Постанова
від 21.04.2021 по справі 709/1669/19
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2021 року

м. Черкаси

Справа № 709/1669/19 Провадження № 22-ц/821/554/21 Категорія: скарга на ухвалу

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої: Карпенко О.В.

суддів: Василенко Л.І., Нерушак Л.В.

за участю секретаря: Анкудінова О.І.

учасники справи :

позивач: ОСОБА_1

відповідач : Садівниче товариство Кристал

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Охріменко Наталії Іванівни на ухвалу Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 4 лютого 2021 року (постановлену в приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області під головуванням судді Чубай В.В.) про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до садівничого товариства Кристал про визнання недійсними рішень загальних зборів і правління СТ Кристал , -

в с т а н о в и в :

3 вересня 2019 року ОСОБА_1 звернулася до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із позовом до садівничого товариства Кристал про визнання недійсними рішень загальних зборів і правління СТ Кристал . Позов обґрунтований тим, що ОСОБА_1 з 2002 року є членом садівничого товариства Кристал та власником земельної ділянки № НОМЕР_1 з кадастровим номером 7125184400:08:000:0188, площею 0,1029 га відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 573756 від 3 лютого 2006 року.

5 квітня 2019 року відповідно до договору купівлі-продажу, вказує ОСОБА_1 , вона придбала земельну ділянку розміром 0,0713 га з кадастровим номером 7125184400:08:000:3333, яка розташована за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, СТ Кристал в межах Крутьківської сільської ради за межами населеного пункту.

19 травня 2019 року на засіданні правління СТ Кристал було прийнято рішення про попередження члена садівничого товариства Кристал ОСОБА_1 про надання документів на право власності на земельну ділянку, що розміщена в межах СТ Кристал , про сплату вступного внеску за придбану земельну ділянку, площею більше 12 соток, враховуючи вже наявну, та про сплату заборгованості за дану ділянку до 26 травня 2019 року. На засіданні правління , зазначає ОСОБА_1 , вона повідомила, що не має наміру вводити придбану земельну ділянку до складу СТ Кристал , але погодилась сплатити заборгованість колишнього власника ділянки та попросила надати розрахунок заборгованості, який їй надано не було, як і жодного письмового попередження, у зв`язку з чим позивачка самостійно визначила суму заборгованості та сплатила її.

Окрім цього, ОСОБА_1 у своєму позові посилається на те, що 9 червня 2019 року всупереч Статуту СТ Кристал було проведено загальні збори членів СТ Кристал , яким доручено правлінню розглянути питання про виключення її з членів СТ Кристал у разі несплати вступних внесків та заборгованості попереднього власника до 9 липня 2019 року з наступним затвердженням рішення правління про виключення ОСОБА_1 з членів СТ Кристал .

Вважаючи незаконними рішення загальних зборів і правління СТ Кристал , ОСОБА_1 з метою захисту своїх порушених прав звернулась до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із відповідним позовом та просила суд постановити рішення, яким:

- визнати недійсним рішення загальних зборів СТ Кристал від 9 червня 2019 року про доручення правлінню товариства розглянути питання про виключення ОСОБА_1 з членів садівничого товариства Кристал та затвердження рішення правління про виключення ОСОБА_1 з членів товариства письмовим опитуванням членів СТ Кристал ;

- визнати недійсним рішення правління СТ Кристал від 14 липня 2019 року щодо виключення з членів СТ Кристал ОСОБА_1 , яке затверджено шляхом письмового опитування результати, якого повідомлені 14 серпня 2019 року (Вайбер - додаток-месенжер, яким користуються через інтернет) у групі СТ Кристал );

- визнати недійсним рішення загальних зборів СТ Кристал від 14 серпня 2019 року про затвердження рішення правління про виключення ОСОБА_1 з членів СТ Кристал від 14 липня 2019 року, яке проводилось шляхом письмового опитування членів СТ Кристал з 14 серпня 2019 року по 23 годину 57 хв. 14 серпня 2019 року (відповідно до повідомлення в Viber у групі СТ Кристал ).

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 4 лютого 2021 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до СТ Кристал про визнання недійсними рішень загальних зборів і правління СТ Кристал у відповідності до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України - закрито, у зв`язку з тим, що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції господарського суду Черкаської області.

Ухвала суду першої інстанції, зокрема, мотивована тим, що предметом даного спору є оскарження позивачкою , яка є членом СТ Кристал , рішень загальних зборів і правління товариства, за своєю суттю даний спір є корпоративним, а тому не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

В апеляційній скарзі, поданій 25 лютого 2021 року представник ОСОБА_1 - адвокат Охріменко Н.І., вважаючи ухвалу Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 4 лютого 2021 року необґрунтованою, такою, що прийнята при неправильному застосуванні норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати та винести постанову, якою справу за позовом ОСОБА_1 направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_1 - адвокат Охріменко Н.І., зокрема, посилається на те, що судом першої інстанції встановлено, що СТ Кристал є обслуговуючим (садівничим) кооперативом, тобто є юридичною особою, яка здійснює некомерційну господарську діяльність, яка полягає у наданні послуг її членам з моменту його державної реєстрації на підставі закону та свого статуту.

Також вказує на те, що з огляду на неприбутковий характер діяльності обслуговуючого кооперативу, члени СТ Кристал мають право участі у діяльності кооперативу, а також в управлінні ним, проте, не мають права на отримання певної частки прибутку цієї організації та не мають частки в майні СТ. Зауважує, що члени обслуговуючого садівничого кооперативу не є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом не є корпоративними. У зв`язку з чим вважає, що вимоги позивачки ОСОБА_1 не пов`язані з корпоративними правами, оскільки спір члена обслуговуючого кооперативу із цим кооперативом не має ознак корпоративного, а тому з огляду на характер виниклих правовідносин і суб`єктний склад сторін, цей спір підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Відзив на апеляційну скаргу не надходив.

Згідно зі ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження рішення суду, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов висновку, що апеляційна скарга представника ОСОБА_1 - адвоката Охріменко Н.І. непідлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. (ч.1 та ч. 2 ст. 367 ЦПК України).

Як вбачається із матеріалів справи, ОСОБА_1 з 2002 року є членом садівничого товариства Кристал та власником земельної ділянки № НОМЕР_1 з кадастровим номером 7125184400:08:000:0188, площею 0,1029 га відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 573756 від 3 лютого 2006 року та придбаної відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки 0,0713 га з кадастровим номером 7125184400:08:000:3333, яка розташована за адресою: Черкаська область, Чорнобаївський район, СТ Кристал в межах Крутьківської сільської ради за межами населеного пункту.

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до обслуговуючого кооперативу, яким є садівниче товариство Кристал з вимогою визнати недійсними рішення, ухвалені загальними зборами його членів від 9 червня 2019 року та від 14 липня 2019 року про виключення її з членів товариства.

Згідно із частиною 1 статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Разом із тим стаття 20 Господарського процесуального кодексу України визначає коло справ, які підлягають розгляду в господарському суді, до якого віднесено справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, у тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

При визначенні підвідомчості (предметної та суб`єктної юрисдикції) справ, що виникають з корпоративних відносин, слід виходити з таких міркувань.

За способом утворення (заснування) та формування статутного капіталу стаття 63 ГК України відносить кооперативні підприємства до корпоративних, а за формою власності - до підприємств колективної власності.

Садівниче товариство за своєю суттю та цілей, визначених його Статутом, є обслуговуючим кооперативом і саме ця організаційно-правова форма відповідає меті створення такого товариства.

Корпоративне підприємство характеризується тим, що утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об`єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства.

Підприємством колективної власності визнається корпоративне або унітарне підприємство, що діє на основі колективної власності засновника (засновників) (стаття 93 ГК України).

Кооперативи як добровільні об`єднання громадян з метою спільного вирішення ними економічних, соціально-побутових та інших питань можуть створюватися у різних галузях (виробничі, споживчі, житлові тощо). Діяльність різних видів кооперативів регулюється законом. Господарська діяльність кооперативів повинна здійснюватися відповідно до вимог цього Кодексу, інших законодавчих актів (стаття 94 ГК України).

Зазначені норми кореспондуються із нормами статей 83, 85, 86 ЦК України, згідно з положеннями яких юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом. Товариством є організація, створена шляхом об`єднання осіб (учасників), які мають право участі у цьому товаристві. Товариство може бути створене однією особою, якщо інше не встановлено законом. Непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками. Непідприємницькі товариства (кооперативи, крім виробничих, об`єднання громадян тощо) та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню.

Особливості створення кооперативів та ведення господарської діяльності обслуговуючими кооперативами визначається Законом України Про кооперацію .

За змістом положень статей 2, 6, 9 цього Закону кооператив є юридичною особою, державна реєстрація якого проводиться в порядку, передбаченому законом. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо

Обслуговуючий кооператив - це кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 % загального обороту кооперативу. Обслуговуючий кооператив надає послуги своїм членам, не маючи на меті одержання прибутку (статті 2, 23 Закону України Про кооперацію ).

Таким чином, обслуговуючий кооператив незалежно від напряму його діяльності є господарською організацією - юридичною особою, яка здійснює некомерційну господарську діяльність з моменту державної реєстрації на підставі закону та свого статуту.

За змістом наведених норм корпоративні права характеризуються тим, що особа, яка є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи має право на участь в управлінні господарською організацією та інші правомочності, передбачені законом і статутними документами.

Відповідно, члени обслуговуючого кооперативу незалежно від напряму його діяльності є носіями корпоративних прав, а відносини між його членами та кооперативом, які пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, є корпоративними.

Враховуючи вищенаведене, суд першої інстанції аргументовано зазначив в оскаржуваній ухвалі, що оскільки виниклий між сторонами спір за своїми ознаками носить характер корпоративного, він підлягає розгляду в порядку господарського судочинства , у зв`язку із чим прийшов до висновку про необхідність закриття провадження у справі з підстав, передбачених п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України.

У відповідності до положень ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Інші доводи апеляційної скарги представника ОСОБА_1 - адвоката Охріменко Н.І. суттєвими не являються, носять суб`єктивний характер і правильності висновків суду першої інстанції не спростовують.

Враховуючи викладене, апеляційний суд вважає, що постановлена у справі ухвала є законною та обґрунтованою і підстав для її зміни чи скасування за наведеними у скарзі доводами не вбачає.

Керуючись ст.ст. 367, 374,375, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд, -

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Охріменко Наталії Іванівни - залишити без задоволення.

Ухвалу Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 4 лютого 2021 рокупро закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до садівничого товариства Кристал про визнання недійсними рішень загальних зборів і правління садівничого товариства Кристал - залишити без змін.

Судові витрати, понесені у зв`язку із переглядом справи у суді апеляційної інстанції - залишити за особою, яка подала апеляційну скаргу.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення, в порядку та за умов, визначених ЦПК України.

Головуюча О.В. Карпенко

Судді Л.І. Василенко

Л.В. Нерушак

/повний текст постанови суду виготовлений 26 квітня 2021 року/

Дата ухвалення рішення21.04.2021
Оприлюднено29.04.2021
Номер документу96536424
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1669/19

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Постанова від 21.04.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Постанова від 21.04.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 26.03.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 12.03.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 09.03.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Карпенко О. В.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні