Ухвала
від 01.03.2021 по справі 495/4495/19
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/4495/19

Номер провадження 1-кс/495/548/2021

01 березня 2021 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 12019160240001111,

В С Т А Н О В И В:

26.02.2021 року слідчий СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про продовження строку досудового розслідування номер № 12019160240001111.

Клопотання обґрунтовується тим, що Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.05.2019 приблизно о 03 годині, троє невстановлених осіб через незачинені двері проникли до приміщення будинку АДРЕСА_1 , де застосувавши насилля яке є небезпечним для життя та здоров`я потерпілої, відкритим шляхом викрали грошові кошти, а також вироби із жовтого металу, чим завдали збиток ОСОБА_4 , у великих розмірах на суму 253,500 гривень.

За даним фактом 24.05.2019 відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та розпочато до судове розслідування укримінальному провадженні № 12019160240001111 за ознаками кримінальногоправопорушення,передбаченогоч. 4 ст.187 КК України.

У ході досудового розслідування проведено ряд слідчих дій, допитано потерпілу ОСОБА_4 , було проведено огляд місця події домоволодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого було виявлено та вилучено сліди нашарування транспортних засобів, сліди взуття,сліди папілярних ліній, фрагменти клейової стрічки, було допитано в якості свідків сусідів потерпілого, проведені інші слідче-розшукові дії з метою розкриття вказаного злочину.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до ст. 12 КК України, зазначений злочин є особливо тяжким, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад двадцять пять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі.

Відомості про кримінальне правопорушення за ч. 4 ст. 187 КК України зареєстровано 24.05.2019 та встановлений законом строк складає 18 місяців, вже сплив 24.11.2020.

13.02.2021, дане кримінальне провадження було передано іншому слідчому, тобто після закінчення строків досудового розслідування, у зв`язку з тим, що починаючи з 14.01.2021 в Білгород-Дністровському ВП ГУНП в Одеській області тривала реорганізація і орган досудового розслідування був змінений на Білгород-Дністровський районний відділ поліції.

Крім того на теперішній час в слідчому відділі Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області у проваджені перебуває понад 5000 тисяч кримінальних проваджень.

У зв`язку з великою завантаженістю своєчасно продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню не надалось можливим.

Закінчити досудове розслідування у передбачений ч. 1 ст. 219 КПК України строки не виявилось можливим, оскільки необхідно провести ряд слідчих дій, а саме встановити осіб які вчинили вказаний злочин, з метою притягнення їх до кримінальної відповідальності. Крім того в Білгород-Дністровському РВП ГУНП в Одеській області була реорганізація, яка зайняла тривалий час, та з приводу цього було неможливо передоручити розслідування даного кримінального провадження вчасно, а саме до закінчення строків досудового розслідування, для їх вчасного продовження. Для проведення вищевказаних слідчих розшукових та інших процесуальних дій необхідно продовжити строк на 6 (шість) місяців.

Разом з тим, оскільки строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019160240001111 за ч.4 ст.187 КК України, який вже сплив 24.11.2020, завершити досудове розслідування до вказаного строку не можливо з об`єктивних причин оскільки необхідно провести ряд слідчих дій.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги, що для отримання доказів, які можуть бути використані під час досудового розгляду, потрібен додатковий час, а також те, що зазначені дії не могли бути здійснені і завершені раніше з об`єктивних причин, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, про день, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки суду невідомі.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 284 КПК України слідчий, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Відповідно до ч. 5 ст. 294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Згідно ч. 3 ст. 295-1 КПК України слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Відповідно до ст. 113 КПК України процесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Аналізуючи наведені норми слід дійти висновку, що слідчий або прокурор не пізніше п`яти днів до закінчення строку досудового розслідування мають право звернутися до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, а інакше, при закінченні строку визначеному ст. 219 КПК України, зобов`язані закрити кримінальне провадження, в той же час слідчий суддя повинен розглянути клопотання до спливу строку досудового розслідування тобто зобов`язаний прийняти процесуальне рішення. При цьому строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019160240001111 від 24.05.2019 року закінчився 24.11.2020 року, а до суду клопотання надійшло 26.02.2021 року після закінчення такого строку.

Отже , оскільки клопотання надійшло після закінчення строку досудового розслідування слідчий суддя взагалі позбавлений можливості вирішувати поставлені слідчим питання поза межами встановленими Законом строку досудового розслідування.

Факт не прийняття слідчим рішення в зв`язку зі закінченням строку досудового розслідування, визначеного ст.219 КПК України не надає можливості слідчому судді приймати процесуальні рішення, які він має повноваження приймати у порядку передбаченому КПК України у кримінальному провадженні під час проведення досудового розслідування.

Враховуючи вищенаведене слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 12019160240001111 є незаконним, безпідставним та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 219,294,295-1,309 КПК України

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування № 12019160240001111 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.03.2021
Оприлюднено26.01.2023
Номер документу96156929
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування № 12019160240001111

Судовий реєстр по справі —495/4495/19

Ухвала від 01.03.2021

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 21.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 27.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 09.09.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 28.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Постанова від 15.08.2019

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні