Ухвала
від 01.04.2021 по справі 920/194/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01.04.2021 Справа № 920/194/21 м. Суми

Господарський суд Сумської області у складі судді Заєць С.В., розглянувши матеріали справи № № 920/194/21

за позовом Керівника Конотопської місцевої прокуратури (41601, Сумська

область, м. Конотоп, вул.. Успенсько-Троїцька, 136,

код ЄДРПОУ 03527891) в інтересах держави в особі позивача:

Державної служби України з безпеки на транспорті (01135, м. Київ,

Шевченківський район, проспект Перемоги, 14,

код ЄДРПОУ 39816845)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Конотопський завод «Буддеталь» (41600, Сумська область, м. Конотоп, вул. Парківська, 16, код ЄДРПОУ 23051164)

про стягнення 44814 грн 72 коп.,

УСТАНОВИВ :

25.02.2021 прокурор в інтересах держави в особі позивача звернувся до суду з позовною заявою, відповідно до якої просить суд стягнути з відповідача на користь Держбюджету 44814 грн 72 коп. - плату за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів ті інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні; а також просить стягнути на користь Сумської обласної прокуратури судовий збір.

01.03.2021 ухвалою суду прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами.

22.03.2021 через канцелярію суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач просить суд розглядати справу № 920/194/21 у порядку загального позовного провадження.

Розглянувши заяву відповідача про розгляд справи у порядку загального позовного провадження, суд зазначає наступне:

Статтею 247 ГПК України передбачено два можливих випадки розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження:

1) малозначні справи (ч. 1);

2) будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у ч. 4 цієї статті (ч. 2).

Згідно з ч. 1, 2 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. У випадку, передбаченому ч. 2 ст. 247 цього Кодексу, за наслідками розгляду відповідного клопотання суд з урахуванням конкретних обставин справи може:

1) задовольнити клопотання та визначити строк відповідачу для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; або

2) відмовити в задоволенні клопотання та розглянути справу за правилами загального позовного провадження.

Як вбачається зі змісту поданої заяви, в обґрунтування заперечень проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження відповідач посилається на те, що справа потребує детального розгляду спору по суті та з`ясування всіх обставин.

Проте, суд критично оцінює наведені твердженнями відповідача, з огляду на наступне.

В даному випадку посилання відповідача на необхідність переходу до розгляду справи у загальному позовному провадженні для надання оцінки всім обставинам справи судом та більш детального розгляду справи є безпідставними, оскільки суд зобов`язаний всебічно та повно розглянути матеріали справи та надати оцінку доводам та документам, наявним в матеріалах справи незалежно від форми здійснення судочинства (спрощеного чи загального позовного провадження).

Також суд зауважує, що предметом розгляду даної справи є стягнення 44814 грн 72 коп., у зв`язку з чим суд зазначає, що дана справа є малозначною, яка відповідно до норм ГПК України розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Крім того, як визначено ч. 7 ст. 250 ГПК України, частини друга - шоста цієї статті не застосовуються, якщо відповідно до цього Кодексу справа підлягає розгляду тільки в порядку спрощеного провадження.

Тобто, з аналізу вищенаведеної норми вбачиться, що суд може перейти до розгляду справи в порядку загального позовного провадження за клопотаннями сторін лише у випадку, коли така справа не підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу.

Як визначено ч. 3 ст. 12 ГПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

При цьому, відповідно до ч.1 ст. 247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ГПК України, для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 7 ст. 12 ГПК України, для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем заявлено до стягнення 44814 грн 72 коп. плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів ті інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, у зв`язку з чим суд під час вирішення питання про відкриття провадження у справі дійшов висновку, що справа є малозначною та підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, оскільки ціна даного позову є малозначною в розумінні п. 1 ч. 5 ст. 12 ГПК України та не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За вказаних обставин, враховуючи, що дана справа в силу вимог ГПК України, віднесена до категорії малозначних справ, які підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження і не відноситься до справ, які можуть бути визнані малозначними судом (п. 2 ч. 5 ст.12 ГПК України) та розглядаються в порядку спрощеного провадження за клопотанням сторони, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання відповідача про розгляд справи у порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 12, 233, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Конотопський завод Буддеталь про розгляд справи за правилами загального позовного провадження - відмовити.

Ухвала набирає законної сили після підписання її суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Заєць

Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено05.04.2021
Номер документу95975688
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 44814 грн 72 коп

Судовий реєстр по справі —920/194/21

Рішення від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 01.03.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні