Постанова
від 22.01.2010 по справі 2а-2910/09/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКР УЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" січня 2010 р. Справа № 2а-2910/09/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Суддя Остап' юк С.В.

за участю: секретаря Дут чак Л.В.

представника позивача: Івано-Франківського міськог о центру зайнятості виконавч ої дирекції Фонду загальнооб ов' язкового державного соц іального страхування Україн и на випадок безробіття Баг ири О.М.

представника відповідача : товариства з обмеженою ві дповідальність «Глаша»Че хи М.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Івано-Франкі вського міського центру зайн ятості виконавчої дирекції Ф онду загальнообов' язковог о державного соціального стр ахування України на випадок безробіття до товарист ва з обмеженою відповідальні сть «Глаша»про стягнен ня коштів розмірі 4220,86 гривень , -

ВСТАНОВИВ:

28.10.2009 року Івано-Франківсь кий міський центр зайнятості виконавчої дирекції Фонду з агальнообов' язкового держ авного соціального страхува ння України на випадок безро біття (далі - позивач) звернувс я в суд з адміністративним по зовом до товариства з обмеже ною відповідальність «Глаша »(далі - відповідач) про стягне ння коштів розмірі 4220,86 гривен ь.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушенн я укладеного між позивачем т а відповідачем договору за № 090508061200090 від 12.06.2008 року про працевла штування безробітного з нада нням дотацій та у відповідно сті до абзацу 5 пункту 15 «Про за твердження Порядку надання р оботодавцю дотації на створе ння додаткових робочих місць для працевлаштування безроб ітних»затвердженого Наказо м Міністерства праці та соці альної політики України за № 1 від 10.01.2001 року, не повернув нада ну позивачем дотацію на ство рення додаткового робочого м ісця для працевлаштування бе зробітної ОСОБА_3, за пері од з 12.06.2008 року до 03.12.2008 року з урах уванням індексації на рівень інфляції в розмірі 4220,86 гривен ь.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала з підстав наве дених в позовній заяві.

Представник відповідача п роти позову заперечив, суду п ояснив, що відповідачем не по рушено законодавства при вик ористанні дотацій, оскільки працівнику ОСОБА_3 повніс тю виплачено заробітну плату , в тому числі за період звільн ення. Крім того, вказав, що укл адений договір набрав чиннос ті з дня прийняття на роботу б езробітного за направленням позивача, у відповідності до наказу за №34 від 20.06.2008 року, тобт о з 23.06.2008 року, а не з 12.06.2008 року, як с тверджує позивач, що підтвер джується пунктом 6 договору з а №090508061200090 від 12.06.2008 року. Просив в з адоволенні позову відмовити .

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, заслух авши пояснення представника позивача, представника відп овідача, дослідивши докази, с уд прийшов до висновку, що адм іністративний позов слід зад овольнити з таких мотивів.

Судом встановлено, що 12.06.2008 ро ку між позивачем та відповід ачем укладено договір за №09050806 1200090 про працевлаштування безр обітного з наданням дотації, предметом якого є обов' язо к відповідача працевлаштува ти на постійну роботу за напр авленням Центру зайнятості б езробітну ОСОБА_3, а Центр зайнятості надає дотацію ві дповідачу на створення додат кового робочого місця для пр ацевлаштування безробітног о у розмірі витрат на заробіт ну плату, прийнятого працівн ика за направленням позивача відповідно до статті 30 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття»та Порядку надання робот одавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітн их, затвердженого Наказом Мі ністерства праці та соціальн ої політики України за № 1 від 10.01.2001 року. Умовами вказаного до говору передбачено обмеженн я в праві працівника розірва ти трудовий договір з робото давцем за згодою сторін. Дани м договором також передбачен і права та обов' язки сторін ; гарантії зайнятості особи, я ку буде працевлаштовано; умо ви та порядок надання дотаці й; відповідальність сторін; с троки дії договору, підстави припинення договору та вирі шення спорів.

20.06.2008 року на виконання умов у кладеного договору, позиваче м була направлена безробітна ОСОБА_3 для працевлаштува ння відповідачем на роботу н а посаду машиніста вишивальн ої машини.

Згідно направлення Центру зайнятості, 20.06.2008 року наказом відповідача за №34, на підставі заяви ОСОБА_3 від 20.06.2008 року її прийнято на посаду машині ста вишивальної машини з 23.06.2008 р оку з посадовим окладом в роз мірі 525 гривень на місяць, згід но штатного розкладу.

Як встановлено судом, 02.12.2008 ро ку ОСОБА_3 подала заяву пр о звільнення з роботи з 03.12.2008 ро ку за згодою сторін, у відпові дності до статті 36 Кодексу зак онів про працю України. 25.12.2008 ро ку ОСОБА_3 подала заяву пр о відкликання заяви про звіл ьнення з роботи за згодою сто рін та поновлення її на робот і, однак відповідач відмовив у поновленні на роботі, за від сутності вільних робочих міс ць. Оскільки вищевказаним до говором забороняється звіль нення з роботи ОСОБА_3 за з годою сторін та всупереч под аної нею заяви про відкликан ня заяви про звільнення, відп овідачем наказом за №53 від 03.12.200 8 року, у відповідності до стат ті 38 Кодексу законів про працю України, ОСОБА_3 було звіл ьнено з роботи за власним баж анням під час її перебування на лікарняному.

ОСОБА_3 звернулася до Іван о-Франківського міського суд у із позовом до товариства з о бмеженою відповідальність « Глаша»про поновлення її на р оботі та відшкодування морал ьної. За наслідками розгляду вказаної справи, рішенням Ів ано-Франківського міського с уду Івано-Франківської за №2-17 59/2009 року від 19.03.2009 року ОСОБА_3 поновлено на посаді машиніс та вишивальної машини товари ства з обмеженою відповідаль ність «Глаша»та стягнуто на її користь моральну шкоду. Су довим рішенням встановлено п орушення ОСОБА_3 трудових прав та протиправність її зв ільнення.

20.03.2009 року наказом за №9 від 20.03.200 9 року ОСОБА_3, згідно рішен ня суду, поновлено на роботі з 19.03.2009 року.

Закон України «Про загал ьнообов'язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття»розроблений від повідно до Конституції Украї ни та Основ законодавства Ук раїни про загальнообов'язков е державне соціальне страхув ання, визначає правові, фінан сові та організаційні засади загальнообов'язкового держа вного соціального страхуван ня на випадок безробіття.

Відповідно частини 1 статті 30 Закону України «Про загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування на випадок б езробіття»фондом може надав атися дотація роботодавцям д ля працевлаштування бе зробітних, у тому числі молод і на перше робоче місце у розм ірі витрат на заробітну плат у прийнятих за направленням державної сулжби зайнятості осіб (але не вище за середній рівень у галузях національно ї економіки відповідної обла сті) в розрахунку на рік.

Згідно частини 3 статті 30 З акону України «Про загальн ообов'язкове державне соціа льне страхування на випадок безробіття» порядок надання роботодавцю дотації для пра цевлаштування безробітних, у тому числі молоді на перше ро боче місце встановлюється сп еціально уповноваженим цент ральним органом виконавчої в лади у сфері праці та соціаль ної політики за погодженням з правлінням Фонду.

Відповідно до Закону Укра їни "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття", На казом за № 1 від 10.01.2001 року Мініст ерства праці та соціальної п олітики України, затверджено Порядок надання роботодавцю дотації на створення додатк ових робочих місць для праце влаштування безробітних.

Згідно пункту 2 Порядку над ання роботодавцю дотації на створення додаткових робочи х місць для працевлаштування безробітних (далі - Порядок ) ним визначено умови, механіз м надання роботодавцю дотаці ї на створення додаткових ро бочих місць для працевлаштув ання безробітних (далі - дот ація) та відповідальність за порушення умов порядку її на дання та використання.

Відповідно пункту 3 Порядк у дотація - це кошти Фонду за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування країни на випадок безробітт я (далі - Фонд), надані роботода вцю, що створює додаткові роб очі місця для працевлаштуван ня безробітних за направленн ям державної служби зайнятос ті, на покриття витрат на заро бітну плату прийнятих на них осіб.

Згідно абзацу 1 пункту 7 Пор ядку передбачено, що дотація надається щомісячно протяго м року в розмірі фактичних ви трат на заробітну плату прий нятих за направленням держав ної служби зайнятості осіб, а ле не вище за середній рівень заробітної плати за всіма ви дами економічної діяльності у відповідній області за міс яць, за який нараховано зароб ітну плату, або обчисленої з н еї відповідної суми в разі, як що особа працювала неповний місяць.

Абзацом 4 пункту 7 Порядку передбачено, що дотація нада ється за умови, що трудовий до говір з цим працівником не бу де розірвано у зв'язку із змін ами в організації виробництв а і праці, в тому числі реорган ізації або перепрофілювання підприємства, установи, орга нізації, скорочення чисельно сті або штату, за угодою сторі н протягом двох років.

Згідно пункту 4 Порядку дот ація може надаватися роботод авцю за умови працевлаштуван ня на строк понад два роки без робітних, які перебували на о бліку в державній службі зай нятості як безробітні на мен ше одного місяця.

Відповідно до пункту 8 Поряд ку надання роботодавцю дотац ії на створення додаткових р обочих місць для працевлашту вання безробітних, у разі роз ірвання трудового договору з працівником, працевлаштован им за направленням державної служби зайнятості до закінч ення двох років з дня працевл аштування у зв'язку із змінам и в організації виробництва і праці, в тому числі реоргані зації або перепрофілювання п ідприємства, установи, орган ізації, скорочення чисельнос ті або штату, за угодою сторін (пункт 1 статті 36 Кодексу закон ів про працю України, через не виконання роботодавцем зако нодавства про працю, умов кол ективного чи трудового догов ору (частина третя статті 38 Ко дексу законів про працю Укра їни), а також у разі встановлен ня недостовірності поданих р оботодавцем даних, використа ння дотації з порушенням зак онодавства центр зайнятості припиняє виплату дотації.

Пунктом 13 Наказу за №1 від 10.01.200 1 року Міністерства праці та с оціальної політики України « Про затвердження Порядку над ання роботодавцю дотації на створення додаткових робочи х місць для працевлаштування безробітних»визначаються в имоги до договору про працев лаштування безробітного з на данням дотації.

Як встановлено судом, підпу нктом 3.1. пункту 3 укладеного до говору між позивачем та відп овідачем за №090508061200090 від 12.06.2008 року передбачено, що за умовами до говору, особі, яка працевлашт ована з наданням дотації ОС ОБА_3 гарантується працевла штування на строк на менше ні ж два роки.

Відповідно до абзацу 5 пу нкту 15 Порядку у разі порушенн я гарантій зайнятості осіб (р озірвання трудового договор у з працівником, працевлашто ваним за направленням держав ної служби зайнятості, до зак інчення двох років з дня прац евлаштування у зв'язку із змі нами в організації виробницт ва і праці, в тому числі реорга нізації або перепрофілюванн я підприємства, установи, орг анізації, скорочення чисельн ості або штату, за угодою стор ін (пункт 1 статті 36 Кодексу зак онів про працю України), через невиконання роботодавцем за конодавства про працю, умов к олективного чи трудового дог овору (частина третя статті 38 Кодексу законів про працю Ук раїни) та використання дотац ії з порушенням законодавств а роботодавець повертає суму одержаної дотації в повному обсязі з урахуванням індекс ації на рівень інфляції (обчи слюється шляхом множення сум и отриманої дотації на добут ок індексу зростання цін на с поживчі товари віл місяця по чатку отримання дотації до м ісяця, що передує місяцю її по вернення, поділених на 100) (щомі сячні індекси споживчих цін публікуються Держкомстатом ).

Судом встановлено, що за пер іод з 12.06.2008 року до 03.12.2008 року позив ач надав відповідачу дотацію на створення додаткового ро бочого місця для працевлашту вання безробітної ОСОБА_3 , з урахуванням індексації на рівень інфляції в розмірі 4220,86 гривень. Дані обставини підт верджуються платіжними дору ченнями та розрахунком надан ої дотації відповідачу, що пі длягає стягненню (а. с. 6 - 10, 14).

Згідно підпункту 5.3. пункту 5 укладеного договору про прац евлаштування безробітного з наданням дотацій відповідач зобов' язаний повернути Цен тру зайнятості в повному обс язі суму наданої дотації з ур ахуванням індексу зростання цін на споживчі товари у разі порушення гарантій зайнятих осіб, направлених Центром за йнятості для працевлаштуван ня.

Суд зазначає, що допущення в ідповідачем порушення гаран тій зайнятих осіб, направлен их Центром зайнятості для пр ацевлаштування, що встановле но рішенням Івано-Франківськ им міським судом Івано-Франк івської області від 19.03.2009 року, у відповідності до пункту 15 По рядку є безумовною підставою для повернення Центру зайня тості в повному суму наданої дотації в розмірі 4220,86 гривень .

Таким чином, суд приходить д о висновку, що відповідач зоб ов' язаний повернути позива чу надану дотацію на створен ня додаткового робочого місц я для працевлаштування безро бітної ОСОБА_3, з урахуван ням індексації на рівень інф ляції в розмірі 4220,86 гривень з м оменту укладення вказаного д оговору до моменту звільненн я її з роботи, за порушення умо в договору за №090508061200090 від 12.06.2008 рок у та Порядку надання роботод авцю дотації на створення до даткових робочих місць для п рацевлаштування безробітни х, а саме: за період з 12.06.2008 року д о 03.12.2008 року.

Суд не бере до уваги посилан ня представника відповідача на підпункт 6.1. пункту 6 укладен ого договору між позивачем т а відповідачем за №090508061200090 від 12.0 6.2008 року, оскільки виплата дота ції відповідачу почала прово дитьсь з моменту укладення д оговору, тобто з 12.06.2008 року (а. с. 6, 14).

Враховуючи вищевикл адене, суд вважає вимоги пози вача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задовол ення.

На підставі статті 124 Конституції України, керую чись статтями 158-163, 167 Кодексу ад міністративного судочинств а України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з товарист ва з обмеженою відповідальні сть «Глаша», вулиця Сахарова , 23, місто Івано-Франківськ, код ЄДРПОУ 34078457 на користь Івано-Фр анківського міського центру зайнятості виконавчої дирек ції Фонду загальнообов' язк ового державного соціальног о страхування України на вип адок безробіття, вулиця Набе режна імені В. Стефаника, 34б, місто Івано-Франківськ, ко д ЄДРПОУ 19390067 надану товариств у з обмеженою відповідальніс ть «Глаша» дотацію на створе ння додаткового робочого міс ця для працевлаштування безр обітної ОСОБА_3 в розмірі 4220 (чотири тисячі двісті двадц ять) гривень 86 копійка.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України про апел яційне оскарження постанови подається заява протягом 10 дн ів з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду пер шої інстанції подається прот ягом 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголо шено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Заява про апеляційне о скарження та апеляційна скар га подаються до Львівського апеляційного адміністратив ного суду через Івано-Франкі вський окружний адміністрат ивний суд.

Відповідно до стат ті 254 Кодексу адміністративно го судочинства України пост анова суду набирає законної сили після закінчення 10-денно го строку подання заяви про а пеляційне оскарження, якщо т аку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляц ійне оскарження, але апеляці йна скарга не була подана у 20-д енний строк, постанова набир ає законної сили після закін чення цього строку. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Суддя: О стап'юк С.В.

Постанова складена в повному обсязі 27.01.2010 року.

Дата ухвалення рішення22.01.2010
Оприлюднено21.07.2010
Номер документу9605688
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2910/09/0970

Постанова від 22.01.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 11.07.2012

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Шавель Р.М.

Постанова від 22.01.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні