Ухвала
від 06.04.2021 по справі 475/505/20
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

Справа № 475/505/20

У Х В А Л А

"06" квітня 2021 р.

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді: Кривенко О.В.,

за участю секретаря: Маташнюк О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виділення земельної ділянки в натурі,

В С Т А Н О В И В:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом до ОСОБА_3 про виділення земельної ділянки в натурі.

Предметом даної справи, згідно позовної заяви є, вирішення питання про виділення ОСОБА_1 у натурі 1/3 частину земельної ділянки кадастровий номер 4822755000:03:000:0169, що розташована в межах території Доманівської селищної ради Миколаївської області;

- виділення ОСОБА_2 у натурі 1/3 частину земельної ділянки кадастровий номер 4822755000:03:000:0169, що розташована в межах території Доманівської селищної ради Миколаївської області.

У судове засідання представник позивачів ОСОБА_4 не з`явилася, надала до суду про розгляд клопотання без її участі та розглянути клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи з метою визначення можливості поділу в натурі спірної земельної ділянки, та визначення варіантів поділу, оскільки в інший спосіб вказані обставини встановити неможливо, та на вирішення якої поставити питання:

які варіанти розподілу земельної ділянки (порядку її користування) можливі відповідно до часток співвласників (по 1/3 частині) та вимог нормативно-правових актів.

Проведення експертизи представник позивачів ОСОБА_4 просила доручити Миколаївському відділенню Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`яввився, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Суд приходить до висновку про доцільність призначення по справі земельно-технічної експертизи, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що предметом розгляду є земельна ділянка, яка перебуває в спільній частковій власності сторін. Позивачі просять виділити їм в натурі їхні частки земельної ділянки .

Відповідно до положень ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються в тому числі і висновками експертів.

Стаття 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно зі ст. 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених

експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Частиною 1 ст. 103 ЦПК України передбачено призначення експертизи у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Аналізуючи зазначені норми цивільно-процесуального законодавства, суд приходить до висновку, що одним із належних та допустимих доказів для вирішення справи, яка розглядається в даному судовому засіданні, є висновок судової експертизи.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи та клопотання щодо призначення експертизи, та виходячи з власних переконань, оскільки для повного та всебічного розгляду справи, а також для з`ясування всіх обставин справи та чіткого законного обґрунтованого винесення рішення потрібні спеціальні знання для проведення даної експертизи, суд вважає за необхідне призначити зазначену експертизу.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103, 104, 222, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника позивачів ОСОБА_4 задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виділення земельної ділянки в натурі земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

які варіанти розподілу земельної ділянки (порядку її користування) можливі відповідно до часток співвласників (по 1/3 частині) та вимог нормативно-правових актів

Проведення експертизи доручити експертам Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз (54038, м. Миколаїв, вул.Генерала Карпенка, 27, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи:

- матеріали цивільної справи № 475/505/20 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про виділення земельної ділянки в натурі.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , роз`яснивши положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду лише в частині зупинення провадження.

ССуддя: О. В. Кривенко

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено08.04.2021
Номер документу96059901
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —475/505/20

Рішення від 19.05.2022

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 21.05.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 03.08.2020

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Кривенко О. В.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Вадовська А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні