Ухвала
від 22.04.2021 по справі 464/1446/21
СИХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 464/1446/21

пр.№ 1-в/464/56/21

У Х В А Л А

22 квітня 2021 року м.Львів

Слідчий суддя Сихівського районного суду м.Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву начальника філії-Львівське облуправління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали слідчого судді Сихівського районного суду м. Львова від 24.03.2021 року ,-

у с т а н о в и в :

ухвалою слідчого судді Сихівського районного суду м.Львова від 24.03.2021 року задоволено частково клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей і документів, а саме надано слідчим першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у Львівській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , тимчасовий доступ до документів, тобто можливість ознайомлення з ними та вилучення їх копій, а саме:

-договорів оренди індивідуальних сейфів, які передані в тимчасове користування (оренду) громадянину ОСОБА_11 (ІПН НОМЕР_1 ), надані останньому в тимчасове користування (оренду), згідно укладених договорів як службовій особі ПП " ОСОБА_12 " (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП " ОСОБА_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП " ОСОБА_14 " (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та засновнику ПП " ОСОБА_15 " (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), в тому числі в індивідуальних сейфах на користування яких ОСОБА_11 надано довіреність від інших осіб;

-внутрішньобанківських довіреностей на ОСОБА_11 про право користування останнім індивідуальними сейфами від імені інших осіб;

-документів, щодо проведення ОСОБА_11 оплат (внесення заставної плати за користування індивідуальним сейфом), в тому числі документи про внесення оплат особами за оренду сейфів, користування якими доручено ОСОБА_11 ;

-документів про відкриття транзитних рахунків (діючих) на ОСОБА_11 та ОСОБА_16 (ІПН НОМЕР_6 ), відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 );

-руху коштів по відкритих транзитних рахунках, відкритих на ОСОБА_11 та ОСОБА_16 в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 );

-інформації (відомостей), щодо відвідувань індивідуального сейфа ОСОБА_11 та ОСОБА_16 в приміщенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 ) за адресою: АДРЕСА_1 , в період 16.03.2021, із зазначенням часу (годин, хвилин);

-інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 за 16.03.2021.

В іншій частині клопотання відмовлено.

В обгрунтування клопотання покликається на те, що задоволення клопотання слідчого в частині надання дозволу на вилучення інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові ( НОМЕР_8 ), за адресою: АДРЕСА_1 за 16.03.2021 є помилковим, оскільки надання інформації (відеоматеріалів), що становить банківську таємницю, жодного відношення до порушеної кримінальної справи за ознаками складу злочину передбаченого ч.2 ст. 212 КК України немає та може заподіяти Банку шкоду. Вказали, що надання інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », банк, будучи тримачем банківської таємниці, розкриє її по відношенню до клієнтів банку орендарів банківських індивідуальних сейфів (власників банківської таємниці), які жодного відношення до вказаної кримінальної справи немають, чим порушить їхні права та охоронювані законом інтереси. До цього ж надання матеріалів із камер відеоспостереження, встановлених в приміщенні філії Львівське обласне управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » призведе до розголошення банківської та комерційної таємниці АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме до розголошення організації роботи системи охорони банку, складовою якої є система відеоспостереження, що є неприпустимим і порушує права та охоронювані законом інтереси банку. Просить роз`яснити ухвалу слідчого судді в частині надання дозволу на вилучення інформації (відеоматеріалів) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 16.03.2021.

Учасники у судове засідання призначене на 22.04.2021 не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч.4ст.107 КПК Україниу разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання, матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

За положеннямист. 380 КПК України, якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

Так, роз`яснення рішення - це викладення рішення у більш ясній і зрозумілій формі. Здійснюючи роз`яснення судового рішення, суд викладає більш повно і зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін до рішення по суті і не торкаючись тих питань, які не були предметом судового розгляду. Якщо фактично порушується питання про зміну рішення, або про внесення до нього нових даних, або про роз`яснення мотивів прийняття рішення, суд відмовляє в роз`ясненні рішення.

Роз`яснюючи вирок, ухвалу, суд не вправі змінювати зміст вироку, ухвали, тобто не має права змінювати зміст відомостей, викладених у вироку або ухвалі. Вимоги, які пред`являє кримінальний процесуальний закон до змісту ухвали або вироку, містяться у ст.372і374 КПК України.

Відповідно до ч. 1 та п. п. 1, 2, 3, 4 ч. 2 ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до змісту ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно вимог ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною 5 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, згідно зі ст.162 КПК України, документи, які містяться в банківських справах містять охоронювану законом таємницю, що обмежує здатність отримання такої інформації, так як порядок розкриття банківської таємниці встановлений ст.62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» у відповідності з якою запитувана інформація відносно фізичних осіб розкривається банками відповідним державним органам лише з письмового дозволу власника цієї інформації або за рішенням суду. В той же час в документах до яких планується отримати тимчасовий доступ міститься інформація яка необхідна для слідства.

Відповідно до п.п. 3.2, 4.1., 4.2. «Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці», затверджених постановою правління Національного банку України №267 від 14.07.2006 року, банки зобов`язані виконувати рішення суду про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, встановленому законодавством України. За рішенням суду про розкриття інформації, що становить банківську таємницю, банк розкриває інформацію в обсязі, визначеному рішенням суду. Вилучення (виїмка) речей і документів, які містять інформацію, що становить банківську таємницю, проводиться на підставі ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів та в порядку і з дотриманням вимог глави 15 розділу ІІ Кримінального процесуального кодексу України. Банк зобов`язаний надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі слідчого судді, суду речей і документів, які містять інформацію, що становить банківську таємницю, особі, зазначеній в ухвалі.

Відповідно до ст. 222 КПК України відомості досудовогорозслідування можнарозголошувати лишез письмовогодозволу слідчогоабо прокурораі втому обсязі,в якомувони визнаютьможливим. Слідчий, прокурор попереджає осіб, яким стали відомі відомості досудового розслідування, у зв`язку з участю в ньому, про їх обов`язок не розголошувати такі відомості без його дозволу. Незаконне розголошення відомостей досудового розслідування тягне за собою кримінальну відповідальність, встановлену законом.

Як вбачається із матеріалів заяви, ухвалою слідчого судді Сихівського районного суду м. Львова від 24.03.2021 частково задоволено клопотання слідчого щодо надання тимчасового доступу до речей і документів, та надано такий в т.ч. шляхом надання дозволу на вилучення інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 за 16.03.2021.

Тому, за наведеного суд роз`яснює, що ухвалою слідчого судді від 24.03.2021 надано тимчасовий доступ до інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження лише в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 за 16.03.2021, тимчасовий доступ до самого сховища з індивідуальними сейфами та до кабінок не надавався, з метою охорони банківської таємниці щодо клієнтів банку - орендарів банківських індивідуальних сейфів.

Керуючисьст. 380 КПК України, суд,-

у х в а л и в :

Роз`яснити ухвалу слідчого судді Сихівського районного суду м. Львова від 24.03.2021 року, та зазначити, що ухвалою слідчого судді від 24.03.2021 надано тимчасовий доступ до інформації (відеоматеріалів) з камер спостереження лише в приміщенні першого поверху, підвальних приміщень, в тому числі входу до сховища в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Львові (МФО НОМЕР_7 ), за адресою: АДРЕСА_1 за 16.03.2021, тимчасовий доступ до самого сховища з індивідуальними сейфами та до кабінок не надавався, з метою охорони банківської таємниці щодо клієнтів банку - орендарів банківських індивідуальних сейфів.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Львівської області протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСихівський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення22.04.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу96521471
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях

Судовий реєстр по справі —464/1446/21

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 29.04.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 22.04.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 05.04.2021

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 24.03.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 24.03.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 22.03.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Мичка Б. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні