Ухвала
від 07.04.2021 по справі 341/683/17
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/683/17

Номер провадження 1-кп/341/107/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2021 року м. Галич

Галицький районний суд Івано Франківської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Галичі кримінальне провадження внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №42016091250000010 від 21 березня 2016 року за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 1 статті 366, частиною 3 статті 362 КК України,

з участю сторін та учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисників адвоката ОСОБА_5 ,

адвоката ОСОБА_6 ,

потерпілих ОСОБА_7 ,

ОСОБА_8 ,

ОСОБА_9 ,

їх представника адвоката ОСОБА_10

в частині питання подальшого руху справи,

в с т а н о в и в :

Від прокурора Галицького відділу Тисменицької місцевої прокуратури ОСОБА_4 до Галицького районного суду Івано-Франківської області надійшов обвинувальний акт за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 1 статті 366, частиною 3 статті 362 КК України.

11 березня 2020 року Галицьким районним судом Івано-Франківської області ухвалено вирок у даній справі.

Ухвалою Івано-Франківського апеляційного суду від 09 вересня 2020 року вирок Галицького районного суду Івано-Франківської області скасовано, призначено новий розгляд кримінального провадження у Галицькому районному суді Івано-Франківської області.

За результатами проведеного автоматизованого розподілу, провадження передано на розгляд судді ОСОБА_1 .

Ухвалою Галицького районного суду Івано-Франківської області від 06 січня 2021 року у провадженні призначено підготовче судове засідання.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_5 заявив клопотання про повернення обвинувального акту прокурору з підстав:

-невідповідності висунутого обвинувачення фактичним обставинам справи;

-невідповідності реєстру матеріалів досудового розслідування статті 109 КПК України;

-невідповідності правової кваліфікації зазначеної в обвинувальному акті фактичним обставинам справи.

Обвинувачений та захисники обвинуваченого підтримали клопотання про повернення обвинувального акту.

Прокурор заперечив клопотання про повернення обвинувального акту з підстав відповідності обвинувального акту статті 219 КПК України. Просив суд призначити справу до судового розгляду.

Потерпілі, їх представник заперечили клопотання про повернення обвинувального акту. Просили суд призначити справу до судового розгляду.

Суд, заслухавши прокурора, обвинуваченого та його захисників, потерпілих, їх представника приходить до висновку, що в задоволенні клопотання захисника ОСОБА_5 про повернення обвинувального акту прокурору слід відмовити, а клопотання прокурора, потерпілих про призначення справи до судового розгляду, слід задовольнити, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 4 статті 110 КПК України, обвинувальний акт є процесуальним документом, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення і яким завершується досудове розслідування. Обвинувальний акт повинен відповідати вимогам, передбаченим статтею 291 КПК України, яка, в свою чергу, містить вичерпний перелік відомостей, які повинен містити обвинувальний акт і вони є обов`язковими для їх виконання слідчим і прокурором.

Підстави для повернення обвинувального акту прокурору визначені в пункті 3 частини 3 статті 314 КПК України, яким передбачено, що суд має право прийняти рішення повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

Таким чином, вказаною нормою закону визначено виключний перелік підстав для повернення обвинувального акту прокурору, а саме невідповідність обвинувального акту вимогам закону.

Статтею 291КПК України визначено обов`язкові вимоги до змісту та форми обвинувального акту і реєстру матеріалів досудового розслідування.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за об`єднаним номером 42016091250000010 від 21 березня 2016 щодо ОСОБА_3 , який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 1 статті 366, частиною 3 статті 362 КК України складений відповідно до вимог статті 291 КПК України, оскільки за змістом частини 2 статті 291КПК України у ньому наявні всі необхідні реквізити обвинувального акту, включаючи, виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважав встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення за нормами КК України та формулювання самого обвинувачення.

Підстав для повернення обвинувального акту прокурору для продовження досудового розслідування у порядку, передбаченому статтями 468-475 КПК України, закриття кримінального провадження у порядку, передбаченому статтею 284КПК України - немає.

До вказаних висновків суд прийшов, зважаючи на наступне.

В постанові Верховного Суду України від 24 листопада 2016 року № 5-238кс16 чітко визначено, що важливим є виклад саме фактичних обставин кримінального правопорушення, бо правильне їх відображення має суттєве значення не тільки для аргументації висновків слідчого, але і для дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення в суді та для реалізації права на захист. Фабула обвинувачення є фактичною моделлю вчиненого злочину, а юридичне формулювання (формула та формулювання обвинувачення) - це правова модель злочину, вказівка на кримінально-правові норми, порушення яких інкримінується обвинуваченому.

На підтвердження цієї тези слід звернути увагу на те, що статтею 91 КПК України, визначено обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, в той же час прокурор, згідно статті 36 КПК України, будучи самостійним у своїй процесуальній діяльності, сам звертається до суду з обвинувальним актом і, відповідно, сам визначає обставини кримінального правопорушення, які він вважає встановленими.

На цій стадії судового провадження суд не може надати оцінку тому чи вірно встановлено прокурором обставини кримінального правопорушення і, відповідно, суд не може вказати на те, що в обвинувальному акті не викладено фактичні обставини кримінального правопорушення встановлені прокурором.

Слід також вказати, що у підготовчому судовому засіданні не вирішується питання про доведеність вини обвинуваченого, а також не досліджуються обставини вчинення кримінального правопорушення та інші питання, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, оскільки це компетенція суду під час судового розгляду, а завданням підготовчого провадження є процесуальне та організаційне забезпечення проведення судового розгляду.

Слід також звернути увагу учасників процесу на той факт, що відповідно до частини 1 статті 338 КПК України, з метою зміни правової кваліфікації та/або обсягу обвинувачення прокурор має право змінити обвинувачення, якщо під час судового розгляду встановлені нові фактичні обставини кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується особа.

Згідно з пунктом 3 частини 3 статті 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення, зокрема, повернути обвинувальний акт, якщо він не відповідає вимогам цього Кодексу.

На підставі наведеного, з огляду на виключний перелік підстав для повернення обвинувального акту прокурору, який зазначений в пункті 3 частини 3 статті 314 КПК України, суд приходить до висновку, що вказані обвинуваченим та захисниками обставини не можуть бути підставою для повернення обвинувального акту, а тому в задоволенні клопотань обвинуваченого та його захисників про повернення обвинувального акту прокурору, слід відмовити.

Одночасно, у відповідності до статей 314- 315 КПК України,суд у підготовчому судовому засіданні з`ясовує думку в учасників провадження щодо можливості призначення судового розгляду. Якщо під час підготовчого судового засідання не будуть встановлені підстави для затвердження угоди або відмови в затвердженні угоди та повернення обвинувального акту прокурору, закриття провадження, повернення обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурору, якщо вони не відповідають вимогам цього Кодексу, повернення обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження, суд проводить підготовку до судового розгляду.

Відводів складу суду не поступило, інших клопотань від учасників процесу не поступило, всі раніше подані клопотання судом вирішено в порядку, встановленомуКПК України.

Зазначене судове засідання з урахуванням принципу гласності та відкритості судового провадження слід проводити відкрито, обмеження щодо цього, передбачені частиною 2 статті 27 КПК України, відсутні.

Порушення вимог КПК України, які б унеможливлювали призначення провадження до судового розгляду, відсутні, відтак суд приходить до висновку про необхідність призначення провадження за обвинувальним актом відносно ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 1 статті 366, частиною 3 статті 362 КК Українидо судового розгляду.

Суд вважає,що слідприйняти заявленийпотерпілими цивільнийпозов длярозгляду вданому кримінальномупровадженні,визнати ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 цивільними позивачами по справі, а ОСОБА_3 - цивільними відповідачем по справі.

На підставі викладеного, керуючись статтями 314-316,369,372 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні клопотання захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5 , про повернення обвинувального акту відмовити.

Призначити судовий розгляд кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 364, частиною 1 статті 366, частиною 3 статті 362 КК України у відкритому судовому засіданні у приміщенні Галицького районного суду Івано-Франківської області о 16 год. 00 хв. 19 квітня 2021 року.

Прийняти цивільний позов, поданий потерпілими ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Визнати потерпілих ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 цивільним позивачем по справі а обвинуваченого ОСОБА_3 цивільним відповідачем по справі.

Про час розгляду кримінального провадження повідомити учасників процесу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.04.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу96114886
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —341/683/17

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 23.03.2022

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 23.03.2022

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 07.04.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 07.04.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 06.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Гаполяк Т. В.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні