Ухвала
від 14.04.2021 по справі 755/14321/13-ц
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/14321/13-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" квітня 2021 р. м. Київ

Дніпровський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді САВЛУК Т.В., за участі секретаря Бурячек О.В., розглянувши у підготовчому судовому засіданні, в залі суду, в приміщенні Дніпровського районного суду міста Києва заяву про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову, яка подана в межах розгляду цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя,

в с т а н о в и в:

10 липня 2013 року Дніпровським районним судом м. Києва (головуючий суддя Гончарук В.П.) постановлено ухвалу про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя.

16 жовтня 2013 року Дніпровським районним судом міста Києва постановлено ухвалу, яка занесена до журналу судового засідання, про прийняття зустрічного позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя.

15 грудня 2017 року набув чинності Закон України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу Адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів №2147-VIII від 03.10.2017 року, котрим ЦПК України викладено в новій редакції.

Відповідно до п.9 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, в редакції Закону України №2147-VIII від 03.10.2017 року, справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У частині третій статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

12 березня 2018 року Дніпровським районним судом м. Києва постановлено ухвалу про залишення без розгляду первісного позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя.

Постановою Апеляційного суду м. Києва від 27 серпня 2018 року, ухвалу Дніпровського районного суду м. Києва від 12 березня 2018 року скасовано та направлено справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

07 вересня 2018 року цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя, передано в провадження судді Савлук Т.В. в порядку визначеному п. 3 ст. 14 Цивільного процесуального кодексу України.

18 вересня 2018 року суддею Дніпровського районного суду міста Києва Савлук Т.В. постановлено ухвалу про прийняття до свого провадження цивільної справи та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

13 грудня 2019 року Дніпровським районним судом міста Києва постановлено ухвалу про задоволення заперечень позивача ОСОБА_1 щодо розгляду справи за правилами спрощеного провадження.

Розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя, та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя, проводити за правилами загального позовного провадження та замінити засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

14 лютого 2020 року Дніпровським районним судом міста Києва постановлено ухвалу про залишення без розгляду позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя.

03 листопада 2020 року Київським апеляційним судом винесено постанову про задоволення апеляційної скарги ОСОБА_1 . Ухвалу Дніпровського районного суду міста Києва від 14 лютого 2020 року скасовано справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції.

14 квітня 2021 року (вх.№ ЕП-4711) позивач ОСОБА_1 направила на адресу суду засобами електронного зв`язку клопотання про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ (код ЄДРПО 36820335) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, у зв`язку з тим, що позовні вимоги безпосередньо торкаються прав та обов`язків даної юридичної особи.

Позивач ОСОБА_1 в підготовчому судовому засіданні просила задовольнити клопотання про залучення Товариства з обмеженою відповідальністю УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ (код ЄДРПО 36820335) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, оскільки виходячи з предмету позову, з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог, позивач окремо заявляє вимоги щодо визнання за собою, ОСОБА_1 , право власності на частку корпоративних прав у ТОВ УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ , тому ухвалення в майбутньому судового рішення в межах даного спору безпосередньо впливає на права на обов`язки даної юридичної особи.

Представник відповідача - адвокат Чертков І.В. в підготовчому судовому засіданні висловив свої позицію щодо поданого клопотання та залишив його вирішення на розгляд суду.

Вислухавши думку учасників справи, оцінивши наведені позивачем підстави для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову, суд приходить до наступного.

Участь сторін у цивільному процесі зумовлена тим, що судовий спір має місце саме між ними і його вирішення впливає безпосередньо на їх права чи обов`язки. При цьому участь третіх осіб у справі є опосередкованою формою захисту їх прав та інтересів, що пов`язані зі спірними правовідносинами, оскільки за результатом вирішення спору у сторін виникнуть права та обов`язки, а у третіх осіб судове рішення може бути лише підставою для цього.

За змістом положень частини першої статті 52 Цивільного процесуального кодексу України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

Відповідно до ст.53 Цивільного процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін, їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права та обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Виходячи з предмету спору та з урахуванням вимог ст.54 Цивільного процесуального кодексу України щодо наслідків незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, суд вважає за необхідне залучити Товариство з обмеженою відповідальністю УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету позову, оскільки наявні підстави вважати, що ухвалення в майбутньому судового рішення з розгляду спору щодо поділу мана подружжя де окремим предметом спору за первісним позовом є вимога щодо визнання за одним із подружжям права власності на частку корпоративних прав у ТОВ УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ , що зумовлює вирішення питання про залучення юридичної особи до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Враховуючи викладене та керуючись статями 53, 54, 260, 353 Цивільного процесуального кодексу України, суд

п о с т а н о в и в:

Заяву позивача ОСОБА_1 про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - задовольнити.

Залучити Товариство з обмеженою відповідальністю УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ (код ЄДРПО 36820335) у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, в межах розгляду первісного позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного сумісного майна подружжя.

Копію цієї ухвали разом з викликом до суду направити третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю УКРСПЕЦМОНТАЖ ІНВЕСТ (місце знаходження - 02094, м. Київ, вулиця Червоноткацька, 59-А)

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання цієї ухвали суду направити третім особам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до дати наступного судового засідання.

Роз`яснити, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу. (п.6 ст.53 Цивільного процесуального кодексу України)

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, не тягне за собою розгляд справи спочатку. (ч.7 ст.53 Цивільного процесуального кодексу України)

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Відповідно до положень ч.2 ст.353 Цивільного процесуального кодексу України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо, скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. (п.4 ч. 5 ст. 357 ЦПК України)

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет http://dn.ki.court.gov.ua

С у д д я

Дата ухвалення рішення14.04.2021
Оприлюднено20.04.2021
Номер документу96355386
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл майна подружжя

Судовий реєстр по справі —755/14321/13-ц

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 26.11.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Гончарук В. П.

Ухвала від 05.10.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Яровенко Н. О.

Ухвала від 01.10.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

Ухвала від 01.10.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Савлук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні