Рішення
від 13.04.2021 по справі 469/1043/20
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.04.2021 Справа № 469/1043/20 2/469/423/21

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

13квітня 2021 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі:

Головуючого судді - Тавлуя В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Рогозевич С.О.,

учасники справи:

позивачка ОСОБА_1 - не з`явилась,

представник відповідача Ташинської сільської ради Машуренко Л.О. - не з`явилась,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в смт.Березанка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування,-

в с т а н о в и в:

Позивачка 14 грудня 2020 року звернулась до суду з вказаним позовом, у якому зазначала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_2 , факт батьківства якого встановлено рішенням Березанського районного суду від 17.01.2020 року.

Після смерті батька відкрилася спадщина на належну йому земельну частку (пай) розміром 11,05 умовних кадастрових гектар із земель КСП Прогрес в межах території Ташинської сільської ради Миколаївської області відповідно до сертифіката МК 0139801, зареєстрованого 23.09.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №2257.

Заповіту на випадок своєї смерті ОСОБА_2 не залишив.На момент смерті ОСОБА_2 заявниця була неповнолітньою та постійно проживала разом з ним, а тому вважається такою, що прийняла спадщину після смерті батька відповідно до ч.ч.3,4 ст.1268 ЦК України. Мати заявниці ОСОБА_3 проживала з ОСОБА_2 у незареєстрованому шлюбі. Інші спадкоємці відсутні. Однак у зв`язку із втратою правовстановлюючого документа на земельну частку (пай) заявниця позбавлена можливості отримати свідоцтво про право на спадщину, а тому просить визнати за нею право на вказану земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2

22 грудня 2020 року судом прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання за правилами загального позовного провадження з викликом сторін.

Позивачка у підготовче засідання не з`явилась, надала суду заяву про підтримання позовних вимог у повному обсязі та розгляд справи за її відсутності.

Представники відповідача Ташинської сільської ради у підготовче засідання не з`явились, надали заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи за їх відсутності.

Згідно з ч.ч.3, 4 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оскільки відповідач визнав позовні вимоги, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд, перевіривши додані до позовної заяви документи та матеріали спадкової справи №49/2020 від 11 серпня 2020 року, заведеної після смерті ОСОБА_2 , на підставі ч.4 ст.206 ЦПК України ухвалює рішення про задоволення позову, виходячи з того, що позивачка відповідно до ст.1261 ЦК України є спадкоємцем за законом першої черги як донька спадкодавця ОСОБА_2 , та на підставі ч.ч.3, 4 ст.1268 ЦК України є такою, що прийняла спадщину після його смерті, а тому до позивачки на підставі ст.ст.1216, 1218 ЦК України перейшли усі майнові права та обов`язки, що належали ОСОБА_2 .

Так як позивачці відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність оригінала правовстановлюючого документа, права позивачки на спадкове майно на підставі ст.392 ЦК України підлягають захисту у судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) у порядку спадкування задовольнити у повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , право на земельну частку (пай) із земель КСП Прогрес у розмірі 11,05 в умовних кадастрових гектарах у межах території Ташинської сільської ради Миколаївської області, у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення13.04.2021
Оприлюднено16.04.2021
Номер документу96262281
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/1043/20

Рішення від 13.04.2021

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Тавлуй В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні