Ухвала
від 06.04.2021 по справі 683/142/21
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/142/21

1-кп/683/154/2021

У Х В А Л А

05 квітня 2021 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинові кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, який не працює, учасника бойових дій, не одруженого, на утриманні є одна неповнолітня дитина, раніше не судимого в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , обвинувачується в тому, що він, достовірно знаючи, що згідно вимог ч.4 ст.116 Земельного Кодексу України передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених Земельним кодексом України, проводиться один раз по кожному виду використання, ч.1 ст.121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства не більше 2 гектарів, 19 серпня 2016 року, перебуваючи в приміщенні ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області, що по вул. Інститутська, 4/1 м.Хмельницький, звернувся із письмовою заявою про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності орієнтованою площею 2,0 га, з метою подальшої її передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області.

В подальшому, на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №22-13861 СГ від 03.07.2017 року ОСОБА_5 отримав право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6822183000:05:001:0421 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Кунівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області.

Після чого, ОСОБА_5 , усвідомлюючи, що він не має права на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства вдруге, маючи злочинний намір, спрямований на заволодіння, шляхом обману, належною державі земельною ділянкою площею 2 га, переслідуючи корисливий мотив, умисно власноруч заповнив заяву про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності площею 2 га, що розташована за межами населених пунктів Ілляшівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області та передачі її у безоплатну власність для ведення особистого селянського господарства, яку 14 березня 2018 року подав у Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

На підставі повторно поданої ОСОБА_5 заяви від 14 березня 2018 року, начальником Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області видано наказ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» №22-2136-СГ від 29.03.2019, яким прийнято рішення про надання у власність ОСОБА_5 земельної ділянки загальною площею 2 га (кадастровий номер 6824283600:02:010:0040) для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Ілляшівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Внаслідок умисних злочинних дій ОСОБА_5 незаконно отримав земельну ділянку загальною площею 2 га (кадастровий номер 6824283600:02:010:0040) для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Ілляшівської сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області вартістю 120000 гривень, чим спричинив державі майнової шкоди на вказану суму.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 вину визнав і підтвердив, що дійсно за вказаних обставин вчинив зазначене кримінальне правопорушення. Крім того, обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям, так як він вчинив кримінальний проступок, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю злочину і повністю відшкодував заподіяну шкоду.

Прокурор та представник потерпілого не заперечують проти задоволення, вказаного клопотання та звільнення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.190 КК України у зв`язку з його дійовим каяттям.

Заслухавши думку прокурора та інших учасників судового розгляду, дослідивши докази у справі суд прийшов до висновку, що дане клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст.45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно п.1 ч.2 ст.284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Так, ОСОБА_5 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, яке згідно ст.12 КК України відноситься до категорії кримінальних проступків.

Оскільки ОСОБА_5 вперше вчинив кримінальний проступок, щиро розкаялася, активно сприяв розкриттю злочину, шкода повністю відшкодована, оскільки земельна ділянка повернута державі за позовом прокурора, тому суд рахує за можливе звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям.

На підставі ст.45 КК України, керуючись ст.284, 285, 286, 288 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1ст.190КК України, ОСОБА_5 на підставі ст.45 КК України у зв`язку з його дійовим каяттям, а кримінальне провадження закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду протягом семи днів з дня його проголошення через Старокостянтинівський районний суд.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96056013
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —683/142/21

Вирок від 20.04.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 06.04.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні