Ухвала
від 06.04.2021 по справі 142/687/20
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 142/687/20

Номер провадження 2/142/41/21

У Х В А Л А

06 квітня 2021 року смт. Піщанка

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка проживає по АДРЕСА_1 до Трибусівської сільської ради Піщанського району Вінницької області, яка розташована по вул. Центральна,7 с.Трибусівка Піщанського району Вінницької області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на майно внаслідок успадкування, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Піщанського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Трибусівської сільської ради Піщанського району Вінницької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на майно внаслідок успадкування, в якій позивач просить суд встановити факт родинних відносин, поновити їй строк звернення до суду як спадкоємцеві за законом з вимогою про визнання за нею право власності на спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також позивач просить, визнати за нею право власності внаслідок успадкування, на спадкове майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме на земельну ділянку загальною площею 2,9511 гектара, яка розташована на території Трибусівської сільської ради Піщанського району Вінницької області, загальною вартістю 119866 грн. 06 коп., згідно державного акту серії ВН № 00629, виданого Трибусівською сільською радою Піщанського району Вінницької області на підставі рішення 16 сесії 3 скликання Трибусівської сільської ради від 31 жовтня 2001 року.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання 06 квітня 2021 року не з`явився, від представника позивача, адвоката Кабанова М.О. на адресу суду подана заява про заміну відповідача по справі, в якому представник позивача просить суд замінити первісного відповідача Трибусівську сільську раду Піщанського району Вінницької області на належного відповідача Студенянську сільську раду Вінницької області, оскільки належним відповідачем, як правонаступник прав та обов`язків Трибусівської сільської ради у цій справі, є Студенянська сільська рада Тульчинського району Вінницької області, а тому відповідно до ст. 51 ЦПК України слід замінити первісного відповідача належним відповідачем.

Відповідач Трибусівська сільська рада Піщанського району Вінницької області свого уповноваженого представника в підготовче засідання 06 квітня 2021 року не направив, та в суду відсутні відомості про отримання відповідачем судової повістки про виклик до суду в дане підготовче засідання.

Враховуючи, що сторони не прибули в підготовче засідання, суд, вважає за можливе, здійснювати судовий розгляд у підготовчому засіданні без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

Оглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, враховуючи те, що спір між сторонами не врегульований, виходячи з предмету спору, змісту позовної заяви, доданих до неї матеріалів, враховуючи докази, які підлягають дослідженню, відсутність підстав для ухвалення рішення в даному підготовчому засіданні, суд вважає за необхідне клопотання представника позивача про заміну відповідача задовольнити виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно положень ч. 3 ст. 13 ЦПК України учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 49 ЦПК України, сторони користуються рівними процесуальними правами.

Відповідно до положень ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно положень ч. 2 та ч. 3 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

В частині 4 ст. 51 ЦПК України передбачено, що про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Відповідно до рішення 3 позачергової сесії 8 скликання Студенянської сільської ради Вінницької області від 23 грудня 2020 року № 95 Про початок реорганізації Болганської, Грабарівської, Кукулівської, Трибусівської сільських рад шляхом приєднання до Студенянської сільської ради вирішено почати процедуру реорганізації Трибусівської сільської ради (код ЄДРПОУ 04327577), місце знаходження: вул. Центральна, 7 с. Трибусівка Піщанського району Вінницької області, 24710, шляхом приєднання до Студенянської сільської ради (код ЄДРПОУ 04327554), місце знаходження: вул. Соборна, буд. № 42 с. Студена Піщанського району Вінницької області, 24715, та визначено, що Студенянська сільська рада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків Трибусівської сільської ради.

Відповідно до положень ст. 8 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад об`єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об`єднання територіальних громад, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об`єднання територіальних громад на місцевому референдумі та за умови відповідності таких рішень висновку, передбаченому частиною четвертою статті 7 цього Закону. Повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою. після завершення повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, їхні виконавчі комітети продовжують здійснювати свої повноваження до затвердження сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, персонального складу її виконавчого комітету. Протягом зазначеного строку сільський, селищний, міський голова, обраний об`єднаною територіальною громадою, очолює такі виконавчі комітети та входить до їх персонального складу. Об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою, у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

На підставі викладеного, беручи до уваги, що Трибусівська сільська рада Піщанського району Вінницької області, яка зазначена відповідачем у даному позові, перебуває у стані припинення та розпочато її реорганізацію шляхом приєднання до Студенянської сільської ради, яка є правонаступником її прав та обов`язків, беручи до уваги, що заяву про заміну відповідача представником позивача подано до закінчення підготовчого провадження, суд вважає за можливе вказане клопотання представника позивача про заміну відповідача задовольнити та замінити первісного відповідача Трибусівську сільську раду Піщанського району Вінницької області на належного відповідача Студенянську сільську раду Вінницької області.

Окрім того, відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 178 ЦПК України свої заперечення проти позову відповідач викладає у відзиві, для подання якого суд встановлює строк який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі та має бути таким, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

А тому, з метою, справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення справи з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, ухвалення законного та обґрунтованого рішення у зв`язку із заміною відповідача, суд вважає за необхідне надати новому відповідачу строк для подання відзиву для викладення обставини, які визнаються відповідачем, правової оцінки обставин, наданих позивачем, з якою відповідач погоджується; заперечень (за наявності) щодо наведених позивачем в заяві про зміну підстав позову обставин та правових підстав викладених в заяві, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права.

Відповідно ст.80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що у зв`язку із заміною у справі відповідача, питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, а тому відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 198 ЦПК України, підготовче засідання по даній справі слід відкласти в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження.

Керуючись ст. ст. 13, 43, 48, 49, 51, 80, 81, 83, 84, 178, 197, 198, ч. 2 ст. 247, 259-261 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 , адвоката Кабанова Миколи Олександровича про заміну відповідача задовольнити.

Замінити первісного відповідача - Трибусівську сільську раду належним відповідачем - Студенянської сільською радою.

Підготовче засідання в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відкласти до 09 години 00 хвилин 11 травня 2021 року.

Встановити відповідачу - Студенянській сільській раді Піщанського району Вінницької області строк для надіслання (надання) до суду відзиву на заяву позивача про зміну підстав позову і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Зобов`язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Про дату, час та місце наступного підготовчого засідання повідомити учасників справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.04.2021
Оприлюднено09.04.2021
Номер документу96086208
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —142/687/20

Рішення від 16.11.2021

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 06.04.2021

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні