Ухвала
від 29.03.2021 по справі 645/6383/19
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/6383/19

Провадження № 2-п/645/26/21

У Х В А Л А

іменем України

29 березня 2021 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м.Харкова у складі: головуючого судді - Шарка О.П. секретаря судових засідань - Христенко А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Харківської міської ради про перегляд заочного рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, гаражного кооперативу Жигулі про визнання права власності на квартиру та гараж, в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

Заочним рішенням Фрунзенського районного суду м.Харкова від 17 грудня 2020 року задоволені позовні вимоги ОСОБА_1 до Харківської міської ради, гаражного кооперативу Жигулі про визнання права власності на квартиру та гараж, в порядку спадкування за заповітом. Визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на квартиру АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 . Визнано за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на гаражний бокс № НОМЕР_1 який знаходиться в гаражному кооперативі Жигулі за адресою: м.Харків, по вул.Полярна, буд.10-А, в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник Харківська міська рада звернулася до суду з заявою про перегляд зазначеного рішення суду, важаючи його ухваленим з порушенням вимог матеріального та процесуального права, без урахування всіх фактичних обставин у справі, з неповним дослідженням доказів, що мають істотне значення для правильного вирішення справи.

У судовому засіданні представник ОСОБА_1 просила у задоволенні заяви відмовити, вважаючи її необґрунтованою та безпідставною.

Особи, які беруть участь у справі у судове не з`явилися, про час та місце розгляду заяви повідомлялися заздалегідь і належним чином .

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява про перегляд заочного рішення не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи. Таким чином, зі змісту ст. 288 ЦПК випливає, що скасування заочного рішення судом, що його ухвалив, можливе у випадку встановлення судом двох обставин: відповідач не з`явився в судове засідання, в якому ухвалено заочне рішення, та не повідомив про причини неявки з поважних причин; докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Позовна заяваОСОБА_1 до Харківської міської ради, гаражного кооперативу Жигулі про визнання права власності на квартиру та гараж, в порядку спадкування за заповітом надійшла в провадження суду 10 жовтня 2019 року .

У судові засідання, призначені до 17 грудня 2020 року представник Харківської міської ради жодного разу не з`являлися.

Будь - яких клопотання або заперечення на позовну заяву від відповідача ОСОБА_3 на адресу суду не надходили. Тобто, відсутня умова, наявність якої може бути підставою для задоволення заяви про перегляд рішення.

Відповідно до ст.280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У разі участі у справі кількох відповідачів заочний розгляд справи можливий у випадку неявки в судове засідання всіх відповідачів.

Згідно з ч. 1 ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Статтею 288 ЦПК України передбачено, що заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Так, при ухваленні заочного рішення в справі у суду були наявні всі умови, необхідні для заочного розгляду справи:

-неявка відповідача в судове засідання;

-належне повідомлення відповідача про час і місце судового засідання;

-відсутність поважних причин неявки відповідача в судове засідання;

-згода позивача на заочний розгляд справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 287 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

В заяві при зверненні до суду відповідач лише проаналізував норми ЦПК України щодо підстав для ухвалення заочного рішення судом.

Також, іншою умовою перегляду заочного рішення є те, що докази на які сторона посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи. Проте, будь-яких доказів, які б мали значення для правильного вирішення справи, заявник суду не наддав.

Таким чином, заява про перегляд заочного рішення задоволенню не підлягає.

Частиною 4 ст. 287 ЦПК України , передбачено, що у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Керуючись: ст.ст. 43 , 128-130 , 223 , 268 , 280-289 , 353 ЦПК України , суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Харківської міської ради про перегляд заочного рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Харківської міської ради, гаражного кооперативу Жигулі про визнання права власності на квартиру та гараж, в порядку спадкування за заповітом - залишити без задоволення.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає. Заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України . У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати проголошення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Повний текст ухвали виготовлено 01.04.2021 року

Суддя Фрунзенського районного

суду м. Харкова О.П.Шарко

СудФрунзенський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення29.03.2021
Оприлюднено01.04.2021
Номер документу95937477
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —645/6383/19

Постанова від 13.10.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 13.10.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 10.06.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шарко О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні