Ухвала
від 08.04.2021 по справі 912/1182/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

08 квітня 2021 рокуСправа № 912/1182/20

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Глушкова М.С., розглянувши заяву Новоукраїнської окружної прокуратури про заміну сторони (стягувача) її правонаступником у справі

за позовом Заступника керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури (вул. Гагаріна, 7, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100) в інтересах держави в особі:

Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (вул. Академіка Корольова, 26, м. Кропивницький, 25006)

Новоукраїнської районної ради Новоукраїнського району Кіровоградської області (вул. Соборна, 61, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100)

до:

Іванівського навчально-виховного об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" (с. Іванівка, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, 27130)

Фермерського господарства "Степ" (с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, 27131),

за участі третьої особи, яка не заявляє вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Відділу освіти, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації (вул. Соборна, 59, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100)

про визнання недійсним договору та зобов`язання вчинити дії

секретар судового засідання - Олійник В.В.;

від прокуратури - Топонар Н.С. посвідчення № 058769 від 17.12.20;

від стягувачів - участі не брали;

від боржників - участі не брали;

від 3-ї особи - участі не брали;

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Заступника керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, Новоукраїнської районної ради Новоукраїнського району Кіровоградської області до Іванівського навчально виховного об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" та Фермерського господарства "Степ" про:

- визнання недійсним договору № 1/10 "Про виконання робіт на навчально - дослідній земельній ділянці" від 15.03.2017, укладеного між Диминським НВК та Фермерським господарством "Степ";

- зобов`язання Фермерського господарства "Степ" повернути Іванівському навчально-виховному об`єднанню "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад" земельну ділянку сільськогосподарського призначення державної форми власності, загальною площею 45 га, яка розташована на території Диминської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області, загальною вартістю 1 434 960,00 грн.

Рішенням від 07.12.2020 позовні вимоги задоволено повністю.

На виконання вказаного рішення суду видані накази від 12.01.2021 та від 21.01.2021.

30.03.2021 від Новоукраїнської окружної прокуратури надійшла заява про заміну сторони її правонаступником, а саме: Іванівське навчально-виховне об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" замінити на правонаступника Диминський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (пров. Шкільний, б. 8, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, ідентифікаційний код 44008501).

В обґрунтування поданої заяви прокурор зазначив, що Диминський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (пров. Шкільний, б. 8, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, ідентифікаційний код 44008501) є правонаступником Іванівського навчально-виховного об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" відповідно до рішення №546 від 21.10.2020 Новоукраїнської районної ради.

Ухвалою від 01.04.2021 прийнято до розгляду заяву прокурора про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 912/1182/20 та призначено до розгляду в засіданні на 08.04.2021.

В судовому засіданні 08.04.2021 присутній прокурор. Представники сторін та інших учасників справи в судовому засіданні 10.03.2021 участі не брали.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, господарський суд вважає можливим розглянути заяву за відсутності учасників справи, оскільки неявка учасників справи у судове засідання не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає можливим розглянути заяву про заміну сторони за відсутності представників сторін та інших учасників справи.

За приписами ч. 1 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Як встановлено судом, юридична особа Диминська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Новоукраїнської районної ради припинена на підставі рішення Новоукраїнської районної ради від 27.03.2013 № 338.

Водночас, на підставі вказаного рішення створено Державний навчальний заклад Диминський навчально - виховний комплекс "Загальноосвітня школа I-II ступенів - дитячий садок" Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області (далі НВК), - комунальний навчальний заклад, який діяв на підставі статуту, затвердженого рішенням Новоукраїнської районної ради № 360 від 12.06.2013.

В подальшому, рішенням Новоукраїнської районної ради 21.12.2016 №156 "Про утворення освітнього округу та реорганізацію загальноосвітніх навчальних закладів району" Диминський НВК приєднано до Іванівського навчально-виховного об`єднання загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів дошкільний навчальний заклад Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області (далі - Іванівське НВО).

Рішенням Новоукраїнської районної ради №546 від 21.10.2020 "Про створення шляхом виділу Диминського навчально-виховного комплексу "Заклад загальної середньої освіти-заклад дошкільної освіти" Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області та передачу у власність Соколівської територіальної громади Кіровоградської області" Диминський НВК є правонаступником прав та обов`язків Іванівського НВО, які пов`язані з діяльністю її філії "Диминський НВК ЗОШ-дитячий садок" відповідно до розподільчого балансу.

Відповідно до інвентаризаційного опису необоротних активів від 31.12.2020 спірна земельна ділянка залишилась за Диминським навчально-виховним комплексом "Заклад загальної середньої освіти-заклад дошкільної освіти".

З огляду на викладене, стягувач Іванівське навчально виховне об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" змінився на правонаступника Диминський навчально-виховний комплекс "Заклад загальної середньої освіти-заклад дошкільної освіти".

Наразі відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань навчальний заклад має назву Диминський заклад загальної середньої освіти І- II ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області (ідентифікаційний код 44008501, Кіровоградської області Новоукраїнський р-н. село Димине, пров. Шкільний, б.8).

Також, у витязі зазначається, що заклад є правонаступником Іванівського навчально виховного об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" (ідентифікаційний код 23232960).

Статтями 73, 74 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, про їх достатність для встановлення факту, що Диминський заклад загальної середньої освіти І- II ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області є правонаступником Іванівського навчально виховного об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад".

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судового рішення у господарській справі, згідно з ч. 1, 2 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України, вирішується у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч. 5 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України).

За змістом ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Згідно з ч. 1 ст. 327 Господарського процесуального кодексу України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

За змістом ст. 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

У відповідності до абз. 1 ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Наведені процесуальні та матеріальні норми законодавства надають право заінтересованій особі звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на стадії виконання судового рішення може здійснити заміну сторони її правонаступником.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни стягувача - Іванівське навчально-виховне об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" на правонаступника Диминський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району кіровоградської області (пров. Шкільний, б. 8, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, ідентифікаційний код 44008501), а отже заява прокурора про заміну сторони у справі № 912/1182/20 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 233-235, 242, 255, 326, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Новоукраїнської окружної прокуратури про заміну сторони її правонаступником у справі №912/1182/20 задовольнити.

2. Замінити стягувача - Іванівське навчально-виховне об`єднання "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" (с. Іванівка, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, 27130, ідентифікаційний код 23232960) на його правонаступника -Диминський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району кіровоградської області (пров. Шкільний, б. 8, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, ідентифікаційний код 44008501).

3. Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду у передбаченому Господарським процесуальним кодексом України порядку.

4. Примірники ухвали надіслати Кіровоградській обласній прокуратурі (вул. Пермська, 4, м. Кропивницький, 25006) Новоукраїнській місцевій прокуратурі (вул. Гагаріна, 7, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100), Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (вул. Академіка Корольова, 26, м. Кропивницький, 25006), Новоукраїнській районній раді Новоукраїнського району Кіровоградської області (вул. Соборна, 61, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100), Іванівському навчально виховному об`єднанню "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" (вул. Шкільна, 5. с. Іванівка, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, 27100), Фермерському господарству "Степ" (вул. Далекого, 5, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області, 27131), Відділу освіти, молоді та спорту Новоукраїнської районної державної адміністрації (вул. Соборна, 59, м. Новоукраїнка, Кіровоградської області, 27100), Диминському закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Соколівської сільської ради Кропивницького району кіровоградської області (пров. Шкільний, б. 8, с. Димине, Новоукраїнського району, Кіровоградської області).

Повний текст ухвали складено 13.04.2021.

Суддя М.С. Глушков

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.04.2021
Оприлюднено14.04.2021
Номер документу96206958
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1182/20

Ухвала від 08.04.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Рішення від 07.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 02.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

Ухвала від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Глушков М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні