Рішення
від 16.07.2007 по справі 10/171-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/171-07

     ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"16" липня 2007 р.                                                                              Справа № 10/171-07

за позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа”, м. Біла Церква

до     Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”, м. Біла Церква

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача  - Комунальне підприємство  „Білоцерківський  вантажний  авіаційний комплекс”, м. Біла Церква

про  зобов'язання вчинити дії

Суддя О.В. Тищенко

Представники сторін:

Від позивача –Кільдяшева О.Ю. (довіреність від 20.03.2007р. № 1)

Від відповідача –не з'явився

Від третьої особи –Пасічник О.М. (довіреність від 05.07.2007р.), Нестройний О.Г. (довіреність від 05.07.2007р.)

Обставини справи:  

          До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа”, м. Біла Церква (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”, м. Біла Церква (відповідач) про зобов'язання вчинити дії.

          Ухвалою господарського суду Київської області від 26.03.2007р. було порушено провадження в справі та призначено до розгляду на 14.05.2007р. о 12:20 год., також в порядку ст. 27 ГПК України було залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача  - Комунальне підприємство  „Білоцерківський  вантажний  авіаційний комплекс”, м. Біла Церква.

          Під час розгляду справи 14.05.2007р. в порядку ст. 77 ГПК України було оголошено перерву до 13.06.2007р. о 11:0 год., також, в судовому засіданні 13.06.2007р. оголошено перерву до 16.07.2007р. о 11:0 год.

          Під час розгялу справи від представників сторін надійшло клопотання про продовження строків розгляду справи  № 10/171-07 понад встановлений термін. Клопотання судом задоволено.

          Позивач обґрунтовує позовні вимоги наступним.

           Рішенням загальних зборів учасників ТОВ НВП „Білоцерків МАЗ”, відповідно до  протоколу  № 17 від 21.01.2006р. ТОВ „Транс-Росьавіа” було виключено зі складу  засновників ТОВ НВП „Білоцерків МАЗ”.

          Відповідно до ст.ст. 64, 54 Закону України «Про господарські  товариства»при виключенні учасника з товариства з обмеженою відподальністю,  йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді.  Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в якому учасника було виключено з товариства і в строк до 12 місяців з дня виключення. Відподно до ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»проведення оцінки майна є обов'язковим при визначенні вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (частка комунального майна), а також у разі виходу (виключення)  учасника або засновника із складу такого товариства.

          Учаснику, якого виключили, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством  в даному році до моменту його виключення.

          Позивач зазначає, що оскільки ТОВ „Транс-Росьавіа” було виключено 21.01.2006р., станом на 06.02.2007р. має місце порушення майнових прав ТОВ „Транс-Росьавіа” щодо виплати йому дивідендів за 2005р., дивідендів за 2006р. (до моменту виключення) та виплати відповідачем вартості  частини майна товариства пропорційно його частці.

          Під час розгляду справи 16.07.2007р. від представника позивача надійшла заява, в якій останній уточнює ч. 2 позовних вимог, а саме просить зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” сплатити належну Товариству з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа” вартість частини майна Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”, пропорційну його частці в статутному фонді ТОВ НВП „Білоцерків МАЗ” 2,236%  в місячний термін, з дня виготовлення звіту про оцінку.

          Також, від представника позивача надійшло клопотання про вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”.

          Ухвалою господарського суду Київської області від 14.05.2007р. позивачу відмовлено в задоволенні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову.

          Також, від представника позивача неодноразово надходили письмові пояснення стосовно заявлених позовних вимог.

          Представник позивача  в судовому засіданні 16.07.2007р. позовні вимоги підтримав, оскільки вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з підстав, викладених у позовній заяві.

          Представник відповідача в відзиві на позовну заяву проти позову заперечує та зазначає, що державна реєстрація змін та доповнень до Статуту стосовно виключення  позивача зі складу засновників відповідача було проведено 02.08.2006р. На момент розгляду даного спору господарським судом Київської області відповідач не порушив своїх зобов'язань по виплаті частки, належної позивачу, а отже, й положення ст. 7 Закону України "Про оцінку  майна, майнових прав та оціночну діяльність в Україні” стосовно проведення обов'язкової  оцінки власного майна для визначення вартості частки позивача в зв'язку з виключенням останнього зі складу засновників Відповідача.

          Також, зазначає, що позивачу не виплачені дивіденди за 2005 рік саме в зв'язку з наявністю в провадженні господарського суду справи № 112/20-06 про визнання нечинним протоколу загальних зборів учасників Відповідача № 17 від 21.01.2006 р.

Розглянувши  матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

встановив:

     01.07.2002 року, відповідно до протоколу загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничого підприємства «БілоцерківМАЗ»(далі –Товариство) за №3, до складу учасників  увійшло товариство з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа”, (далі –ТОВ «Транс-Росьавіа»), з внеском у розмірі 153625,00 грн., що складає 2,236% статутного фонду (копію статуту залучено до матеріалів справи).

     21.01.2006 року рішенням загальних зборів учасників ТОВ НВП „БілоцерківМАЗ” (п.2 питання протоколу № 17 від 21.01.2006 р.) ТОВ „Транс-Росьавіа” було виключено зі складу засновників  ТОВ НВП „БілоцерківМАЗ”.

Оскільки, виключення ТОВ „Транс-Росьавіа” зі складу завновників Товариства відбулось 21.01.2006 р., станом на 01.02.2007р. виплата належної частки ТОВ „Транс-Росьавіа” проведена не була, останнім  було направлено до ТОВ НВП „БілоцерківМАЗ” лист (№1 від 06.02.2007 р.), з вимогою надати ТОВ „Транс-Росьавіа” копії документів, на підставі яких визначалась належна до виплати частка ТОВ „Транс-Росьавіа” та вимогою провести розрахунки з ТОВ „Транс-Росьавіа”.

Відповідач своїм листом № 13/04-192 від 13.02.2007 р. повідомив, що реєстрацію змін до установчих документів відповідача було проведено 02.08.2006 р. і тому станом на 13.02.2007 р. Товариство не порушило своїх зобов'язань по виплаті частки належної Позивачу. Цим же листом ТОВ НВП „БілоцерківМАЗ” відмовилось надати ТОВ „Транс-Росьавіа” копії фінансових звітів за 2005-2006 р.р.

Позивач вважає, що його права на виплату йому вартості частини майна Товариства пропорційно його частці, грубо порушені в частині встановлених для такої виплати строків.

 Статтею 64 Закону України „Про господарські товариства” передбачено, що виключення учасника з Товариства призводить до наслідків, передбачених ст.ст.54, 55 цього Закону.

          Стаття  54 Закону України „Про господарські товариства” встановлює, що при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному фонді. Виплата проводиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства і в строк до 12 місяців з дня виходу.

           Відповідно до п. 2.8 статуту Товариства з обмеженою відповідальністю науково-виробничого підприємства «Білоцерків МАЗ»  при виході (виключенні) учасника  з товариства  йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його часткам  у статутному капіталі (фонді)  товариства у відповідності з балансом. Виплата здійснюється післа затвердження звіту  за рік, в якому учасник вибув з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та оціночну діяльність в Україні» встановлює, що проведення оцінки майна є обов'язковим у випадку: визначення вартості внесків учасників та засновників господарського товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарських товариств з державною часткою (часткою комунального майна), а також у разі виходу (виключення) учасника або засновника із складу товариства.

Судом встановлено, що єдиним Засновником ТОВ „Транс-Росьавіа” (прозивач) є комунальне підприємство „Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс”, частка комунального майна складає 100% (додаток до  Статуту ТОВ „Транс-Росьавіа”).

          Таким чином на підставі факту виключення Позивача, у відповідності зі Статутом Відповідача, та на підставі ст.54 Закону України „Про господарські товариства”, між Позивачем та Відповідачем виникли правовідносини, суть яких полягає у обов'язку Відповідача провести оцінку майна та виплатити на користь Позивача вартість частини майна ТОВ НВП „БілоцерківМАЗ” пропорційну його частці у статутному фонді, та у праві Позивача вимагати від Відповідача виконання цього обов'язку.

            Як вже було зазначено вище виплата частини вартості майна товариства здійснюється післа затвердження звіту  за рік, в якому учасник вибув з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу (ст. 54 Закону України „Про господарські товариства”).

            Відповідно до ст. 89 ЦК України зміни в установчі документи для самого Товариства, його учасників,  та третіх осіб, які знали про ці зміни, вступають в силу з моменту затвердження цих змін загальними зборами учасників Товариства.

          Таким чином, враховуючи те, що рішення про виключення Позивача зі складу учасників Відповідача та рішення про затвердження змін до установчих документів Відповідача були прийняті та затверджені загальними зборами учасників Відповідача  21 січня 2006 року, перебіг 12-ти місячного строку, встановленого ст.54 Закону України „Про господарські товариства” починається з 22 січня 2006 року, отже,  відповідач повинен був провести розрахунки з Позивачем до 23 січня 2007 року. Такі розрахунки проведені не були, тобто  має місце прострочення Відповідачем строків виконання зобов'язання.

          Відповідно до ст. 7 Закону України „Про господарські товариства", зміни, які сталися в установчих документах товариства  і  які вносяться до державного реєстру, підлягають  державній  реєстрації за тими ж  правилами,  що  встановлені  для  державної  реєстрації товариства. Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити  орган, що  провів  реєстрацію,  про  зміни,  які  сталися  в   установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру –тобто відповідач повинен був повідомити орган реєстрації про виключення одного з учасників товариства до 26 січня 2006 року.

          Проте, як встановлено судом Державну реєстрацію змін та доповнень до Статуту стосовно виключення позивача зі складу засновників Відповідача було проведено 02.08.2006р. Відповідно до ст.89 Цивільного кодексу України, юридичні особи їх учасники не мають права посилатись на відсутність державної реєстрації змін до установчих документів у відносинах з третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін. Відповідно до ст.18 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру і не були до нього внесені, можуть бути використані в спорі з третьою особою, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

          Тобто, для самого Товариства, його Учасників та третіх осіб, яким відомо про зміну, зміни в установчі документи вступають в силу з моменту затвердження цих змін загальними зборами засновників Товариства. Таким чином, річний строк для виплати учаснику його частки повинен обчислюватись з дня прийняття рішення про виключення Учасника загальними зборами учасників (з 21.01.2006 р.).

             Оскільки на момент розгляду справи оцінку майна відповідача не проведено, виплату позивачу вартості частини майна товариства пропорційну його частці у статутному фонді не здійснено, то суд дійшов до висновку, що позовні вимоги правомірні, обгрунтовані, а тому підлягають задоволенню.               

          Суд критично оцінює посилання відповідача на справу №112/20-06 за позовом Комунального підприємства  „Білоцерківський  вантажний  авіаційний комплекс” до Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” про визнання нечинним протоколу загальних зборів засновників в частині виключення учасника зі складу товариства, яка розглядалася господарським судом Київської області як на підставу порушення строків проведення державної реєстрації змін установчих документів оскільки доказів існування будь-яких перешкод або вжиття судом заходів забезпечення позову у справі №112/20-60 не подано.  

          Судові витрати відповідно до ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

          Керуючись ст. 49, ст. ст. 82-85 ГПК України господарський суд

                                                                       В И Р І Ш И В:

       1.  Позов задовольнити повністю.

       2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” (фактична адреса: 09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4; юридична адреса: 09100, Київська область, м. Біла Церква, Бульвар 1-го Травня, 13, код ЄДРПОУ 31907458) визначити вартість частини майна Товариства з обмеженою відповідальністю наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”, яка належить до сплати Товариству з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа” (09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4, код ЄДРПОУ 31125069), пропорційну його частці в статутному фонді Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” (2,236% статуного фонду Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”) відповідно до ст.ст. 7, 10 Закону України “Про оцінку майна, майнових прав та оціночну діяльність в Україні”.  

        3.  Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” (фактична адреса: 09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4; юридична адреса: 09100, Київська область, м. Біла Церква, Бульвар 1-го Травня, 13, код ЄДРПОУ 31907458) сплатити належну Товариству з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа” (09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4, код ЄДРПОУ 31125069) вартість частини майна Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ”, пропорційну його частці в статутному фонді Товариства з обмеженою відповідальністю  наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” 2,236%  в місячний термін, з дня виготовлення звіту про оцінку

       4. Стягнути  з Товариства з обмеженою відповідальністю наукове-виробниче підприємство „Білоцерків МАЗ” (фактична адреса: 09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4; юридична адреса: 09100, Київська область, м. Біла Церква, Бульвар 1-го Травня, 13, код ЄДРПОУ 31907458)  на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа” (09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4, код ЄДРПОУ 31125069) 85,00 грн. державного мита, 118,00  грн. витрат за інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. Видати наказ.

5.  Повернути довідкою Товариству з обмеженою відповідальністю „Транс-Росьавіа” (09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4, код ЄДРПОУ 31125069) 85,00 грн. державного мита, яке зайве сплачено.

      Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

Суддя                                                                                

Дата ухвалення рішення16.07.2007
Оприлюднено24.09.2007
Номер документу958700
СудочинствоГосподарське
Суть зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —10/171-07

Ухвала від 13.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 18.03.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 29.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 11.02.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 26.03.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Ухвала від 27.09.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Рішення від 16.07.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Тищенко О.В.

Рішення від 30.07.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Александрова Л.І.

Ухвала від 24.07.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

Ухвала від 13.06.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Даценко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні