Рішення
від 01.04.2021 по справі 592/12964/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/12964/20

Провадження №2-о/592/16/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2021 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі:

головуючого судді Косолап М.М.,

за участю секретаря Панченко Ю.С.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

розглянув у порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Суми цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Горлівський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Харків) про встановлення факту реєстрації (удочеріння) та факту родинних відносин,

у с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції заявника та пояснень заінтересованих осіб.

ОСОБА_2 (далі заявник) звернувся до суду із вказаною заявою і уточнивши свої вимоги (а.с. 39-40) просить:

- визнати факт реєстрації усиновлення (удочеріння) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що було зроблено актовий запис № 7 від 08.12.1944 Відділом актів громадянського стану Виконавчого комітету Горлівської Ради депутатів трудящих, м. Горлівка Сталінська область;

- встановити факт родинних відносин, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Свою заяву мотивує тим, що він є сином ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , а остання 08.12.1944 була усиновлена (удочерена) ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , однак свідоцтво про її народження відсутнє. Документи, що підтверджують родинність його матері ОСОБА_6 з ОСОБА_4 мають виправлення та недоліки їх читабельності. Поновити записи про усиновлення (удочеріння) матері ОСОБА_6 з бабусею ОСОБА_4 та отримати копію актового запису про її усиновлення (удочеріння) через відповідні органи Державної реєстрації актів цивільного стану не має можливості. Виникла необхідність встановлення факту реєстрації усиновлення (удочеріння) ОСОБА_6 ОСОБА_4 для підтвердження факту родинних відносин та отримання свідоцтва про спадщину. Через відсутність свідоцтва про народження ОСОБА_6 та виправлення в посвідці та довідці про усиновлення Приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Сокол Т.П. не встановила факт родинних відносин та запропонувала йому звернутися до суду для підтвердження права спадкування.

Позиція сторін.

Представник заявника ОСОБА_1 і заявник у судовому засіданні заяву підтримали, просили задовольнити.

Представник заінтересованої особи Горлівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Харків), у судове засідання не прибув, подано заяву про розгляд справи без участі їх представника.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Заслухавши представника заявника, свідків, дослідивши надані докази по справі, судом встановлено наступне.

16.11.1944 ОСОБА_7 та ОСОБА_4 взято з Горлівського спецдитбудинку для усиновлення ОСОБА_8 , 1940 року народження (а.с. 12, 42).

08.12.1944 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усиновлена ОСОБА_7 та ОСОБА_4 , з привласненням їй прізвища ОСОБА_3 , що підтверджується Посвідкою про усиновлення № 7, виданою Відділом актів громадянського стану народного комісаріату внутрішніх справ УРСР. Посвідка має виправлення (а.с. 11).

Щодо надання копії актового запису про усиновлення № 7 від 08.12.1944, складеного Горлівським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) на ОСОБА_9 Торецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), листом від 03.02.2021 повідомив, що Горлівський міський відділ був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але відділ не працює та архіви не перевезено (а.с. 19, 55).

Заявник ОСОБА_2 є сином ОСОБА_5 та ОСОБА_10 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 18.09.1971 та Свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 , виданим 28.08.1965 (а.с. 9, 10).

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло, видного 14.01.1992 Виконавчим комітетом Сумської міської ради, квартира АДРЕСА_2 на праві приватної власності спільної сумісної власності належить ОСОБА_5 та членам його сім`ї ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 (а.с. 21).

Згідно з документами наявними, в інвентаризаційних справах, отриманих станом на 29.12.2012, які зберігаються у Департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, квартира за адресою: АДРЕСА_3 , зареєстрована на підставі Свідоцтва про право власності на житло від 14.01.1999, виданим Сумським міськвиконкомом, за ОСОБА_6 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 ,, ОСОБА_5 , що підтверджується Довідкою Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради від 10.09.2020 (а.с. 13).

З поквартирної картки на квартиру АДРЕСА_2 вбачається, що наймачем (власником) квартири є ОСОБА_5 , 1939 року народження, разом з ним в квартирі, зокрема, були зареєстровані член сім`ї ОСОБА_6 , 1940 року народження, мати - ОСОБА_4 , 1910 року народження, батько - ОСОБА_7 , 1904 року народження, син - ОСОБА_2 , 1971 року народження (а.с. 59).

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Суми у віці 70 років померла мати заявника ОСОБА_6 (а.с. 17).

ІНФОРМАЦІЯ_6 в м. Шостка Сумської області у віці 80 років помер батько заявника ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 15).

ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Суми у віці 92 роки померла ОСОБА_4 (а.с. 16).

Відповідно до повідомлення Сумської державної нотаріальної контори від 24.02.2021 спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_5 не заводилася, свідоцтво про право на спадщину не видавалося, спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 не заводилася, свідоцтво про право на спадщину не видавалося. Після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та 18.12.2015 видані свідоцтва про право на спадщину приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу Сокол Т.П. (а.с. 66).

Зазначені обставини також підтверджуються спадковою справою після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_6 заведеної 14.05.2012 приватним нотаріусом Сумського міського нотаріального округу Сокол Т.П.

На звернення заявника приватний нотаріус Сумського міського нотаріального округу Сокол Т.П. постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 03.12.2020 відмовив ОСОБА_2 у видачі на його ім`я свідоцтва про право на спадщину на частку квартири за адресою: АДРЕСА_3 . Постанова мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_4 , постійним місцем проживання якої було АДРЕСА_3 , спадкоємцем після її смерті була дочка ОСОБА_6 , яка спадщину прийняла шляхом спільного сумісного проживання, але своєчасно не переоформила своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем після смерті ОСОБА_11 є син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . В наданих нотаріусу документах для оформлення спадщини на підтвердження родинного зв`язку ОСОБА_6 та ОСОБА_4 в наявності тільки посвідка про усиновлення з виправленням. В зв`язку з тим, що відсутній документ, який підтверджує родинний зв`язок мами та дочки, приватний нотаріус не має законних підстав для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом (а.с. 31).

Свідок ОСОБА_12 суду пояснила, що ОСОБА_6 була дружиною її рідного брата ОСОБА_5 , які жили у місті Суми разом з тестем та тещею - ОСОБА_4 , яка була матір`ю її невістки ОСОБА_6 . Брат розповідав, що його теща ОСОБА_4 показувала йому довідку про усиновлення ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_6 її брат ОСОБА_5 помер у місті Суми.

Свідок ОСОБА_13 суду пояснив, що вони з заявником ОСОБА_2 є друзями з першого класу. Він часто був у них вдома в гостях, знав його матір ОСОБА_6 разом з ними проживала бабуся ОСОБА_4 . ОСОБА_6 розповідала, що її усиновили. Хоч була не рідною донькою, але до неї відносились з повагою.

Таким чином судом встановлено, що після смерті ОСОБА_4 її донька ОСОБА_6 за життя своєчасно не оформила свої спадкові права та померла. Документи, які підтверджують родинний зв`язок ОСОБА_4 та ОСОБА_6 у заявника відсутні, а у посвідці про усиновлення наявні виправлення, що позбавляє ОСОБА_2 можливості отримати свідоцтво про право на спадщину після померлої бабусі.

Мотиви, з яких виходить суд та застосовані норми права.

Згідно пункту 5 частини 2 статті 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 1 статті 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (частина 2 статті 315 ЦПК України).

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; чинне законодавство не передбачає іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право (постанови Великої Палати Верховного Суду від 30.05.2018 у справі № 761/16799/15-ц, від 23.01.2019 у справі № 536/1039/17).

Визначальною обставиною при розгляді заяви про встановлення певних фактів в порядку окремого провадження є те, що встановлення такого факту не пов`язане з наступним вирішенням спору про право.

Справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження з`ясується, що має місце спір про право, суд залишає заяву без розгляду та роз`яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах.

Щодо встановлення факту реєстрації усиновлення (удочеріння) ОСОБА_14 , ОСОБА_4 .

Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду (частина 1 статті 207 Сімейного кодексу України).

Закон передбачає, що усиновлення це таке правове явище, з яким пов`язано виникнення між усиновлювачем та усиновленим правових відносин, аналогічним тим, які існують між батьками та дітьми.

Тому усиновлення, яке засвідчене у встановленому законом порядку, є юридичною підставою виникнення батьківських прав та обов`язків.

Пленум Верховного Суду України в пункті 10 постанови «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 зазначив, що суди можуть встановлювати факти реєстрації усиновлення (удочеріння), шлюбу, розірвання шлюбу, народження і смерті, якщо в органах реєстрації актів громадянського стану не зберігся відповідний запис чи відмовлено у його відновленні або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду про встановлення факту реєстрації акту громадянського стану.

При цьому слід мати на увазі, що реєстрація усиновлення (удочеріння) була введена в Україні з березня 1926 року, а норми про її проведення виключено з Кодексу про шлюб та сім`ю України Законом України від 23.06.1992, тому судом при наявності доказів може бути встановлено факт усиновлення (удочеріння) за період, коли реєстрація не провадилась.

Таким чином, факт усиновлення, коли б він не відбувся, після 1926 року не підлягає встановленню, а факт усиновлення, який відбувся до 1926 року, може бути встановлений в судовому порядку.

Враховуючи те, що заявник просить встановити факт усиновлення (удочеріння) ОСОБА_14 , який відбувся після 1926 року, такі вимоги не підлягають встановленню у судовому порядку.

Щодо встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_4 .

Метою звернення ОСОБА_2 із заявою про встановлення факту родинних відносин є встановлення в судовому порядку обставин, необхідних для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

З спадкової справи встановлено, що спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 не заводилася, свідоцтво про право на спадщину не видавалося.

Під час судового розгляду обставин, які б указували на наявність цивільного спору про право на спадкове майно, не встановлено.

Відсутність у заявника документів, які підтверджують родинний зв`язок його матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавляють останнього можливості оформити свої спадкові права після померлої бабусі.

Таким чином, суд вважає за необхідне встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відтак заява підлягає частковому задоволенню.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 263, 264, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_2 задовольнити частково.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В іншій частині заяви відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Ковпаківський районний суд міста Суми.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_2 , АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Горлівськийміський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану Східногоміжрегіонального управлінняміністерства юстиції(м.Харків),Донецька область,м.Торецьк,вул.Дружби,24, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 26551565.

Повне судове рішення складено 06 квітня 2021 року.

Суддя М.М. Косолап

Дата ухвалення рішення01.04.2021
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу96063148
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту реєстрації (удочеріння) та факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —592/12964/20

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Рішення від 01.04.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Рішення від 02.04.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні