Постанова
від 13.04.2021 по справі 804/4885/17
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2021 року

м. Київ

справа №804/4885/17

адміністративне провадження №К/9901/48593/18

Верховний Суд у складі Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Хохуляка В.В.,

суддів - Бившевої Л.І., Ханової Р.Ф.,

розглянув в попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, третя особа: Головне управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області, про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, провадження у якій відкрито за касаційною скаргою Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.09.2017 (суддя - Боженко Н.В.) та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2018 (головуючий суддя - Добродняк І.Ю., судді: Бишевська Н.А., Семененко Я.В.) у справі №804/4885/17.

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна (далі - ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна ) звернулося до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просило:

визнати протиправною бездіяльність Офісу великих платників податків ДФС в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС щодо не підготовки висновку про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 37301872) надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та не направлення до Головного управління Державної казначейської служби України;

зобов`язати Офіс великих платників податків ДФС в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС (код ЄДРПОУ 39440996) підготувати висновок про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 37301872) надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в розмірі 8200,00 грн. та направити до Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.09.2017 позов задоволено. Визнано протиправною бездіяльність Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС щодо не підготовки висновку про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна (код ЄДРПОУ 37301872) надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та не направлення до Головного управління Державної казначейської служби України.

Зобов`язано Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС (код ЄДРПОУ 39440996) підготувати висновок про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна (код ЄДРПОУ 37301872) надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в розмірі 8200,00 грн. та направити до Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2018 постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.09.2017 у справі № 804/4885/17 скасовано в частині зобов`язання Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС підготувати висновок про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в розмірі 8200,00 грн. на направити до Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області, прийняти нову постанову в цій частині.

Зобов`язано Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС розглянути питання щодо підготовки висновку про повернення ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за поданою ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна заявою від 13.04.2017.

В іншій частині постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.09.2017 у справі № 804/4885/17 залишено без змін.

Не погодившись з висновками судів першої та апеляційної інстанції, Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків ДФС оскаржив їх у касаційному порядку.

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 27.09.2017, постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2018 та прийняти нове рішення, яким відмовити в позові повністю.

В обґрунтування своїх доводів, відповідач, зазначає, що відповідно до Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування органи доходів і зборів мають право проводити перевірки на підприємствах, в установах і організаціях. Повнота нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування по ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна документально не підтверджена.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ Україна зазначає, що рішення судів першої та апеляційної інстанції постановлено з додержанням норм матеріального та процесуального права, правову оцінку обставинам справи судами надано правильно, а доводи касаційної скарги є необґрунтованими. Отже, позивач просить залишити касаційну скаргу відповідача без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Переглядаючи оскаржувані судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, перевіряючи дотримання судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права при встановленні фактичних обставин у справі та правильність застосування ними норм матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін, Верховний Суд дійшов висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Як з`ясовано судами попередніх інстанцій, за результатами проведеної з відповідачем у квітні 2017 року в електронному кабінеті позивача звірки сум єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування позивачем виявлено суму надміру сплаченого єдиного внеску в розмірі 12233,09 грн.

13.04.2017 позивачем подано до Дніпропетровського управління офісу великих платників податків Державної фіскальної служби заяву від 13.04.2017 № 37 про повернення коштів в сумі 8200,00 грн. (отримана відповідачем 14.04.2017). До заяви позивачем додана завірена копія платіжного доручення від 31.05.2016 №4657 про перерахування суми єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в розмірі 83029,53 грн.

Листом від 28.04.2017 № 23837/10/28-10- 46-02-35 відповідач надав відповідь, в якій повідомив, що згідно Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування органи доходів і зборів мають право проводити перевірки на підприємствах, установах і організаціях. Документальні та камеральні перевірки проводяться у порядку, встановленому Податковим кодексом України. На теперішній час повнота нарахування ЄСВ по ТОВ ТД ЄВРАЗ УКРАЇНА документально не підтверджена.

Відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається цим Законом, в частині адміністрування - Податковим кодексом України, та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону України Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Пунктом 43.1 статті 43 Податкового кодексу України визначено, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов`язання підлягають поверненню платнику відповідно до цієї статті та статті 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Відповідно до пункту 43.3 статті 43 Податкового кодексу України обов`язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов`язання є подання платником податків заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/а бо надміру сплаченої суми.

Частиною 3 пункту 43.5 статті 43 Податкового кодексу України контролюючий орган несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасність передачі органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, для виконання висновку про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету.

Процедура зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування або повернення платникам, на яких згідно із Законом покладено обов`язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску визначена Порядком зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 № 6, надалі по тексту - Порядок № 6).

У відповідності до пункту 3 Порядку № 6 надміру сплачені суми єдиного внеску - суми Коштів, які на певну дату зараховані на відповідний рахунок 3719 понад нараховані суми єдиного внеску на таку дату (крім сум авансових платежів, граничний строк сплати яких не настав, сплачених відповідно до абзацу другого частини восьмої статті 9 Закону).

При цьому, рахунок 3719 - відповідні небюджетні рахунки за балансовим рахунком 3719 Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов`язкового державного соціального страхування , відкриті в органах Державної казначейської служби України.

Пунктом 4 Порядку № 6 визначено, що у випадку надмірної сплати сум єдиного внеску на рахунок 3719 органом доходів і зборів здійснюється зарахування цих Коштів у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру єдиного внеску та у порядку календарної черговості виникнення зобов`язань Платника з цього платежу.

У відповідності до підпункту 1 пункту 5 Порядку № 6 повернення Коштів здійснюється у випадках, зокрема, надмірної або помилкової сплати сум єдиного внеску та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719.

Повернення Коштів згідно із вимогами пункту 6 Порядку № 6 здійснюється на підставі заяви Платника про таке повернення, яка подається до органу доходів і зборів, на рахунок якого сплачено Кошти, за формою, визначеною у додатку 1 до цього Порядку.

Пунктом 7 Порядку № 6 визначено, що у разі надходження Заяви про повернення Коштів з рахунку 3719 підрозділ органу доходів і зборів, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, у строк не більше ніж десять робочих днів з дати реєстрації Заяви проводить перевірку наданої Платником інформації.

У відповідності до частини другої пункту 7 Порядку № 6 заява залишається без задоволення у таких випадках: невідповідність Заяви формі, визначеній у додатку 1 до цього Порядку; недостовірність викладеної у Заяві Платника інформації; подання Заяви не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум єдиного внеску; наявність у Платника заборгованості зі сплати єдиного внеску та/або фінансових санкцій.

У разі відмови в задоволенні Заяви про повернення Коштів з рахунку 3719 Платнику єдиного внеску у відповідності до частини 3 пункту 7 Порядку № 6 підрозділом органу доходів і зборів, на який покладено функцію адміністрування єдиного внеску, надається повідомлення за підписом посадової особи із зазначенням причин відмови.

Згідно із частиною 5 пункту 7 Порядку № 6 підрозділ органу доходів і зборів, відповідальний за ведення обліку платежів та складання звітності, у строк не більше ніж три робочих дні з дня отримання Заяви з відміткою про підтвердження повернення Коштів на підставі даних інформаційної системи готує висновок за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку (далі - Висновок) та два примірники Реєстру висновків про повернення надміру та/або помилково сплачених коштів єдиного внеску за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку.

У відповідності до пункту 8 Порядку № 6 на підставі Висновку та у строк не пізніше ніж три робочих дні з дня його реєстрації підрозділ органу доходів і зборів, відповідальний за ведення фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку, нижчого рівня оформлює розрахунковий документ на повернення Коштів з рахунку 3719, на який їх було сплачено, та направляє його відповідному управлінню (відділенню) Державної казначейської служби України у районі, районі у місті, місті обласного, республіканського значення (далі - управління (відділення) Казначейства).

Управління (відділення) Казначейства на підставі розрахункового документа органу доходів і зборів нижчого рівня перераховує Кошти за рахунок поточних надходжень за день з відповідного рахунку 3719 на рахунок Платника, зазначений у Заяві, відкритий у банку або органі Казначейства.

Судами встановлено, що ТОВ ТД ЄВРАЗ УКРАЇНА із дотриманням строків, встановлених законодавством, було подано відповідачу заяву про повернення надміру сплаченої суми єдиного внеску, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 6.

Однак, відповідачем у листі від 28.04.2017 № 23837/10/28-10-46-02-35 Про повернення коштів було повідомлено про не підтвердження повноти нарахування єдиного внеску, при цьому перевірки відповідачем не проводились, що в свою чергу є порушенням приписів частин 2 та 3 пункту 7 Порядку № 6.

Крім того, висновок податкового органу про не підтвердження позивачем повноти нарахування єдиного внеску, спростовується платіжним дорученням про сплату відповідних сум єдиного внеску та даними, що містяться в електронному кабінеті позивача.

При цьому, не проведення відповідачем станом на 28.04.2017 у порядку, встановленому Податковим кодексом України, перевірки ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ УКРАЇНА з приводу правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску не може бути підставою для висновку відповідача за поданою позивачем заявою від 13.04.2017 про не підтвердження документально повноти нарахування єдиного соціального внеску по ТОВ ТОРГОВИЙ ДІМ ЄВРАЗ УКРАЇНА з відповідними правовими наслідками.

Таким чином, встановлені обставини свідчать, відповідач безпідставно не підготував висновок про повернення відповідних сум та не направив його до Головного управління Державної казначейської служби України в Дніпропетровській області.

З огляду на викладене та враховуючи, що за правилами частини другої статті 341 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати чи приймати до розгляду нові докази або додатково перевіряти докази, судами першої та апеляційної інстанцій виконано всі вимоги процесуального законодавства, всебічно перевірено обставини справи, вирішено справу у відповідності з нормами матеріального права, постановлено обґрунтоване рішення, в якому повно відображені обставини, що мають значення для справи. Висновки судів про встановлені обставини і правові наслідки є вичерпними, відповідають дійсності, а тому підстав для їх перегляду з мотивів, викладених в касаційній скарзі, не вбачається.

Керуючись статтями 341, 343, 349, 350, 355, 356, 359 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Касаційну скаргу Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби в особі Дніпропетровського управління Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30.01.2018 у справі №804/4885/17 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною та не може бути оскаржена.

СуддіВ.В. Хохуляк Л.І. Бившева Р.Ф. Ханова

Дата ухвалення рішення13.04.2021
Оприлюднено16.04.2021
Номер документу96281187
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/4885/17

Постанова від 13.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Постанова від 27.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 08.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 21.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 13.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні