Рішення
від 26.03.2021 по справі 758/3854/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/3854/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2021 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі

головуючого судді - Якимець О. І.,

присяжних: Шакун О. М., Школьний Є. В.,

за участю секретаря судового засідання Гайдай К. В.,

учасники справи:

заявник Комунальне некомерційне підприємство Клінічна лікарня ПСИХІАТРІЯ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) - представник Крапивко О. С. з`явився,

заінтересована особа/законний представник ОСОБА_1 з`явилась,

прокурор Подільської окружної прокуратури міста Києва Угринюк Б. С. з`явився,

особа відносно якої вирішується питання надання психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_2 з`явився в режимі відеоконференції,

розглянувши в порядку окремого провадження в режимі відеоконференції у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві справу за заявою Комунального некомерційного підприємства Клінічна лікарня ПСИХІАТРІЯ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), заінтересована особа ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку,

в с т а н о в и в:

Комунальне некомерційне підприємство Клінічна лікарня Психіатрія (далі - КНП КЛ Психіатрія ) звернулось до Подільського районного суду м. Києва з заявою про госпіталізацію ОСОБА_2 у примусовому порядку.

Заява обґрунтована тим, що 23.03.2021 о 23:05 до КНП КЛ Психіатрія швидкою допомогою за рапортом поліції доставлений ОСОБА_2 , у зв`язку з тим, що останній напередодні госпіталізації, зайшовши в ліфт та побачивши в ньому чоловіка, відчув, що дана особа хоче вколоти його невідомою речовиною, яка подавляє його волю. Щоб уникнути цього ОСОБА_2 вийняв шприц, в якому міститься алкоголь та вколов чоловіка у ліфті в ділянку стегна. Зробивши ці дії, ОСОБА_2 продовжував слідкувати за даною особою до його квартири. Після цього, була викликана поліція та швидка психіатрична бригада. ОСОБА_2 страждає на тяжкий психічний розлад: гострий переважно маячний розлад, параноїдальний синдром, агресивна поведінка (F-23.3). Підставою для госпіталізації стало те, що ОСОБА_2 вчиняє і виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього чи оточуючих, а саме: агресивні поведінка та висловлювання по відношенню до батьків, дітей, колишньої дружини, оточуючих, маячні ідеї (за ним слідкують спецслужби, які підсилають до нього людей, які вводять йому через ін`єкції різні препарати, які подавляють його волю, вважає, що діти не його та вони померли, а його мати хоче відібрати його квартиру), слідкує за сусідами, незадовго до госпіталізації купив шприци та наповнив їх невідомою речовиною з метою протидіяти зловмисникам, спецслужбам, злочинним угрупуванням , стверджує, що поліція ділиться на червоних та чорних, чорних потрібно ліквідовувати , відмовляється приймати необхідне лікування. 25.03.2021 ОСОБА_2 оглянутий комісією лікарів психіатрів для прийняття рішення про доцільність госпіталізації, у складі: голова комісії Лебедєва Д.С., зав. відділення №23 Дубініної К.С. , лікаря-психіатра Щербатєя І.С. , які надали висновок, що через відмову пацієнта проходити лікування, враховуючи агресивні тенденції та висловлювання ОСОБА_2 він являє безпосередню загрозу до оточуючих та потребує госпіталізації до психіатричного закладу в примусовому порядку.

Представник заявника - КНП КЛ Психіатрія в судовому засіданні заяву підтримав з мотивів, викладених у ній, пояснив, що без госпіталізації стан здоров`я ОСОБА_2 може погіршуватись.

В судовому засіданні ОСОБА_1 пояснила, що є матір`ю ОСОБА_2 , який тривалий час страждає на психічне захворювання, останніх 7 років не працює, з дружиною розлучився, оскільки він її побив (зламав ніс), діти його бояться, останнім часом він погрожує також їй, проживає в жахливих умовах, вона з чоловіком привозить йому продукти, висилає гроші, на його поведінку надходять скарги сусідів, вигадав собі несправжнє прізвище та не визнає її як матір, два роки тому побив батька. Вважає, що ОСОБА_2 слід госпіталізувати, оскільки попереднє лікування пішло йому на користь.

ОСОБА_2 , повідомив, що медичних показань для його примусового лікування не має, питання про його госпіталізацію виникло, оскільки він подарував матері квартиру в 2014 році. Щодо подій, які слугували приводом для його госпіталізації пояснив, що 23.03.2021, перебуваючи за адресою проживання спустився у під`їзді з восьмого поверху на шостий, оскільки почув шум. Сторонні особи зазвичай чекають його на вулиці та колять йому препарати, які пригнічують волю, кудись вивозять, або заводять його назад в квартиру. Це роблять люди, яких наймають, вони називаються кольщики , а інші люди в подальшому заводять особу до квартири. Колячи ці препарати вони заставляють людину робити те, що їм потрібно. 23.03.2021 він запідозрив в належності до таких свого сусіда, який тримав руку в кишені, тобто, на його думку, у нього там щось було. Сусіда він вколоти не встиг, оскільки він втік від нього. Ці люди працюють групою, колять його регулярно, зокрема сусід, якого він хотів вколоти. Просив у задоволенні клопотання відмовити.

Відповідно до вимог ст. 14 Закону України Про психіатричну допомогу особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно висновку комісії лікарів - психіатрів КНП КЛ Психіатрія від 25.03.2021 №061/203/1-01 вбачається, що ОСОБА_2 попередньо госпіталізовувався в період з 14.06.2018 по 15.08.2018 з діагнозом Гострий поліморфний психотичний розлад. F-23 , під час якого отримував медикаментозне лікування та був виписаний з покращенням, однак від підтримуючого лікування відмовився та поступово його фізичний стан погіршився. Пацієнт висловлює маячні ідеї, зокрема щодо його переслідування, а до свого стану та поведінки не критичний. Комісією встановлено діагноз гострий переважно маячний розлад, параноїдальний синдром, агресивна поведінка (F-23.3), у зв`язку з чим ОСОБА_2 потребує стаціонарного лікування в КНП КЛ Психіатрія .

Відповідно до рапорту поліцейського Дніпровського РВ УПО в м. Києві С. Скалевського від 23.03.2021 близько 21 год. 40 хв. надійшло повідомлення про вчинення хуліганських дій, прибувши на виклик виявлено ОСОБА_2 , який поводив себе неадекватно, через що його було госпіталізовано.

Оцінивши докази у справі за внутрішнім переконанням, суд зазначає, що наявні підстави вважати, що ОСОБА_2 страждає на психічний розлад, який ним заперечується, внаслідок чого останній відмовляється приймати лікування, що зумовлює необхідність його лікування у стаціонарних умовах, оскільки він вчинив та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню загрозу для оточуючих, зокрема, для осіб яких він ідентифікує як кольщики , що може бути проявом встановленого комісією лікарів - психіатрів параноїдального синдрому, який супроводжується агресивною поведінкою.

Враховуючи наведене, суд приходить до переконання щодо наявності підстав, передбачених ст.14 Закону України Про психіатричну допомогу , п. е ч. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, для примусової госпіталізації ОСОБА_2 до КНП КЛ Психіатрія .

Керуючись ст.339-342 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

у х в а л и в:

заяву Комунального некомерційного підприємства Клінічна лікарня ПСИХІАТРІЯ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), заінтересована особа ОСОБА_1 про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати в примусовому порядку ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_1 ) до психіатричного Комунального некомерційного підприємства Клінічна лікарня ПСИХІАТРІЯ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи віднести на рахунок держави.

Рішення суду допустити до негайного виконання. Оскарження рішення суду не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Строк апеляційного оскарження може бути поновлено у відповідності до ч.2 ст.354 Цивільного процесуального кодексу України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Роз`яснити, що відповідно до пункту 3 розділ ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України, в редакції Закону України від 18 червня 2020 року № 731-ІХ, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Учасники справи:

заявник Комунальне некомерційне підприємство Клінічна лікарня ПСИХІАТРІЯ виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), місцезнаходження - місто Київ, вулиця Кирилівська, будинок № 103, код ЄДРПОУ 01994072;

заінтересована особа ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_2 , серія та номер паспорта НОМЕР_1 .

Повний текст рішення складено та підписано 02 квітня 2021 року.

Суддя Якимець О.І.

Присяжні Шакун О. М.

Школьний Є. В.

Дата ухвалення рішення26.03.2021
Оприлюднено06.04.2021
Номер документу96023853
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —758/3854/21

Рішення від 26.03.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

Рішення від 26.03.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Якимець О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні