Ухвала
від 20.04.2021 по справі 140/6600/20
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

20 квітня 2021 рокуЛьвівСправа № 140/6600/20 пров. № А/857/4617/21

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Шавеля Р. М. суддів -Кузьмича С. М. Улицького В. З. перевіривши апеляційну скаргу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року у справі № 140/6600/20 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України про визнання бездіяльності протиправною,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року задоволено частково адміністративний позов ОСОБА_1 до Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України про визнання бездіяльності протиправною.

Не погодившись із прийнятим рішенням, Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України подало апеляційну скаргу, в якій заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження .

В обгрунтування клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження посилається на те, що 23 лютого 2021 року на адресу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України надійшла ухвала апеляційного адміністративного суду про повернення апеляційної скарги через ненадання документа про сплату судового збору. В ухвалі апеляційного суду про повернення апеляційної скарги зазначено що 10 грудня 2020 року на електронну адресу скаржника була скерована ухвала для усунення недоліків апеляційної скарги, яку скаржник не отримав через зміну електронної адреси у зв`язку з проведенням заходів по ліквідації регіонального управління.

Зазначає, що Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України не мало можливості своєчасно виконати вимоги ухвали апеляційного суду про залишення апеляційної скарги без руху.

Разом з тим, відповідно до вимог частини 3 статті 298 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга залишається без руху якщо вона подана після закінчення строків, установлених Кодексом адміністративного судочинства України, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними.

Відповідно до статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

З матеріалів справи слідує, що 21 серпня 2020 року Волинським окружним адміністративним судом прийнято рішення у справі № 140/6600/20 із застосуванням частини 3 статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України. Повний текст рішення суду складено 31 серпня 2020 року. Копії рішення суду скеровано учасникам справи 01 вересня 2020 року, згідно супровідних листів суду.

16 листопада 2020 року Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України скерувало через суд першої інстанції апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року.

Ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 08 грудня 2020 року апеляційну скаргу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України залишено без руху та надано строк для усунення її недоліків - скерування на адресу апеляційного суду вмотивованої заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження із наведенням поважних причин його пропуску.

У зв`язку з критичною ситуацією, що склалася із фінансовим забезпеченням діяльності судів, зокрема, відсутністю асигнувань на оплату послуг з пересилання поштової кореспонденції, копію ухвали скеровано за допомогою електронних засобів зв`язку на адресу електронної пошти - pnru@dpsu.gov.ua, вказаної скаржником в апеляційній скарзі. Скаржником не підтверджено отримання за допомогою електронної пошти копії надісланого судового рішення та відповідного підтвердження на електронну адресу суду не надходило, згідно відповідної довідки суду.

15 лютого 2021 року ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року у справі № 140/6600/20 повернуто скаржнику.

25 лютого 2021 року Північне регіональне управління Державної прикордонної служби України повторно скерувало до апеляційного суду апеляційну скаргу на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року у справі № 140/6600/20, в якій заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду.

Оцінюючи в сукупності наведене, апеляційну скаргу подано з порушенням встановлених строків на апеляційне оскарження, вказані причини пропуску строку апеляційного оскарження не можна вважати поважними, а заявлене клопотання - обґрунтованим.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними; після їх завершення, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

Підстави пропуску строку апеляційного оскарження можуть бути визнані поважними, строк поновлено лише у разі, якщо вони пов`язані з непереборними та об`єктивними перешкодами, труднощами, які не залежать від волі особи та унеможливили своєчасне, тобто у встановлений законом процесуальний строк подання апеляційної скарги.

Лише наявність об`єктивних перешкод для своєчасної реалізації прав щодо оскарження судового рішення у апеляційному порядку у строк, встановлений процесуальним законом, може бути підставою для висновку про пропуск строку апеляційного оскарження з поважних причин.

Невиконання вимог ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, зміна електронної адреси у зв`язку з проведенням заходів по ліквідації регіонального управління не є поважними причинами пропуску строку апеляційного оскарження, оскільки не є такими, що не залежать від волі особи, яка подає апеляційну скаргу, і не надають такій особі права у будь-який необмежений час після сплину строку апеляційного оскарження реалізовувати право на апеляційне оскарження судового рішення.

Разом з тим, апеляційий суд враховує, що копії усіх процесуальних документів, як і ухвала про залишення апеляційної скарги без руху, так і ухвала про повернення апеляційної скарги, скеровувалися на адресу електронної пошти, вказаної скаржником в апеляційній скарзі.

З урахуванням зазначеного, апеляційну скаргу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України слід залишити без руху, надавши особі, яка її подала, строк для усунення недоліків - надання можливості повторно заявити обґрунтоване клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження із вказівкою на поважні причини його пропуску.

Відповідно до статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційну скаргу слід залишити без руху та надати строк для усунення вказаного недоліку.

При цьому, особі, яка подає апеляційну скаргу, слід роз`яснити, що відповідно до пункту 4 частини першої статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України в разі, якщо заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження не буде подано в зазначений строк, або наведені нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись статтями 295, 298, 299 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України про поновлення строку на апеляційне оскарження, - відмовити.

Апеляційну скаргу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України на рішення Волинського окружного адміністративного суду від 21 серпня 2020 року у справі № 140/6600/20 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України про визнання бездіяльності протиправною - залишити без руху.

Встановити Північному регіональному управлінню Державної прикордонної служби України десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліку апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Р. М. Шавель судді С. М. Кузьмич В. З. Улицький

Дата ухвалення рішення20.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96419874
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —140/6600/20

Ухвала від 11.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Денисюк Руслан Степанович

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Денисюк Руслан Степанович

Ухвала від 16.08.2021

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 01.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 29.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Шавель Руслан Миронович

Ухвала від 14.02.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довгополов Олександр Михайлович

Рішення від 20.08.2020

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Денисюк Руслан Степанович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні