Ухвала
від 29.03.2021 по справі 755/4747/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №:755/4747/21

Провадження №: 1-кс/755/1307/21

"29" березня 2021 р.

м. Київ

ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі - Суд) у складі слідчої судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 та прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засдіанні клопотання ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у рамках кримінального провадження унесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.12.2020 за №420201010400000190 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, установив:

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

До слідчогосудді даногомісцевого судунадійшло зазначенеклопотання прокурорапро наданнятимчасового доступудо документів урамках цьогопровадження,у зв`язку з здійсненням досудового розслідування у ньому та необхідністю встановлення обставин визначених ст. 91 КПК України при наявності на передумов визначених ст.ст. 132, 163 КПК України.

Встановлені обставини у ході розслідування цього кримінального провадження органом досудового розслідування та наведені заявником у клопотанні відомості на їх підтвердження щодо доцільності застосування такого типу заходу забезпечення кримінального провадження

СВ Дніпровського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві здійснюється досудове розслідування наведеного кримінального провадження.

В ході досудового встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » розпочато будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 з порушенням вимог земельного та містобудівного законодавства України.

Відповідно до пункту 20 рішення ІНФОРМАЦІЯ_4 від 10.07.2003 № 638/798 земельна ділянка площею 0,3630 га (кадастровий номер 8000000000:90:140:0045) передано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в оренду на 25 років для будівництва, експлуатації та обслуговування офісного будинку на АДРЕСА_1 (договір оренди земельної ділянки від 28.09.2004 № 66-6-00195).

Згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_5 (КМДА) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 26.03.2015 видані містобудівні умови та обмеження на забудову земельної ділянки по АДРЕСА_1 .

Крім того, відповідно до чинної містобудівної документації м. Києва земельна ділянка з кадастровим номером 8000000000:90:140:0045 на АДРЕСА_1 за чинною містобудівною документацією віднесена до території громадських будівель та споруд.

Пунктом 1 містобудівних умов та обмежень указано, назва об`єкта будівництва: будівництво офісної будівлі зі спортивними спорудами.

Пунктом 9 указаних містобудівних умов та обмежень указано, що функціональне призначення земельної ділянки: територія громадських будівель та споруд.

Також, в містобудівних умовах та обмеженнях зазначено поверховість будівлі 1-2 поверхи.

Разом з тим, відповідно до паспорту об`єкта будівництва «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 передбачено будівництво багатоповерхового житлового будинку».

Відповідно до даних Реєстру будівельної діяльності, ІНФОРМАЦІЯ_6 замовнику будівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » видано дозвіл № ІУ 013201125692 на виконання будівельних робіт: «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 передбачено будівництво багатоповерхового житлового будинку».

Згідно з ч. 5 ст. 20 Земельного кодексу України види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою.

Статтею 39 Земельного кодексу України передбачено, що використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів та норм.

Статтями 5, 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що вимоги містобудівної документації є обов`язковими для виконання всіма суб`єктами містобудування. Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

За ст. 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» генеральний план населеного пункту є основним видом містобудівної документації на місцевому рівні, призначеної для обґрунтування довгострокової стратегії планування та забудови території населеного пункту.

Відповідно до Генерального плану міста Києва та його приміської зони на період до 2020 року, затвердженого рішенням Київради від 28.03.2002 № 370/1804, вказана земельна ділянка за функціональним призначенням відноситься до територій громадських будівель та споруд.

Також, земельна ділянка з кадастровим номером 8000000000:90:140:0045 на АДРЕСА_1 розташована в зоні обмеження забудови за умов безпеки польотів.

Разом із цим, всупереч вказаних вимог законодавства та вимог Генерального плану міста Києва, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за вазаною адресою розпочато будівництво на земельній ділянці, що не відведені для цієї мети, без врахування містобудівної документації та з порушенням будівельних норм та правил.

На даний час, у ході розслідування кримінального провадження, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до оригіналів документів, у яких наявні відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме до: документів, які стали підставою для видачі ІНФОРМАЦІЯ_6 замовнику будівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »№ ІУ 013201125692 на виконання будівельних робіт: «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 », дозвіл на виконання будівельних робіт: «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 » №ІУ 013201125692,накази про призначення/звільнення та службові (посадові) обов`язки службових осіб, які видали дозвіл на будівництво, а також інші документи стосовно будівництва за вказаною адресою (повідомлення про зміну даних в дозволах на будівельні роботи, тощо).

Указані документи в сукупності з іншими доказами, дадуть можливість в ході досудового розслідування встановити причетність відповідних осіб до вчинення указаного кримінального правопорушення, а також встановити свідків у кримінальному провадженні.

Встановлено, що зазначені документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

З урахуваннямвикладеного,у зв`язкуз тим,що доступдо документів неможливо отримати в будь-який спосіб, окрім як на підставі ухвали суду, виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до вищезазначених документів, для встановлення всіх осіб причетних до вчинення злочину.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і відомості які містяться у зазначених документах, у подальшому будуть використані як докази, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів з можливістю вилучення оригіналів.

Позиція сторін

У судовому засіданні прокурор групи прокурорів прокурор Дніпровської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 заявлене клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав викладених у його мотивувальній частині.

В свою чергу, ухвалою суду, постановленою у порядку ч. 4 ст. 371 та ч. 2 ст. 372 КПК України, на підставі положень ч. 2 ст. 163 КПК України, визнано за можливе провести судовий розгляд клопотання без участі представника особи у володінні, якої знаходяться речі і документи.

Мотиви, з яких виходила слідча суддя при постановленні ухвали, і положення закону, яким вона керувалася у ракурсі встановлених обставин із даного питання

Слідча суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимог Кримінального процесуального Кодексу України (далі КПК), приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України (ст. 1 КПК України).

Зокрема, питання застосування заходів забезпечення кримінального провадження, до яких відносяться і тимчасовий доступ до речей і документів регламентовані Главою 10 - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Главою 15 тимчасовий доступдо речейі документів Кримінального процесуального Кодексу України.

А саме, у випадку необхідності отримання тимчасового доступу до речей і документів, сторона кримінального провадження має право, згідно положень ст. 160 КПК України, звернутись до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання доступу до речей і документів з розпорядженням про можливості їх вилучення за умови, що сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а без вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 5 та ч. 7 ст. 163 КПК України).

Такий доступ здійснюється в порядку визначеному законом, а саме на підставі ухвали слідчого судді (ч. 1 ст. 132, ч. 2 ст. 159, ст. 164 КПК України).

Також, в силу положень частин 3 та 5 ст. 132 КПК України передбачено, що під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, в тому числі щодо надання тимчасового доступу (п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України), сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються, а не просто вказати їх.

А, як убачається з цього клопотання, тимчасовий доступ до документів вказаних у ньому обумовлений заявником тим, що відображені у них дані, на думку автора клопотання, підтверджують необхідність надання тимчасового доступу, з метою встановлення відомостей визначених ст. 91 КПК України, у даному кримінальному провадженні та виконання завдань визначних ст. 2 КПК України.

Самі ж документи перебувають (можуть перебувати) у володінні відповідної особи вказаної у клопотанні, останні, як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Є наявною можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та вкзують паралельно на неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Таким чином, у судовому засіданні слідчим суддею встановлено, що, згідно ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування та за своєю суттю в цілому відповідає вимогам ч. 6 ст. 132, ст. 160 КПК України, обставин, регламентованих п. п. 1-3 ч. 3 ст. 132, ст.ст. 161, 163 КПК України, не встановлено.

Порушень вимог Глави 10 КПК України - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування та Глави 15 КПК України - тимчасовий доступ до речей і документів, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

За таких обставин, слідчий суддя дослідивши, матеріали клопотання, долучені до нього документи, за своїмвнутрішнім переконанням,яке ґрунтуєтьсяна всебічному,повному йнеупередженому дослідженнівсіх обставинпровадження,керуючись законом,оцінюючи сукупністьзібраних доказів-з точкизору достатностіта взаємозв`язкувважає, що наявні у провадженні докази, передбачені параграфами 3-5 Глави 4 КПК України (показання, речові докази і документи, та інші) свідчать про те, що слідчим у судовому засіданні, у відповідності до вимог ч. 5 ст. 132 КПК України, надано ґрунтовні докази, які дають змогу прийти до висновку про неможливість іншим способом, на даному етапі, довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ч. 4 ст. 132, ч. 6 ст. 163 КПК України), забезпечити повноту, всебічність та неупередженість розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення, отримати відомості, що є необхідними для з`ясування всіх важливих обставин у їх сукупності, кореспондуються з вимогами ст. 132 КПК України, а тому воно підлягає задоволенню, однак шляхом надання тимчасового доступу до документів в копіях.

Передумов для вилучення оригіналу документів, у розрізі норм ч. 7 ст. 163 КПК, на цій стадії здійснення досудового розслідування з урахування наданих суду до даного звернення матеріалів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1-29, 131-132, 159-166, 369-372, 376 КПК України, Суд постановив:

клопотання задовольнити частково.

Надати розпорядження(забезпечити) прокурору Дніпровськоїокружної прокуратурим.Києва ОСОБА_3 та інспекторамвідділу дізнанняДніпровського управлінняполіції Головногоуправління національноїполіції ум.Києві ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , а саме документів, які стали підставою для видачі ІНФОРМАЦІЯ_6 замовнику будівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »№ ІУ НОМЕР_1 на виконання будівельних робіт: «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 », дозвіл на виконання будівельних робіт: «Будівництво офісно-житлового будинку з підземним паркінгом на АДРЕСА_1 » №ІУ 013201125692,накази про призначення/звільнення та службові (посадові) обов`язки службових осіб, які видали дозвіл на будівництво, а також інші документи стосовно будівництва за вказаною адресою (повідомлення про зміну даних в дозволах на будівельні роботи тощо), з можливість їх (документів) вилучення (здійснити виїмку) в копіях.

В іншій частині відмовити у задоволенні клопотання.

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і оригіналів або копій документів, зобов`язана залишити володільцю речей і оригіналів або копій документів опис речей і оригіналів або копій документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді, та є обов`язковою до виконання на всій території України.

Слідча суддя Оксана БІРСА

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 - знаходиться в матеріалах цього судового провадження.

Примірник 2 та завірена копія - надано заявнику.

Слідча суддя ОСОБА_1

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено29.05.2024
Номер документу95874636
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —755/4747/21

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 16.07.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 29.03.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні