Ухвала
від 22.03.2021 по справі 569/4404/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/4404/21

1-кс/569/2101/21

У Х В А Л А

22 березня 2021 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

володільця майна ОСОБА_4 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ГУДФС уРівненській області ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Рівненського міського суду надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ГУДФС уРівненській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_5 про арешт майна.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що згідно заяви про вчинення кримінального правопорушення від 21.12.2020 встановлено ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) здійснюють реалізацію паливно-мастильних матеріалів без будь-яких на це дозвільних документів та ліцензій на території Рівненської області, в тому числі на території Дубенського району. Для своєї незаконної діяльності вказані громадяни обладнали приміщення, закупили резервуари та спеціальне обладнання для відпуску пального (автоматизований модуль який з`єднаний із євро кубами та складається із паливного насоса, лічильника, фільтра, та пістолета із шлангом).

Транспортування паливно-мастильних матеріалів з метою збуту здійснюється транспортними засобами: «Opel Movano» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_1 , «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 , «Volkswagen» р/н. НОМЕР_3 , «Mercedes-Benz» р/н. НОМЕР_4 , які також спеціально обладнані під пересувні автозаправні станції. Придбання паливно-мастильних матеріалів з метою подальшого збуту здійснюється у невстановлених осіб без будь - яких на це дозвільних документів, передбачених законодавством.

З метою забезпечення цілісності паливно-мастильних матеріалів, документів, предметів, речей, які знаходяться в транспортному засобі ««Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 забезпечення їх повного вилучення, огляду та подальшого використання таких доказами по кримінальному проваджені, є необхідність вилучити паливно-мастильні матеріали, знаряддя вчинення злочину, предмети, документи, речі, оскільки інформація яка у них знаходиться, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема щодо осіб які можуть бути причетні до вчинення злочину, яким вчинено злочин, а відомості, що містяться в даних документах, предметах, речах можуть бути використані при допитах, при проведенні почеркознавчої, судово-хімічних, судово-технічних, інших експертизах, пред`явлення документів під час проведення слідчих дій, інших процесуальних дій, як речові докази та будуть мати доказове значення для підтвердження фактів незаконного придбання з метою збуту, зберігання, транспортування з цією метою, а також збуту незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів.

Згідно листа Поліської митниці Держмитслужби № 7.13-2/20/8.16-35/937 від 04.02.2021 року транспортний засіб «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 ввезено на митну територію України 06.11.2018 року громадянкою DABRAVOLSKAYA SVITLANA паспорт НОМЕР_5 .

Працівниками податкової міліції ГУ ДФС у Рівненській області 17.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 04.03.2021 на території приватного підприємства «Західекспотранс» за адресою Рівненська обл. м. Дубно, вул. Кременецька, 38 проведено обшук транспортного засобу «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , за результатами якого в вантажному відділенні виявлено та вилучено: 1 резервуар так званий євро куб орієнтовним об`ємом 1000 л. (1 тонна) в якому згідно відміток які знаходилися на ньому виявлено орієнтовно 100 літрів рідини із характерним запахом паливно-мастильних матеріалів схожим на дизельне паливо ( ОСОБА_4 теж підтвердив, що це дизельне паливо).

З даного євро куба було відібрано зразки паливно-мастильних матеріалів для подальшого проведення експертизи.

У ході обшуку будь-яких товарно-супровідних документів, накладних, видаткових, податкових накладних, ліцензій, дозволів, сертифікатів, якості, відповідності, інших документів, що підтверджують якість, походження паливно-мастильних матеріалів, не виявлено та ОСОБА_4 не представлено.

Під час проведення обшуку ОСОБА_4 який є користувачем транспортного засобу Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 особисто відкрив даний транспортний засіб, та брав участь у проведені обшуку.

Вилучені паливно-мастильні матеріали в загальній кількості 100 літрів, євро куб орієнтовним об`ємом по 1000 л. (1 тонна) транспортний засіб «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, ключі до нього вилучені до ГУ ДФС у Рівненській області, та визнано речовими доказами і приєднано до матеріалів кримінального провадження

Вилучений автомобіль використовувався для транспортування з метою збуту незаконно виготовлених паливно-мастильних матеріалів. Вказаний автомобіль слугує засобом вчинення кримінального правопорушення, що може бути використаний як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України до підакцизних товарів належать - паливно-мастильні матеріали (Далі - ПММ). Для зберігання та реалізації ПММ необхідні спеціальні дозволи (ліцензій), одержання яких передбачено законодавством України.

17.03.2021 вилучені паливно-мастильні матеріалів є предметом вчинення кримінального правопорушення та є такими що мають ознаки незаконно виготовлених підакцизних товарів. Так як на даний час, проведеним комплексом слідчих (розшукових) дій, не здобуто належних документально підтверджуючих відомостей щодо походження ПММ, паспортів якості та сертифікатів відповідності, інших документів, що вказують на місця виготовлення таких ПММ. У місцях де були встановлені факти зберігання та транспортування відсутні необхідні належні засоби безпеки та пожежогасіння, ємкості дня зберігання та розливу виготовлені зі загально доступних господарчих матеріалів без використання спеціального обладнання, яке використовується для діяльності сфері купівлі-продажі палива, інше по суті.

У разі не накладення арешту на вилучені паливно-мастильні матеріали є підстави вважати, що їх буде втрачено шляхом реалізації, приховування, передачі чи відчуження.

З метою уникнення можливості знищити, відчужити, реалізувати чи приховати паливно-мастильні матеріали від органів досудового слідства, виникла негайна потреба у її арешті.

Слідчий вказує, що є достатні підстави вважати, що вилучений транспортний засіб, паливно-мастильні матеріали - є матеріальними об`єктами, які зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, і мають суттєве значення для встановлення об`єктивних обставин у кримінальному провадженні, а саме використані як докази, необхідні для надання їх в якості об`єкта дослідження для проведення криміналістичних експертиз, досліджень, і не застосування арешту може призвести до зникнення, втрати або пошкодження, транспортних засобів та рідини, або настання інших наслідків, які можуть перешкодити у кримінальному провадженні

Також вилучені транспортний засіб паливно-мастильні матеріали мають суттєве значення для встановлення об`єктивних обставин у кримінальному провадженні, а саме: використання як доказу, які слугуватимуть підтвердженням або спростуванням факту незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою, а також транспортування з метою збуту незаконно виготовлених паливно-мастильні матеріали, необхідні для надання їх в якості об`єкта дослідження для проведення криміналістичних експертиз, і не застосування арешту майна може призвести до зникнення, втрати або пошкодження засобу (знаряддя) вчинення злочину або настання інших наслідків, які можуть перешкодити у кримінальному провадженні, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив суд його задовольнити.

Володілець майна ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечив щодо клопотання, просив суд відмовити у його задоволенні за безпідставністю та необґрунтованістю.

Заслухавши пояснення учасників розгляду в судовому засіданні, дослідивши надані матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що у проваджені СУ ГУ ДФС у Рівненській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 3202118000000003 від 18.01.2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

17.03.2021 на підставі ухвали слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 04.03.2021 на території приватного підприємства «Західекспотранс» за адресою Рівненська обл. м. Дубно, вул. Кременецька, 38 проведено обшук транспортного засобу «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 , користувачем якого є ОСОБА_4 , за результатами якого в вантажному відділенні виявлено та вилучено: 1 резервуар так званий євро куб орієнтовним об`ємом 1000 л. (1 тонна) в якому згідно відміток які знаходилися на ньому виявлено орієнтовно 100 літрів рідини із характерним запахом паливно-мастильних матеріалів схожим на дизельне паливо.

У ході обшуку будь-яких товарно-супровідних документів, накладних, видаткових, податкових накладних, ліцензій, дозволів, сертифікатів, якості, відповідності, інших документів, що підтверджують якість, походження паливно-мастильних матеріалів, не виявлено та ОСОБА_4 не представлено.

Вилучені паливно-мастильні матеріали в загальній кількості 100 літрів, євро куб орієнтовним об`ємом по 1000 л. (1 тонна) транспортний засіб «Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, ключі до нього вилучені до ГУ ДФС у Рівненській області, та визнано речовими доказами і приєднано до матеріалів кримінального провадження

У ході обшуку будь-яких товарно-супровідних документів, накладних, видаткових, податкових накладних, ліцензій, дозволів, сертифікатів, якості, відповідності, інших документів, що підтверджують якість, походження паливно-мастильних матеріалів, не виявлено та ОСОБА_4 не представлено.

Згідно постанови від 18.03.2021, вищевказане вилучене майно, визнано як речовий доказ та приєднано до матеріалів кримінального провадження.

У вищевказаному кримінальному провадженні, повідомлень про підозру органом досудового розслідування не пред`явлено.

Накладення арешту на вищевказане майно, яке є речовими доказами, дасть можливість проведенню ряду експертиз та забезпечення збереження речових доказів. Крім того містить відомості, які можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як убачається із п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, що заходом забезпечення кримінального провадження для досягнення його дієвості є арешт майна.

Частиною 2 ст. 167 КПК України регламентовано, що тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення, є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом, набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частиною 2ст. 170 КПК Українипередбачено, що метою забезпечення арешту майна є збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Враховуючи те, що незастосування заходу забезпечення кримінального провадження (арешт майна) з забороною розпоряджатися ним може привести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 204 КК України, а тому з метою досягнення дієвості вищевказаного кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про наявність достатніх підстав для накладення арешту на вищевказане майно, до прийняття процесуального рішення у вказаному кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 131, 167, 170-173, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на:

?транспортний засіб Volkswagen» р/н. іноземної реєстрації НОМЕР_2 яким користується ОСОБА_4 , ключі до нього, свідоцтво про реєстрацію;

? резервуар так званий євро куб орієнтовним об`ємом 1000 л. (1 тонна) в якому згідно відміток які знаходилися на ньому виявлено орієнтовно 100 літрів рідини із характерним запахом паливно-мастильних матеріалів схожим на дизельне паливо, які вилучені відповідно до протоколу обшуку від 17.03.2021 по кримінальному провадженню №32021180000000003 від 18.01.2021р., до прийняття процесуального рішення у кримінальному провадженні.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів до Рівненського апеляційного суду.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.03.2021
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу96081937
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —569/4404/21

Ухвала від 04.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 06.05.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 04.03.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні