Ухвала
від 26.03.2021 по справі 516/22/17
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 516/22/17

Провадження № 1-кп/496/296/21

У Х В А Л А

26 березня 2021 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілої ОСОБА_4 ,

захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Біляївка клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_5 та захисника обвинуваченого ОСОБА_8 адвоката ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12016160250000579 від 17.04.2016 р. про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності за ст. 124 КК України ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у зв`язку із закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження.

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до ухвали Одеського апеляційного суду від 23 січня 2020 року до Біляївського районного суду надійшов обвинувальний відносно ОСОБА_7 обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 124 КК України та ОСОБА_8 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 124, ч. 2 ст. 185 КК України.

Відповідно до обвинувальних актів ОСОБА_8 , обвинувачується в тому, що він,14 квітня 2016 року, близько 22 год. 30 хв., разом із ОСОБА_7 , знаходячись неподалік будинку №5 по вул. Піонерній в м. Теплодар Одеської області, з метою затримання ОСОБА_9 до прибуття працівників поліції за вчинення грубого порушення громадського порядку та нанесення тілесних ушкоджень ОСОБА_7 , почали переслідувати ОСОБА_9 , який намагався покинути місце скоєння суспільно небезпечного посягання, рухаючись при цьому в напрямку будинку №7 по вул. Енергетиків в м. Теплодарі. Наздоганяючи ОСОБА_9 на території парку по АДРЕСА_1 , ОСОБА_7 кинув в напрямку потерпілого дерев`яний брусок, який знайшов під час його переслідування, однак промахнувся. Після чого ОСОБА_9 , побачивши, що ОСОБА_7 залишився без дерев`яного бруска, зупинився та намагався нанести ОСОБА_7 та ОСОБА_8 тілесні ушкодження ножем, розмахуючи ним перед останніми. Реалізуючи право на необхідну оборону, з метою запобігти нанесенню тілесних ушкоджень, ОСОБА_8 кинув в ОСОБА_9 дерев`яний брусок, який також підібрав під час переслідування, та попав останньому в голову. Від вказаного удару ОСОБА_9 впав на землю, а ніж випав у останнього з руки. Після чого останній став підійматися та намагався знову взяти в руки ніж, однак ОСОБА_8 дерев`яним бруском, який він підібрав, відкинув ніж в сторону та разом з ОСОБА_7 почали наносити йому удари по голові та тулубу, намагаючись припинити протиправні дії ОСОБА_9 , заподіюючи останньому тілесні ушкодження, які явно не відповідали обстановці захисту. Після цього, залишивши ОСОБА_7 утримувати ОСОБА_9 , ОСОБА_8 пішов до місця проживання з метою викликати працівників поліції та після повернення на місце події побачив, що працівник поліції забирає з собою ОСОБА_9 14.04.2016р. ОСОБА_9 був госпіталізований до хірургічного відділення Біляївської центральної районної лікарні; знаходився на лікуванні до 06.05.2016р. Згідно висновку судово-медичної експертизи ОСОБА_9 були заподіяні тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми, перелому кісток основи склепіння черепу (перелому потиличної кістки праворуч з переходом лінії перелому через піраміду скроневої кістки), перелому латеральної стінки лівої орбіти, перелому виличної дуги зліва, перелому передньої стінки гайморової пазухи ліворуч, субарахноїдального крововиливу, субдурального крововиливу у тім`яно-потиличну область, синців лівої половини обличчя, які відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень за критерієм небезпеки для життя.

Крім того, в 10-х числах лютого 2017р. ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою з особою, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, спрямовану на таємне викрадення чужого майна, близько 23 години, знаходячись біля будинку АДРЕСА_2 , переконавшись в таємності своїх дій та, діючи згідно розподіленим ролям, відчинили каналізаційний люк, після чого ОСОБА_8 заліз всередину, де дістав 100 м телефонного кабелю чорного кольору, діаметром 50мм та подав його особі, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження. Після чого вони зникли з місця вчинення злочину та звернули викрадене майно на свою користь, розпорядившись ним на свій власний розсуд, чим спричинили Теплодарській міській раді Одеської області матеріальну шкоду на суму 1185 грн.

В 20-х числах лютого 2017р. близько 22 години 30 хвилин, знаходячись біля будинку АДРЕСА_2 , діючи за попередньою змовою, з метою таємного викрадення чужого майна, переконавшись в таємності своїх дій, ОСОБА_8 та особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, згідно розподіленим ролям, відчинили каналізаційний люк, після чого ОСОБА_8 заліз всередину, де дістав 100 м телефонного кабелю чорного кольору, діаметром 50мм та подав його особі, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження. Після чого, зникли з місця вчинення злочину та звернули викрадене майно на свою користь, розпорядившись ним на свій власний розсуд, чим спричинили Теплодарській міській раді Одеської області матеріальну шкоду на суму 1185 грн.

В 10-х числах березня 2017р. близько 21 години, знаходячись біля будинку АДРЕСА_2 , діючи за попередньою змовою, з метою таємного викрадення чужого майна, переконавшись в таємності своїх дій, ОСОБА_8 та особа, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження, згідно розподіленим ролям, відчинили каналізаційний люк, після чого він заліз всередину, де дістав 90 м телефонного кабелю чорного кольору, діаметром 50мм та подав його особі, матеріали стосовно якої виділені в окреме провадження. Після чого, зникли з місця вчинення злочину та звернули викрадене майно на свою користь, розпорядившись ним на свій власний розсуд, чим спричинили Теплодарській міській раді Одеської області матеріальну шкоду на суму 1019 грн.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_5 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_7 , обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ст. 124 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Клопотання мотивоване тим, що з часу вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили сплило 3 роки, тобто сплив строк давності, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, тому за вказаних обставин просить задовольнити клопотання.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_8 адвокат ОСОБА_6 заявила клопотання про звільнення ОСОБА_8 обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ст. 124 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Клопотання мотивоване тим, що вказаний злочин ОСОБА_8 вчинив 14 квітня 2016 року , а в лютому 2017 року скоїв іще одне правопорушення, а саме крадіжку, а тому строк давності спалив у лютому 2020 року, про те на цей час вирок не винесено, а тому просила суд закрити кримінальне провадження на підставі ч. 1, 2 ст. 49 КК України.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачені підтримали клопотання своїх захисників.

В підготовчому судовому засіданні представник потерпілої ОСОБА_10 заперечував проти клопотань захисників, посилаючись на те, що вони не згодні з кваліфікацією дій обвинувачених за ст. 124 КК України, вказане клопотання є передчасним, що зазначено в ухвалі Одеського апеляційного суду від 17.12.2019року, якою було скасовано ухвалу про закриття кримінального провадження.

В підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав думку представника потерпілої.

Представник Теплодарської міської ради Одеської області до підготовчого судового засідання не з`явився, але подав до суду клопотання про розгляд вказаного кримінального провадження у його відсутність.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступного.

Згідно п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення - закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбаченихпунктами 4-8, 10 частини першої абочастиною другою статті 284цього Кодексу.

Відповідно доп.1ч.2ст.284КПК Україникримінальне провадженнязакривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Ч. 3 ст. 288 КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно ч. 1 ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 КК України (в редакції на час вчинення кримінального правопорушення) злочин передбачений ст. 124 КК України відносився до злочинів невеликої тяжкості, оскільки санкція вказаної статті передбачала відповідальність у виді громадських робіт на строк від ста п`ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України (в редакції на час вчинення кримінального правопорушення) особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

ОСОБА_7 та ОСОБА_8 обвинувачуються в тому, що вони 14 квітня 2016 року вчинили кримінальне правопорушення передбачене ст. 124 КК України.

Строк давності для звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченому ОСОБА_7 настав з 24 години 14 квітня 2019 року.

Згідно ч. 2 ст. 21 КПК України вирок та ухвала суду, що набрали законної сили в порядку, визначеному цим Кодексом, є обов`язковими і підлягають безумовному виконанню на всій території України.

З ухвали Одеського апеляційного суду від 17 грудня 2019 року, якою було скасовано ухвалу Теплодарського міського суду Одеської області від 22.03.2019 року про звільнення обвинуваченого за ст. 124 КК України ОСОБА_7 у зв`язку із закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, зазначено щодо перевірки районним судом під час нового розгляду кримінального провадження в районному суді правильної кваліфікації дій обвинуваченого. Вказана ухвала набрала законної сили після її проголошення. Оскільки вказана ухвала суду є обов`язково для виконання, перевірити кваліфікацію дій обвинуваченого ОСОБА_7 можливо лише під час судового розгляду, а тому суд вважає, що клопотання захисника ОСОБА_5 є передчасним, а тому на даний час не підлягає задоволенню, що не позбавляє обвинуваченого ОСОБА_7 чи його захисника подати вказане клопотання на стадії судового розгляду після з`ясування всіх обставин у справі.

Щодо клопотання про звільнення ОСОБА_8 у зв`язку із закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження суд виходить з наступного.

ОСОБА_8 обвинувачується в тому, що він разом з ОСОБА_7 14 квітня 2016 року вчинили кримінальне правопорушення передбачене ст. 124 КК України. Крім цього, ОСОБА_8 обвинувачується у вчиненні в лютому 2017 р. кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 185 КК України, яке на час вчинення відповідно до ч. 3 ст. 12 КК України відноситься до злочинів середньої тяжкості.

Згідно ч. 3 ст. 49 КК України перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Відповідно до ч. 1 ст. 115 КПК України строки, встановлені цим Кодексом, обчислюються годинами, днями і місяцями. Строки можуть визначатися вказівкою на подію.

Тобто, строк давності притягненнядо кримінальної відповідальності у обвинуваченого ОСОБА_8 перервався в лютому 2017 року та сплив би в лютому 2020 року.

Згідно ч. 2 ст. 49 КК України (в редакції на час вчинення кримінального правопорушення), перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затриманням. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

З ухвали Теплодарського міського суду від 02 листопада 2018 року вбачається, що ОСОБА_8 ухилився від суду внаслідок чого був оголошений в розшук. Ухвалою суду від 21 лютого 2019 року провадження у справі було відновлено, а тому відповідно до ч. 2 ст. 49 КК України (в редакції на час вчинення кримінального правопорушення) у зв`язку з ухиленням обвинуваченого від суду,

п`ятнадцятирічний строк не сплив у зв`язку з чим у клопотанні захиснику ОСОБА_6 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_8 за закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження слід - відмовити.

Керуючись ст.ст. 21, 284-286, 288, 314, 369-372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Захиснику обвинуваченого ОСОБА_7 адвокату ОСОБА_5 та захиснику обвинуваченого ОСОБА_8 адвокату ОСОБА_6 у задоволенні клопотання про звільнення обвинувачених за ст. 124 КК України ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у зв`язку із закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження - відмовити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу95927298
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності за ст. 124 КК України ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у зв`язку із закінченням строків давності притягненнядо кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —516/22/17

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 14.12.2022

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 27.10.2022

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 23.11.2021

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні