Вирок
від 06.04.2021 по справі 233/1036/21
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Код суду 233 Справа № 233/1036/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2021 року Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області кримінальне провадження (внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань: за № 32020050000000012 від 17 лютого 2020 року) за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Челябінськ РФ, громадянина України, із середньою освітою, не одруженого, працюючого без офіційного працевлаштування, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_5 не будучи суб`єктом підприємницької діяльності та не маючи ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, в порушення встановленого порядку захисту економічних інтересів держави щодо порядку зберігання та реалізації алкогольних напоїв, передбаченого вимогами ст.ст. 2, 3, 9, 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», п.215.1 ст. 215 розділу VI «Акцизний податок» Податкового кодексу України, п.9 ч.1 ст. 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», розробив схему їх незаконного придбання з метою збуту, зберігання з цією метою та збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Так, на початку серпня 2020 року ОСОБА_5 , перебуваючи біля будівель за адресою: АДРЕСА_2 , які він орендував для власних цілей, діючи всупереч інтересам держави та суспільства, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки та бажаючі їх настання, тобто діючи умисно, домовився про придбання та в подальшому придбав у невстановлених в ході слідства осіб (матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження) алкогольну продукцію в асортименті, у тому числі і незаконно виготовлену алкогольну продукцію, яка відносяться до групи підакцизних товарів, яка зберігалась у нежитлових будівлях за адресою: АДРЕСА_2 .

20 серпня 2020 року протиправні дії ОСОБА_5 припинені співробітниками прокуратури Донецької області, під час обшуку житлових та нежитлових будівель за вищевказаною адресою виявлено та вилучено 938 пляшок алкогольної продукції, а саме: горілка «Холодов» об`ємом 0,25 літра у кількості 79 пляшок; горілка «Олександрія» об`ємом 0,5 літрів у кількості 200 пляшок; горілка «Олександрія» об`ємом 0,75 літрів у кількості 170 пляшок; горілка «Улюблена пшенична» об`ємом 0,5 літрів у кількості 489 пляшок.

Всього в ході обшуків виявлено та вилучено 491,75 літрів алкогольної продукції з ознаками фальсифікації.

Відповідно до висновку експерта № СЕ-19/108-21/2323-ФХД від 19.02.2021 Запорізького НДЕКЦ МВС України, вилучені в ході обшуків житлових та не житлових будівель розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , прозорі рідини в пляшках з маркуванням «Горілка Люкс Експорт ТМ Холодофф», «Горілка Пшенична Олександрія», «Горілка Олександрія Кришталева» та «Горілка Пшенична Улюблена» містять спирт етиловий та є алкогольними напоями спиртовмісними сумішами та не відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на незаконне придбання з метою збуту, зберігання з цією метою та збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, ОСОБА_5 не пізніше 06 січня 2021 року (більш точної дати та часу не встановлено) у невстановлених слідством осіб (матеріали стосовно яких виділені в окреме провадження) придбав незаконно виготовлені алкогольні напої з метою їх подальшого збуту, та почав їх зберігати у нежитлових будівлях розташованих за адресою: АДРЕСА_2

06 січня 2021 року в ході обшуку, проведеного працівниками податкової міліції, в житлових та нежитлових будівлях, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено: картонні короби з пакетами бег-ін-бокс у кількості 7 штук по 10 літрів кожний повністю заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 8 пластикових пляшок ємністю 5 літрів кожна, повністю заповнені рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; горілка «Холодов» об`ємом 0,7 літра у кількості 7 пляшок; горілка «Олександрія» об`ємом 0,5 літра у кількості 183 пляшки; горілка «Холодов» об`ємом 0,25 літра у кількості 60 пляшок; горілка «Улюблена пшенична» об`ємом 0,5 літрів у кількості 140 пляшок.

Всього в ході обшуків виявлено та вилучено 291,4 літрів алкогольної продукції з ознаками фальсифікації.

Відповідно до висновку експерта № СЕ-19/108-21/2311-ФХД від 19.02.2021 Запорізького НДЕКЦ МВС України, вилучені в ході обшуків житлових та нежитлових будівель, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , прозорі рідини в пляшках з маркуванням «Горілка Люкс Експорт ТМ Холодофф», «Горілка Пшенична Олександрія», «Горілка Олександрія Кришталева» та «Горілка Пшенична Улюблена», картонних коробах з пакетами бег-ін-бокс у кількості 7 штук по 10 літрів кожний повністю заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту, 8 пластикових пляшках ємністю 5 літрів кожна, повністю заповнені рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту, містять спирт етиловий та є алкогольними напоями спиртовмісними сумішами та не відповідають вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Обвинувачений ОСОБА_5 у судовому засіданні свою провину у вчиненні кримінального правопорушення за цим вироком визнав та пояснив, що він не зареєстрований як суб`єкт підприємницької діяльності та не отримував ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями, але вирішив заробляти тим, що буде купувати та перепродавати алкогольні напої, для чого орендував будівлі за адресою: АДРЕСА_2 . На початку серпня 2020 року йому до орендованого приміщення незнайома особа привезла алкогольні напої (горілку та коньяк), які він придбав та став зберігати з метою подальшої реалізації. 20 серпня 2020 року співробітниками прокуратури Донецької області був проведений обшук за адресою орендованого приміщення і були вилучені раніше придбані ним алкогольні напої. Потім незадовго до другого обшуку, який було проведено 06 січня 2021 року, він аналогічним чином придбав та зберігав за тією ж адресою алкогольні напої з метою їх подальшого збуту. 06 січня 2021 року в ході проведеного обшуку зазначені алкогольні напої було вилучено. Як перший, так і другий раз серед придбаних ним алкогольних напоїв були як заводські вироби, так і вироби з ознаками фальсифікації. Фактичні обставини справи, викладені в обвинувальному акті, підтвердив повністю. З кількістю фальсифікованих алкогольних напоїв згоден. У скоєному щиро розкаявся.

Оскільки учасники судового провадження, у т.ч. обвинувачений ОСОБА_5 , вважали недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються і судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст цих обставин, немає сумнівів у добровільності їх позиції, судовий розгляд кримінального провадження було проведено у відповідності до вимог ч.3 ст. 349 КПК України. При цьому судом було роз`яснено учасникам судового провадження, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Згідно з ч.1 ст. 337 КПК України судовий розгляд проводиться лише стосовно особи, якій висунуте обвинувачення, і лише в межах висунутого обвинувачення відповідно до обвинувального акта, крім випадків, передбачених цією статтею.

Суд вважає, що подія кримінального правопорушення мала місце, провина обвинуваченого ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення за даним вироком повністю доведена і кваліфікує його дії за ч.1 ст. 204 КК України, так як він умисно незаконно придбав з метою збуту та зберігав з цією метою незаконно виготовлені алкогольні напої.

Призначаючи покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, відомості щодо особи обвинуваченого, обставини, що пом`якшують покарання, за відсутності обставин, що обтяжують покарання.

ОСОБА_5 раніше не судимий; під наглядом у лікаря психіатра не перебуває; на обліку у лікаря нарколога не перебуває; на обліку у лікаря фтизіатра не знаходиться; за місцем проживання характеризується позитивно; у скоєному щиро розкаявся.

Обставиною, що пом`якшує покарання ОСОБА_5 , суд вважає щире каяття у скоєному.

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_5 за вчинене кримінальне правопорушення покарання у виді штрафу з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених алкогольних напоїв, оскільки він має дохід, і приходячи до переконання, що його виправлення, в силу тяжкості і обставин вчиненого, з урахуванням даних щодо особи, його поведінки в період досудового слідства і судового розгляду, висновку органу пробації, можливо без ізоляції від суспільства і вважаючи, що саме таке покарання буде найбільш відповідати принципам та цілям його призначення і буде необхідним та достатнім для його виправлення і попередження нових кримінальних правопорушень.

Цивільний позов не заявлений.

Процесуальні витрати слід стягнути з обвинуваченого на користь держави відповідно до ст. 124 КПК України.

Долю речових доказів суд вирішує в порядку ст. 100 КПК України.

Запобіжний захід у відношенні обвинуваченого ОСОБА_5 в ході досудового розслідування не обирався. Під час судового провадження клопотання від прокурора про застосування запобіжного заходу не надходило.

Керуючись ст.ст. 366-368, 371, 374, 376, 395 КПК України, -

у х в а л и в :

ОСОБА_5 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 204 КК України та призначити покарання у виді штрафу у розмірі п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (що дорівнює 85000 грн.) з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Захід забезпечення кримінального провадження засудженому ОСОБА_5 до набрання вироком законної сили не обирати.

Цивільний позов не заявлено.

Стягнути на користь держави з засудженого ОСОБА_5 у відшкодування витрат на залучення експертів (проведення судової хімічних експертиз спиртовмісних сумішей № СЕ-19/108-21/2311-ФХД від 19 лютого 2021 року 653,80 грн.; № СЕ-19/108-21/2323-ФХД від 19 лютого 2021 року 653,80 грн.) 1307 (одну тисячу триста сім) грн. 60 коп.

Речові докази по справі:

- горілку «Холодов» об`ємом 0,25 л у кількості 79 пляшок; горілку «Олександрія» об`ємом 0,5 л у кількості 200 пляшок; горілку «Олександрія» об`ємом 0,75 л у кількості 170 пляшок; горілку «Улюблена пшенична» об`ємом 0,5 л у кількості 489 пляшок, які зберігаються у Комунальному підприємстві «Краматорське трамвайно-тролейбусне управління» (ЄДРПОУ 32576420, 84331, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Аероклубна, буд. 103), - конфіскувати та знищити, знявши арешт, накладений ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 28 серпня 2020 року (справа № 234/6225/20, провадження № 1-кс/234/6089/20);

- горілку «Холодов» ємністю 0,25 л у кількості 60 пляшок; горілку «Олександрія» ємністю 0,5 л у кількості 183 пляшок; горілку «Улюблена Пшенична» ємністю 0,5 л у кількості 140 пляшок; картонні короби з пакетами бег-ін-бокс у кількості 7 штук по 10 літрів кожний, повністю заповнені прозорою безбарвною рідиною з характерним запахом спирту; 3 (три) пластикові баклажки ємністю по 5 літрів кожна, повністю заповнені рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту; горілку «Холодов» ємністю 0,7 л у кількості 7 пляшок; 5 (п`ять) пластикових пляшок ємністю по 5 літрів кожна, повністю заповнені рідиною коричневого кольору з характерним запахом спирту, які зберігаються у ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), - конфіскувати та знищити;

- горілку «Холодов» об`ємом 0,7 л у кількості 48 пляшок; горілку «Житня сльоза» об`ємом 0,25 л у кількості 60 пляшок; горілку «Житня сльоза» об`ємом 0,7 л у кількості 60 пляшок; горілку «Пшенична» об`ємом 0,25 л у кількості 120 пляшок; горілку «Плакуча Іва» об`ємом 0,25 л у кількості 27 пляшок; горілку «Плакуча Іва» об`ємом 0,5 л у кількості 3 пляшки; горілку «Прайм» об`ємом 0,7 л у кількості 21 пляшка; горілку «Прайм» об`ємом 0,5 л у кількості 56 пляшок; горілку «Прайм ВО» об`ємом 0,5 л у кількості 30 пляшок; горілку «Прайм класик» об`ємом 0,5 л у кількості 88 пляшок; горілку «Прайм класик» об`ємом 1 л у кількості 3 пляшки; горілку «Прайм Нуар» об`ємом 0,5 л у кількості 133 пляшки; горілку «Прайм Гілі» об`ємом 0,5 л у кількості 10 пляшок; горілку «Прайм Гілі» об`ємом 0,1 л у кількості 64 пляшки; горілку «Малинівка червона» об`ємом 0,25 л у кількості 168 пляшок; горілку «Малинівка біла» об`ємом 0,25 л у кількості 24 пляшки; горілку «MedofF» об`ємом 0,5 л у кількості 580 пляшок; горілку «MedofF» об`ємом 0,25 л у кількості 202 пляшок; горілку «MedofF» об`ємом 1 л у кількості 42 пляшки; горілку «GrainofF» об`ємом 0,7 л у кількості 79 пляшок; горілку «Хлібна криниця» об`ємом 0,7 л у кількості 34 пляшок; горілку «Хлібна криниця» об`ємом 0,5 л у кількості 16 пляшок; горілку «Малинівка» об`ємом 0,1 л у кількості 1111 пляшок; горілку «Настоянка Александріївська з перцем» об`ємом 0,5 л у кількості 112 пляшок; горілку «Арктіка» об`ємом 0,5 л у кількості 3 пляшки; коньяк «Потьомкін» об`ємом 0,5 л у кількості 80 пляшок; коньяк «Потьомкін» об`ємом 0,1 л у кількості 15 пляшок; коньяк «Бренді Потьомкін» об`ємом 0,1 л у кількості 318 пляшок, які зберігаються у Комунальному підприємстві «Краматорське трамвайно-тролейбусне управління» (ЄДРПОУ 32576420, 84331, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Аероклубна, буд. 103), - повернути ОСОБА_5 , знявши арешт, накладений ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 28 серпня 2020 року (справа № 234/6225/20, провадження № 1-кс/234/6089/20);

- горілку «Прайм» ємністю 0,1 л у кількості 200 пляшок; горілку «Прайм» ємністю 0,7 л у кількості 42 пляшок; горілку «Хлібна Криниця» ємністю 0,7 л у кількості 84 пляшок; горілку «Грайонов» ємністю 0,7 л у кількості 43 пляшок; горілку «Пшенична» ємністю 0,25 л у кількості 230 пляшок; горілку «Істина» ємністю 0,25 л у кількості 58 пляшок; горілку «Житня сльоза» ємністю 0,25 л у кількості 86 пляшок; горілку «Житня сльоза» ємністю 0,7 л у кількості 10 пляшок; горілку «Хлібна Криниця» ємністю 0,5 л у кількості 27 пляшок; горілку «Олександрія» ємністю 0,7 л у кількості 100 пляшок; горілку «Срібна Преміум» ємністю 0,25 л у кількості 16 пляшок; горілку «Холодов» ємністю 0,5 л у кількості 120 пляшок; віскі «Black Duck» ємністю 0,5 л у кількості 100 пляшок; горілку «Арктика» ємністю 0,5 л у кількості 20 пляшок; горілку «Неміров» ємністю 0,7 л у кількості 210 пляшок; горілку «Козацька рада» ємністю 1 л у кількості 12 пляшок; горілку «Козацька рада» ємністю 0,7 л у кількості 12 пляшок; горілку «Неміров» ємністю 1 л у кількості 10 пляшок; горілку «Неміров» ємністю 0,2 л у кількості 312 пляшок; горілку «Nemiroff» ємністю 0,37 л у кількості 192 пляшок; горілку «Воздух» ємністю 0,5 л у кількості 80 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,5 л у кількості 200 пляшок; горілку «Первак» ємністю 0,5 л у кількості 200 пляшок; горілку «Первачок» ємністю 0,25 л у кількості 270 пляшок; коньяк «Болград» ємністю 0,25 л у кількості 20 пляшок; горілку «Златогор» ємністю 0,25 л у кількості 210 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,375 л у кількості 96 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,7 л у кількості 16 пляшок; горілку «Малинівка» ємністю 0,1 л у кількості 360 пляшок; горілку «Малинівка» ємністю 0,25 л у кількості 240 пляшок; коньяк «Старий Кахетті» ємністю 0,5 л у кількості 96 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,25 л у кількості 120 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,2 л у кількості 120 пляшок; горілку «Хортиця» ємністю 0,5 л у кількості 20 пляшок; горілку «Medoff» ємністю 0,1 л у кількості 80 пляшок; горілку «Хлібний Дар» ємністю 0,5 л у кількості 40 пляшок; горілку «Medoff» ємністю 0,2 л у кількості 144 пляшок; горілку «Medoff» ємністю 1 л у кількості 24 пляшок; горілку «Medoff» ємністю 0,350 л у кількості 120 пляшок; горілку «Хлібний Дар» ємністю 1 л у кількості 36 пляшок; горілку «Воздух» ємністю 0,25 л у кількості 60 пляшок; горілку «Воздух» ємністю 1 л у кількості 24 пляшок; горілку «Перепелка» ємністю 0,2 л у кількості 60 пляшок; горілку «Перепелка» ємністю 0,5 л у кількості 20 пляшок; горілку «Хлібний Дар» ємністю 0,37 л у кількості 144 пляшок; горілку «Первак» ємністю 1 л у кількості 12 пляшок; горілку «Хлібний Дар» ємністю 0,25 л у кількості 120 пляшок; горілку «Фінляндія» ємністю 0,7 л у кількості 24 пляшок; горілку «Nemiroff Преміум» ємністю 0,5 л у кількості 36 пляшок; горілку «Прайм» ємністю 0,5 л у кількості 280 пляшок; горілку «Первак» ємністю 0,37 л у кількості 60 пляшок; горілку «Хлібний Дар» ємністю 0,2 л у кількості 90 пляшок; коньяк «Шабо» 3 зв. ємністю 0,5 л у кількості 72 пляшок; горілку «Воздух» ємністю 0,7 л у кількості 60 пляшок; горілку «Козацька рада» ємністю 0,25 л у кількості 90 пляшок; горілку «Козацька рада» ємністю 0,5 л у кількості 120 пляшок; горілку «Nemiroff» ємністю 0,5 л у кількості 114 пляшок; виски «Lauder's» ємністю 1 л у кількості 12 пляшок; горілку «Мороша» ємністю 0,2 л у кількості 60 пляшок; горілку «Явора» ємністю 0,5 л у кількості 18 пляшок; горілку «Зубровка» ємністю 1 л у кількості 12 пляшок; горілку «Два Бусли» ємністю 0,5 л у кількості 30 пляшок; горілку «Зубровка» ємністю 0,7 л у кількості 35 пляшок; горілку «Зубровка» ємністю 0,2 л у кількості 144 пляшок; горілку «Маrlin» ємністю 0,5 л у кількості 37 пляшок; горілку «Перша Гільдія» ємністю 0,5 л у кількості 9 пляшок, 0,7 л у кількості 6 пляшок; коньяк «Okvin» ємністю 0,5 л у кількості 60 пляшок; коньяк «Okvin» ємністю 0,25 л у кількості 240 пляшок; горілку «Зелена Марка» ємністю 0,5 л у кількості 12 пляшок; коньяк «Шабо» 3 зв. ємністю 0,25 л у кількості 24 пляшок; коньяк «Okvin» ємністю 0,1 л у кількості 112 пляшок; віскі «Black Duck» ємністю 0,1 л у кількості 20 пляшок; горілку «IceDamask» ємністю 0,2 л у кількості 60 пляшок, які зберігаються у ФОП ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), - повернути ОСОБА_5 ;

-блокнот,товарно-транспортнінакладні укількості 10штук,які зберігаютьсяу другомуВРКП СУГУ ДФСУкраїни вДонецькій області, - повернути ОСОБА_5 ;

- 3 флеш-накопичувачі із записами проведених обшуків житлових та нежитлових будівель, розташованих за адресою: АДРЕСА_2 , які долучено до матеріалів кримінального провадження, - зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Донецького апеляційного суду через Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні, надіслати копію вироку не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя

Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96083295
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —233/1036/21

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Свіягіна І. М.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Свіягіна І. М.

Ухвала від 25.07.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Свіягіна І. М.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Свіягіна І. М.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Міросєді А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні