Ухвала
від 13.04.2021 по справі 569/21369/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/21369/19

1-кс/569/2554/21

УХВАЛА

13 квітня 2021 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого у кримінальному провадженні слідчий слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 яке погоджено із заступника начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення огляду, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий у кримінальному провадженні слідчий слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджено із заступника начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду.

В обґрунтування клопотання слідчий вказав, що департаментом з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА (далі Департамент) протягом 2017-2019 років через систему електронних публічних закупівель Прозорро, проводились тендерні процедури щодо закупівель будівельних робіт або реконструкції закладів охорони здоров`я, зокрема на об`єкти будівництва нової лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Джерельна в с. Зірне Березнівського району та по вул. Франка в с. Горбаків Гощанського району Рівненської області.

При цьому, з метою забезпечення освоєння бюджетних коштів по вказаних об`єктах, службові особи ТОВ РівнеБудКонсалт (м. Рівне, код ЄДРПОУ 41602796), за попередньою домовленістю зі службовими особами Департаменту, вдались до необґрунтованого демпінгування цін, що призвело до виграшу аукціону та подальшого укладання угод по будівництву з ними.

У подальшому, з метою компенсації заниженої вартості робіт, службові особи Департаменту, на підставі формального обґрунтування про виявлення в процесі виконання підрядником договірних зобов`язань ряду додаткових робіт, які початково не були включені до проектно-кошторисної документації, але завершення робіт та введення в експлуатацію об`єкту без їх виконання є неможливим, підготували обґрунтування про необхідність застосування переговорної процедури.

На підставі даного обґрунтування, службові особи Департаменту здійснили корегування проектно-кошторисної документації та забезпечили отримання позитивного висновку ДП Укрдержбудекспертиза.

У результаті, вказане забезпечило можливість укласти додаткові угоди вартістю, що не перевищує первинний договір на 50% та компенсувати втрати, що виникли у результаті свідомого заниження цінової позиції та створило передумови до безпідставних витрат бюджетних коштів.

Зокрема, встановлено, що між Департаментом (Замовник) укладено договір від 16.10.2018 № 57 з ТОВ РівнеБудКонсалт (Підрядник) на виконання комплексу робіт по об`єкту: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Джерельна в с. Зірне Березнівського району Рівненської області.

Згідно вказаного договору, відповідно до актів приймання виконаних робіт, упродовж періоду з 01.11.2018 по 30.04.2019 Підрядником виконано для Департаменту будівельні роботи на загальну суму 5,799 млн. грн., які були оплачені в повному обсязі.

У подальшому, Департаментом, за результатами переговорної процедури закупівлі укладено з ТОВ РівнеБудКонсалт другий договір від 01.04.2019 № 46 на виконання додаткових робіт по вищевказаному об`єкту. Ціна предмету договору визначається на підставі динамічної договірної ціни і становить 702,50 тис. грн.

При цьому, встановлено, що роботи передбачені проектно-кошторисною документацією до договору від 01.04.2019 № 46, фактично виконані та оплачені в межах виконання первинного договору від 16.10.2018 № 57. Також встановлено, що роботи, передбачені договором від 01.04.2019 № 46 в межах виконання даного договору взагалі не здійснювались.

У ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні призначено та проведено судову будівельно-технічної експертизу, згідно висновку експерта № 8327 від 19.10.2020 встановлено:

1. Об`єми та вартість фактично виконаних робіт ТОВ РівнеБудКонсалт на об`єкті: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Джерельна в с. Зірне Березнівського району Рівненської області, по візуально обстежених в процесі проведення огляду будівельних роботах та за результатами розрахунків, відповідно замірів, даних специфікацій до креслень робочого проекту, дефектних актів на додаткові роботи відповідають обсягам та вартості, зазначеним у актах приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, складених за результатами виконання робіт по будівництву амбулаторії.

2. В результаті проведеного співставлення відомостей щодо обсягів та вартості виконаних будівельних робіт, внесених до актів форми КБ-2в, складених за результатами виконання робіт на об`єкті: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Джерельна в с. Зірне Березнівського району Рівненської області, з проектно-кошторисною документацією встановлені невідповідності обсягів та вартостей будівельних робіт, конструкцій та матеріалів, пов`язаних з заміною видів робіт, збільшенням вартості матеріалів та виконанням додаткових робіт.

Крім того, що між Департаментом (Замовник) укладено договір №58 від 16.10.2018 з ТОВ РівнеБудКонсалт (Підрядник) на виконання комплексу робіт по об`єкту: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Франка в с. Горбаків Гощанського району Рівненської області.

Згідно вказаного договору, відповідно до актів приймання виконаних робіт, упродовж періоду з 01.11.2018 по 09.04.2019 Підрядником виконано для Департаменту будівельні роботи на загальну суму 5,799 млн. грн., які були оплачені в повному обсязі.

У подальшому, Департаментом, за результатами переговорної процедури закупівлі укладено з ТОВ РівнеБудКонсалт другий договір від 09.04.2019 № 56 на виконання додаткових робіт по вищевказаному об`єкту. Ціна предмету договору визначається на підставі динамічної договірної ціни і становить 695,07 тис. грн.

При цьому, встановлено, що роботи передбачені проектно-кошторисною документацією до договору від 09.04.2019 № 56, фактично виконані та оплачені в межах виконання первинного договору від 16.10.2018 № 58. Також встановлено, що роботи, передбачені договором від 09.04.2019 № 56 в межах виконання даного договору взагалі не здійснювались.

У ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні призначено та проведено судову будівельно-технічної експертизу, згідно висновку експерта № 8326 від 30.10.2020 встановлено:

1. Об`єми та вартість фактично виконаних робіт ТОВ РівнеБудКонсалт на об`єкті: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Франка в с. Горбаків Гощанського району Рівненської області, по візуально обстежених в процесі проведення огляду будівельних роботах та за результатами розрахунків, відповідно замірів, даних специфікацій до креслень робочого проекту, дефектних актів на додаткові роботи відповідають обсягам та вартості, зазначеним у актах приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в, складених за результатами виконання робіт по будівництву амбулаторії.

2. В результаті проведеного співставлення відомостей щодо обсягів та вартості виконаних будівельних робіт, внесених до актів форми КБ-2в, складених за результатами виконання робіт на об`єкті: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по вул. Франка в с. Горбаків Гощанського району Рівненської області, з проектно-кошторисною документацією встановлені невідповідності обсягів та вартостей будівельних робіт, конструкцій та матеріалів, пов`язаних з заміною видів робіт, збільшенням вартості матеріалів та виконанням додаткових робіт.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 3 ст. 191 КК України, а саме: привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Підстави для огляду з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, в тому числі, підтвердження чи спростування виконання робіт, їх обсягу, які передбачені проектно-кошторисною документацією по об`єкту: Нове будівництво лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини по АДРЕСА_1 , що виявлені під час судової будівельно-технічної експертизи (висновок №8327 від 19.10.2020).

Житло чи інше володіння особи, де планується проведення обшуку будівля лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що розташована за адресою: вул. Джерельна, 1а, с. Зірне, Березнівського район, Рівненська область.

Особа, якій належить майно відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, встановлено, що за адресою: вул. Джерельна, 1а, с. Зірне, Березнівського район, Рівненська область розташована будівля лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що на праві комунальної власності належить територіальній громаді сіл, селища, міста Березнівського району в особі Березнівської районної ради (код ЄРДПОУ 25318453).

Згідно із нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

До початку розгляду клопотання слідчим подана заява про розгляд клопотання у його відсутність, у заяві зазначено, що клопотання підтримує в повному обсязі, із підстав, наведених у ньому та просить задовольнити вказане клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутності учасників провадження, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, приходжу до наступного висновку.

Судом встановлено, що у провадженні слідчого у кримінальному провадженні слідчий слідчого відділення відділення поліції №1 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області перебувають матеріали кримінального провадження №42019180000000060 внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.10.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, встановлено, що за адресою: вул. Джерельна, 1а, с. Зірне, Березнівського район, Рівненська область розташована будівля лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що на праві комунальної власності належить територіальній громаді сіл, селища, міста Березнівського району в особі Березнівської районної ради (код ЄРДПОУ 25318453).

Відповідно до частин 1-3 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

У відповідності до ч. 2 ст. 237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити в тому числі відомості про:

житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному у клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення огляду будівлі лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що розташована за адресою: вул. Джерельна, 1а, с. Зірне, Березнівського район, Рівненська область, що перебуває у комунальній власності територіальної громади сіл, селища, міста Березнівського району в особі Березнівської районної ради.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235,237, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання -задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду будівлі лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що розташована за адресою: вул. Джерельна, 1а, с. Зірне, Березнівського район, Рівненська область, що перебуває у комунальній власності територіальної громади сіл, селища, міста Березнівського району в особі Березнівської районної ради (код ЄРДПОУ 25318453), із можливістю залученням спеціалістів, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96415670
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —569/21369/19

Ухвала від 09.06.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 21.06.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 24.11.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 10.06.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 16.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 13.04.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні