Постанова
від 04.03.2010 по справі 12/407
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

04 березня 2010 року 14:56 № 12/407

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Шейко Т .І.

при секретарі судового зас ідання Прокопюк В.О.,

у відкритому судовому засі данні вирішив адміністратив ну справу

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в м. Ужгороді Закар патської області

до Державного підприємства М іністерства внутрішніх спра в України «Спецсервіс»

про стягнення заборгованості по внескам на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування в сумі 8 369,13 грн.

за участю представників сторін:

від позивача - не з' явивс я

від відповідача - Полон ський В.О.

встановив:

Позивач, Управління Пенсі йного фонду України в м. Ужгор оді Закарпатської області, з вернувся до Окружного адміні стративного суду міста Києва з позовом до Відповідача, Дер жавного підприємства Мініст ерства внутрішніх справ Укра їни «Спецсервіс»про стягнен ня заборгованості по внескам на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в сумі 8 369,13 грн.

Позовні вимоги вмотивован і тим, що Відповідач у строк, в изначений ч.6 ст. 20 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння» самостійно не сплатив с уму страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування, внасл ідок чого виникла заборгован ість у розмірі 8 369,13 грн.

Позивач повідомив суд, про н е можливість забезпечити уча сть представника Управління Пенсійного фонду України в м . Ужгороді Закарпатської обл асті в судових засіданнях, у з в' язку з чим просив суд розг лянути та вирішити спір між с торонами за відсутності пред ставника Позивача та на осно ві наявних у справі матеріал ів.

Відповідач позов не визнав . В своїх запереченнях зазнач ив, що Закарпатська обласна ф ілія Державного підприємств а Міністерства внутрішніх сп рав України «Спецсервіс»не є юридичною особою і не може бу ти зареєстрована у Пенсійном у фонді України. Таку реєстра цію вважає протиправною, а то му, відповідно, вважає неправ омірною сплату філією внескі в на загальнообов' язкове пе нсійне страхування та поданн я звітності до Управління Пе нсійного фонду України в м. Уж городі Закарпатської област і.

При цьому повідомив, що реєс трація філії в Управлінні Пе нсійного фонду України в м. Уж городі Закарпатської област і чи інших органах Відповіда чем не оскаржувалась. Просив суд, в позові відмовити в повн ому обсязі.

Суд, дослідивши матеріали с прави, заслухавши пояснення Відповідача, вважає, що позов підлягає задоволенню з огля ду на наступне.

Відповідно до ст.95 Цивільно го кодексу України та ст. 64 Гос подарського кодексу України , юридичні особи (підприємств а) мають право створювати поз а її місцезнаходженням відок ремлені підрозділи, філії з п ередаванням їм всіх або част ини функцій головного підпри ємства і діють на основі Поло ження затвердженого головни м підприємством.

Таким чином, філіям законод авством дозволено ряд функці й, що притаманні юридичним ос обам (підприємствам), які їх ст ворили.

Разом з цим, чинне законодав ство покладає на філії, відок ремлені структурні підрозді ли юридичних осіб і певні обо в' язки, передбачені положен нями ст.ст. 11, 14 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », відповідно до яких за філія ми та відокремленими структу рними підрозділами підприєм ств закріплюють ста тус страхувальника та платни ка страхових внесків з часу в зяття на облік в органах Пенс ійного фонду України.

Особами, відповідальними з а погашення недоїмки, є підпр иємства, установи, організац ії, об' єднання громадян, про фспілки, політичні партії - стосовно утворених ними філі й, представництв, осередків т а інших відокремлених підроз ділів, відповідно до ч. 7 ст. 106 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування».

Підпунктом 2.1.3 пункту 2.1 статт і 2 Закону України «Про оподат кування прибутку підприємст в»передбачено, що відповідал ьність за своєчасне та повне внесення сум податку до бюдж ету несе платник податку, у ск ладі якого знаходиться така філія, тобто юридична особа.

Відповідно до Положення пр о Закарпатську обласну філію Державного підприємства Мін істерства внутрішніх справ У країни «Спецсервіс», що затв ерджене наказом директора го ловного підприємства від 12.05.200 4 року № 77, філія веде самостій ний облік власної господарсь кої (комерційної) діяльності , а майно філії обліковується на її відокремленому баланс і і на балансі підприємства. Щ одо трудових правовідносин, то такі допускаються між дир ектором філії та іншими прац івниками, а заробітна плата в иплачується роботодавцем за рахунок коштів філії. Також в ищезазначеним Положенням пе редбачені обов' язки філії с плачувати податки та обов' я зкові платежі відповідно до чинного законодавства (п.5.1.11 По ложення про Закарпатську обл асну філію Державного підпри ємства Міністерства внутріш ніх справ України «Спецсерві с»).

Закарпатська обласна філі я Державного підприємства Мі ністерства внутрішніх справ України «Спецсервіс»є платн иком збору на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про збір на обов' язк ове державне пенсійне страху вання»від 26.06.1997 р. № 400/97-ВР.

З 01.01.2004 року Закарпатська обл асна філія Державного підпри ємства Міністерства внутріш ніх справ України «Спецсерві с»являється платником страх ових внесків відповідно до с т. 15 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування»від 09.07.2003 р оку № 1058-ІV.

З матеріалів справи вбачає ться, що філією подавались ро зрахунки до Пенсійного фонду щодо страхових внесків, нара ховувались та сплачувались с трахові внески, хоча і не в пов ному обсязі.

Таким чином думка Відповід ача, як головного підприємст ва Закарпатської обласної фі лії Державного підприємства щодо неправомірності реєстр ації філії в органах Пенсійн ого фонду України та щодо обо в' язку філії сплачувати вне ски на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня і неправомірності вимог д о філії, є помилковою.

Управлінням Пенсійного фо нду України в м. Ужгороді Зака рпатської області згідно под аних філією розрахунків вияв лена заборгованість по внеск ам на загальнообов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я у розмірі 7 493,99 грн.

Згідно з п. 7 ст. 64 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння»виконавча дирекція Пенс ійного фонду та її територіа льні органи мають право стяг увати з платників страхових внесків несплачені суми стра хових внесків.

Відповідно з п. 6 ст. 64 Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування»територіальні орга ни Пенсійного фонду мають пр аво застосовувати фінансові санкції, передбачені цим Зак оном

Згідно з ч. 2 ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння»- суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у строки, визначені статт ею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними о рганами Пенсійного фонду у в ипадках, передбачених частин ою третьою статті 20 цього Зако ну, вважаються простроченою заборгованістю із сплати стр ахових внесків (далі - недоїмк а) і стягуються з нарахування м пені та застосуванням фіна нсових санкцій.

Згідно з рішеннями Управлі ння пенсійного фонду України в м. Ужгороді Закарпатської о бласті № 424 від 07.04.2005 року та № 512 ві д 05.04.2005 року до Закарпатської об ласної філії Державного підп риємства Міністерства внутр ішніх справ України «Спецсер віс» були застосовані фінан сові санкції за не подання ро зрахунку сум страхових внеск ів на обов' язкове державне пенсійне страхування у строк и визначені законодавством в розмірі 650,05 грн.

Також, відповідно до рішенн я № 498 від 20.04.2005 року про застосув ання фінансових санкцій та н арахування пені за несплату або не своєчасну сплату стра хувальниками страхових внес ків у тому числі донарахован их страхувальниками або орга нами Пенсійного фонду, до Від повідача застосовано штрафн у санкцію в сумі 164,90 грн. та нара ховано пеню в розмірі 60,19 грн.

Відповідно до вищезазначе ного, загальний розмір забор гованості Закарпатської обл асної філії Державного підпр иємства Міністерства внутрі шніх справ України «Спецсерв іс», перед Управлінням Пенсі йного фонду України в м. Ужгор оді Закарпатської області ст ановить 8 369,13 грн.

Згідно з ч. 13, ст. 106 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання»про нарахування пені та накладення штрафів, передба чених ч. 9, 10 ст. 106, посадові особи виконавчих органів Пенсійно го фонду в порядку, встановле ному правлінням Пенсійного ф онду, виносять рішення, які пр отягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилають ся страхувальнику, банку чи о рганізації, яка здійснює вип лату і доставку пенсій. Сума п ені та штрафу, підлягають спл аті страхувальником протяго м 10 робочих днів з дня одержан ня відповідного рішення.

Відповідно до ч. 14 ст. 106 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування»- сума пені та фінан сових санкцій, застосовані з а порушення порядку та строк ів обчислення, нарахування т а сплата страхових внесків с тягується у тому ж порядку, що і недоїмка із сплати страхов их внесків.

Згідно ч. 15, ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння»строк давності щодо недо їмки, пені та штрафів не засто совуються.

Беручи до уваги те, що сума ф інансових санкцій, застосова них до Закарпатської обласно ї філії Державного підприємс тва Міністерства внутрішніх справ України «Спецсервіс»н а підставі рішень Управління Пенсійного фонду України в м . Ужгороді Закарпатської обл асті № 424 від 07.04.2005 року, № 512 від 05.04.2005 року та № 498 від 20.04.2005 року на моме нт звернення Позивача до суд у Відповідачем не сплачена, в ідповідно до картки особовог о рахунку страхувальника юри дичної особи або фізичної ос оби, яка має найманих працівн иків за період з листопада 2004 р оку по червень 2005 року, а також за травень 2006 року філія має за боргованість, та у зв' язку з тим, що доказів погашення Від повідачем заборгованості ст аном на день розгляду цього с пору не надано, суд приходить до висновку про обґрунтован ість та законність позовних вимог щодо стягнення з Держа вного підприємства Міністер ства внутрішніх справ Україн и «Спецсервіс»суми заборгов аності по внескам на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування у розмірі 8 369,13 грн. і вважає їх такими, що пі длягають задоволенню в повно му обсязі та які підлягають с тягненню з відповідача у вищ енаведеному розмірі, заявлен ому Позивачем у судовому пор ядку.

Згідно з ч.4 ст. 94 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни у справах, в яких позив ачем є суб' єкт владних повн оважень, а Відповідачем - фі зична чи юридична особа, судо ві витрати, здійснені Позива чем з Відповідача не стягуют ься.

Враховуючи наведене та кер уючись ст. 124 Конституції Укра їни, ст. ст. 69-71, 94, 160-165, 167, 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, Окружний адмініст ративний суд міста Києва, -

постановив:

Позов Управління Пенсійно го фонду України в м. Ужгороді Закарпатської області задов ольнити.

Стягнути з Державного підп риємства Міністерства внутр ішніх справ України «Спецсер віс»(01000, м. Київ, вул. Хрещатик, 29/1 , код ЄДРПОУ 30434770) в особі Закарп атської обласної філії Держа вного підприємства Міністер ства внутрішніх справ Україн и «Спецсервіс»на користь Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Ужгороді Закарпатс ької області (88000, м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 47) заборгованості по внескам на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування в сумі 8 369,13 грн. (вісім ти сяч триста шістдесят дев' ят ь грн.) 13 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о Кодексом адміністративног о судочинства України, якщо т аку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляц ійне оскарження, але апеляці йна скарга не була подана у в становлений строк постанова набирає законної сили після закінчення цього строку.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з а правилами, встановленими с т.ст. 185-187 КАС України шляхом под ання через суд першої інстан ції заяви про апеляційне оск арження з наступним поданням протягом двадцяти днів апел яційної скарги. Апеляційна с карга може бути подана без по переднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, вст ановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Шейко Т.І.

Повний текст постанови скл адено та підписано 17.03.2010 року.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.03.2010
Оприлюднено12.07.2010
Номер документу9650061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/407

Постанова від 04.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шейко Т.І.

Постанова від 10.10.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 04.09.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 09.04.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Михайлюк М.В.

Постанова від 06.02.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 12.02.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 17.01.2008

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Рішення від 14.01.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 06.12.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

Ухвала від 27.11.2007

Господарське

Господарський суд Донецької області

Склярук О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні