та 26 лютого 2021 року за адресами: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 .

З метою забезпечення, в тому числі й збереження речових доказів, що тимчасово вилучені 25 та 26 лютого 2021 року за вищевкзаними адресами, а також попередження відчуження, зникнення, втрати або пошкодження вищевказаного майна, або настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, прокурор просить накласти арешт шляхлм заборони викорстання, розпорядження, відчуження майна.

В судовому засіданні прокурор підтримав вимоги клопотання та просив його задовольнити.

Представники ТОВ "Агропартнер" та ТОВ "Агрохімресурс" в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, зазначивши, що прокурор не надав суду доказів щодо наявності обгрунтованої підозри відносно факту вчинення злочину, передбаченого ст. 364 КК України. Серед вказаного у клопотанні переліку мішки Фосагро в кількості 119 шт. Фосагро, вагою по 1000 кг, 1 мішок Фосагро, вагою 800 кг, належать ТОВ "Агрохімресурс", а 51 мішок із маркуванням Фосагро по 1000 кг належать ТОВ "Агропартнер". Постановою КМУ від 15.05.2019 р. № 535 заборонено ввезення на територію України з 01.07.2019 р. товарів, що походять з РФ. Проте, ТОВ "Агропартнер" отримав майно з митної території України до введення заборони щодо ввезення таких товарів. 51 мішок по 1000 кг, 119 мішків Фосагро, вагою по 1000 кг, 1 мішок Фосагро, вагою 800 кг, вилучені в рамках проведеного огляду є отриманими з митної території України (без ввезення з території РФ з 01.07.2019 р.), а тому не мають жодного відношення до кримінального провадження № 12019100000001279 від 28.11.2019 р. та не може виступати доказом у кримінальному провадженні. Вказане добриво не може виступати речовим доказом у даному кримінальному провадженні, а тому підстава та мета для накладення арешту відсутня. Крім того, в ході обшуку працівниками поліції було вилучено значну кількість офіційних документів, право на відшукання та вилучення яких не надавалось ухвалою слідчого судді.

ТОВ "Агропартнер" - підприємство реального сектору економіки, яке майже 20 років в рамках чинного законодавства працює на ринку мінеральних добрив, є діючим підприємством реального сектору економіки, що має 91 осіб у штаті, почало свою діяльність у 2001 році і на сьогоднішній день є крупним учасником на ринку мінеральних добрив, зернових та продуктів їх переробки, більше 18 років займається поставками мінеральних добрив, зернових та олійних культур і продуктів їх переробки як на внутрішній ринок України, так і за її межами, має розвинену інфраструктуру для транспортування, зберігання та переробки продукції аграрного сектору економіки, зокрема власний елеватор. Також товариство віднесене до переліку великих платників податків. Отримуючи стабільний прибуток від легальної діяльності, у товариства відсутні будь-які мотиви вчиняти незаконні дії.

ТОВ "Агрохімресурс" також підприємство реального сектору економіки, яке 17 років в рамках чинного законодавства працює на ринку мінеральних добрив, є діючим підприємством реального сектору економіки, що має 17 осіб у штаті, працює у правовому полі та добросовісно і вчасно сплачує до державного бюджету податки і обов"язкові платежі. Товариство почало свою діяльність у 2003 році, є крупним учасником на ринку мінеральних добрив, зернових та продуктів їх переробки, має розвинену інфраструктуру для транспортування, зберігання та переробки продуктів аграрного сектору економіки.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання не підлягає задоволенн, з огляду на наступне.

слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019100000001279 від 28.11.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУкраїни.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що працівниками Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України проведено оперативно-розшукові дії, в ході яких отримано інформацію про те, що на території м. Києва та Чернігівської області діє організована група осіб, до складу якої входять працівники Миколаївської та Чернігівської митниці ДФС України, які з метою особисто збагачення, зловживаючи своїм службовим становищем, здійснюють ввіз на територію України в основному залізничними транспортом товарів з території Росії на територію України поза митним контролем без сплати обов`язкових митних платежів товари сільськогосподарського призначення, а саме мінеральні добрива, хімічні засоби захисту рослин, кормові добавки та інше.

Вказана група з метою легалізації незаконно ввезеного товару на територію України, мінімізації податкових платежів, несплати обов`язкових митних платежів або їх заниження при розмитненні, отримання відшкодування з податку на додану вартість з державного бюджету України використовує ряд легально діючих підприємств, а також з ознаками фіктивності та «транзитних» підприємств, які зареєстровані на території м. Києва, м. Полтави, м. Чернігова та Чернігівської області, зокрема ТОВ «Таго Трейд» (код ЄДРПОУ 39977229), ТОВ «Ферті Грейн» (код ЄДРПОУ 43090747), ТОВ «Агропартнер» (код ЄДРПОУ 31818929), ТОВ «Агрохімресурс» (код ЄДРПОУ 32399340), а також підконтрольне підприємство «Obchodni dum Argo Smart s.r.o», зареєстроване в Чехії.

25.02.2021 р. у період часу з 11:11 год. до 16:03 год. працівниками поліції проведено обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем знаходження ТОВ «Таго Трейд» (код ЄДРПОУ 39977229), у ході якого виявлено та вилучено документацію, що має доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 28 січня 2021 року надано дозвіл на проведення огляду місцевості та приміщень з метою виявлення та фіксації документів і речей, що підтверджують ввезення з території Російської Федерації та реалізацію на території України мінеральних добрив, ввезення (імпорт)яких заборонено згідно постанови КМ України від 15.05.2019 р. № 535 "Про внесення змін до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації, ТОВ "Агропартнер" та ТОВ "Агрхімресурс".

Прокурор зазначає, що 25.02.2021 р. у період часу з 10:30 год. до 17:13 год. працівниками поліції проведено огляд складських приміщень ТОВ «Агропартнер» (код ЄДРПОУ 31818929), що розташовані за адресою: смт. Ріпки Чернігівської області, вул. Вокзальна. У ході даного огляду виявлено та вилучено119 мішків Фосагро, вагою по 1000 кг, 1 мішок Фосагро, ватою 800 кг, 51 мішок із маркуванням Фосагро по 1000 кг.

Крім того, у період часу з 10:38 год. 25.02.2021 по 06:05 год. 26.02.2021 працівниками поліції проведено обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем знаходження ТОВ «Агропартнер» (код ЄДРПОУ 31818929). У ході даного обшуку виявлено та вилучено документацію і предмети, що мають доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати правову підставу для арешту майна, що має бути викладена у клопотанні та відповідати вимогам закону.

Вказана норма також узгоджується зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, відповідно до якої будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу в контексті норм закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

На думку суду, у даному провадженні прокурор не навів достатніх підстав вважати, що майно відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 КПК України, а тому підстав, передбачених ч.2 ст. 170 КПК України для накладення арешту на майно не вбачається.

Долучена до клопотання прокурора постанова про визнання майна речовим доказом є формальною, оскільки за своїм змістом не містить даних на підтвердження того, що майно відповідає критеріям ч. 1 ст. 98 КПК України. У ній не вказано, з яких мотивів прокурор виходив при вирішенні питання про визнання земельної ділянки речовим доказом.

Органом досудового розслідування жодним чином не доведено, що майно, на яке прокурор просить накласти арешт, має важливе доказове значення для доведення будь якої з обов`язкових ознак кримінального провадження що розслідується, було знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегло на собі його сліди або містить інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

З огляду на викладене, у задовленні клопотання необхідно відмовити.

Керуючись статтями 131, 132, 167, 170-173, 309, 376, 395 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання, внесене врамках кримінальногопровадження за№ 12019100000001279 від 28.11.2019 року заступником начальника відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_8 ,про накладенняарешту намайно - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Слідчий суддя:

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95836437
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —752/9269/20

Ухвала від 11.08.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Вирок від 02.07.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 14.05.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ященко Микола Анатолійович

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

Ухвала від 15.03.2021

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Шевченко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні