Постанова
від 06.05.2010 по справі 2а-1381/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018,  м. Львів,  вул. Чоловського, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

 06.05.2010 р.                                                                                 № 2а-1381/10/1370  

Львівський окружний адміністративний суд

в складі : головуючого –судді  Дем’яновського Г.С.,

               при секретарі               Хома    Ю.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну позовну заяву  Державної податкової інспекції у Сихівському районі м.Львова до Приватного підприємства  „Атланта- плюс” про стягнення податкового боргу.

в с т а н о в и в :

Адміністративний позивач -Державна податкова інспекція у Сихівському районі м.Львова  ,звернувся з позовом до Приватного підприємства  „Атланта-плюс” про стягнення податкового боргу.покликаючись на те, що документальною позаплановою виїздною перевіркою з питань дотримання вимог податкового законодавства при здійсненні фінансово-господарських          взаєморозрахунків з ТзОВ „Профліга” за період з березня по грудень 2008 року\Акт від 26.06.2009 р. №1511\23-408\358554520\,встановлено порушення податкового законодавства відповідачем і виявлено його податковий борг перед бюджетом в розмірі 7950 грн.,який складається з основного платежу і штрафних санкцій.За результатами перевірки прийнято податкове повідомлення-рішення №0000202341\0 від 10.07.2009 р.,яке було направлено відповідачу,і вважається узгодженим у день отримання.Означене податкове повідомлення-рішення не оскаржене і не оплачене,а тому за відповідачем рахується борг в сумі 7950 грн.,які позивач і просить стягнути до бюджету.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю.

Відповідач явку повноважного представника в судове засідання вдруге не забезпечив, причини неявки не повідомив,хоча повідомлявся  про день розгляду справи рекомендованою поштою.З довідок  пошти вбачається,що кореспонденцїї повернуті за закінченням терміну зберігання.Відповідач не бажає отримати виклик і   тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами справи, відповідно до ст. 71 КАС України.

Вислухавши пояснення представника позивача, перевіривши інші докази, зібрані в справі, суд приходить до висновку, що позов Державної податкової інспекції У Сихівському районі м.Львова до Приватного підприємства  „Атланта плюс” про стягнення податкового боргу підлягає до задоволення з наступних підстав:

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про систему оподаткування" контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов’язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими органами в межах повноважень, визначених законом. Відповідно до ст. 9 даного Закону платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Як вбачається з Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особ та Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб тв. фізичних осіб-підприємців ПП „Атланта плюс”зареєстроване  виконавчим комітетом Львівської міської ради \свідоцтво про державну реєстрацію від 08.04.2008 р. № 14151020000019818,серія  А 01№203289, включене до ЄДРПОУ та присвоєно ідентифікаційний код 35854520..

ПП „Атланта-плюс” 16.05.2008 року уклало договір транспортного експедитування з ТзОВ „Профліга” ,згідно якого суми податку на додану вартість за травень 2008 р.-800 грн., та за червень 2008 р.-4500 грн. були включені ПП „Атланта плюс” до складу податкового кредиту.Перевірками встановлено,що ТзОВ „Профліга” з березня 2008 року перебуває у розшуку і не подає фінансової звітності,не має транспортних засобів,будівень та споруд і вищезазначений правочин  згідно ст.203 ЦК України є нікчемним.

Тому перевіркою встановлено порушення:

п.1.7,п.1.8,пп.7.2.3. п.7.2,п.п.7.3.1.п.7.3.,п.п.7.4.1. п.7.4.ст.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість”,в результаті чого ПП „АТЛАНТА ПЛЮС” занижено податок на додану вартість  за травень 2008 року на суму 800 грн. та за червень 2008 року на суму 4500 грн..

У відповідності до п.1.2 ст.1 Закону України „Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 року за №2181-ІІІ, з наступними змінами та доповненнями, податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Згідно з п.5.1 та підп.5.2.1 п.5.2 ст.5 даного Закону, податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації; податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту (процедура адміністративного оскарження).10.07.2009 р. таке повідомлення винесено і направлено боржнику ,про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення №200152 від 16.07.2009 р. Повідомлення не оскаржено.

Податковим боргом (недоїмкою), у відповідності до п.1.3 ст.1 цього ж Закону вважається, податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

У відповідності до вимог ст.20 Закону України „Про систему оподаткування”, контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов"язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими органами в межах повноважень, визначених законом. Відповідно до ст. 9 даного Закону платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами термін. Відповідно до ст.4 Закону України „Про систему оподаткування” платниками податків, зборів є юридичні та фізичні особи, на яких згідно із законами України покладено обов‘язок сплачувати податки і збори (обов‘язкові платежі).

Відповідно до ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” одним із обов‘язків платників податків є обов‘язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов‘язкових платежів) у встановлені законом терміни.

Відповідно до п.п 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»податкове зобов’язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до цього закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов’язання або прийняв  будь-яке інше рішення, що не суперечить законодавству з питань оподаткування або виходить за межі його компетенції встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу із скаргою про перегляд цього рішення. Остаточне рішення вищого (центрального) контролюючого органу за заявою платника податків не підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене в судовому порядку.

Відповідно до п.п. 5.2.1 статті 5 Закону «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»податкове зобов’язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення.

Згідно з підпунктом 5.4 статті 5 Закону узгоджена сума податкового зобов’язання, не сплачене платником податків у строки. Визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Отже, безспірними вимогами органів стягнення слід вважати узгоджену суму податкового зобов’язання, не сплачену платником податків у строки, визначені статтею 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»

. Позивач листами  повідомляв відповідача про наявність податкового боргу по різних видах податку, натомість відповідачем не було вжито заходів до його погашення. Тому суд бере до уваги подані позивачем письмові докази неналежної сплати платником узгодженого податкового зобов’язання.

        За умовами ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

Доказів, які б підтверджували факт оскарження вимоги позивача, відповідач не надав,  недоїмки добровільно не сплатив, заходи щодо ліквідації заборгованості відповідач самостійно не вживає, в матеріалах справи відсутні докази погашення зазначеної заборгованості, що стало підставою для звернення Державної податкової інспекції у Сихівському районі Львівської області до суду з позовною заявою про стягнення суми боргу в примусовому порядку.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають  задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача –суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

          Керуючись ст.ст.2, 4, 7, 14, 23, 86, 94, 99, 100, 128, 158, 159, 160, 161, 163, 162, 167 КАС України, Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», Законом України „Про систему оподаткування” суд -

п о с т а н о в и в:

1.          Адміністративний позов задоволити в повному обсязі.

2.          Стягнути з Приватного підприємства „Атланта плюс” (юридична адреса: м.Львів вул.Чукаріна ,10\12 ідентифікаційний код 35854520) до бюджету податковий борг у розмірі  7950,00 грн.  

3.          Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського адміністративного апеляційного суду через Львівський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження в 10-денний строк з дня проголошення постанови суду і подання після цього протягом 20-днів апеляційної скарги з поданням її копії до Львівського адміністративного апеляційного суду.

Суддя                                                                                                          Дем’яновський Г.С.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.05.2010
Оприлюднено10.07.2010
Номер документу9621017
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1381/10/1370

Постанова від 06.05.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 16.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 16.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

Ухвала від 16.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні