Ухвала
від 21.04.2021 по справі 534/153/21
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/153/21 Провадження № 2/534/358/21

У Х В А Л А

21 квітня 2021 року м. Горішні Плавні

Суддя Комсомольського міського суду Полтавської області Солоха О.В., розглянувши позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю Кременчукгаз - постачання до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату послуг з газопостача, інфляційних нарахувань та 3 % річних ,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду із вищевказаним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 основний борг за спожитий природний газ в сумі 5 144,73 грн, 3% річних за період прострочення погашення боргу у сумі 331,43 грн, інфляційні витрати в сумі 573,63 грн та судовий збір в сумі 2 270 грн.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд вважає, що дану справу слід передати на розгляд до Кременчуцького районного суду Полтавської області з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи предявляються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 30 ЦПК України).

Відповідно до частини першої статті 181 ЦК України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

Предметом позову у цій справі є зобов`язання, які виникають з надання послуг по постачанню природного газу за адресою: АДРЕСА_1 . Такі послуги надаються за місцем знаходження нерухомого майна.

З урахуванням наведеного позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у своїй постанові справа №757/91/19-ц, провадження № 61-19591св19 від 04 березня 2020 року.

Згідно з матеріалами справи, будинок за адресою: АДРЕСА_1 , за яким виникла заборгованість за оплату вказаних послуг, знаходиться в межах територіальної юрисдикції Кременчуцького районного суду Полтавської області.

Тобто заяву подано із порушенням правил підсудності.

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Підстави для розгляду справи Комсомольським міським судом Полтавської області у позові не наведені, докази в обґрунтування не надані.

Таким чином, враховуючи вищевказані положення законодавства та матеріали справи, суд приходить до висновку, що справу за позовом ТОВ Кременчукгаз - постачання до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату послуг з газопостача, інфляційних нарахувань та 3 % річних, передати на розгляд до Кременчуцького районного суду Полтавської області за місцем знаходження нерухомого майна.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 27,31,187 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Кременчукгаз - постачання до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату послуг з газопостача, інфляційних нарахувань та 3 % річних - передати на розгляд до Кременчуцького районного суду Полтавської області за територіальною підсудністю за місцем проживання відповідача.

Роз`яснити учасникам справи, що передача справи, з підстав зазначених вище в ухвалі, здійснюється не пізніше п`яти днів після закінчення строку на оскарження ухвали суду, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за веб-адресою: http://kom.pl.court.gov.ua.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через суд першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення

Суддя О.В. Солоха

СудКомсомольський міський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено23.04.2021
Номер документу96425658
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —534/153/21

Ухвала від 21.07.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Рішення від 01.07.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Колотієвський О. О.

Ухвала від 21.04.2021

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні