Постанова
від 21.04.2010 по справі 2а-570/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" квітня 2010 р. Справа № 2 a-570/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окруж ний адміністративний суд у с кладі:

Суддя Остап' юк С.В.

за участю секретаря Ду тчак Л.В.

представника позивача: Державної податкової інспе кції в місті Івано-Франківсь ку Гринчака В.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду адміністративну спра ву за позовом Державної по даткової інспекції в місті І вано-Франківську до тов ариства з обмеженою відповід альністю «ЄТГ - Карпати»п ро стягнення податкового боргу в розмірі 57564,92 гривень, -

ВСТАНОВИВ:

22.02.2010 року Державна податко ва інспекція в місті Івано-Фр анківську (далі - позивач) зв ернулась в суд з адміністрат ивним позовом до товариства з обмеженою відповідальніст ю «ЄТГ - Карпати»(далі - від повідач) про стягнення подат кового боргу в розмірі 57564,92 гри вень.

Позовні вимоги мотивован і тим, що відповідач протипра вно в порушені Закону Україн и "Про систему оподаткування ", Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами" допустив заборгованіст ь з сплати штрафних (фінансов их) санкцій в розмірі 38449,54 гриве нь, нарахованої пені в розмір і 6807,46 гривень, за несплату штра фних (фінансових) санкцій; заб оргованість з самостійно зад екларованих сум орендної пла ти за земельні ділянки держа вної і комунальної власності в розмірі 10623,04 гривень, застосо ваних штрафних (фінансових) с анкцій в розмірі 658,33 гривень, н арахованої пені в розмірі 645,25 г ривень на таку заборгованіст ь; заборгованості з самостій но розрахованих сум з комуна льного податку в розмірі 123,59 гр ивень, нарахованої пені в роз мірі 6,67 гривень; заборгованіс ть з самостійно розрахованог о збору за забруднення навко лишнього природного середов ища в розмірі 222,07 та нараховано ї на неї пені в розмірі 28,97 грив ень. Загальний податковий бо рг відповідача становить 57564,92 гривень.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав з підстав навед ених в позовній заяві.

Відповідач в судове засіда ння не з'явився, хоча був належ ним чином повідомлений про д ату, час та місце розгляду спр ави.

Розглянувши матеріали адм іністративної справи, заслух авши пояснення представника позивача, дослідивши докази , суд прийшов до висновку, що а дміністративний позов слід з адовольнити з таких мотивів.

Судом встановлено, що 25.01.2007 ро ку виконавчим комітетом Іван о-Франківської міської ради проведено державну реєстрац ію юридичної особи - товарис тва з обмеженою відповідальн істю «ЄТГ - Карпати», та яке Д ержавною податковою інспекц ією в місті Івано-Франківськ у зареєстровано як платника податків і зборів.

Закон України "Про систему о податкування" визначає принц ипи побудови системи оподатк ування в Україні, податки і зб ори (обов'язкові платежі) до бю джетів та до державних цільо вих фондів, а також права, обов 'язки і відповідальність пла тників.

Стаття 4 Закону України "Про систему оподаткування" визн ачає, що платниками податків і зборів (обов'язкових платеж ів) є юридичні і фізичні особи , на яких згідно з законами Укр аїни покладено обов'язок спл ачувати податки і збори (обов 'язкові платежі).

Відповідно до пункту 3 части ни 1 статті 9 Закону України "Пр о систему оподаткування" пла тники податків і зборів (обов 'язкових платежів) зобов'язан і сплачувати належні суми по датків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені зако нами терміни.

Згідно частини 1 статті 14 За кону України "Про систему опо даткування" до загальнодержа вних податків і зборів (обов'я зкові платежі) належать пода ток на прибуток підприємств, у тому числі дивіденди, що спл ачуються до бюджету державни ми некорпоратизованими, казе нними або комунальними підпр иємствами, плата за землю (зем ельний податок, а також оренд на плата за земельні ділянки державної і комунальної вла сності), збір за забруднення н авколишнього природного сер едовища.

Відповідно пункту 2 частин и 1 статті 15 Закону України "Про систему оподаткування" кому нальний податок належить до місцевих податків.

Згідно частини 1 статті 9 Зак ону України "Про систему опод аткування" платники податків і зборів (обов'язкових платеж ів) зобов'язані: вести бухгалт ерський облік, складати звіт ність про фінансово-господар ську діяльність і забезпечув ати її зберігання у терміни, в становлені законами; подават и до державних податкових ор ганів та інших державних орг анів відповідно до законів д екларації, бухгалтерську зві тність та інші документи і ві домості, пов'язані з обчислен ням і сплатою податків і збор ів (обов'язкових платежів); спл ачувати належні суми податкі в і зборів (обов'язкових плате жів) у встановлені законами т ерміни.

Судом встановлено, що відпо відач являється платником по датку на прибуток, платником комунального податку, збору за забруднення навколишньог о природного середовища та п латником орендної плати за з емельні ділянки державної і комунальної власності.

26.01.2009 року відповідач подав д екларацію орендної плати за земельні ділянки державної т а комунальної власності. Роз мірі самостійно задекларова них сум в декларації з сплати орендної плати за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності становив 14280,20 гри вень. Сума несплачених самос тійно задекларованих сум в з вказаного податку становить 10623,04 гривень (а. с. 5).

Відповідач подав до Держав ної податкової інспекції в м істі Івано-Франківську подат кові розрахунки комунальног о податку за січень, лютий 2009 ро ку, яким самостійно визначен о податкове зобов'язання спл ати цього податку в розмірі 112 ,20 гривень. На момент зверненн я до суду сума несплаченого к омунального податку станови ть 123,59 гривень.

Крім того, судом встановлен о, що відповідачем подано роз рахунки суми збору за забруд нення навколишнього природн ого середовища за 9 місяців 2008 р оку. Сума самостійно розрахо ваного зобов' язання сплати збору за забруднення навкол ишнього природного середови ща становить 224,14 гривень. На мо мент звернення позивача до с уду сума несплаченого вказан ого збору становить 222,07 гривен ь.

Закон України "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" є спеціальним законом з п итань оподаткування, який ус тановлює порядок погашення з обов'язань юридичних або фіз ичних осіб перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми з податків і зборів (обов'яз кових платежів), включаючи зб ір на обов'язкове державне пе нсійне страхування та внески на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосо вуються до платників податкі в контролюючими органами, у т ому числі за порушення у сфер і зовнішньоекономічної діял ьності, та визначає процедур у оскарження дій органів стя гнення.

Згідно підпункту 1.1. пункту 1 статті 1 Закону України "Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами" платники податкі в - юридичні особи, їх філії, в ідділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають стату су юридичної особи, на яких зг ідно з законами покладено об ов'язок утримувати та/або спл ачувати податки і збори (обов 'язкові платежі), пеню та штраф ні санкції.

Відповідно підпункту 4.1.4 п ункту 4.1. статті 4 Закону Україн и «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами»податко ві декларації подаються за б азовий податковий (звітний) п еріод, що дорівнює: календарн ому місяцю (у тому числі при сп латі місячних авансових внес ків), - протягом 20 календарних д нів, наступних за останнім ка лендарним днем звітного (под аткового) місяця; календарно му кварталу або календарному півріччю (у тому числі при спл аті квартальних або піврічни х авансових внесків), - протяго м 40 календарних днів, наступни х за останнім календарним дн ем звітного (податкового) ква рталу (півріччя); календарном у року, крім випадків, передба чених підпунктом "г" підпункт у 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 к алендарних днів за останнім календарним днем звітного (п одаткового) року.

Пунктом 5.1. статті 5 Закону України "Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами" п ередбачено, що податкове зоб ов'язання, самостійно визнач ене платником податків у под атковій декларації, вважаєть ся узгодженим з дня подання т акої податкової декларації.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що податкові зобо в'язання відповідача визначе ні ним в податкових декларац іях, та які відповідачем в пов ному обсязі не сплачені, з спл ати орендної плати за земель ні ділянки державної і комун альної власності в розмірі 1062 3,04 гривень, в податкових розра хунках комунального податку в розмірі 123,59 гривень, розраху нку збору за забруднення нав колишнього природного серед овища в розмірі 222,07 гривень, є у згодженими з дня подання так их декларацій та розрахунків .

Судом встановлено, що 08.01.2008 ро ку позивачем проведено виїзн у документальну перевірку, з питань дотримання вимог под аткового, валютного та іншог о законодавства за період з 12. 10.2004 року до 30.09.2007 року, якою встан овлено заниження відповідач ем суми податку на прибуток з а перше півріччя 2005 року на 76900 г ривень та завищення суми под атку за три квартали 2005 року на 76900 гривень. Вказані обставини підтверджуються актом перев ірки за №2/23-6/33162338 від 08.01.2008 року (а. с. 12).

Відповідно абзацу «б» пі дпункту 4.2.2. пункту 4.2. статті 4 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми»контролюючий орган зобов 'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язан ня платника податків у разі я кщо дані документальних пере вірок результатів діяльност і платника податків свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'я зань, заявлених у податкових деклараціях.

Згідно підпункту 17.1.3. пункту 17.1. статті 17 Закону України «Пр о порядок погашення зобов'яз ань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами»у разі коли к онтролюючий орган самостійн о донараховує суму податково го зобов'язання платника под атків за підставами, викладе ними у підпункті "б" підпункту 4.2.2 пункту 4.2 статті 4 цього Зако ну, такий платник податків зо бов'язаний сплатити штраф у р озмірі десяти відсотків від суми недоплати (заниження су ми податкового зобов'язання) за кожний з податкових періо дів, установлених для такого податку, збору (обов'язкового платежу), починаючи з податко вого періоду, на який припада є така недоплата, та закінчую чи податковим періодом, на як ий припадає отримання таким платником податків податков ого повідомлення від контрол юючого органу, але не більше п 'ятдесяти відсотків такої су ми та не менше десяти неопода тковуваних мінімумів доході в громадян сукупно за весь ст рок недоплати, незалежно від кількості податкових період ів, що минули.

Позивач податковим повідо мленням-рішенням за №0000022300/2 від 06.06.2008 року на підставі акту пер евірки за №2/23-6/33162338 від 08.01.2008 року, у відповідності до абзацу «б» підпункту 17.1.3. пункту 17.1. статті 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами», за виявлені порушенн я Закону України «Про оподат кування прибутку підприємст в»застосував до відповідача штрафні (фінансові) санкції в розмірі 38450 гривень (а. с. 9), яке на діслано відповідачу. Не моме нт звернення до суду несплач ені штрафні (фінансові) санкц ії становлять розмір 38449,54 грив ень.

Судом встановлено, що поз ивачем 13.03.2009 року проведено нев иїзну документальну перевір ку з питань своєчасності і по вноти сплати в бюджет податк ів, зборів та інших обов' язк ових платежів за період з 30.10.2008 року до 13.03.2009 року. Перевіркою в становлено факт несвоєчасно ї сплати узгодженої суми под аткового зобов' язання орен дної плати за землі державно ї та комунальної плати з пору шенням граничних строків. Вк азані обставини підтверджую ться актом перевірки за №3210/15-3 в ід 13.03.2009 року (а. с. 30).

Відповідно підпункту 17.1.7. пункту 17.1. статті 17 Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами»у разі коли платник податків не спл ачує узгоджену суму податков ого зобов'язання протягом гр аничних строків, визначених цим Законом, такий платник по датку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах: при за тримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем г раничного строку сплати узго дженої суми податкового зобо в'язання, - у розмірі десяти ві дсотків погашеної суми подат кового боргу; при затримці ві д 31 до 90 календарних днів включ но, наступних за останнім дне м граничного строку сплати у згодженої суми податкового з обов'язання, - у розмірі двадця ти відсотків погашеної суми податкового боргу; при затри мці, що є більшою 90 календарни х днів, наступних за останнім днем граничного строку спла ти узгодженої суми податково го зобов'язання, - у розмірі п'я тдесяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

Як встановлено судом, позив ач податковими повідомлення ми-рішеннями за №№0002991503/0, 0002981503/0 та 0 002971503/0 від 13.03.2009 року на підставі ак ту перевірки за №3210/15-3 від 13.03.2009 ро ку, у відповідності до підпун кту 17.1.3. пункту 17.1. статті 17 Закон у України «Про порядок погаш ення зобов'язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами », застосував до відповідача штрафні (фінансові) санкції, з а допущення несвоєчасної спл ати узгодженої суми податков ого зобов' язання орендної п лати за землі державної та ко мунальної власності, в загал ьному розмірі 658,33 гривень (а. с. 3 2), яке надіслано відповідачу.

Відповідно підпункту 5.2.1. пункту 5.2 статті 5 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами»податк ове зобов'язання платника по датків, нараховане контролюю чим органом відповідно до пу нктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Зако ну, вважається узгодженим у д ень отримання платником пода тків податкового повідомлен ня, за винятком випадків, визн ачених підпунктом 5.2.2 цього пу нкту, який передбачає процед уру апеляційного узгодження даного зобов'язання, шляхом п одання скарг до вищестоящих за підпорядкуванням контрол юючих органів та звернення д о суду.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що застосовані по зивачем штрафні (фінансові) с анкції, за несвоєчасну сплат у узгодженої суми податковог о зобов' язання орендної пла ти за землі державної та кому нальної плати з порушенням г раничних строків, в розмірі 658 ,33 гривень та застосовані штра фні (фінансові) санкції в розм ірі 38449,54 гривень, за заниження т а завищення податку на прибу ток, є узгодженими.

Пунктом 6.1.1 пункту 6.1 статті 6 Закону України "Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами" передбачено, що після зак інчення встановлених строкі в погашення узгодженого пода ткового зобов'язання на суму податкового боргу нараховує ться пеня.

Відповідно до пункту 1.4. стат ті 1 зазначеного Закону, пеня - плата у вигляді процентів, на рахованих на суму податковог о боргу (без урахування пені), що справляється з платника п одатків у зв'язку з несвоєчас ним погашенням податкового з обов'язання, обов'язок сплати якої передбачено підпунктом 1.1. пункту 1 статті 1 зазначеног о Закону.

Судом встановлено, що за нес плату відповідачем узгоджен ого податкового зобов' язан ня: з сплати застосованих штр афних (фінансових) санкцій за заниження та завищення пода тку на прибуток, позивачем на раховано пеню в розмірі 6807,46 гр ивень; з сплати орендної плат и за землі державної та комун альної власності нараховано пеню в розмірі 645,25 гривень. За н есплату комунального податк у позивачем нараховано пеню в розмірі 6,67 гривень та за несп лату збору за забруднення на вколишнього природного сере довища нараховано пеню в роз мірі 28,97 гривень. Загальна сума несплаченої відповідачем пе ні становить розмір 7488,35 гривен ь.

Відповідно до підпункту 6.2 .1. пункту 6.2. статті 6 зазначеног о Закону передбачено, що у раз і коли платник податків не сп лачує узгоджену суму податко вого зобов'язання в установл ені строки, податковий орган надсилає такому платнику по датків податкові вимоги.

Судом встановлено, що позив ачем відповідно до підпункту 6.2.3. пункту 6.2. статті 6 Закону Укр аїни "Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами" було н адіслано відповідачу першу п одаткову вимогу від 02.09.2008 року т а другу податкову вимогу від 09.10.2008 року, які відповідач зали шив без реагування.

Згідно підпункту 5.4.1. пункту 5.4. Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами" узгоджена сума податк ового зобов'язання, не сплаче на платником податків у стро ки, визначені цією статтею, ви знається сумою податкового б оргу платника податків.

Враховуючи вищевикладене, суд зазначає, що сума узгодже них податкових зобов'язань в загальному розмірі 57564,92 гриве нь, є податковим боргом відпо відача, який ним не сплачено.

За таких обставин суд прихо дить до висновку, що відповід ач зобов'язаний погасити сум у податкового боргу. Наявніс ть такого обов'язку у відпові дача є визначальною для вирі шення вказаного спору, крім т ого, даний обов'язок забезпеч ується Конституцією України , стаття 67 якої передбачає, що к ожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і ро змірах, встановлених законом .

Підпункт 3.1.1 пункт 3.1 статті 3 З акону України "Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми" встановлює, що активи плат ника податків можуть бути пр имусово стягнені в рахунок п огашення його податкового бо ргу виключно за рішенням суд у.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими, а позов таким , що підлягає до задоволення.

На підставі статті 124 Конст итуції України, керуючись ст аттями 158-163, 167, 258 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити п овністю.

Стягнути з товариств а з обмеженою відповідальніс тю «ЄТГ - Карпати», 76000, вулиця Бориславська, 29, місто Івано-Ф ранківськ, код ЄДРПОУ 33162338 в дох ід державного бюджету податк овий борг в розмірі - 57564 (п' я тдесять сім тисяч п' ятсот ш істдесять чотири ) гривні 92 ко пійки.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного с удочинства України про апеля ційне оскарження постанови п одається заява протягом 10 дні в з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна с карга на постанову суду перш ої інстанції подається протя гом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Я кщо постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то строк по дання заяви про апеляційне о скарження обчислюється з дня отримання нею копії постано ви. Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до Львівського апе ляційного адміністративног о суду через Івано-Франківсь кий окружний адміністративн ий суд.

Відповідно до статт і 254 Кодексу адміністративног о судочинства України поста нова суду набирає законної с или після закінчення 10-денног о строку подання заяви про ап еляційне оскарження, якщо та ку заяву не було подано. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана у 20-де нний строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Суддя: О стап'юк С.В.

Постанова складен а в повному обсязі 26.04.2010 року.

Дата ухвалення рішення21.04.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9608273
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-570/10/0970

Постанова від 21.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 21.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Ухвала від 22.02.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

Постанова від 21.04.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Остап'юк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні